Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική «μυρίζει» η πρόταση που υπέβαλε δημόσια (με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία (FYROM). Φυσικά, ο Τσερβενκόφσκι ξεκαθάρισε ότι η γειτονική χώρα δεν σκοπεύει να διαπραγματευθεί το συνταγματικό της όνομα.
Με την πρόταση αυτή προσφέρεται μια διέξοδος στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό να ασκήσει βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Ποια ελληνική κυβέρνηση, όμως, θα τολμήσει να βάλει εμπόδια στον αμερικάνικο σχεδιασμό για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με την ένταξη της Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Κροατίας; Οταν κοτζάμ Μπους έρχεται στα Βαλκάνια ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα (αύριο πραγματοποιείται η τετραμερής στην Αλβανία), σημαίνει ότι είναι άμεσης προτεραιότητας για την αμερικάνικη πολιτική. Η κυβέρνηση της Μακεδονίας, όπως όλα δείχνουν, πήρε εντολή (για εντολή μιλάμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις) να μην προσπαθήσει να λύσει την ελληνομακεδονική διένεξη για το όνομα κατά τη διαδικασία ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ, αλλά να αρκεστεί στη λύση της προσωρινής ονομασίας. Ετσι, «αδειάζεται» το εθνικιστικό ρεύμα στην Ελλάδα και «ανασαίνει» η κυβέρνηση Καραμανλή. Διότι ουδείς θα μπορεί να την κριτικάρει που δεν ασκεί βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα. Από τη στιγμή που η χώρα συμμετέχει στον ΟΗΕ μ’ αυτό το όνομα, δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία να αρνηθεί η Ελλάδα τη συμμετοχή της και στο ΝΑΤΟ (και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν τεθεί τέτοιο ζήτημα).
Φυσικά, η εκκρεμότητα θα παραταθεί, αυτό όμως δεν ανησυχεί καμιά πλευρά. Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη μακεδονική πλευρά, αφού το όνομα FYROM μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και σε ορισμένα διεθνή κείμενα. Δεκάδες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα και ανάμεσά τους είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη. Γιατί να ανησυχεί, λοιπόν, η κυβέρνηση της Μακεδονίας; Με την πάροδο του χρόνου θα παγιωθεί το συνταγματικό της όνομα και κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί αυτό και στους διεθνείς οργανισμούς, εξαφανίζοντας τον γελοίο αναχρονισμό του FYROM. Αλλωστε, απ’ αυτό το όνομα τα δυο πρώτα γράμματα (Πρώην Γιουγκοσλαβική) δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, ενώ τα υπόλοιπα τρία περιγράφουν το συνταγματικό όνομα της χώρας (Δημοκρατία Της Μακεδονίας). Το πρόβλημα το έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εγκλωβισμένες ακόμα στην παγίδα που τα ίδια τα αστικά κόμματα δημιούργησαν τη δεκαετία του ‘90. Πολύ θα ήθελαν να λύσουν το ζήτημα (εδώ και καιρό ο ελληνικός καπιταλισμός έχει κάνει απόβαση στη γειτονική χώρα και οι εκπρόσωποί του θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο), όμως δε μπορούν, γιατί αυτό προσκρούει στις εκλογικές τους ανάγκες. Πώς να αποδεχτεί σήμερα ο Καραμανλής το αυτονόητο, όταν ο Καρατζαφέρης καραδοκεί στη γωνία και οι δεσποτάδες εξακολουθούν να σείουν τα κουρελιασμένα μακεδονικά λάβαρα;
Στη συνέντευξή του ο Τσερβενκόφσκι δήλωσε πως δεν βρίσκει πιθανό να καταθέσει την εντολή διαμεσολάβησης ο διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς. Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Πρόκειται για ένα προεκλογικό δώρο προς την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία κερδίζει χρόνο ώστε να μπορέσει να κάνει τις εκλογές απερίσπαστος από μακεδονικές οξύνσεις. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος πήρε εντολή να σχολιάσει τη συνέντευξη Τσερβενκόφσκι με μια γενικόλογη δήλωση, χωρίς να απορρίψει την ουσία της.