Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Να τσακίσουμε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής»
Καταστολή

Να τσακίσουμε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Νοέ 2006, 00:00
Το συγκλονιστικό γεγονός του λιντσαρίσματος του 24χρονου Κύπριου φοιτητή από λυσσασμένους ασφαλίτες στη Θεσσαλονίκη έχει σκεπάσει τα «σημεία και τέρατα» που συνέβησαν στο φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Ολη η δημόσια συζήτηση έχει περιοριστεί σ’ αυτό το γεγονός και όλα τα υπόλοιπα έχουν παραμεριστεί. Κι όμως, αυτά τα υπόλοιπα ήταν εξίσου εξοργιστικά και σηματοδοτούν πολύ περισσότερα. Η επικέντρωση στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης τους βολεύει όλους, για να νομιμοποιήσουν τα υπόλοιπα. Και για να κάνουν το αντιπολιτευτικό κομμάτι τους οι μη κυβερνητικοί, εκμεταλλευόμενοι τους βλακώδεις χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση, μέχρι να καταλάβει ότι έπρεπε να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά. Ολοι, πάντως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι το περιστατικό της Θεσσαλονίκης οφείλεται σε κάποιους ασφαλίτες που ξεσάλωσαν και πως πρέπει ο Πολύδωρας να τους μαζέψει τα λουριά. Μια χαρά βολεύει αυτή η ερμηνεία, την οποία επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ΜΜΕ, για να την εμπεδώσει ο κόσμος.
Ποια είναι τα γεγονότα που θάφτηκαν;
 
♦ Το όργιο των προληπτικών συλλήψεων από το πρωί της 17ης Νοέμβρη. Μίλησαν για 50 άτομα. Πρέπει να ήταν πάνω από 200. Πενήντα ήταν αυτοί που αφέθηκαν στο τέλος. Νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, που τα έπιαναν σ’ όλους τους δρόμους του κέντρου, με μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση και το αν κουβαλούσαν σακίδιο. Στη ΓΑΔΑ τους δακτυλοσκοπούσαν, τους φακέλωναν, τους απειλούσαν και μετά από μερικές ώρες τους άφηναν.
 
♦ Η πολιορκία της «Αναρχικής Αρχειοθήκης» από διμοιρίες των ΜΑΤ. Οποιος/α τολμούσε να ξεμυτίσει από τα γραφεία συλλαμβανόταν επιτόπου. Ετσι, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από μια πολιτική συλλογικότητα κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στα γραφεία τους και εμποδίστηκαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.
 
♦ Το προκλητικό ζώσιμο από ΜΑΤάδες τμημάτων της πορείας σε όλη τη διαδρομή της.
 
♦ Η απρόκλητη επίθεση στο μπλοκ της Α.Κ. στο ύψος του «Χίλτον». Πρώτα χτύπησαν με χημικά και την ώρα που ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί έζωσαν κυκλικά δεκάδες άτομα τα οποία άρχισαν να χτυπούν ανελέητα με τα γκλομπ. Ταυτόχρονα, επιτέθηκαν και σε γειτονικά μπλοκ, τα οποία προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από τα χημικά. Μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε κόσμος τσαλαπατήθηκε, πολλοί τραυματίστηκαν (αρκετοί χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία) και κάποιοι συνελήφθησαν.
 
♦ Η δίκη των εφτά από τους συλληφθέντες που έγινε σε πρωτοφανές κλίμα και κατέληξε με εξοντωτικές ποινές. Εισαγγελέας και πρόεδρος συμπεριφέρονταν ως αστυνομικοί διοικητές. Η εισαγγελέας δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι σκοπός της Δικαιοσύνης είναι «να διαφυλάττει την κοινή ειρήνη και την ασφάλεια των αστυνομικών».! Γι’ αυτό και η απόφαση του δικαστήριου έπρεπε «να είναι αποτρεπτική γι’ αυτούς και προληπτική για άλλους που θέλουν να κάνουν τα ίδια»! Ας σημειωθεί ότι όλα αυτά (καθώς και τα επαινετικά λόγια του προέδρου για τους μπάτσους) λέγονταν ενώ είχε γίνει γνωστό και είχε κατά κόρον συζητηθεί από τις τηλεοράσεις το περιστατικό της Θεσσαλονίκης! Το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως όπλα ένα σπρέι ζωγραφικής, μια χεβιμεταλλάδικη ζώνη, έναν ελβετικό σουγιά (πολυεργαλείο) και ένα κοπίδι σχεδίου! Ασορτί με το μήνυμα αλληλεγγύης προς τους μπάτσους ήταν και οι ποινές: σε δύο άτομα φυλάκιση 20 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ, σε άλλα δύο σε φυλάκιση 15 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ, και στα υπόλοιπα τρία φυλάκιση 16, 12 και 5 μηνών αντίστοιχα.

 

♦ Οι ηθικοί αυτουργοί

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούνται τέτοια μέτρα. Προληπτικές συλλήψεις έχουν γίνει και άλλη φορά. Εισβολή σε στέκια συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου έγινε και το 1994 (επί Παπαθεμελή, αν θυμόμαστε καλά). Αυτή τη φορά τα είχαμε όλα μαζεμένα. Και το σημαντικότερο: όλα αυτά έγιναν κατόπιν προτροπών των ΜΜΕ και του αστικού πολιτικού κόσμου.
 

Τα ΜΜΕ επί μέρες μιλούσαν για «αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας» και έφτιαχναν κλίμα, δίνοντας χώρο στον Πολύδωρα να επιχειρήσει εφαρμογή του δόγματος της «μηδενικής ανοχής». Η ηγεσία του Περισσού, ελάχιστες μέρες πριν το Πολυτεχνείο, επισκέφτηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (επικεφαλής της αντιπροσωπείας το μέλος του ΠΓ Ορ. Κολοζόφ) και έκανε συμφωνία με τον Πολύδωρα για τη φύλαξη του Πολυτεχνείου (ΜΑΤ και ΚΝΕ έκαναν βάρδιες, μέρα τα ΚΝΑΤ, νύχτα τα ΜΑΤ) και την εξέλιξη της πορείας. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε δύναμη κρούσης με κρανοφόρους και ματσουκοφόρους νεολαίους, που έδρασαν σε συνεννόηση με τα ΜΑΤ. Και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, σε αγαστή συνεργασία με Αστυνομία και Περισσό, σιγοντάριζε όλη αυτή την καμπάνια. Από κοντά και οι διάφοροι αρθρογράφοι που με περισπούδαστο ύφος αποφαίνονταν για πολλοστή φορά ότι «το Πολυτεχνείο, πέθανε, ας το αφήσουμε στην   ησυχία του».
 
Ολοι αυτοί δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για την αχαλίνωτη αστυνομική τρομοκρατία. Δημιούργησαν μια ιδεολογική ηγεμονία της κατασταλτικής αντίληψης, που θέλει την πορεία του Πολυτεχνείου ήσυχη, αποστειρωμένη, λες και το να σπάσει καμιά βιτρίνα ή να πέσει καμιά πέτρα στην αμερικάνικη πρεσβεία είναι έγκλημα καθοσιώσεως. Βάζουν στη ζυγαριά κάποιες μικροζημιές με το γενικό «γυψάρισμα» μιας πόλης και μιας μεγάλης διαδήλωσης.
 
Μ’ αυτή την ιδεολογική ηγεμονία εξασφαλισμένη, ο Πολύδωρας διέταξε την εφαρμογή του δόγματος της «μηδενικής ανοχής». Και θα κατήγαγε μεγάλη επιτυχία, αν δεν του τα χάλαγαν οι ασφαλίτες της Θεσσαλονίκης. Γιατί τι θα είχε μείνει; Το ότι δεν έγιναν εκτεταμένα επεισόδια, δεν έσπασε καμιά βιτρίνα και αυτό χάρη στην προληπτική δράση των μπάτσων. Και πάλι, όμως, έτσι όπως διεξάγεται η συζήτηση για τα της Θεσσαλονίκης και με τις διορθωτικές κινήσεις που αναγκάστηκε με καθυστέρηση να κάνει η κυβέρνηση, τα τεράστια ζητήματα που άνοιξαν στις 17 Νοέμβρη παραμένουν ανοιχτά.
Τεράστιο πολιτικό ζήτημα
 
Για μας υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα που αφορά κάθε συλλογικότητα και κάθε άτομο που θέλει πραγματικά ν’ αντισταθεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα (συνολικά ή σε επιμέρους όψεις της). Μπορεί να αποδεχόμαστε να εξελίσσονται πορείες και μάλιστα πορείες μαζικές με ομάδες ασφαλιτών να περιφέρονται προκλητικά μέσα στα μπλοκ και με τα ΜΑΤ να αποκόβουν κατά το δοκούν τη ροή τους, ζώνοντας τμήματα της πορείας και ξυλοκοπώντας όσους έχουν σταμπάρει, ακόμα και χωρίς καμιά αφορμή από τη μεριά τους;
 
Αυτό είναι ένα πρακτικό ερώτημα που σηκώνει μόνο πρακτικές απαντήσεις. Δυστυχώς, στην πορεία του Πολυτεχνείου κυριάρχησαν από τη μια η συμπαιγνία των ηθικών αυτουργών και από την άλλη ο στρουθοκαμηλισμός. Η πορεία δεν έπρεπε να ξεκινήσει αν τα ΜΑΤ δεν απομακρύνονταν εντελώς από τον ορίζοντα των διαδηλωτών. Η πορεία έπρεπε να σταματήσει, όταν έγινε γνωστό ότι τα ΜΑΤ έζωσαν προκλητικά τμήματά της και τα πήγαιναν «κωλοφεράτζα» βρίζοντας και προκαλώντας και αναζητώντας την κατάλληλη συγκυρία για να τα λιανίσουν. Και όμως η πορεία δεν σταμάτησε. Λες και κάθε κομμάτι της ενδιαφερόταν μόνο για τη δική του ασφάλεια (δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίστηκαν οι γνωστές «αλυσίδες», που απαγόρευαν στους κυνηγημένους να βρουν καταφύγιο), αδιαφορώντας για όσα υφίσταντο άλλοι. Η πορεία ξεκίνησε, μολονότι ήταν γνωστό ότι τα γραφεία μιας συλλογικότητας ήταν πολιορκημένα από τα ΜΑΤ και όσοι βρίσκονταν εκεί ήταν αιχμάλωτοι.
 
Αν αυτό παγιωθεί, τότε θα γυρίσουμε σε πολύ παλιότερες εποχές. Τότε θα κάνουμε πορείες όταν θέλει η Αστυνομία, όπου θέλει η Αστυνομία και με τον τρόπο που θα υπαγορεύει η Αστυνομία. Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως όσα έγιναν στις 17 Νοέμβρη είναι άσχετα από την απόπειρα του καλοκαιριού να τεθούν οι διαδηλώσεις υπό αστυνομική επιτήρηση-απαγόρευση (κατά τα πρότυπα των αλήστου μνήμης Μπάλκου-Καραθανάση) ή από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών, των δασκάλων, των συμβασιούχων (για να θυμηθούμε μόνο γεγονότα των τελευταίων μηνών). Οσοι τηρούν στάση Πόντιου Πιλάτου, σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους επειδή αυτού του είδους η καταστολή στρέφεται κυρίως ενάντια σε τμήματα του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, ή δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται, τι διακυβεύεται, ή είναι αποφασισμένοι να κινηθούν στα όρια της αστικής νομιμότητας, υποτασσόμενοι σ’ αυτό που ο αστικός κόσμος βάζει μπροστά μας.
 
Αν μια τηλεοπτική κάμερα δεν είχε καταγράψει το πρώτο μέρος του λιντσαρίσματος του Κύπριου σπουδαστή από ασφαλίτες, αν μια ομάδα πανεπιστημιακών που περνούσε τυχαία από το σημείο δεν είχε γίνει μάρτυρας του δεύτερου μέρους του λιντσαρίσματος, πού θα βρισκόμασταν τώρα;
 
Ο νεαρός σπουδαστής θα ήταν κατηγορούμενος με το μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη του, ο τραυματισμός του θα αποδιδόταν σε πέσιμο στη ζαρντινιέρα και στο μηχανάκι και ο Πολύδωρας θα εξακολουθούσε να μοιράζει συγχαρητήρια στους μπάτσους για το έργο τους.
 
Τι νόημα έχουν, λοιπόν, τα όσα ακολούθησαν με καθυστέρηση πέντε ημερών; Η συγνώμη του Ρουσόπουλου και οι μεταθέσεις κάποιων μπάτσων; Πρόκειται για καθαρά υποκριτικές κινήσεις, που έτσι όπως έγιναν αποτελούν κλείσιμο του ματιού προς τους μπάτσους: «μην ανησυχείτε, εμείς είμαστε πάντα μαζί σας».
Αλλωστε, όπως δήλωσε ο Ρουσόπουλος, ο Πολύδωρας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Ας αντισταθούμε»!
Επόμενο άρθρο Τους χάλασε την προπαγάνδα

Σχετικά Αρθρα

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 4 Μαρ 2026, 18:02

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

Διεθνή 22 Φεβ 2026, 09:22

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 14:24

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 13:25

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 18:46

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 12:56
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

Αλβανία: Ημέρα των δασκάλων.

1907: Δολοφονείται στον Πυργετό Λάρισας ο Μαρίνος Αντύπας.

1910: Συγκρούσεις αστυνομικών – χωρικών στο χωριό Τοπουσλάρ (Θεσσαλία) επειδή δεν δόθηκε λύση στο θέμα της διανομής των κτημάτων, έξι νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες, όλοι χωρικοί.

1931: Αγριες συγκρούσεις απεργών αρτεργατών με την αστυνομία (Αθήνα).

1936: Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλοί τραυματίες από λιθοβολισμούς.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα.

1951: Φανατικός εθνικιστής που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας Αλί Ραζμάρα.

1964: Εισβολή ομάδας ακροδεξιών στη Βουλή.

1971: Βόμβα (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας.

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) στην πλατεία Συντάγματος και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo