Το τρίτο μέτωπο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» αποτελεί πλέον η Σομαλία, όπου συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας ανάμεσα στα αιθιοπικά και τα λιγοστά κυβερνητικά στρατεύματα και τους Ισλαμιστές αντάρτες. Καταιγιστικά πυρά πυροβολικού και όλμων έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης ολόκληρο το Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 350 και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της. Περισσότεροι από 320.000 από τα 2 εκατομμύρια του πληθυσμού της σομαλικής πρωτεύουσας την έχουν εγκαταλείψει για να γλυτώσουν και στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν κρεβάτια, ούτε αρκετοί επίδεσμοι για τους τραυματίες, ενώ τα φάρμακα εξαντλούνται.
Οι δυνάμεις του αιθιοπικού στρατού, που κατάφεραν, ενεργώντας ως μακρύ χέρι του Λευκού Οίκου, σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν αναίμακτα, να απομακρύνουν από την έξουσία την Ενωση Ισλαμικών Δικαστηρίων, έχουν παγιδευτεί σε μια αναμέτρηση από την οποία είναι άγνωστο πότε και πώς θα βγουν, καθώς οι Ισλαμιστές, που διατήρησαν σχεδόν ανέπαφες τις δυνάμεις τους, ανασυγκροτήθηκαν και προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση, με στόχο την ανακατάληψη της πρωτεύουσας και της εξουσίας. Η πόλη Κισμάγιο, σημαντικό λιμάνι της Σομαλίας, ανακαταλήφθηκε στις 23 Απριλίου από τις δυνάμεις τοπικού πολέμαρχου, συμμάχου των Ισλαμιστών.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο πόλεμος στη Σομαλία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επεκταθεί σ’ όλο το Κέρας της Αφρικής. Η επίθεση ανταρτών του «Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης του Ογκαντέν» την περασμένη Δευτέρα σε πετρελαιοπηγή κινέζικων συμφερόντων στην Αιθιοπία, με αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 6 Κινέζων, και την απαγωγή 7 Κινέζων εργατών, ίσως αποτελεί το προανάκρουσμα. Η περιοχή του Ογκαντέν είναι πλούσια σε πετρέλαιο, προσαρτήθηκε στην Αιθιοπία όταν το 1977 κέρδισε στον πόλεμο με τη Σομαλία και κατοικείται από 4 περίπου εκατομμύρια πληθυσμό σομαλικής καταγωγής. Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το «Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης του Ογκαντέν» δικαιολόγησε την επίθεση λέγοντας ότι ο αιθιοπικός στρατός απομακρύνει βίαια από τη γη και τα σπίτια του το σομαλικό πληθυσμό για να παραχωρήσει την περιοχή για εκμετάλλευση στην κινέζικη εταιρία και προειδοποίησε όλες τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να μην προχωρήσουν σε συμφωνίες με την αιθιοπική κυβέρνηση, γιατί θα πάθουν τα ίδια, και να μην έχουν εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις ασφάλειας που τους δίνει η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία δεν είχε ποτέ αποτελεσματικό έλεγχο στην περιοχή του Ογκαντέν. Οι αντάρτες του Μετώπου του Ογκαντέν δρουν χρόνια στην περιοχή, όμως η δράση τους ενισχύθηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Σομαλία από τους Ισλαμιστές, με τους οποίους φαίνεται να έχουν αποκτήσει δεσμούς. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από την ανοιχτή ανάμειξη της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στον πόλεμο της Σομαλίας, υπάρχει έμμεση ανάμειξη και της Ερυθραίας, η οποία κατηγορείται από τις προηγούμενες ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους Ισλαμιστές αντάρτες. Ο άγριος ανταγωνισμός Αιθιοπίας – Ερυθραίας, ο οποίος έχει οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν και σε πολεμικές αναμετρήσεις για εδαφικές διαφορές, αποτελεί επίσης σοβαρό κίνδυνο για την επέκταση του πολέμου.