Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) από το Μάρτη του 2004 εκδίδει εκτός από τις τριμηνιαίες και μηνιαίες εκτιμήσεις για την κατάσταση της απασχόλησης, της ανεργίας και του εργατικού δυναμικού. Η διαφορά είναι ότι οι μηνιαίες εκτιμήσεις βασίζονται σε υποσύνολο του στατιστικού δείγματος των τριμηνιαίων εκτιμήσεων, που κυμαίνεται μεταξύ 9.500 έως 11.500 νοικοκυριών. Στις 18 Ιούνη η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε τη μηνιαία εκτίμησή της για το Μάρτη του 2007, βασιζόμενη στο υποσύνολο του στατιστικού δείγματος της τριμηνιαίας έρευνας του πρώτου τριμήνου του 2007. Συνήθως, η ΕΣΥΕ αυτή την περίοδο έδινε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για την απασχόληση και την ανεργία. Κατά τη γνώμη μας, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι σκόπιμη και έχει να κάνει με την ανοδική τάση της ανεργίας.
Το Μάρτη του 2007 οι άνεργοι ήταν 462.042 και το ποσοστό ανεργίας 9,5%. Το Γενάρη οι άνεργοι ήταν 421.130 και το ποσοστό ανεργίας 8,6%, ενώ το Φλεβάρη οι άνεργοι ήταν 440.982 και το ποσοστό ανεργίας 9%. Διαπιστώνουμε, λοιπόν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2007 παρατηρείται από μήνα σε μήνα ανοδική τάση τόσο του ποσοστού ανεργίας όσο και του αριθμού των ανέργων.
Κατά τα τρίμηνα του 2005 και του 2006 τα μηνιαία ποσοστά ανεργίας παρουσίαζαν διακυμάνσεις που είχαν να κάνουν τόσο με την εποχικότητα όσο και με τη γενικότερη τάση της ανεργίας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η ανοδική τάση της περιόδου αυτής να είναι η αρχή της αναστροφής και του μέσου όρου της ετήσιας ανεργίας. Αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται και από τις εκτιμήσεις για την ανεργία των επόμενων μηνών, που θα μας επιτρέψει να εικάσουμε ότι το 2007, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ, το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο από το 8,9% του 2006.
Η ανοδική τάση στη μηνιαία ανεργία του πρώτου τριμήνου του 2007 δυσαρέστησε την κυβέρνηση και γι’ αυτό η δημοσίευση των στοιχείων δεν έτυχε της πανηγυρικής προβολής, που επιφυλάσσεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όταν αυτά συνηγορούν υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής.