Δεν είχαμε σκοπό να γράψουμε αυτή τη βδομάδα σχόλιο για το μπάχαλο που επικρατεί στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ομως η δήλωση του πολυπράγμωνα υφυπουργού Κ. Κιλτίδη, ότι η Πολιτεία εμπιστεύθηκε στους πιστοποιητικούς φορείς την υψηλή αποστολή του ελέγχου και της πιστοποίησης προϊόντων με ποιοτικά χαρακτηριστικά, μας ερέθισε να κάνουμε ένα μικρό σχόλιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο μπάχαλο που επικρατεί στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Είχαμε προγραμματίσει να επανέλθουμε από την άλλη βδομάδα, γιατί τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και από τους Κομισάριους που άναψαν το πράσινο φως για την αθρόα εισαγωγή στο σύστημα αυτό της χημικής βιομηχανίας και των συμβατικών προϊόντων, κάνοντας θρύψαλα την περιβόητη φιλοσοφία της ως μιας εναλλακτικής παραγωγής, συμβατής με το περιβάλλον, που εξασφαλίζει την υγιεινή διατροφή κ.λπ.
Τα λεγόμενα από τον Κ. Κιλτίδη για την ανάθεση υψηλής αποστολής στους πιστοποιητικούς οργανισμούς μπορούν να εκληφθούν μόνο σαν καλαμπούρι, που γίνεται όμως επικίνδυνο για τους καταναλωτές που θα το πάρουν στα σοβαρά και θα σπεύσουν στην αγορά να προμηθευτούν «βιολογικά προϊόντα». Ο Α. Κοντός, για λόγους αυτοπροστασίας, απέφευγε να εκστομίσει τέτοια καλαμπούρια και συνήθως περιορίζονταν στην προβολή της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με φυτικά «βιολογικά προϊόντα», σαν απόδειξη της πετυχημένης πολιτικής του σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πίνακας που δημοσιεύουμε στηρίζεται στα στατιστικά στοιχεία για τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας. Στο σημερινό σχόλιο θα περιοριστούμε σ’ αυτόν καθαυτόν τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και δεν θα εξετάσουμε ούτε την κατηγορία του λεγόμενου μεταβατικού σταδίου ούτε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το μπάχαλο που επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε αμφισβητήσει τα νούμερα που παρουσίαζε ο Α. Κοντός, αλλά δεν είχαμε μπει στον κόπο να βρούμε στοιχεία απ’ άλλες πηγές για να ξεσκεπάσουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Δεν το κάναμε γιατί έτσι κι αλλιώς τα παραγόμενα προϊόντα ήταν απ’ αυτά που παράγει και η συμβατική γεωργία. Ούτε τώρα μπήκαμε στον κόπο να ψάξουμε να βρούμε στοιχεία. Απλά, διαβάζοντας το εγκεκριμένο από την Κομισιόν «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» πέσαμε πάνω σε στοιχεία για την «βιολογικά» καλλιεργηθείσα έκταση. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:
«Οσον αφορά στη βιολογική γεωργία, το έτος 2003 οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονταν σε 389.950 στρέμματα και αποτελούσαν το 1% της συνολικά καλλιεργούμενης γης στην Ελλάδα ενώ το 2004, η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση έφτασε τα 543.420 στρέμματα» (σελ. 6).
«Τέθηκε ένας στόχος 999.970 στρεμμάτων συνολικών εκτάσεων να έχουν καλλιεργηθεί μέχρι το 2012 σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκταση των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που εντάχθηκαν από το 1994, δηλαδή 610.002 στρεμμάτων νέων εκτάσεων βιολογικής γεωργίας την περίοδο 2004-2012 (μέσος ρυθμός αύξησης των εκτάσεων ανά έτος 67.780 στρέμματα μετά το 2003» (σελ.14).
Σύμφωνα με το δεύτερο απόσπασμα, μέχρι το 2003 είχαν καλλιεργηθεί 389.968 στρέμματα και μπαίνει ο στόχος να καλλιεργηθούν κι άλλα 610.002 στρέμματα μέχρι το 2012 (μέσα σε 9 χρόνια, κατά μέσο όρο 67.780 στρέμματα το χρόνο). Στα στρέμματα αυτά συμπεριλαμβάνουν και εκείνα που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και που για να ενταχθούν σε πλήρες βιολογικό στάδιο απαιτούνται από ένα έως τρία χρόνια, εάν δεν ενεργοποιηθούν οι διατάξεις των παρεκκλίσεων που προβλέπονται από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.
Εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία του πίνακα με τα στοιχεία του δεύτερου αποσπάσματος, το μόνο στοιχείο που συμφωνεί είναι αυτό που αναφέρεται στη καλλιεργηθείσα έκταση του 2003. Τ’ άλλα στοιχεία απέχουν παρασάγκας και επιβεβαιώνεται η άποψή μας, ότι παραφούσκωσαν τα νούμερα για την καλλιεργηθείσα έκταση την περίοδο 2004-2006 για να βγαίνουν και να λένε για τη δήθεν πετυχημένη πολιτική τους στη βιολογική γεωργία.