Πρόσφατα, η ΕΣΥΕ ολοκλήρωσε την επεξεργασία και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της περιόδου Γενάρη-Σεπτέμβρη του 2007. Ετσι, μπορούμε και πάλι να φτιάξουμε τον γνώριμο στους αναγνώστες της «Κ», από ανάλογα άρθρα μας στο παρελθόν, πίνακα. Θυμίζουμε, ότι το επτάμηνο (Γενάρης-Ιούλης 2007) οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 267 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2006, οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 210,03 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα είχε ανέλθει σε 1.664 εκατ. ευρώ.
Στο εννιάμηνο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 335,6 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 208,34 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 2.184 εκατ. ευρώ. Στο προηγούμενο αντίστοιχο άρθρο μας είχαμε προβλέψει ότι το εμπορικό έλλειμμα το 2007 (αναφερόμαστε πάντοτε στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων) θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Με τα στοιχεία του εννιάμηνου εκτιμούμε ότι δεν θα πέσουμε έξω στην εκτίμησή μας αυτή. Γιατί το έλλειμμα ανήλθε σε 2.184 εκατ. ευρώ, που σημαίνει μέση μηνιαία αύξηση 260 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτέμβρη. Συνυπολογίζοντας και το τρίμηνο Οκτώβρη-Δεκέμβρη φτάνουμε κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια (2006 και 2007) να αυξήσει το εμπορικό έλλειμμα των αγροτικών προϊόντων με όλες τις χώρες κατά 1 δισ. ευρώ. Η γοργή αυτή αύξηση του ελλείμματος είναι συνέπεια τόσο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης όσο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), μέσω της οποίας επιδιώκεται από τους Κομισάριους και τις κυβερνήσεις του γαλλογερμανικού άξονα η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ.
Πέρα από τη γοργή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, παγιώθηκε το φαινόμενο να μειώνονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και η μείωσή τους να κινείται γύρω από τα 210 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για παγίωση, γιατί το επτάμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 210, ενώ το εννιάμηνο κατά 208,34 εκατ. ευρώ. Το 2007 είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ας δούμε τώρα πώς κινείται το εμπορικό ισοζύγιο μερικών αγροτικών προϊόντων στα οποία κατεξοχήν αποτυπώθηκε η επίπτωση της νέας ΚΑΠ.
Δημητριακά: Αποτελούν βασικά αγροτικά προϊόντα, απαραίτητα για τη διατροφική και ζωοτροφική αλυσίδα. Η δραστική μείωση της παραγωγής τους τόσο στις χώρες της ΕΕ όσο και στις μεγάλες σιτοπαραγωγικές χώρες του κόσμου έστειλαν στα ύψη τις τιμές πολλών βασικών προϊόντων και υποχρέωσαν τους Κομισάριους σε μερικές πρόσκαιρες ρυθμίσεις, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και ιδιαίτερα του σκληρού σταριού. Στο εννιάμηνο του 2007, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 102,7 εκατ. ευρώ (27,8%), ενώ το επτάμηνο είχαν αυξηθεί κατά 22%. Οι εξαγωγές στο επτάμηνο και στο εννιάμηνο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα το 2006 (πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ) είχε ανέλθει στα 190, ενώ το 2007 εκτινάχτηκε στα 313 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αύξησης του εμπορικού ελλείμματος είναι 64,7%. Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κι άλλο οι εισαγωγές δημητριακών και θα μειωθούν οι εξαγωγές ως συνέπεια των επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ. Οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή θα είναι μεγάλες τόσο στη διατροφική αλυσίδα όσο και στην κτηνοτροφία και τους αγρότες.
Ζάχαρη και μέλι: Οπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα η ζάχαρη παράγεται από την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων. Εκείνο όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων επιβλήθηκε στην ΕΕ από την αμερικάνικη κυβέρνηση, στα πλαίσια του εμπάργκο που είχε επιβάλει στην Κούβα στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Με τη νέα ΚΑΠ όμως επιδιώκεται η δραστική μείωση τόσο της παραγωγής ζάχαρης όσο και ζαχαρότευτλων. Στο επτάμηνο του 2007 οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 41 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννιάμηνο μειώθηκαν κατά 54,78 εκατ. ευρώ. Στο επτάμηνο οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 37,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννιάμηνο αυξήθηκαν κατά 54,1 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ζωοτροφές: Εχουν μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφική παραγωγή. Μόνιμα η Ελλάδα εισάγει ζωοτροφές και το εμπορικό ισοζύγιο ήταν πάντα ελλειμματικό. Το επτάμηνο του 2006 εισήχθησαν 157 και εξήχθησαν 18,45 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα του 2007 εισήχθησαν 191,23 και εξήχθηκαν 18,45 εκατ. ευρώ. Στο εννιάμηνο του 2006 εισήχθησαν 212,17 εκατ. ευρώ και εξήχθησαν 24,76 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007 εισήχθησαν 255,7 εκατ. ευρώ και εξήχθησαν 24,41 εκατ. ευρώ.
Φυσικές υφαντικές ίνες: Το επτάμηνο του 2006 εξήχθησαν προϊόντα αξίας 246 εκατ. ευρώ, ενώ το επτάμηνο του 2007 εξήχθησαν προϊόντα αξίας 124,25 εκατ. ευρώ. Το εννιάμηνο του 2006 εξήχθησαν προϊόντα αξίας 267,87 εκατ. ευρώ, ενώ το εννιάμηνο του 2007 εξήχθησαν 146,2 εκατ. ευρώ. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια σημαντική μείωση των εξαγωγών φυσικών υφαντικών ινών, στις οποίες την κύρια θέση κατέχει το εκκοκκισμένο βαμβάκι. Συγκεκριμένα, το εννιάμηνο του 2007 μειώθηκε η αξία των εξαχθεισών φυσικών ινών κατά 121,67 εκατ. ευρώ.
Παγιώθηκε λοιπόν η μείωση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, ενώ αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς το εμπορικό έλλειμμα. Με την πάροδο του χρόνου και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και της πολιτικής της ΕΕ για διάπλατη είσοδο στα αγροτικά προϊόντα, θα παγιωθεί η μείωση των εξαγωγών σε ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έπαψε πια να χρησιμοποιεί τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων και να πανηγυρίζει για την «πετυχημένη» πολιτική της στον αγροτικό τομέα.