Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Γενάρη
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
  • Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)
  • Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Αμυνα στην καπιταλιστική ληστεία
Οικονομία

Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

Αμυνα στην καπιταλιστική ληστεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Μάι 2008, 00:00

Οσο κι αν τα μαγειρεύει ο στατιστικομάγειρας της κυβέρνησης Μ. Κοντοπυράκης (γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ), δεν του βγαίνουν με τίποτα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, ο πληθωρισμός το Μάη θα «τρέχει» τουλάχιστον με 4,6% (νέο ρεκόρ εξαετίας) και θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη για παραπέρα.

Ομως, δεν χρειάζεται κανείς τις «προβλέψεις» και τις «αναλύσεις» του κάθε κυβερνητικού υπαλλήλου. Οπου και να βρεθείς σήμερα, ακούς ανθρώπους να φωνάζουν για την ακρίβεια. Εχει καταστεί το υπ’ αριθμόν ένα λαϊκό πρόβλημα, έχοντας επισκιάσει όλα τα άλλα. Λογικό, αφού απασχολεί την καθημερινότητα. Παράλογο από ταξική άποψη, αν αναλογιστούμε πως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια μπορεί να υπάρξει μόνο με αύξηση των μισθών κι αυτό τον αγώνα τον έχουν ξεχάσει οι εργαζόμενοι, επιτρέποντας στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να υπογράφει εξευτελιστικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ν’ ανοίξει μύτη.

Την κυβέρνηση, από την άλλη, την απασχολεί το γεγονός ότι η λαϊκή οργή για την ακρίβεια τής επιφέρει πολιτική φθορά. Γι’ αυτό και, όπως θα έκανε στη θέση της κάθε κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κινητοποιήσεων, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με προπαγανδιστικά κολπάκια. Ομως, στην προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης εμφανίστηκαν ήδη οι πρώτες αρρυθμίες στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ξέρει πολύ καλά ότι απέχει ένα «τσακ» από το να αναγορευτεί σε «Ιφιγένεια της κυβέρνησης». Αν τα πράγματα οξυνθούν, αν η κατάσταση ξεφύγει πολύ, τότε θα απαιτηθεί η κεφαλή του επί πίνακι, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει κάποιο χρόνο. Κλασικό είναι αυτό το κόλπο και ανήκει στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Πιεζόμενος, λοιπόν, να επιδείξει έργο, έκανε ήδη δύο λάθη. Ανακοίνωσε καταρχάς μια σειρά γραφειοκρατικά μέτρα, τα οποία δε λύνουν το πρόβλημα, όμως προκαλούν αλλεργία στους καπιταλιστές και τα ‘βαλε, δεύτερο, με τον Αλογοσκούφη, ο οποίος διαφώνησε σε κάποια απ’ αυτά τα μέτρα. Κι όχι μόνο τα ‘βαλε με τον Αλογοσκούφη, αλλά φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία τους, βάζοντας τον αξιοθρήνητο υφυπουργό του Γ. Βλάχο να δηλώσει: «Προχωρούμε μόνοι μας στην έκδοση αγορανομικής διάταξης για την εφαρμογή του μέτρου. Δεν θα περιμένουμε το υπουργείο Οικονομίας»! Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι casus belli για τον Αλογοσκούφη, που μέχρι τις τελευταίες εκλογές είχε τον Φώλια υφυπουργό του. Στο πλευρό του Αλογοσκούφη στέκονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη (π.χ. Σπηλιωτόπουλος και Δούκας), αλλά και οι βιομήχανοι, οι οποίοι την Πέμπτη το πρωί έριξαν μια ξεγυρισμένη χλαπάτσα στο Φώλια, για να «μαζευτεί». Εκεί που αυτός περίμενε ότι από τη σύσκεψη που τους κάλεσε θα έβγαιναν με κάποια «συμφωνία κυρίων» (κατά το πασοκικό πρότυπο), σηκώθηκαν και έφυγαν αφήνοντάς τον σύξυλο και πετώντας του το γάντι.

Περιττεύει, βέβαια, να πού-με πως τα περιβόητα «41 μέτρα», τα οποία –σύμφωνα με τον Φώλια– θα αποδώσουν σε… βάθος χρόνου, όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται όλα, ούτε σαν παυσίπονα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Γιατί το πρόβλημα δεν οφείλεται στο «υπερβολικό κέρδος» ή στην «αισχροκέρδεια», αλλά στην κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Εχουμε και άλλη φορά σημειώσει πως αυτό που σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου εμφανίζεται σαν πείνα, σε μας εμφανίζεται σαν ακρίβεια. Ακόμα και τα τρόφιμα μετατράπηκαν σε χρηματιστηριακά προϊόντα, στα οποία τζογάρει το χρηματιστικό κεφάλαιο, προσδοκώντας σε κέρδη που δεν του προσφέρουν πλέον άλλες μορφές χρηματιστηριακών «επενδύσεων».

Στο παιχνίδι μπαίνει γερά και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να αντλήσει πολιτικά οφέλη. Ο μεν Γιωργάκης καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση για «ανικανότητα», οι δε επιτελείς του (Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη και σία) φροντίζουν να στείλουν στους καπιταλιστές το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σκοπό να γυρίσει σε παλαιότερες εποχές αγορανομικών ελέγχων και καθορισμού ανώτατων τιμών, αλλά απλώς κάνει κούφια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αρμόδιου «σκιώδους» υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, που παραθέτουμε χωριστά).

Πιο εξοργιστική απ’ όλους, όμως, είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που είχε το θράσος να εκδώσει δελτίο Τύπου για να «εκφράσει την εντονότατη διαμαρτυρία της γιατί καθημερινά καταγράφεται και νέο αρνητικό ρεκόρ  ακρίβειας και  πληθωρισμού». Αφού σημειώσει ότι «η κατάσταση έχει τεθεί  πλέον εκτός κάθε ελέγχου!» και μας υπενθυμίσει ότι «ακόμα και η ΕΣΥΕ εκτιμά ότι ο τιμάριθμος  θα ξεπεράσει το 4,6%, ενώ ο εργατικός – πραγματικός – πληθωρισμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος απ΄ αυτόν», καταλήγει: «Η ΓΣΕΕ απαιτεί άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα μείωσης και αυστηρού ελέγχου των τιμών, μείωση των τιμολογίων των Δημόσιων Υπηρεσιών, των διοδίων, των καυσίμων, αυστηριοποίηση και εκτέλεση των ποινών για τους κερδοσκόπους της αγοράς αλλά και  της νοθείας των προϊόντων των καταναλωτικών αγαθών».

Τολμούν οι αλήτες να μι-  λούν για τριπλάσιο πραγματικό πληθωρισμό (δηλαδή γύρω στο 14%, όταν έχουν υπογράψει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε ετήσια βάση 4,56% (3,45% από 1.1.2008 και 3% από 1.9.2008). Οταν έσπευδαν να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση, χωρίς καν μια 24ωρη απεργία, ο επίσημος (και μαϊμουδισμένος) πληθωρισμός «έτρεχε» με 4,4%. Δεν ήταν και τότε ο «εργατικός-πραγματικός-πληθωρισμός» τουλάχιστον τριπλάσιος; Δηλαδή, το 0,2% που ανέβηκε από τότε κάνει τη διαφορά; Κι όμως, είχαν το θράσος να δηλώνουν τότε, ότι με τη συμφωνία που έκλεισαν με το ΣΕΒ («σύγχρονο Σύμφωνο εργασιακής ειρήνης και κοινωνικής συνοχής», την είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος) «δίνονται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ενσωματώνεται ένα μέρος της παραγωγικότητας της εργασίας στις αμοιβές μας»!!!

Η ακρίβεια είναι τυπικό γνώρισμα της κρίσης του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο (εν αντιθέσει με τον προμονοπωλιακό καπιταλισμό, που σε περιόδους κρίσης είχαμε πτώση τιμών). Αλλοτε, το αστικό κράτος διατηρούσε για τον εαυτό του το δικαίωμα παρέμβασης στις τιμές, με στόχο να περιορίζει κάπως τα ποσοστά κέρδους, για να διατηρεί την κοινωνική συνοχή. Πλέον, αυτό το δικαίωμα το έχει απεμπολήσει. Κάθε παρέμβαση στις τιμές απαγορεύεται, διότι εμποδίζει τον ανταγωνισμό, που δήθεν θα φέρει μείωση των τιμών (αυτό πια κι αν είναι ανέκδοτο: στην εποχή των μονοπωλίων και των καρτέλ, να μιλούν για ελεύθερο ανταγωνισμό). Τις κρατικές επιχειρήσεις τις έχουν ιδιωτικοποιήσει, οπότε δε μπορούν να παρέμβουν στη διαμόρφωση των τιμών τους. Ετσι και το κάνουν, κινδυνεύουν να βρεθούν εγκαλούμενοι στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την Κομισιόν, για «νόθευση του ανταγωνισμού». Τέλος, οι απαιτήσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν τους αφήνουν να μειώσουν τους φόρους, γιατί και πάλι καραδοκεί ο κέρβερος που ονομάζεται Κομισιόν. Τι μένει; Μέτρα-κοροϊδία, σαν τα 41 του ανεκδιήγητου Φώλια.

Τίποτα, λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση. Στρέφοντας τα πυρά τους μόνο ενάντια σ’ αυτή και μένοντας στη γκρίνια, τις φωνές και τα γαμοσταυρίδια, απλά βοη-  θούν το σύστημα να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση, είτε με αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση είτε και με αλλαγή κυβέρνησης. Ο πραγματικός στόχος, η μόνη άμυνα των εργαζόμενων, θα έπρεπε να είναι η αύξηση των μισθών. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν ακούγεται.

«Εμείς έχουμε στοιχεία, αλλά δεν θέλουμε να τα δώσουμε στη δημοσιότητα, γιατί δεν θέλουμε να εκθέσουμε επιχειρήσεις, αλλά είμαστε πρόθυμοι να τα δώσουμε στον υπουργό».
 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ (Alter, 27.5.08)

«Η πολιτική πρόταση για τη μείωση των τιμών των προϊ-όντων και τον κατευνασμό της ακρίβειας κινείται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού. Δε μιλάμε ούτε για διατιμήσεις ούτε για ανώτατες τιμές».
 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώσεις, 27.5.08

«Νομίζω ότι είναι σωστό οι πολίτες με κάθε ειρηνικό μέσο να συμμετάσχουν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελέσματα».

Αλέκος Αλαβάνος (28.5.08)

Σε τι ακριβώς μας καλεί ο ποιητής; Γιατί αισθάνεται την ανάγκη να σημειώσει πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να δράσουμε νόμιμα και ειρηνικά; Αν δηλαδή μια διαδήλωση «μπουκάριζε» σ’ ένα μεγαλομπακάλικο, ιδιοκτησίας πολυεθνικού μονοπώλιου, και άδειαζε τα ράφια, τι ακριβώς θα έλεγε ο ποιητής Αλέκος; Αναφέρουμε το παράδειγμα, γιατί τέτοια φαινόμενα έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ βλέπουμε να γίνονται και σήμερα σε χώρες που οι λαοί λιμοκτονούν. Τελικά, τι ενδιαφέρει περισσότερο τον κ. Αλαβάνο, να ανασάνει ο λαός ή να μη διασαλευτεί ο νόμος και η τάξη του συστήματος;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

Εμπόριο όπλων από τους «ειρηνοποιούς»!
Επόμενο άρθρο

Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

Κολπάκια

Σχετικά Αρθρα

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

Οικονομία 23 Δεκ 2025, 19:55

Ελιγμός της ΕΕ μπροστά στον αγροτικό ξεσηκωμό: ανέβαλε την υπογραφή της Mercosur

Αγροτικά 19 Δεκ 2025, 14:16

Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα

Στέλεχος πολυεθνικών βάζει ο Θεοδωρικάκος διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής για την (Μη) Προστασία του Καταναλωτή και την (Μη) Εποπτεία της Αγοράς

Οικονομία 18 Δεκ 2025, 15:15

Τι γυρεύει ο Παπασταύρου στο αμερικάνικο σιωνιστικό λόμπι;

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 14:24

O Kεφαλογιάννης σε ρόλο διαφημιστή γερμανικής αλυσίδας

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 13:24

Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες

Οικονομία 3 Δεκ 2025, 21:08
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα γιαγιάς.

1924: Πεθαίνει ο Λένιν.

1957: Συμπλοκές Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο. Ελληνικά καταστήματα πυρπολούνται από Τούρκους, βανδαλισμοί.

1971: Επτά καταδίκες μελών του ΠΑΚ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1979: Συλλαμβάνονται εννιά βομβιστές που ανήκουν στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» και ευθύνονταν για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στους κινηματογράφους. Δύο εκ των συλληφθέντων (Χρ. Τζαβέλλας και Γ. Γεωργιάδης) είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, άλλοι τέσσερις καταζητούνται.

1980: Βόμβα στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Χημείου, Βασιλειάδη (ΕΛΑ).

1988: Απόπειρα κατά του αξιωματικού της DIA Τζορτζ Κάρος (17Ν).

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    17Ν
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Εφετείο 17Ν
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    ΕΛΑ
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Ποιοι είμαστε
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Επικοινωνία
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Όροι χρήσης
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Ποιοι είμαστε
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Επικοινωνία
  • Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Προπαγανδιστικά μέτρα για την ακρίβεια

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo