Ούτε διακοπές δεν θα πάει φέτος ο «μπον βιβέρ» Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κλεισμένος στη βίλα του στα προάστια της Ρώμης δουλεύει εντατικά με τους συμβούλους του προετοιμάζοντας την άμυνα του από τα συνεχή χτυπήματα, που δεν προέρχονται πλέον μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του.
Αυτά που αποκαλύπτονται τελευταία στην Ιταλία φαντάζουν απίστευτα, αφού μοιάζουν πάρα πολύ με διάφορα μυθιστορήματα αστυνομικοπολιτικής φαντασίας. Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που σε μια από τις ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης αποκαλύπτεται ένα παρασκήνιο στο οποίο δραστηριοποιούνται σε αγαστή συνεργασία μέρος του πολιτικού προσωπικού, επιφανείς εκπρόσωποι καπιταλιστικών ομίλων, κρατικοί παράγοντες και μαφιόζοι. Ενθυμούμενος την περιβόητη μασονική στοά Ρ2, ο ιταλικός Τύπος έχει ονομάσει ήδη Ρ3 την οργάνωση που φέρεται να έχει συστήσει ο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να βολέψει τον εαυτό του και την κλίκα του και να απαλλαγεί από τις διάφορες δικαστικές διώξεις που αντιμετώπισε εξαιτίας της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έγιναν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, ο «Καίσαρας» εμφανίζεται τουλάχιστον 23 φορές και το περιεχόμενό τους φωτογραφίζει τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι να κρύβεται πίσω απ’ αυτό το ψευδώνυμο (ποιος άλλος θα μπορούσε να πάρει αυτόν τον τίτλο, εκτός από τον ίδιο τον μεγαλομανή ιταλό καπιταλιστή και πολιτικό;). Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι διέψευσε, μέσω του δικηγόρου του, ότι είναι ο «Καίσαρας» της Ρ3, όμως ελάχιστοι τον πιστεύουν πια. Γι’ αυτό και η δημοτικότητά του έχει πέσει στο ιστορικά χαμηλό 39%, ενώ σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 55% των Ιταλών δηλώνει ότι θέλει να φύγει από την εξουσία ο «καβαλιέρε» (το δυστύχημα για την ιταλική εργατική τάξη είναι πως ένα 45% είναι από θετικά διακείμενο έως ουδέτερο).
Μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του ίδιου του Μπερλουσκόνι στην Ρ3, όμως στενοί του συνεργάτες είναι αποδεδειγμένα χωμένοι βαθιά στην «οργάνωση» και ήδη τρεις υπουργοί του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Ηδη έχουν κληθεί σε απολογία από τον εισαγγελέα της Ρώμης: ο πολιτικός μέντορας του Μπερλουσκόνι, γερουσιαστής Μαρτσέλο ντελ Ούλτι, που έχει κριθεί ήδη δυο φορές ένοχος για σχέσεις με τη μαφία. Ο παραιτηθείς υφυπουργός Οικονομικών Νικόλα Κοζεντίνο, που έχει κατονομαστεί από μαφιόζους ως ένας από τους επιφανείς συνεργάτες της καμπανέζικης Καμόρα. Ο καπιταλιστής Φλάβιο Καρμπόνι, «άρχοντας» της Σαρδηνίας και συνέταιρος του Μπερλουσκόνι σε πολλές μπίζνες, που έχει ήδη προφυλακιστεί. Αναμένεται να κληθεί σε απολογία και ο Ντένις Βερντίνι, δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι και γραμματέας του κόμματός του.
Η δεξιά-ακροδεξιά παράταξη ενεργοποιεί ήδη τις εφεδρείες της, θεωρώντας ότι ο Μπερλουσκόνι αποτελεί τελειωμένη ιστορία. Ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, ο άνθρωπος που ο Μπερλουσκόνι βοήθησε να βγάλει από πάνω του το στίγμα του νεοφασίστα, αποτελεί το βασικό πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Είναι αυτός που θέλει να πάρει το κόμμα και να το οδηγήσει «μπροστά», πετώντας τη σαβούρα, χωρίς βέβαια παρεμβάσεις της ιταλικής Δικαιοσύνης. Η εξουθενωμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, χωρίς μια προσωπικότητα ικανή να αποτελέσει το αντίβαρο στον «Καίσαρα» και τους επιγόνους του, ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή «προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής».
Και η ιταλική εργατική τάξη; Η ιταλική εργατική τάξη απλώς παρακολουθεί. Παρακολουθεί ηττημένη όχι μόνο στο πολιτικό, αλλά και στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Και μόνο το γεγονός ότι για τόσα πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας κυριαρχεί ένας καπιταλιστής, ο Μπερλουσκόνι, δείχνει τη βαθιά ήττα της ιταλικής εργατικής τάξης. Μια ήττα που ξεκίνησε πολύ παλιότερα, με τον «ιστορικό συμβιβασμό» και το χτύπημα των ριζοσπαστικών κινημάτων της δεκαετίας του ‘70. Απογοητευμένη από την προδοσία των αναθεωρητών του μαρξισμού, σιχαμένη από τις συμπεριφορές πολιτικών λαμόγιων τύπου Αντρεότι και Κράξι (ηγέτες της Χριστιανοδημοκρατίας και της Σοσιαλδημοκρατίας, αντίστοιχα), η ιταλική εργατική τάξη στράφηκε στον Μπερλουσκόνι, τον οποίο τώρα παρατηρεί να δύει βουτηγμένος μέσα στο βού-ρκο των σκανδάλων του. Πόσα σκαλιά θα κατέβει ακόμα μέχρι να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια;