Η κατακόρυφη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, του καρκίνου και της λευχαιμίας στην πόλη της Φαλούτζα ύστερα από τους σφοδρούς αμερικάνικους βομβαρδισμούς το 2004 ξεπερνά τα αντίστοιχα ποσοστά που αναφέρονται από τους επιζήσαντες των ατομικών βομβών που έριξαν οι Αμερικάνοι στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στην οποία αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent» (25/7/10).
Οπως είναι γνωστό, ο αμερικάνικος στρατός πολιόρκησε και βομβάρδισε τη Φαλούτζα, προπύργιο της ιρακινής αντίστασης, αρχικά τον Απρίλιο του 2004, μετά την εκτέλεση τεσσάρων αμερικάνων μισθοφόρων της διαβόητης Blackwater, και ύστερα από 8 μήνες, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, κατέλαβε την πόλη, ισοπεδώνοντας μεγάλα τμήματά της με τη χρήση πυροβολικού και σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών. Αργότερα, οι Αμερικάνοι παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει βόμβες λευκού φωσφόρου και άλλα πυρομαχικά.
Η νέα έρευνα έγινε με στόχο να επιβεβαιώσει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών και τις καταγγελίες ιρακινών γιατρών στα νοσοκομεία της Φαλούτζα για δραματική αύξηση των καρκίνων και των παιδιών που γεννιούνται με σοβαρές παραμορφώσεις και ελαττώματα. Πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2010 για το περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health», από ομάδα 11 επιστημόνων, που επισκέφτηκαν 711 σπίτια στη Φαλούτζα και υπέβαλαν ερωτήσεις σε 4.843 ανθρώπους. Ο τίτλος της έρευνας είναι: «Καρκίνος, νηπιακή θνησιμότητα και αναλογία γεννήσεων κατά φύλο στη Φαλούτζα του Ιράκ, την περίοδο 2005 – 2009».
Η έρευνα αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών και τις καταγγελίες των ιρακινών γιατρών, αλλά καταλήγει σε ακόμη πιο τραγικά συμπεράσματα για την τύχη του πληθυσμού της πόλης. Διαπιστώνει 4πλάσια αύξηση όλων των μορφών καρκίνου και 12πλάσια αύξηση του καρκίνου σε παιδιά κάτω των 14 χρόνων και ακόμη ότι η νηπιακή θνησιμότητα στη Φαλούτζα είναι 4 φορές υψηλότερη από τη γειτονική Ιορδανία και 8 φορές υψηλότερη από το Κουβέιτ. Πιο συγκεκριμένα, στη Φαλούτζα πεθαίνουν 80 στα 1.000 νήπια σε σύγκριση με 19 στην Αίγυπτο, 17 στην Ιορδανία και 9.7 στο Κουβέιτ.
Οι τύποι του καρκίνου που έχουν εμφανιστεί στη Φαλούτζα μετά το 2004 όχι μόνο είναι όμοιοι με κείνους που διαγνώστηκαν στους επιζήσαντες στη Χιροσίμα, αλλά πλήττουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Συγκεκριμένα, παρατηρείται 38πλάσια αύξηση των ασθενών με λευχαιμία, 10πλάσια αύξηση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και σημαντική αύξηση στο λέμφωμα και στους εγκεφαλικούς όγκους στους ενήλικες, ενώ στους επιζήσαντες στη Χιροσίμα έχει διαπιστωθεί 17πλάσια αύξηση της λευχαιμίας. Η ομάδα των επιστημόνων που πραγματοποίησαν την έρευνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της όχι μόνο για τον πρωτοφανή αριθμό των ασθενών με τους προαναφερόμενους τύπους καρκίνου, αλλά και για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται.
Ενα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι έχει αλλάξει η αναλογία του φύλου ανάμεσα στα νεογέννητα κορίτσια και αγόρια. Σε κανονικές συνθήκες, αυτή είναι 1.050 αγόρια προς 1.000 κορίτσια. Ομως μετά το 2005 έχουν μειωθεί κατά 18% οι γεννήσεις αγοριών στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα η αναλογία να είναι σήμερα 850 αγόρια προς 1.000 κορίτσια. Η αναλογία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ένας δείκτης γενετικής βλάβης, που επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια. Η ιδια αλλαγή είχει διαπιστωθεί και στη Χιροσίμα.