Πρωτάκουστο αυτό που συνέβη με τον υπουργό Γεωργίας Σ. Χατζηγάκη, όμως πέρα για πέρα αληθινό. Ο κύριος αυτός στις 16 Φλεβάρη του 2009 υπέγραψε την απόφαση για τις αποζημιώσεις των αγροτών, η οποία δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο ΦΕΚ 277 Β. Μετά από μια βδομάδα ακριβώς, στις 23 Φλεβάρη του 2009, υπέγραψε νέα απόφαση, που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο ΦΕΚ 326 Β, με την οποία αναιρείται η προηγούμενη και –το σπουδαιότερο– καταργείται η πλασματική διαφοροποίηση των ζημιών σε μικρές και μεγάλες. Με τη νέα απόφαση, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, γιατί το συνολικό ποσό των 425 εκατ. ευρώ, που αναγγέλθηκε αρχικά (το πολυδιαφημισμένο «πακέτο» προς τους αγρότες) και παραμένει το ίδιο, δεν φτάνει για να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες για όλα τα προϊόντα.
Στο ΦΕΚ 326 Β δημοσιεύεται και η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Ν. Λέγκα, με την οποία παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τον ΕΛΓΑ για δάνεια ύψους 425 εκατ. ευρώ από την Αγροτική και την Εθνική Τράπεζα, με τα οποία θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις. Αυτό ας το κρατήσουμε στη μνήμη μας, γιατί έχει σημασία.
Θυμίζουμε, ότι στο τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Γενάρη ο Σ. Χατζηγάκης διαπραγματευόταν με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών και ότι μετά από πολλές παλινδρομήσεις στις ανακοινώσεις του, σε σχέση με τους λεγόμενους κατά κύριο ή μη επάγγελμα αγρότες και τις λεγόμενες μεγάλες και μικρές ζημιές, κατέληξε στην εξειδίκευση των αποζημιώσεων που θα έδινε στους αγρότες (με ανακοίνωσή του στις 26 Γενάρη). Ξιφουλκώντας τότε κατά όλων όσοι αμφισβητούσαν τα έργα του, ο Σ. Χατζηγάκης κομπορρημονούσε δηλώνοντας: «Ολες οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγιναν με εξαιρετική ταχύτητα, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν το δύσκολο έργο της αναλυτικής εξειδίκευσης των διαφόρων κατηγοριών των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που δικαιούται η κάθε μία κατηγορία παραγωγών (στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ΚΕΠΥΟ, τον ΕΛΓΑ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς). Η εργασία της απόλυτης εξειδίκευσης είναι πρωτοφανής σε έκταση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς…» (απόσπασμα από την ανακοίνωση της 26ης Γενάρη, που «εξειδίκευσε» τις αποζημιώσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς και τους παραγωγούς δημητριακών). Ακόμη, στη «μελετημένη και πρωτόφαντη αυτή» ανακοίνωση, είχε διαχωρίσει τις ζημιές σε μικρές και μεγάλες, παρά τις ενστάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ (σχετική καταγγελία είχαμε κάνει και εμείς), που σημείωναν ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι παράνομος. Εμείς τότε καλούσαμε τους αγρότες να απαιτήσουν από τον Σ. Χατζηγάκη να πάρουν όλοι το ίδιο ποσό στρεμματικών αποζημιώσεων, π.χ. 45 ευρω το στρέμμα στο βαμβάκι, 25 στο καλαμπόκι, 12 στο μαλακό και 10 στο σκληρό σιτάρι. Ο Σ. Χατζηγάκης απαντούσε, ότι το συνολικό πακέτο είναι 425 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί να δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω!
Στις 16 Φλεβάρη του 2009, ο Σ. Χατζηγάκης υπέγραψε την απόφαση την οποία όπως αναφέραμε κατήργησε μια βδομάδα μετά. Στην απόφαση αυτή ο «βαθύτατα μελετημένος και οργανωτικός υπουργός» ενσωμάτωσε τις εξαγγελίες του, με τις οποίες κατηγοριοποιούσε τις ζημιές σε μικρές και μεγάλες. Συγκεκριμένα, οι «μεγάλες ζημιές» σε βαμβάκι, καλαμπόκι, σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ρύζι θα αποζημιώνονταν με 45, 25, 10 και 12 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα, ενώ οι «μικρές ζημιές» στα ίδια προϊόντα θα αποζημιώνονταν με 25, 20, 7 και 8 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα. Στην απόφαση αυτή, όμως, δεν συμπεριέλαβε και τις επιστροφές του φόρου κατανάλωσης, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση για την παράλειψη αυτή.
Στις 23 Φλεβάρη του 2009 εξέδωσε τη νέα απόφαση με την οποία κατήργησε την προηγούμενη, καταργώντας και την κατηγοριοποίηση στις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, καταργείται η κατηγοριοποίηση σε μικρές και μεγάλες ζημιές και οι αποζημιώσεις για τα προϊόντα που προαναφέραμε θα είναι 45, 25, 10 και 12 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα. Ακόμη, αυξάνονται οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς καπνού από 60 σε 100 ευρώ το στρέμμα και στους παραγωγούς σπαραγγιών από 100 σε 200 ευρώ το στρέμμα.
Φυσικά, γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους ο Σ. Χατζηγάκης αναγκάστηκε να καταργήσει τη διαφοροποίηση στις ζημιές. Περιμένουμε να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος, που είχε σπεύσει να «βλογήσει τα γένια του» μιλώντας για πρωτόγνωρη και πολύ μελετημένη εξειδίκευση στις αποζημιώσεις. Το ότι γίνεται καταγέλαστος ποσώς μας ενδιαφέρει. Ομως, με τη νέα αυτή απόφαση δημιουργείται τεράστιο ταμειακό πρόβλημα, γιατί το συνολικό πακέτο των 425 εκατ. ευρώ παραμένει το ίδιο. Κι αυτό φυσικά και μας ενδιαφέρει, γιατί αφορά τους φτωχούς αγρότες.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το 2008 καλλιεργήθηκαν 2.800.000 στρέμματα με βαμβάκι. Για να αποζημιωθούν οι ζημιές όλων των καλλιεργηθέντων στρεμμάτων με 45 ευρώ το στρέμμα, όπως προβλέπει η τελευταία απόφαση, θα απαιτηθούν 126 εκατ. ευρώ. Στις 22 Γενάρη ο Σ. Χατζηγάκης είχε ανακοινώσει ότι στους βαμβακοπαραγωγούς θα δοθούν 75 εκατ. ευρώ. Αν δοθεί η ίδια αποζημίωση για όλα τα στρέμματα, προκύπτει μια διαφορά 51 εκατ. ευρώ. Από πού θα κοπούν αυτά τα χρήματα για να δοθούν στους βαμβακοπαραγωγούς; Θα κοπούν για παράδειγμα από τους κτηνοτρόφους ή μήπως δεν θα αποζημιωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί αλλά επιλεκτικά ένα μέρος τους;
Το 2008 καλλιεργήθηκαν 2.346.000 στρέμματα με καλαμπόκι, 5.798.000 στρέμματα με σκληρό σιτάρι, και 3.941.000 στρέμματα με μαλακό σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ρύζι. Γι’ αυτά τα προϊόντα, αν αποζημιωθούν όλα τα στρέμματα, θα απαιτηθούν 163,92 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατά 63,92 εκατ. ευρώ απ’ αυτό που είχε εξαγγείλει στις 22 Γενάρη ο Σ. Χατζηγάκης. Από πού θα κοπούν τα 63,92 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι αγρότες που παράγουν δημητριακά;
Ως εδώ έχουμε υπέρβαση 114,92 εκατ. ευρώ. Εχουμε όμως υπέρβαση και από την αύξηση της στρεμματικής απόδοσης στα καπνά και στα σπαράγγια. Γι’ αυτά τα δύο προϊόντα έχουμε υπέρβαση 10,05 εκατ. ευρώ.
Ετσι, η υπέρβαση για όλα αυτά τα προϊόντα θα ανέλθει σε 124,97 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε 313,19, έναντι 188,22 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Γεωργίας!
Εμείς θα επιμείνουμε να ρωτάμε από ποια προϊόντα και από ποιους παραγωγούς θα κοπούν τα 124,97 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι στις 23 Φλεβάρη, όπως προαναφέραμε, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας Ν. Λέγκα η υπουργική απόφαση για τον δανεισμό του ΕΛΓΑ με 425 εκατ. ευρώ, όσα προέβλεπε το «πακέτο» που αρχικά είχε εξαγγελθεί. Αν η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να αυξήσει το πακέτο των 425 εκατ. ευρώ, τότε θα έπρεπε ο Ν. Λέγκας στην απόφασή του να προβλέψει ως δάνειο για τον ΕΛΓΑ το ποσό των 549,97 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν έκανε.
Οι φτωχοί αγρότες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Ας μη τρώνε τα παραμύθια των διάφορων κολαούζων του ΕΛΓΑ, που διαδίδουν ότι θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις μέσω αύξησης του πακέτου των 425 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε θα είναι πολλοί αυτοί που θα μείνουν με άδεια χέρια.