Μητέρα όλων των σκανδάλων διαφθοράς χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο εμπορίου, αναγκάζοντας τον αρμόδιο υπουργό να παραιτηθεί.
Το υπουργείο Εμπορίου έχει την ευθύνη του προγράμματος διανομής τροφίμων με το δελτίο, από το οποίο εξαρτάται το 60% των Ιρακινών, και διαχειρίζεται για το σκοπό αυτό δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου έχουν γίνει διαβόητοι για τη διαφθορά και την απληστία τους, γιατί κατηγορούνται ότι τσεπώνουν εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ακατάλληλα τρόφιμα για το πρόγραμμα και χρεώνοντας τα στις διεθνείς τιμές.
Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Απρίλιο, όταν η αστυνομία μπαίνοντας στο υπουργείο Εμπορίου για να συλλάβει 10 ανώτερους αξιωματούχους που κατηγορούνταν για διαφθορά και κατάχρηση δέχτηκε πυροβολισμούς από τους φρουρούς του υπουργείου. Η ανταλλαγή πυρών και η αναστάτωση που προκλήθηκε έδωσαν τη δυνατότητα και το χρόνο σε κάποιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο αδελφοί του υπουργού, να διαφύγουν από την πίσω πόρτα.
Η πολιτική κρίση γύρω από τη διαφθορά κλιμακώθηκε όταν κυκλοφόρησε πλατιά στη Βαγδάτη ένα βίντεο που δείχνει αξιωματούχους του υπουργείου Εμπορίου, μεταξύ των οποίων έναν αδελφό του υπουργού και τον εκπρόσωπο τύπου, να πίνουν αλκοόλ, να σαχλαμαρίζουν με πόρνες και να χλευάζουν τον πρωθυπουργό.
Ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Εμπορίου και κυβερνητική ανακοίνωση ότι ετοιμάζονται 1.000 εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Μόνο που οι Ιρακινοί βλέπουν με πολλή επιφύλαξη την εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά που κήρυξε η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουν ότι είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά όχι μόνο το υπουργείο Εμπορίου αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση και το κυβερνητικό σύστημα. Είναι πασίγνωστο ότι διάφοροι αξιωματούχοι αγοράζουν τα πόστα τους, τα οποία βλέπουν σαν ένα μέσο για να πλουτίσουν με δωροδοκίες ή αμοιβές για θέσεις εργασίας που προσφέρουν ή για συμφωνίες που κλείνουν.
Το σκάνδαλο στο υπουργείο εμπορίου, εκτός των άλλων, θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διανομής τροφίμων με το δελτίο, το οποίο ξεκίνησε το 1995 από το Σαντάμ Χουσεΐν και σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το 18% των δικαιούχων του προγράμματος δεν μπόρεσαν να πάρουν όλα τα τρόφιμα για 13 μήνες και 32% για 7 – 12 μήνες, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται συχνά για την χαμηλή ποιότητα των τροφίμων.