Eντυπωσιακό και απολύτως ντοκουμενταρισμένο το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον «Κόσμο του Επενδυτή» την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το πώς στήθηκε η υπόθεση Siemens, σε ό,τι αφορά το δικαστικό της σκέλος. Ενα στήσιμο που έγινε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και τον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπό την καθοδήγηση του μεγάρου Μαξίμου.
Στις 27 Μάη του 2005, ύστερα από δημοσίευμα της «Αυριανής», ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος (που μάλλον δεν θα χαρεί πολύ την αρχηγία της ΚΥΠ), διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την προμήθεια του χαφιεδοσυστήματος C4i. Η δικογραφία ανατέθηκε στον έμπιστο του Παπαγγελόπουλου εισαγγελέα Π. Αθανασίου. Ενώ μια προκαταρκτική εξέταση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από έξι μήνες, η συγκεκριμένη σερνόταν για περισσότερο από δυόμισι χρόνια, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την τύχη της.
Οταν, όμως, ξέσπασε το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, που μονοπωλούσε την επικαιρότητα και ακουμπούσε τον Καραμανλή, αφού κολλητός του ήταν ο παραλίγο αυτόχειρας και από το δικό του γραφείο «αγοράστηκε» το περιβόητο DVD, δόθηκε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη να ανακινήσει το σκάνδαλο Siemens, για να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ. Οχι όμως το σκέλος που αφορού-σε το C4i, το οποίο είχε παραλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά το σκέλος που αφορούσε τις παλαιότερες προμήθειες του ΟΤΕ, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε αγγίξει κανένας από το χώρο της Δικαιοσύνης.
Στις 31.1.2008, ο Χατζηγάκης έστειλε επιστολή στον Σανιδά. Ο ΚτΕ δεν δημοσίευσε αυτή την επιστολή, παραθέτει όμως τον αριθμό πρωτοκόλλου της και ρωτάει με νόημα: «Θα τολμήσει ο κ. Χατζηγάκης να αμφισβητήσει το γεγονός; Μήπως θα έπρεπε να δει και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 36/31.1. 2008 έγγραφό του το φως της δημοσιότητας;». Οπως φαίνεται από τις κινήσεις του Σανιδά, ο υπουργός Δικαιοσύνης του ζήτησε ν’ ανοίξει τον παλιό φάκελο Siemens. Οι Νεοδημοκράτες έψαχναν εναγωνίως να βρουν κάτι για τους Πασόκους, ώστε να πάνε σε κάποιο συμβιβασμό. Οπως θυμόσαστε, όμως, άρχισαν να βγαίνουν οι οικοσκευές του Κυριάκου και τα τηλεφωνικά κέντρα της Ντόρας (που είχε… ξεχάσει να ξοφλήσει ο συνεργάτης της), τα ταξίδια του Λιάπη για το Μουντιάλ κ.λπ.
Σε χρόνο-ρεκόρ και αφού προηγουμένως κίνησε παρασκηνιακά τα νήματα (γι’ αυτό και του χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μια βδομάδα), ο Σανιδάς εξέδωσε διάταξη, με την οποία παρήγγειλε να γίνει προκαταρκτική εξέταση για την παλιά δικογραφία (Siemens-OTE), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Την ίδια κιόλας μέρα την έστειλε στον νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιο, ενώ την κοινοποίησε και στον Χατζηγάκη, προφανώς για να του δείξει ότι η εντολή του εκτελέστηκε. Την άλλη κιόλας μέρα, ο Πούλιος διέταξε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθανασίου να διεξάγει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα προκαταρκτική εξέταση για την παλιά δικογραφία, ενώ η δικογραφία που αφορούσε το C4i μπήκε στο συρτάρι.
Αυτή η γραμμή κρατήθηκε μέχρι το τέλος. Και όταν η δικογραφία έφυγε από τα εισαγγελικά χέρια και πέρασε στα χέρια τακτικού ανακριτή. Οχι ειδικού εφέτη ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αλλά ενός πρωτοδίκη, ο οποίος –όπως αποδείχτηκε– εκτελούσε πιστά ό,τι εντολές έρχονταν «από παραπάνω». Το αποτέλεσμα ήταν ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας να την κάνουν για το εξωτερικό με όλη τους την άνεση και ο πρώτος να κερδίζει όλες τις νομικές μάχες στη Γερμανία, αφού ο ανακριτής Ζαγοριανός αποδείχτηκε άσχετος ακόμη και στο στήσιμο. Τώρα, ουδείς ασχολείται με το σκάνδαλο Siemens. Ανακωχή έχουν υπογράψει τα δυο κόμματα εξουσίας. Ο Σανιδάς συνταξιοδοτήθηκε, ο διάδοχός του Τέντες ζήτησε να ανατεθεί η ανάκριση σε εφέτη (φτου κι από την αρχή, δηλαδή) και ο Ζαγοριανός βρίσκεται υπό βαρύτατες κατηγορίες.