Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης
  • Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
  • Μαρινακίες
  • Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!
  • Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
  • Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Ιούλ 2026, 20:02

Η HFI Research, μια εταιρία συμβούλων με ειδίκευση στις επενδύσεις στην αγορά ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αναφέρει ότι η Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κύριος περιφερειακός λιμένας μεταφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, είναι πλέον ουσιαστικά ανενεργή, μετά το πλήγμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εναντίον δύο υπερμεγέθων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC), γεγονός που σηματοδότησε την πρώτη κλιμάκωση αυτού του είδους. 

Η εταιρία εκτιμά ότι περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ενδέχεται να αφαιρεθούν από την αγορά, παρά την προστασία που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επισημαίνει επίσης την αυξανόμενη ανησυχία ότι οι ιρανικές επιθέσεις επεκτείνονται πέρα από την άμεση περιοχή του Στενού του Ορμούζ, επικαλούμενη δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο πλοίο που μετέφερε χημικά προϊόντα από το Ομάν προς τη Μαλαισία δέχτηκε επίθεση στα ανοικτά του Ομάν, παρότι δεν είχε ποτέ περάσει από το Στενό του Ορμούζ.

Η HFI Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έχει εισέλθει σε μια «νεκρή ζώνη» («no-man’s land»), υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος του Στενού αποτελεί πλέον ζήτημα «όλα ή τίποτα».

Επιλέξαμε να αναφερθούμε στην έκθεση μιας εταιρίας που λειτουργεί στην καρδιά του δυτικού χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να μην υπάρχει υποψία ότι γίνεται προπαγάνδα υπέρ των ισχυρισμών του Ιράν. Η HFI Research επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των Ιρανών, ότι αυτοί ελέγχουν το Ορμούζ και ότι έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους και έξω από τον Περσικό Κόλπο.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν (IRGC) ανακοίνωσε ότι οι ναυτικές και αεροδιαστημικές συνάμεις του εξαπέλυσαν το τρίτο κύμα της Επιχείρησης Νασρ 2, με ταυτόχρονες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones που χτύπησαν αμερικάνικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην αεροπορική βάση Σέιχ Ισα στο Μπαχρέιν, στην αεροπορική βάση Αλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ, στο Κέντρο Ναυτικής Υποστήριξης, τις αποθήκες και τις δεξαμενές καυσίμων του αμερικάνικου 5ου Στόλου στο Μπαχρέιν.

Ακολούθησε πέμπτο κύμα εκτοξεύσεων που έπληξε αμερικάνικες στρατιωτικές υποδομές στο Κουβέιτ, όπως κέντρα δορυφορικής επικοινωνίας, ραντάρ πυραύλων και αντιπυραυλικής άμυνας, συγκροτήματα πυραύλων Patriot, κέντρα εφοδιασμού και πλατφόρμες εκτόξευσηςHIMARS. Και έκτο κύμα, που στόχευσε τη βάση Αζράκ στην Ιορδανία καταστρέφοντας υπόστεγα που στέγαζαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35, καθώς και αρκετά στρατηγικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φρουρών, οι επιθέσεις στο Κουβέιτ έγιναν ως απάντηση στους αμερικάνικους βομβαρδισμούς σε πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράν, συμπεριλαμβανόμενων αποθήκης σιτηρών στη Χοουέιζα και εργοστασίου νερού στο Ντεχλοράν. Πράγματι, χτες τα χαράματα, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές βομβάρδισαν ένα σταθμό δασοφυλάκων και μια εγκατάσταση αποθήκευσης ζωοτροφών στην επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν. Σκοτώθηκαν οι δυο γιοι του δασοφύλακα και η νύφη του, ενώ ο ίδιος γλίτωσε γιατί βρισκόταν σε υπηρεσία εκτός σπιτιού. Αυτές οι επιθέσεις επιβεβαιώνουν ότι οι Αμερικάνοι έχουν εξαντλήσει τη λίστα στόχων τους και πλέον χτυπούν κάθε αποθήκη!

Οι Αμερικάνοι βομβάρδισαν, επίσης, τους στρατώνες της 388 Ταξιαρχίας του Ιρανικού Στρατού στο Μπαμπούρ, συγκεκριμένα τον κοιτώνα των στρατιωτών, προκαλώντας απώλειες στις τάξεις τους. Επίσημα, οι Ιρανοί ανακοίνωσαν 30 πολίτες νεκρούς από βομβαρδισμούς αποθηκών και του εργοστάσιου εμφιάλωσης νερού.

Οι Φρουροί ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να περιμένουν το κλείσιμο των διαδρομών πετρελαίου και φυσικού αερίου έξω από το Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στην επανεπιβολή του αμερικάνικου ναυτικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια. Πράγματι, κυβερνητικές πηγές στα ΗΑΕ επιβεβαίωσαν ότι ο τερματικός σταθμός πετρελαίου στη Φουτζέιρα στοχεύτηκε με πυραύλους και η λειτουργία του σταμάτησε. Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΑΕ, δύο κρατικά τάνκερ, το Mombasa και το Al-Bahia, στοχεύτηκαν από δύο ιρανικούς πυραύλους cruise στο νότιο πέρασμα του Στενού του Ορμούζ, εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Ο στρατός του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι το Ιράν χτύπησε ένα από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού του με αποτέλεσμα των τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτικών του.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κάζεμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ όχι μόνο παραβίασαν τη συμφωνία, αλλά με τις αποψινές ενέργειές τους (σ.σ. τον ναυτικό αποκλεισμό) την ακύρωσαν πλήρως. Το Ιράν δεν δεσμεύεται πλέον από τη συμφωνία».

«Το να μιλά κανείς για το διεθνές δίκαιο εν καιρώ πολέμου είναι αστείο. Αυτοί είναι που μας επιτέθηκαν. Δεν μπορούν να έρχονται να μας κάνουν μαθήματα διεθνούς δικαίου», τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος. Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι σε καιρό ειρήνης, το Ομάν είναι μία από τις δύο χώρες που βρέχονται από το Στενό του Ορμούζ. Από νομική άποψη, αυτό είναι σωστό. Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου και, για λόγους εθνικής ασφάλειας, το Ιράν πρέπει να ελέγχει ολόκληρο το Στενό. Το Ομάν είναι πολύ καλός εταίρος μας. Αντιτάχτηκε σε όλους τους προηγούμενους πολέμους εναντίον του Ιράν, αλλά πρέπει να ελέγχουμε αυτό το τμήμα [τα ύδατα του Ομάν], ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επιθετική ενέργεια μέσω αυτού».

Μια άλλη κίνηση, που δε γνωρίζουμε πόσο βάθος έχει και πόσο θα επηρεάσει την πολιτική του Ιράν, είναι η λήψη χτες μιας απόφασης από το Ιρανικό Κοινοβούλιο, την οποία ψήφισαν 180 από τους 290 βουλευτές του. Η απόφαση είναι γραμμένη σε αυστηρή γλώσσα και ανακοινώνει την κατάρρευση κάθε συνεννόησης με τις ΗΠΑ. Το νομοθετικό σώμα δήλωσε ότι η περίοδος της διπλωματικής αυτοσυγκράτησης έχει λήξει, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος θα επιδιώξει αποφασιστικά αντίποινα για τη δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Οι βουλευτές καλούν τους επικεφαλής των τριών εξουσιών να υιοθετήσουν μια «επαναστατική στάση», σε συμφωνία με αυτή τη μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής. Το κοινοβούλιο ζητά επίσης την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής, με αποστολή να εξετάσει εξονυχιστικά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων που έθεσε ο Ανώτατος Ηγέτης. Κεντρικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής κατεύθυνσης αποτελεί η άσκηση κυριαρχίας στο Στενό του Ορμούζ. Το κοινοβούλιο διαβεβαιώνει ότι έχει επισήμως εντάξει στη θεματολογία του τη «διαχείριση του Στενού του Ορμούζ». Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, δεσμεύεται να παράσχει «ολόπλευρη υποστήριξη» στις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να ασκήσουν τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράν επί της στρατηγικής αυτής θαλάσσιας οδού.

Στο κοινοβούλιο του Ιράν κυριαρχούν οι λεγόμενοι συντηρητικοί, επικεφαλής των οποίων ήταν ο πρόεδρος του σώματος Μοχάμεντ Μπάγερ Γαλιμπάφ, ο οποίος όμως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τον υποψήφιο των λεγόμενων μεταρρυθμιστών Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Γαλιμπάφ συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Πεζεσκιάν, μετά την εξαπόλυση του αμερικανοσιωνιστικού πολέμου. Είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής και δέχτηκε τα πυρά από τμήμα των «συντηρητικών», το οποίο όμως δεν είχε μεγάλη εσωτερική ισχύ. Οι Φρουροί της Επανάστασης τάχτηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας και στη στάση τους βάρυνε η σύμφωνη γνώμη του Μοζτάμπα Χαμενεΐ που, όπως είπε, είχε τις αμφιβολίες του αλλά πείστηκε από τον Πεζεσκιάν πως η συμφωνία είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων του Ιράν.

Οταν επέστρεψε από τη Γενεύη, όπου διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον Βανς, ο Γαλιμπάφ απάντησε δημόσια σε όσους επέκριναν την αντιπροσωπεία για υποχωρητικότητα (ακόμα και από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης), λέγοντάς τους πως αν δεν υπογραφόταν η συμφωνία, χιλιάδες άνθρωποι θα δολοφονούνταν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Βλέπουμε, δηλαδή, τον επικεφαλής των «συντηρητικών» να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση των «μεταρρυθμιστών».

Μετά απ’ όσα έκαναν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, είναι προφανές ότι θα ενισχυθεί η «αριστερίστικη» (τρόπος του λέγειν) μερίδα μέσα στους πόλους εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι Ιρανοί, όμως, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να συνθέτουν τις διαφωνίες που αναπτύσσονται μέσα στους ηγετικούς κύκλους του συστήματος και να εμφανίζονται ενωμένοι απέναντι στον επιθετιστή εχθρό. Επομένως, η άσκηση πίεσης για ακόμα πιο σκληρή γραμμή θα ενισχύσει τη διπλωματική δύναμη του Ιράν στις διαπραγματεύσεις που σύντομα θα ζητήσουν οι Αμερικάνοι (ο Τραμπ χτες, την ώρα που απειλούσε θεούς και δαίμονες και έλεγε πως θα εξαφανίσει το Ιράν, δήλωσε και ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις!).
Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜαρινακίες
Επόμενο άρθρο Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

Σχετικά Αρθρα

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

Διεθνή 15 Ιούλ 2026, 21:09

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

Διεθνή 14 Ιούλ 2026, 21:02

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

Διεθνή 14 Ιούλ 2026, 11:52

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

Διεθνή 14 Ιούλ 2026, 09:26

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 19:11

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

Διεθνή 13 Ιούλ 2026, 18:45
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
Πολιτική

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

15 Ιούλ 2026, 13:07
Εργατικά

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

15 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

14 Ιούλ 2026, 21:02
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

14 Ιούλ 2026, 20:13
Κόντρες

Στα «σκληρά» έπεσαν οι σιωνιστές

14 Ιούλ 2026, 19:01
Η παπάρα

Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό

14 Ιούλ 2026, 14:09
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

14 Ιούλ 2026, 11:52
Διεθνή

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

14 Ιούλ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

1935: Συμπλοκές βασιλοφρόνων και δημοκρατικών στην Πάτρα, πολλοί τραυματίες.

1948: Απόπειρα δολοφονίας του Παλμίρο Τολιάτι (Ιταλία).

1965: «Ιουλιανά» – Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου.

1970: Καταδίκες δώδεκα στελεχών των ΚΚΕ, ΔΕΑ και ΠΑΜ.

1974: Η χούντα του Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία που οδηγεί στην ανατροπή του Μακάριου.

1984 : Τρεις βόμβες σε ένα διήμερο στο υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo