Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη
  • ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
  • Να τα χαίρεστε τα σιωναζιστικά καθάρματα
  • Πετώντας με τα φτερά μιας σερβιέτας
  • Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • Η Λιμενάρχης Σύρου απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για την άφιξη του Crown Iris
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν τη μοιρασιά και οι Ευρωπαίοι πάνε για τα «σπόρια»
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν τη μοιρασιά και οι Ευρωπαίοι πάνε για τα «σπόρια»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Αυγ 2025, 19:09

«Μεγάλη πρόοδος με τη Ρωσία. Μείνετε συντονισμένοι!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα. Oλοι δήλωσαν απορημένοι για το τι ακριβώς εννοεί. Οι «αναλυτές» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν μια ακόμα άνευ ουσιαστικής σημασίας παπάρα, απ’ αυτές που εκστομίζει διαρκώς ο Τραμπ. Ελεγαν πως ο Τραμπ για μια ακόμα φορά έμπλεξε το θέαμα με την ουσία.

Οπως αποδείχτηκε, όμως, δεν ήταν μια ακόμα άνευ ουσιαστικής σημασίας παπάρα του Τραμπ. Αλλιώς δε θα ξεσηκώνονταν όλοι οι ιμπεριαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (Μερτς, Μακρόν, Στάρμερ, Μελόνι) για να συνοδέψουν τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Θα τον άφηναν να πάει μόνο με τη γκουβερνάντα Ούρσουλα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Κάτι σοβαρό τους διεμήνυσαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έσπευσαν να πάρουν μέρος στο σόου Νο 2.

Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ανκορατζ είχε μπόλικο σόου. Ο Πούτιν έγινε δεκτός με όλες τις τιμές επί αμερικανικού εδάφους. Το πολιτικό εμπάργκο έσπασε με τον πιο επίσημο τρόπο. Πέρα από το τεράστιο κόκκινο χαλί (ακόμα και στις Κάννες ή στην τελετή απονομής τον Οσκαρ πιο μικρό είναι), ο Τραμπ φιλοξένησε τον Πούτιν και στην προεδρική λιμουζίνα, το περιβόητο «Κτήνος» (The Beast), για να δείξει πόσο τον σέβεται και πόσο φίλοι είναι.

Ηταν απόλυτα αναμενόμενο ότι ο Πούτιν θα νικούσε στο σόου. Είναι ένας έμπειρος, σοβαρός και μορφωμένος ιμπεριαλιστής ηγέτης, που έχει περάσει όλα τα σκαλιά της εξουσίας και κυριαρχεί στη Ρωσία για πάνω από είκοσι χρόνια, σε αντίθεση με έναν ηλικιωμένο βουτυρομπεμπέ, μηδενικής μόρφωσης, χυδαίο, νάρκισσο και επιδειξιομανή σελέμπριτι. Υπήρχε, όμως, και ουσία – όχι μόνο πολιτικό σόου.

Ο Τραμπ, στις σύντομες δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν στα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα πλην ενός, που δεν το κατονόμασε. Προφανώς εννοούσε την εκεχειρία. Κι αμέσως τάχτηκε υπέρ της σύναψης μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Χωρίς δηλαδή να προηγηθεί εκεχειρία! Ως γνωστόν, η σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης προϋποθέτει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, οι οποίες εν προκειμένω θα γίνουν υπό πυρά.

Αυτή ήταν εξαρχής η ρωσική πρόταση, την οποία ως τώρα απέρριπτε σύμπασα η Δύση (και οι ΗΠΑ). Τώρα οι Αμερικανοί αποδέχονται τον ρωσικό όρο που πρακτικά, δεδομένης της κατάστασης στα πολεμικά μέτωπα, φέρνει τον Ζελένσκι (και τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που τον πατρονάρουν σ’ αυτή τη φάση) μπροστά στο δίλημμα: όσο καθυστερείς να μπεις σε διαπραγμάτευση για συμφωνία ειρήνης τόσο περισσότερα εδάφη θα χάσεις, καθώς οι Ρώσοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε παρατήρηση του Μερτς και του Στάρμερ ότι πρέπει να επιδιωχτεί εκεχειρία, ο Τραμπ απάντησε με… ωμή ευγένεια: έχω σταματήσει έξι πολέμους μέχρι τώρα (sic!) και σε κανέναν δεν προηγήθηκε εκεχειρία. Θα το προσπαθήσω, αλλά κι αν δεν υπάρξει εκεχειρία, δε χάθηκε και τίποτα!

Ο Πούτιν, από την άλλη, πέρα από κάποια κοπλιμέντα στον Τραμπ (ξέρει ότι «ψοφάει» για τέτοια ο πορτοκαλομαλλιάς), έμεινε αμετακίνητος στις βασικές ρωσικές θέσεις. Πήρε τον εξοβελισμό της πρότασης για εκεχειρία και φάνηκε να δέχτηκε την αμερικάνικη πρόταση για παροχή στην Ουκρανία εγγυήσεων από τη Δύση, παρόμοιων μ’ αυτές που προβλέπει το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κλείνει το κεφάλαιο «ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» και αντί της ένταξης προκρίνεται μια διακήρυξη προθέσεων, σύμφωνα με την οποία, αν η Ουκρανία δεχτεί επίθεση, θα είναι σαν να έχει δεχτεί επίθεση κάθε χώρα της «συμμαχίας των προθύμων».

Οσο για το εδαφικό, υπάρχει ο κανόνας: ό,τι κερδίζεται στο πεδίο, δεν παραχωρείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι αν παραχωρηθεί κάτι, θα εισπραχτούν μεγαλύτερα  ανταλλάγματα.

Ο Ζελένσκι πήγε να το παίξει… ήρωας. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουκρανίας (μήπως ο ίδιος ο κλόουν;) είπε στους Financial Times ότι η συνάντηση του Ανκορατζ ήταν «πισώπλατη μαχαιριά». Ο Ολεξάντρ Μερέζκο, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής, μίλησε για «απεχθές» αποτέλεσμα. Και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως ο Τραμπ έχει ευθυγραμμιστεί με τον Πούτιν και οι δύο μαζί είναι πιθανό να στρέψουν την προσοχή τους προς εμάς για να αποδεχτούμε μια συνθήκη ειρήνης, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας» (βουλωμένο γράμμα διαβάζει ο μεγάλος).

Ο Ζελένσκι ψέλλισε και κάτι άλλα… ηρωικά, ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ούτε να αναγνωρίσει δικαίωμα βέτο της Ρωσίας στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (ως γνωστόν, για ένταξη στην ΕΕ δεν έχει πρόβλημα η Ρωσία – οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν πλέον, γιατί δε θέλουν να φορτωθούν μια κατεστραμμένη χώρα που θα ζητάει συνέχεια βοήθεια).

Κι αφού είπε αυτά τα… ηρωικά, ο ουκρανός κλόουν ετοίμασε τις βαλίτσες του, δίπλωσε καλά το μαύρο κοστούμι που του είπαν να τσακιστεί να φορέσει άμα ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο, και πήρε ένα ευρωπαϊκό αεροπλάνο για την Ουάσινγκτον. Προτού αναχωρήσει, είπε και κάτι που νόμιζε ότι ήταν σιβυλλικό, όμως ήταν ξεκάθαρη ομολογία ήττας: «Εχουμε ανάγκη από πραγματικές διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να ξεκινήσουμε από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η γραμμή του μετώπου». Είχε ήδη αποδεχτεί το χάρτη που του έβαλε μπροστά του ο Τραμπ μέσα στο οβάλ γραφείο.

«Πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης», δήλωσε η Ούρσουλα. «Δεν μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στις δυνάμεις ασφαλείας της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιό της», συμπλήρωσε και γέλασε κάθε πικραμένος.

«Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θέλουν να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε αμήχανα ο Μακρόν και τηλεφωνήθηκε με τους υπόλοιπους για να πάνε αυτοπροσώπως στην Ουάσινγκτον και να μην αφήσουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη χειριστούν ένας κλόουν κι ένα πολιτικό σούργελο. Ο Τραμπ  είχε ήδη τηλεφωνηθεί με όλους τους και είναι βέβαιο πως το ύφος των τηλεφωνικών επικοινωνιών δεν ήταν σαν αυτό που επικρατεί στις δημόσιες δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση του Ανκορατζ, όπου ο «παρίας», «εγκληματίας πολέμου», «καταζητούμενος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου» Πούτιν αποκαταστάθηκε ως παγκόσμιος ηγέτης και η Ρωσία από «επιθετική δύναμη» αποκαταστάθηκε ως φιλειρηνική υπερδύναμη, ισότιμη με τις ΗΠΑ, είχαμε τη συνάντηση των ιμπεριαλιστών ηγετών της Δύσης στην Ουάσινγκτον, ενώ ο ρωσικός ιμπεριαλισμός πραγματοποιούσε μια μεγάλη επίθεση με drones και πυραύλους στην Ουκρανία, για να υπενθυμίσει πως αυτός δε θέλει σκέτα ειρήνη, αλλά ειρήνη προς όφελός του, με βάση τις πολεμικές του κατακτήσεις.

Η συμπεριφορά του αξιοθρήνητου κλόουν Ζελένσκι έχει σημασία μόνο ως μέτρο της ευρωπαϊκής στάσης. Ο Τραμπ του συμπεριφερόταν λες και ήταν παιδάκι που σταμάτησε να κάνει αταξίες. Και ο κλόουν, αφού ευχαρίστησε δέκα φορές (!) τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, έντρομος μην τον αρχίσει πάλι στις γρήγορες ο χιλμπίλης Τζέι Ντι Βανς, συγχάρηκε τον Τραμπ για την… επιτυχία του Ανκορατζ! Αυτή που πριν από δύο εικοσιτετράωρα θεωρούσε «πισώπλατη μαχαιριά»! Ηταν φανερό ότι αυτή τη γραμμή του υπαγόρευσαν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Στο κοινό τραπέζι που κάθησαν, ο Τραμπ διάβαζε τις δηλώσεις του από γραπτό κείμενο. Του τις είχαν γράψει οι επιτελείς του κι αυτός δέχτηκε να τις διαβάσει, γιατί ξέρει πολύ καλά πότε πρέπει να είναι σοβαρός και πότε να πετάει παπάρες. Το γραπτό κείμενο τον προστάτευε από το τελευταίο.

Οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) ανέθεσαν όλες τις πρωτοβουλίες στον Τραμπ και μόνο από υποχρέωση ψέλλιζαν πως πρέπει να διαπραγματευτεί εκεχειρία (για να τους απαντήσει ο Τραμπ -όπως προείπαμε- ότι δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτόν και πως και χωρίς εκεχειρία μια χαρά μπορεί να συναφθεί ειρήνη).

Παρακαλούσαν τον Τραμπ (που παρίστανε τον δύσκολο) να είναι οπωσδήποτε κι αυτός στη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι (λες και ο Πούτιν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί συνάντηση μόνο με τον κλόουν). Και επαναλάμβαναν συνεχώς πόσο σημαντικές είναι οι «εγγυήσεις», δηλαδή μια δήλωση προθέσεων. Αυτοί που πριν από λίγο καιρό έφτιαχναν τη «συμμαχία των προθύμων» και δήλωναν ότι θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία!

Αργότερα διέρρευσαν ότι ο Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες, τηλεφωνήθηκε επί 40λεπτο με τον Πούτιν και μετά γύρισε και τους είπε ότι ο Πούτιν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και στα καπάκια η συνάντηση να γίνει τριμερής, με την προσθήκη του ίδιου (του Τραμπ). Εχουμε την αίσθηση ότι αυτό ήταν ήδη προαποφασισμένο και απλά το διέρρευσαν έτσι για να δείξουν ότι γινόταν διαπραγμάτευση. Οπως και να έγινε, αν και όταν γίνει αυτή η συνάντηση, ο Ζελένσκι θα είναι απλά το παιδί που θα κουβαλάει τους καφέδες.

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ηγέτες κάνουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ, όμως το γεγονός ότι αποδέχτηκαν μετ’ επαίνων το Ανκορατζ και ότι ανέθεσαν (με βαριά καρδιά ασφαλώς, αλλά το αποτέλεσμα μετράει) στον Τραμπ να εκπροσωπήσει τη «συλλογική Δύση» στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτελεί την πιο κραυγαλέα παραδοχή της ήττας τους στο Ουκρανικό. Και τι να πούμε γι’ αυτό που δήλωσε ο Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία μια ακόμα παρτίδα πολεμικού υλικού, που όμως θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι!

Ενα άλλο σημείο είναι πως όλοι μιλούσαν στις δημόσιες δηλώσεις τους για «ανταλλαγή εδαφών»! Ποια ανταλλαγή, ρε απατεώνες; Θα πάρει η Ουκρανία ρωσικά εδάφη σε αντάλλαγμα για τα ουκρανικά εδάφη που θα πάρει η Ρωσία; Νομίζουν ότι χρησιμοποιώντας τον όρο «ανταλλαγή» θα κοροϊδέψουν τον κόσμο ότι ήρθαν… ισοπαλία.

Το μόνο ερώτημα είναι πόσα και ποια ουκρανικά εδάφη θα πάρει η Ρωσία. Η μόνη ανταλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να πάρει η Ρωσία κάποια εδάφη που ακόμα δεν έχει κατακτήσει (π.χ. το υπόλοιπο της επαρχίας Ντονιέτσκ) και να αφήσει κάποια εδάφη που έχει κατακτήσει στις επαρχίες Ζαπορίζιε και Χερσόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ρωσία διεκδικεί όλη την Ανατολική Ουκρανία (μια φέτα κομμένη από βορρά μέχρι νότο), συν τη de jure νομιμοποίηση της προσάρτησης (από το 2014) της Κριμαίας.

Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε την πορεία των γεγονότων από εδώ και πέρα. Φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία ιμπεριαλιστικής ειρήνης με πρωταγωνίστριες τις δύο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. Η Ρωσία, de facto νικήτρια του πολέμου (η πορεία του αποκλείεται να αναστραφεί), θα πάρει την Ανατολική Ουκρανία (την κοιλάδα του Ντονμπάς, που διεκδικούσε αρχικά, και άλλα εδάφη που κατέκτησε στον πόλεμο). Οι ΗΠΑ θα αποζημιωθούν για την επένδυση που έκαναν, χορηγώντας δάνεια στην Ουκρανία για ν’ αγοράζει όπλα από την αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία (όπου βλέπετε τη λέξη «βοήθεια» να διαβάζετε «δάνειο»). Οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επίσης επένδυσαν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, δεν μπορούν να διεκδικήσουν παρά μόνο τα «σπόρια». Αυτό και μόνο αυτό θα διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ.

Για την Ουκρανία δεν το συζητάμε. Μια χώρα κατεστραμμένη, με τον φυσικό της πλούτο και την εργασιακή της δύναμη ξεπουλημένα στο διηνεκές. Οι εθνικοφασίστες ηγέτες της Ουκρανίας έγιναν παιχνίδι στα χέρια των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, προσφέροντας τη χώρα τους για την περικύκλωση της Ρωσίας, και στη συνέχεια συντρίφτηκαν από τη ρωσική ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή, χρησιμοποιώντας τον ουκρανικό λαό σαν κρέας για τα κανόνια.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜε πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία (Οδυσσέας Ελύτης)
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

Σχετικά Αρθρα

Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Διεθνή 3 Νοέ 2026, 13:51

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

Διεθνή 3 Νοέ 2026, 10:39

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

Διεθνή 2 Νοέ 2026, 19:53

Σιωναζιστική φρίκη: Δίνουν σε Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να δολοφονηθούν μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους

Διεθνή 2 Νοέ 2026, 09:53

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

Διεθνή 30 Οκτ 2026, 19:43

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

Διεθνή 30 Οκτ 2026, 18:54
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2026, 00:01
Εργατικά

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

3 Νοέ 2026, 20:59
Πολιτική

Να τα χαίρεστε τα σιωναζιστικά καθάρματα

Επιβάτες του Crown Iris επέδειξαν τα γεννητικά τους όργανα και ούρησαν μπροστά σε μικρά παιδιά στη Σύρο!

3 Νοέ 2026, 20:56
Κόντρες

Πετώντας με τα φτερά μιας σερβιέτας

3 Νοέ 2026, 19:26
Διεθνή

Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

3 Νοέ 2026, 13:51
Καταστολή

Η Λιμενάρχης Σύρου απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για την άφιξη του Crown Iris

3 Νοέ 2026, 13:29
Πολιτική

Η κυβερνητική ΕΡΤ αβαντάρει τους νεοναζιστές για να υπηρετήσει το κάλπικο αφήγημα του Μητσοτάκη

3 Νοέ 2026, 11:55
Διεθνή

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

3 Νοέ 2026, 10:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη

3 Νοέ 2026, 00:01
Διεθνή

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

2 Νοέ 2026, 19:53
Κόντρες

Koulis the Untouchable

2 Νοέ 2026, 19:09
Αγροτικά

Φάμπρικα αναβολών στις δίκες των λαμόγιων της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της ΝΔ στο κόλπο των αναβολών

2 Νοέ 2026, 15:27
Εργατικά

Τρομο-δίωξη γιατρού επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του

2 Νοέ 2026, 11:40
Καταστολή

Καταδικάστηκαν οι μπάτσοι-βασανιστές του Βασίλη Μάγγου

2 Νοέ 2026, 11:18
Διεθνή

Σιωναζιστική φρίκη: Δίνουν σε Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να δολοφονηθούν μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους

2 Νοέ 2026, 09:53
Εκδηλώσεις

Η ποίηση των μηχανών: Αφιέρωμα στον Τζίγκα Βερτόφ

Τις δυο επόμενες Παρασκευές στην Κόντρα

2 Νοέ 2026, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη

2 Νοέ 2026, 00:01
Ιστορία

Mοχάμεντ Ντέιφ: Μια θρυλική προσωπικότητα της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Νοέ 2026, 12:12
Αγροτικά

Οταν το ΥΠΑΑΤ και η ΓΔΚ πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη» (αλλιώς: Ούτε ντροπή ούτε τσίπα)

Αναγκάστηκαν να δηλώσουν κρούσματα αφθώδους στη Λέσβο, όταν τους ξεμπροστιάσαμε για απόκρυψη

1 Νοέ 2026, 10:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη

1 Νοέ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

Παναμάς: Ημέρα σημαίας.

1918: Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας που αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.

1973: Πορεία 5.000 ατόμων μετά το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, συγκρούσεις με την αστυνομία, πυροβολισμοί, οδοφράγματα, 37 συλλήψεις.

1977: Ιρανοί φοιτητές εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατούν ενενήντα ομήρους (οι 63 Αμερικανοί), 52 από τους οποίους θα παραμείνουν αιχμάλωτοι επί 444 ημέρες.

1995: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν από τον ακροδεξιό Γιγκάλ Αμίρ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo