«Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, εγώ θέλω να είμαι σαφής εδώ: θα υπάρχουν κυρώσεις, μπορούν ενδεχομένως να φτάνουν και μέχρι την έκπτωση από τον ρόλο τους για εκείνους τους πρυτάνεις, τις διοικήσεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους»
Κυριάκος Μητσοτάκης προς πρυτάνεις ΑΕΙ, Μέγαρο Μαξίμου, 2.6.2025
Ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος. Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος να εγκαλεί τις Συγκλήτους των ΑΕΙ, που τον άκουγαν περιδεείς, ότι δεν εξασφαλίζουν την «δημοσίαν τάξιν» στα πανεπιστήμια και ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης να απειλεί ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά τους (!), τους πρυτάνεις των δημόσιων ΑΕΙ, που αρνούνται να συνεργαστούν στην εμπέδωση του αφηγήματος «νόμος και τάξη», πετώντας στα σκουπίδια το «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων.
Αντιδράσεις δεν μαθεύτηκαν. Μόνο ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θύμησε το αυτονόητο: «Εκπτωση πρυτάνεως μπορεί να αποφασιστεί μόνο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οποιαδήποτε απόφαση από εκτελεστικό όργανο θα προσκρούσει στο άρθρο 16 και το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ». Από τους εν ενεργεία έσπευσε ο «πολύς» πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος να υπερθεματίσει, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία Μητσοτάκη «σημαντική».
Ποια ήταν τα 11 μέτρα που περιλαμβάνονται στον «φετφά» του Μητσοτάκη; Αυτά ακριβώς που ειπώθηκαν από την υπουργό Ζαχαράκη στην πρόσφατη Σύνοδο των πρυτάνεων, με συγκεκριμενοποίηση αφενός του «ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας» με αναφορά στον ορισμό ειδικού εισαγγελέα για αδικήματα «πανεπιστημιακής βίας» και αφετέρου των «κυρώσεων» για όσους πρυτάνεις και διοικήσεις των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους με αναφορά ακόμη και στην «έκπτωση από το ρόλο τους».
Τότε προς τι το νέο σόου τρομολαγνείας του Μητσοτάκη, παρουσία μάλιστα όλης της κυβερνητικής «αρμόδιας» κουστωδίας από τον Κωστή Χατζηδάκη, τη Σοφία Ζαχαράκη, τον Χρυσοχοΐδη, τον Σκέρτσο και τον αρμόδιο υφυπουργό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τέως πρύτανη των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου;
Πρόκειται πρώτον για την ανάγκη του Μητσοτάκη να εκτρέψει την ατζέντα από τα καυτά θέματα της προανακριτικής για το έγκλημα των Τεμπών, του κυβερνητικού σκανδάλου για το όργιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τελευταία για την προκλητική συμπόρευση της κυβέρνησης με το κράτος δολοφόνο, το Ισραήλ και τα αφεντικά του στις ΗΠΑ, που απασχολούν καθημερινά την δημοσιότητα και πλήττουν την εικόνα του κυβερνητικού κόμματος και του αυτοκρατορίσκου προσωπικά, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να βγει ο εμπνευστής αυτών από το «κάδρο». Για την περιχαράκωση στο «μαντρί» των ακροδεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ και την προσέλκυση και άλλων από τα εκ δεξιών φασιστοκόμματα της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης εζήλωσε την δόξα του Τραμπ στο ζήτημα της καταστολής και φίμωσης κάθε φωνής που αντιδρά και αντιστέκεται στους σχεδιασμούς του, εξ ου και έχει αναγάγει σε ψευδές υπερθέαμα την «βία και ανομία» στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, συκοφαντώντας τα νυχθημερόν, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο και την ανάγκη στήριξης και διαφήμισης των ιδιωτικών ΑΕΙ, που παρανόμως και αντισυνταγματικώς επέβαλε, τα οποία χλευάζονται -δικαίως- ως μετενσάρκωση των ήδη λειτουργούντων κολλεγίων.
Επειτα ο Κούλης στοχεύει στην τρομοκράτηση των πρυτάνεων, τους οποίους θέλει να κάνει πιστό παρακολούθημα της πολιτικής του. Κυρίως τον ενδιαφέρει να πατάξει τις φωνές εκείνων που θα τολμήσουν να δείξουν ίσως αβελτηρία στην εφαρμογή των εντολών του, αλληθωρίζοντας προς την πλευρά των φοιτητών, ειδικά τώρα που ετοιμάζει τη νέα επίθεση με τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».
Τα 11 μέτρα που απαίτησε ο Μητσοτάκης από τους πρυτάνεις
- Κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών από όλα τα ΑΕΙ έως το τέλος του έτους και εκπόνηση ή επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας έως τα τέλη Ιουλίου.
- Θέσπιση ενός πειθαρχικού συμβουλίου ανά ίδρυμα και άμεση συγκρότησή του.
- Καθιέρωση αυτοδίκαιων κυρώσεων για όσους παρανομούν.
- Ειδικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών, που περιλαμβάνει αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για έως 24 μήνες για φοιτητές εις βάρος των οποίων ασκούνται ποινικές διώξεις (ανάλογα με την εξέλιξη της ποινικής δικογραφίας).
- Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα οριστεί αντεισαγγελέας Α.Π., ο οποίος θα έχει την πανελλαδική εποπτεία αδικημάτων που απορρέουν από περιστατικά πανεπιστημιακής βίας.
Mπορεί να εκπέσουν από τον ρόλο τους οι πρυτάνεις, οι διοικήσεις των ΑΕΙ που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που δεν θα καταθέσουν εντός του επόμενου διμήνου τα σχέδια ασφαλείας των ιδρυμάτων τους.
- Οσοι καταστρέφουν πανεπιστημιακή περιουσία θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για την αποκατάστασή της.
- Ενίσχυση των μέσων φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, με την εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης, ταυτοποίησης και καμερών και προσθήκη προσωπικού ασφαλείας.
- Σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση όλων των προβλημάτων, αλλά και τη διασφάλιση λογοδοσίας.
- Πλήρης στελέχωση των μονάδων ασφαλείας των ΑΕΙ.
- Σταθερή συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, με σαφείς όρους και συνεννοήσεις.
- Σχέδιο πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών, που θα συμβάλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής της βίας.