H κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τους νόμους 4999 (Δεκέμβρης 2022), 5102 (Απρίλης 2024) και 5107 Μάης 2024) κατήργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, ανοίγοντας το δρόμο στους γιατρούς να λειτουργούν παράλληλα δικά τους ιδιωτικά μαγαζιά υγείας ή να δουλεύουν παράλληλα στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών-εμπόρων της υγείας.
Σε μια εποχή που οι γιατροί βασανίζονται από τη μόνιμη υπερεφημέρευση, που μαζί με την πρωινή τακτική απασχόληση ξεπερνά τις 60 ώρες την εβδομάδα, και από τις συνεχείς μετακινήσεις από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ή από ΚΥ σε Νοσοκομείο και αντίστροφη, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των ασθενών τους. Σε μια χρονική περίοδο που το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης πάει πακέτο με την υπερφορολόγηση και των πενιχρών αποδοχών των γιατρών από τις εφημερίες.
Ομως σε πρώτη φάση, όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια, μόνο οι Διευθυντές, οι Διευθυντές Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, οι Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικά μαγαζιά υγείας ή να δουλεύουν στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι Επιμελητές Β και Α, οι Επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί θα μπορούν να δουλεύουν στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας, ξεπερνώντας σε μόνιμη βάση και τις 60 ώρες την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την υγεία των ασθενών. Το δε οικονομικό όφελος απ’ αυτή την πρόσθετη απασχόληση θα είναι πενιχρό, καθώς θα τους αρμέγει η εφορία.
Η παράλληλη απασχόληση των ειδικευόμενων γιατρών, σε συνδυασμό με την υπερεφημέρευσή τους, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην επιστημονική τους κατάρτιση.
Η έξτρα και κερδοφόρα απασχόληση των Διευθυντών Συντονιστών και των Διευθυντών Επιστημονικά Υπεύθυνων θα επιφέρει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους υπόλοιπους γιατρούς.
Τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ του ΕΣΥ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 45 του νόμου 3205/2003 είναι χωρισμένα σε τρεις Ζώνες, Α’, Β’ και Γ’ (η έμφαση δική μας):
«Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:
α. Ζώνη Α΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, καθώς και κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Λάρισας.
β. Ζώνη Β΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία των υπολοίπων νομών ή πόλεων, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, έως την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης, καθώς και τα Κέντρα Υγείας που ως οργανικές μονάδες υπάγονται στα νοσοκομεία της Α΄ και της Β΄ Ζώνης, με την εξαίρεση αυτών που ανήκουν στη Γ΄ Ζώνη.
γ. Ζώνη Γ΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Λήμνου, Γουμένισσας, Ικαρίας, Καλαβρύτων, Καλύμνου, Καρύστου, Κυθήρων, Κύμης, Κω, Λέρου, Μολάων, Σητείας, Φιλιατών, Ιθάκης, Νάξου, τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτά, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του. Στην ως άνω ζώνη ανήκουν επίσης νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας άγονων ή απομακρυσμένων ή νησιωτικών ή προβληματικών περιοχών, που θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα Κέντρα Υγείας των νησιωτικών περιοχών».
Εφημερίες Διευθυντών, Διευθυντών Επιστημονικά Υπεύθυνων και Συντονιστών Διευθυντών
Καταρχάς θυμίζουμε τις κατηγορίες των εφημεριών:
α) Ενεργείς εφημερίες. Τις καθημερινές αρχίζουν από τις 3 μμ και λήγουν στις 8 πμ της επομένης ημέρας, δηλαδή διαρκούν 17 ώρες. Το Σάββατο, την Κυριακή και τις αργίες αρχίζουν από τις 8 πμ και λήγουν στις 8 πμ της επομένης ημέρας, δηλαδή διαρκούν 24 ώρες.
β) Μεικτές εφημερίες. Αρχίζουν από τις 3 μμ διαρκούν μέχρι τις 9 μμ στο νοσοκομείο (οι 6 ώρες θεωρούνται εργάσιμος χρόνος) και από τις 9 μμ και μέχρι τις 8 πμ της επομένης ημέρας η εφημερία γίνεται από το σπίτι. Ο χρόνος αυτός, δηλαδή οι 11 ώρες, δεν θεωρείται εργάσιμος χρόνος. Μόνο αν οι γιατροί κληθούν στο νοσοκομείο να προσφέρουν την εργασία τους θεωρείται ο χρόνος εργάσιμος, όσος και αν είναι.
γ) Εφημερίες ετοιμότητας. Γίνονται από το σπίτι και τις καθημερινές αρχίζουν από τις 3μμ και λήγουν στις 8 μμ της επομένης ημέρας, ενώ Σάββατο, Κυριακή και αργίες αρχίζουν από τις 8 πμ και λήγουν στις 8 πμ της επομένης ημέρας.
Εφημερίες Διευθυντών και Διευθυντών Επιστημονικά Υπεύθυνων (οι Συντονιστές Διευθυντές στην Α΄Ζώνη απαλλάσσονται από τις εφημερίες και παίρνουν ένα επίδομα, ενώ στις Β’ και Γ’ Ζώνες μπορούν να επιλέξουν ή να κάνουν εφημερίες ή να πάρουν το επίδομα).
Α’ Ζώνη. Προβλέπεται (άρθρο 45 του νόμου 3205 όπως ισχύει), να κάνουν τρεις ενεργείς εφημερίες, μία καθημερινή, μία Σάββατο και μία Κυριακή ή αργία. Σύνολο ωρών (17+24+24=) 65 τον μήνα. Κυκλοφορεί στους διαδρόμους των νοσοκομείων, χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, ότι αυτοί δεν κάθονται στα νοσοκομεία μέχρι τις 8 πμ της επομένης ημέρας. Αν προσθέσουμε και τις ώρες της πρωινής τακτικής απασχόλησης (8 πμ μέχρι 3 μμ) για τις 19 ημέρες (19Χ7=133 ώρες), η συνολική μηνιαία απασχόλησή τους ανέρχεται σε (133+65=) 198 ώρες ή 49,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτοί κάνουν ακόμη τρεις καθημερινές εφημερίες ετοιμότητας.
Θυμίζουμε, ότι οι γιατροί των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για τις εφημερίες τους παίρνουν ρεπό από την πρωινή τακτική απασχόληση. Γι’ αυτό από τις 22 ημέρες αφαιρούνται οι τρεις. Οι εφημερίες που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ και στις τρεις ζώνες προβλέπονται από το άρθρο 45 του νόμου 3205/2003.
Β’ Ζώνη. Προβλέπεται να κάνουν τέσσερις ενεργείς εφημερίες, δύο καθημερινές, μία Σάββατο και μία Κυριακή ή αργία. Σύνολο ωρών [(2Χ17)+(2Χ24)=] 82 το μήνα. Αν προσθέσουμε και τις ώρες του πρωινού τακτικού ωραρίου για τις 18 ημέρες (126 ώρες), η συνολική μηνιαία απασχόληση ανέρχεται σε (126+84=) 210 ώρες ή 52,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτοί κάνουν ακόμη τρεις καθημερινές εφημερίες ετοιμότητας.
Γ’ Ζώνη. Προβλέπεται να κάνουν πέντε ενεργείς εφημερίες, τρεις καθημερινές και από μία Σάββατο, Κυριακή ή αργία. Σύνολο ωρών από τις εφημερίες [(3Χ17+(2Χ24)=] 99 ώρες το μήνα. Αν προσθέσουμε και τις 119 ώρες του πρωινού τακτικού ωραρίου (17Χ7), η συνολική μηνιαία απασχόληση ανέρχεται στις 218 ώρες και η εβδομαδιαία στις 54,5 ώρες. Αυτοί κάνουν ακόμη δύο καθημερινές εφημερίες ετοιμότητας.
Οι Διευθυντές και οι Διευθυντές Επιστημονικά Υπεύθυνοι οδηγούνται και αυτοί στην υπερεφημέρευση που θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και στην υγεία των ασθενών.
Επιμελητές Β’ και Α’
Τους ξεχωρίζουμε από τους Επικουρικούς γιατρούς, τους γιατρούς του ΕΚΑΒ και τους ειδικευόμενους γιατρούς, γιατί με τους νόμους 4999/2022, 5102/ 2024 και την υπουργική απόφαση των Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη και Θεμιστοκλέους, που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιούλη του 2024 στο ΦΕΚ (4271 Β) δεν προβλεπόταν ρητά η κατάργηση της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησής τους.
Στις 19 Ιούλη του 2024 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Σ’ αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί διάταξη για την κατάργηση της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης αυτών των κατηγοριώγιατρών. Εγινε με την κατάθεση εκπρόθεσμης τροπολογίας την Παρασκευή 26 Ιούλη και ώρα 20:10 μμ! Την τροπολογία υπέγραψαν εννιά υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ! ΠΡΟΣΘΗΚΗ
νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τίτλο «Ολοκλήρωση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» Προτεινόμενες διατάξεις
Άρθρο 1
Δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτικό τομέα και για ειδικευόμενους, επικουρικούς ιατρούς και ιατρούς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας – Τροποποίηση περ. α’ παρ. άρθρου 11 ν. 2889/2001
Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη γιατί σύμφωνα με το άρθρο 87 του Κανονισμού της Βουλής οι τροπολογίες πρέπει να κατατίθενται την Παρασκευή μέχρι τις 13:00, ενώ αυτή κατατέθηκε στις 20:10. Επιπρόσθετα, για να είναι εμπρόθεσμες οι τροπολογίες πρέπει να κατατίθενται τουλάχιστον τρεις ημέρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια ή στα Θερινά Τμήματα ή στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση όμως του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, στο οποίο συμπεριλήφθηκε αυτή η τροπολογία, άρχισε τη Δευτέρα 29 Ιούλη και ώρα 12:00, η συζήτησή του συνεχίστηκε και ψηφίστηκε κατ’ αρχήν και κατ΄ άρθρο στις 30 Ιούλη του 2024. Η επαίσχυντη τροπολογία ενσωματώθηκε στο νόμο 5119 ως άρθρο 76 (ΦΕΚ 124 Α, 1.8.2024).
Παραθέτουμε το άρθρο 87 του Κανονισμού της Βουλής που αποδεικνύει το εκπρόθεσμο της επαίσχυντης τροπολογίας για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των επικουρικών γιατρών, των γιατρών του ΕΚΑΒ και των ειδικευόμενων γιατρών:
«*Άρθρo 87
1. Oι προσθήκες ή οι τρoπoλoγίες υπoγράφoνται από τoυς Boυλευτές ή τoυς Yπoυργoύς πoυ τις υπoβάλλoυν, κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία της Boυλής και καταχωρίζoνται σε ιδιαίτερo βιβλίo συνεχoύς αρίθμησης, κατά χρoνoλoγική σειρά κατάθεσής τoυς. Η κατάθεση την Παρασκευή γίνεται το αργότερο έως ώρα 13.00. H βεβαίωση της κατάθεσης των προσθηκών ή των τρoπoλoγιών γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Boυλής με τη σύνταξη, κάτω από τo κείμενό τoυς, σχετικής πράξης, όπoυ σημειώνoνται o αριθμός, η ημερoμηνία και η ώρα της κατάθεσης.
2. Προσθήκες ή τροπολογίες Βουλευτών και Υπουργών κατατίθενται τρεις τουλάχιστον ημέρες, πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, στο Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής ή στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Σε περίπτωση αμφισβήτησης ο Πρόεδρος ερωτά τη Βουλή, που αποφαίνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση» (οι εμφάσεις δικιές μας)
* Τροποποιήθηκε στις 6.12.2001 (ΦΕΚ 284 Α’ /18.12.2001) και στις 16.7.2010 (ΦΕΚ 139 Α΄/10.8.2010) με αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής».
Εφημερίες Επιμελητών Β’ και Α’
Α’ Ζώνη. Προβλέπεται να κάνουν τέσσερις ενεργείς εφημερίες, δύο καθημερινές, μία Σάββατο και μία Κυριακή ή αργία. Οι ώρες γι’ αυτές τις εφημερίες είναι [(2Χ17)+(2Χ24)=] 85 το μήνα. Οι ώρες από την τακτική πρωινή εφτάωρη απασχόληση (8 πμ μέχρι 3 μμ) για 18 ημέρες είναι (18Χ7=) 126 το μήνα. Ετσι, η συνολική μηνιαία απασχόληση ανέρχεται σε 210 ώρες και η εβδομαδιαία σε 52,5 ώρες. Ακόμη πρέπει να κάνουν δύο καθημερινές εφημερίες ετοιμότητας.
Οι επιμελητές προβλέπεται να κάνουν μόνο τέσσερις ενεργείς εφημερίες το μήνα, αλλά στην πράξη οι διοικητές των Νοσοκομείων και των τριών ΥΠΕ τους υποχρεώνουν με «εντέλλεσθε» να κάνουν πολύ περισσότερες, μολονότι σύμφωνα με το νόμο 4498/2017 απαγορεύεται να τους υποχρώνουν να κάνουν περισσότερες εφημερίες. Ετσι, οι Επιμελητές Β’ και Α’ ξεπερνούν και τις 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την οδηγία 88/2003 δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 48 ώρες στην εβδομάδα των επτά ημερών.
Για το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
-
Καμπάνια της Κόντρας στα νοσοκομεία ενάντια στην υπερεφημέρευση
-
«Π & Α Κυριακού»: Εξοντωτική υπερεφημέρευση και για τους γιατρούς του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου
-
Συνεχίζεται το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών του ΕΣΥ
-
Εξοντωτική υπερεφημέρευση – επισφαλής λειτουργία και στη ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού»
-
Επείγουσα ποινική διαδικασία για τα αίσχη στο Παίδων «Π & Α Κυριακού»
-
Επί οχτώ χρόνια συνεχίζεται το βασανιστήριο της παράνομης υπερεφημέρευσης των γιατρών
-
To μαρτύριο της υπερεφημέρευσης και τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών
-
Β’ Ζώνη. Προβλέπεται να κάνουν πέντε ενεργείς εφημερίες, τρεις καθημερινές, μία Σάββατο και μία Κυριακή ή αργία, και δύο ετοιμότητας. Το σύνολο των ωρών από τις πέντε εφημερίες είναι [(3Χ17)+(2Χ24)=] 99. Οι ώρες από την τακτική πρωινή απασχόληση είναι (17Χ7=) 119. Αρα η συνολική μηνιαία απασχόληση ανέρχεται, θεωρητικά, σε 218 ώρες και η εβδομαδιαία σε 54,5 ώρες.
Θυμίζουμε ότι μόνο σε πέντε πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα και Ηράκλειο) υπάρχουν δύο Νοσοκομεία, ένα του ΕΣΥ και ένα Πανεπιστημιακό, ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις υπάρχει μόνο ένα Νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι στις πέντε πόλεις τα νοσοκομεία εφημερεύουν 15 ημέρες το μήνα το καθένα, ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις 30-31 ημέρες το μήνα. Γίνεται φανερό ότι οι πέντε ενεργείς εφημερίες το μήνα δεν φτάνουν με τίποτα για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων στη Β’ Ζώνη, μια και οι Επιμελητές Β’ και Α’ είναι πολύ λιγότεροι. Στην πράξη, αυτοί υποβάλλονται σε μόνιμο βασανιστήριο υπερεφημέρευσης, που ξεπερνά κατά πολύ τις 60 ώρες την εβδομάδα.
Γ’ Ζώνη. Προβλέπεται να κάνουν επτά ενεργείς εφημερίες και τέσσερις καθημερινές εφημερίες ετοιμότητας. Οι ώρες για τις επτά εφημερίες το μήνα ανέρχονται σε 133 και οι ώρες για την τακτική πρωινή απασχόληση σε 105. Αρα, η συνολική μηνιαία απασχόληση ανέρχεται σε 238 ώρες και εβδομαδιαία σε 59.5 ώρες.
Ομως στην πράξη, για τους λόγους που προαναφέραμε, οι διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ υποχρεώνουν τους γιατρούς με «εντέλλεσθε» να κάνουν περισσότερες από επτά εφημερίες το μήνα.
Επικουρικοί Γιατροί. Και αυτοί μέχρι τώρα βιώνουν τόσο το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης όσο και την υπερφορολόγηση των γλίσχρων αποιδοχών των εφημεριών. Η μόνη δυνατότητα μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα είναι να υπερεφημερεύουν στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας, όπως και οι συνάδελφοί τους Επιμελητές Β’ και Α’. Το οικονομικό όφελος απ’ αυτή την πρόσθετη απασχόληση θα είναι πενιχρό.
Οι ειδικευμένοι γιατροί στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), στις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και στις ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών) ανήκουν στην Γ’ Ζώνη όσον αφορά τις εφημερίες. Δηλαδή οφείλουν να κάνουν επτά ενεργείς εφημερίες το μήνα. Στην πράξη, όμως, με «εντέλλεσθε» των διοικητών των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες.
Σημειώστε ότι οι ώρες απασχόλησης αυτών των ειδικευμένων γιατρών για τις επτά ενεργείς εφημερίες και για το πρωινό τακτικό ωράριο ανέρχονται σε 238 το μήνα και 59,5 την εβδομάδα, για μια δουλειά με σημαντικά περισσότερες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
Γιατροί του ΕΚΑΒ. Οσον αφορά τις εφημερίες υπάγονται στη Γ’ Ζώνη, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή της Ελλάδας εργάζονται. Δηλαδή είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επτά ενεργείς εφημερίες το μήνα, ήτοι να απασχολούνται για 133 ώρες. Δεν γνωρίζουμε όμως πόσο ευρέως χρησιμοποιείται στην πράξη το «εντέλλεσθε» για να κάνουν περισσότερες ενεργείς εφημερίες, για ένα αντικείμενο εργασίας πολύ αυξημένων απαιτήσεων, όπως είναι οι διακομιδές.
Ειδικευόμενοι γιατροί. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επτά ενεργείς εφημερίες το μήνα. Μαζί με την πρωινή τακτική απασχόληση οι ώρες ανέρχονται σε 238 το μήνα και σε 59,5 την εβδομάδα. Υποτίθεται ότι σκοπός της ειδίκευσης των τελειόφοιτων γιατρών είναι η απόκτηση πλήρους και άρτιας επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας. Αυτό όμως υπονομεύεται εξόφθαλμα από την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα Νοσοκομεία και στα ΚΥ του ΕΣΥ.
Για την υπερφορολόγηση των πενιχρών αποδοχών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Γιατροί ΕΣΥ: Υποχρεωτική υπερεφημέρευση και παράλληλη υπερφορολόγηση των γλίσχρων αποδοχών των εφημεριών
Κανένας/καμιά γιατρός του ΕΣΥ δεν πρέπει να κάνει αίτηση για να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο-μαγαζί ή να δουλέψει στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει υπερασπιζόμενος την ιατρική επιστήμη και την σκληρά εργαζόμενη ελληνική κοινωνία από τις συνέπειες που θα υποστεί από την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.