Ξελαρυγγίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα διάφορα pass και επιδόματα της ζητιανιάς, με τα οποία ασκεί την υποτιθέμενη κοινωνική της πολιτική. Φυσικά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και όσοι καταλαβαίνουν πέντε πράγματα δεν πολυτσιμπάνε.
Παραδείγματος χάριν, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι γνωστή. Μόνο σε κόσμο που δεν έτυχε να καταφύγει στα νοσοκομεία ή να έχει άμεση γνώση του θέματος μπορεί να πιάσει η παπαρολογία περί ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και του πόσο αποτελεσματική θα ήταν η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στα διάφορα pass της κυβέρνησης Κούλη 1 είχαμε και το Dentist pass, το τελευταίο στη σειρά. Ξεκίνησε, λέει, από τις 24.5.2023 για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών η δυνατότητα προληπτικής εξέταση από οδοντίατρο της επιλογής τους, που περιλαμβάνει απομάκρυνση μικροβιακής πλάκας, φθορίωση και οδηγίες υγιεινής, που συμποσούνται στο… τεράστιο ύψος των 40 ευρώ. Οπως αποδεικνύεται από τη σχετική ΚΥΑ (την παραθέτουμε στο τέλος), η σχετική δαπάνη είναι κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ. Ποσό αστείο για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μάλιστα, η δαπάνη θα προέλθει από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εντάσσεται και στην περιβόητη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί πολιορκητικό κριό για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης στο κρατικό σύστημα Υγείας, το οποίο –όπως όλοι γνωρίζουμε- δεν περιλαμβάνει την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας.
Η επιδοτούμενη οδοντιατρική πράξη τόσο περίπου κοστολογείται. Ομως, το πλέον σύνηθες σε αυτή τηνη ηλικιακή ομάδα (παιδιά 6-12 ετών) είναι ότι ο οδοντίατρος θα βρεί σε ένα παιδικό στόμα και διάφορα άλλα, πολύ πιο κοστοβόρα. Αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Οι γονείς από την τσέπη τους. Αν έχουν. Αν δεν έχουν, το παιδί θα φύγει με μια φθορίωση και… οδηγίες υγιεινής και με εκκρεμή προβλήματα, τα οποία θα χειροτερεύσουν την κατάσταση της στοματικής του υγείας. Το Dentist pass ακούγεται περισσότερο ως εκδούλευση στους οδοντίατρους παρά ως παροχή στου δύσμοιρους γονείς!
Το πιο σημαντικό, το οποίο ουδόλως συζητείται, είναι άλλο: Στην παιδική ηλικία των 4-14 ετών η φθορίωση θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική (όπως ακριβώς τα εμβόλια) κάθε χρόνο και θα έπρεπε να γίνεται στα σχολεία από σχολικούς οδοντίατρους. Αντί γι’ αυτό, έχουμε μια εφάπαξ παροχή, για την οποία οι γονείς θα πρέπει να χρωστούν και ευγνωμοσύνη στον Μητσοτάκη!
Αυτό γίνεται στις στοιχειωδώς πολιτισμένες καπιταλιστικές χώρες, όχι όμως στις μπανανίες. Ακόμα και τότε που τα ασφαλιστικά ταμεία έδιναν κάτι ψίχουλα, η υποχρεωτική φθορίωση που –εκτός από τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών- θα εξοικονομούσε και τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό τους, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν πάντοτε είδος πολυτελείας. Τώρα που τα Ταμεία (εκτός απειροελαχίστων) δε δίνουν δεκάρα τσακιστή, το πράγμα είναι σκέτη κοροϊδία.
Το ζητούμενο για τους κυβερνώντες είναι να περάσει σταδιακά στον ελληνικό λαό η λογική της ζητιανιάς. Οσο για την προληπτική ιατρική στα παιδιά (και όχι μόνο), αυτή επαφίεται στο πολιτιστικό επίπεδο και στη δυνατότητα του πορτοφολιού κάθε οικογένειας.
fek-2023-dentistpass