Το ΑΠΘ «ξεβρακώνει» τα κυβερνητικά πρωτόκολλα

0

Παραθέτουμε χτεσινή ανακοίνωση του ΑΠΘ (οι εμφάσεις δικές μας):

«Θεσσαλονίκη, 19/10/2020

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενα κρούσματα κορονοϊού σε φοιτητές/φοιτήτριές του στη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διευκρινίζει:

  1. Στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών την Κυριακή 18 Οκτωβρίου διαγνώστηκαν θετικοί/θετικές στον κορονοϊό συνολικά έξι φοιτητές/φοιτήτριες όλων των ετών.
  2. Ενα ακόμη πιθανό κρούσμα διερευνάται.
  3. Μετά από επικοινωνία και με τους έξι φοιτητές/φοιτήτριες, που διαγνώστηκαν θετικοί/θετικές στον κορονοϊό, κατά την ιχνηλάτηση των επαφών τους διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον δύο εξ αυτών ήρθαν σε επαφή με συμφοιτητές/συμφοιτήτριές τους από άλλα τμήματα και έτη του ΤΕΦΑΑ Σερρών, έχοντας λάβει μέρος σε εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών στις Σέρρες.
  4. Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει εξειδικεύσει η επιτροπή Covid-19 του ΑΠΘ, αποφασίστηκαν τα εξής, για τα οποία οι φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Σερρών έχουν ενημερωθεί ήδη σχετικά:

α) Αναστολή μέχρι νεωτέρας της διά ζώσης διδασκαλίας όλων των μαθημάτων του ΤΕΦΑΑ Σερρών και διεξαγωγή τους με τηλεδιάσκεψη.

β) Καραντίνα 14 ημερών για όλους τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες και τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες των διά ζώσης μαθημάτων του ΤΕΦΑΑ Σερρών.

γ) Καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ως «επαφές» ορίζονται τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι 48 ώρες πριν από τη διενέργεια του θετικού τεστ.

δ) Απολύμανση των γυμναστηρίων και των εργαστηρίων όπου διεξήχθησαν μαθήματα.

Το ΑΠΘ έχει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν στους χώρους του και θα συνεχίσει να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για όσα το αφορούν. Η διαστρέβλωση γεγονότων, αν κάτι εξυπηρετεί, σίγουρα δεν είναι η ενημέρωση και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι Πρυτανικές Αρχές».

Δε διοικούν τίποτα αριστεροί το ΑΠΘ. Συντηρητικές είναι οι πρυτανικές αρχές. Γι’ αυτό είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μιλούν για εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έκανε η επιτροπή Covid-19 του ΑΠΘ. Aυτό σημαίνει ότι δεν αρκούνται στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, τα οποία προφανώς θεωρούν ανεπαρκή ή/και λαθεμένα. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Παρατηρούμε τα εξής:

  1. Η θεωρία ότι «οι νέοι δεν κολλάνε, ούτε μεταδίδουν» δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Δύο φοιτητές συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υποδοχής πρωτοετών, έξι τουλάχιστον βρέθηκαν με μόλυνση.
  2. Η θεωρία «κλείνει το τμήμα και όχι το σχολείο» δεν έγινε δεκτή από το ΑΠΘ. Εκλεισε το σύνολο των διά ζώσης παραδόσεων στο ΤΕΦΑΑ.
  3. Σε καραντίνα δεν μπήκαν μόνο τα κρούσματα και οι λεγόμενες «στενές επαφές», όπως λέει το υπουργείο Παιδείας, αλλά το σύνολο φοιτητών και διδασκόντων που συμμετείχαν σε κάποια παράδοση μαθήματος ή σε εργαστήριο.
  4. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, το ΑΠΘ ζήτησε να μπουν σε καραντίνα και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι και 48 ώρες πριν από τα επιβεβαιωμένα τεστ. Ολοι, χωρίς διαχωρισμούς τύπου «στενή» ή «χαλαρή» επαφή.

Το μόνο που δεν προβλέπουν τα μέτρα του ΑΠΘ είναι μοριακά τεστ σε όλους όσους μπαίνουν σε καραντίνα (κρούσματα και επαφές τους, λοιποί φοιτητές και διδάσκοντες). Δεν τα θεωρεί απαραίτητα ή δε θέλει να δυσκολέψει την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ;

Τι προβλέπουν τα κυβερνητικά πρωτόκολλα για τα σχολεία; Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, ακόμη και σε ένα τμήμα, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι εκείνη που γνωμοδοτεί «σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας». Δεν υπάρχει, δηλαδή, πουθενά σαφής αναφορά για κλείσιμο του τμήματος, με αποτέλεσμα τα πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο. Και δε γίνεται καμιά υποχρεωτική ιχνηλάτηση και τέστινγκ στους εκπαιδευτικούς (ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πρόβλημα είναι οξυμμένο, καθώς στο τμήμα μπαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί), στα υπόλοιπα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μόνο υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας προβλέπεται για τις «στενές επαφές» του κρούσματος. Ακόμη και στην περίπτωση τουλάχιστον τριών εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους (οικογενειακή ή να είναι στενή επαφή εντός της σχολικής μονάδας), δεν είναι δεδομένη η αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας, καθώς εξαρτάται από «την εκτίμηση κινδύνου».

Για να μην πούμε τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τους χώρους εργασίας. Ο,τι θέλει ο καπιταλιστής. Συνήθως κουκουλώνουν τα κρούσματα, άμα είναι ένα-δυο. Κάνουν και καμιά ψευτο-απολύμανση και τέρμα. Μόνο άμα δημιουργηθεί μεγάλη εστία γίνεται ντόρος και αναγκαστικά υπάρχει παρέμβαση του ΕΟΔΥ και κλείσιμο για κάποιες μέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: