«Με πoρδές δε βάφονται αυγά» λέει μια λαϊκή παροιμία, που έχει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση των νέων εξαγγελιών του υφυπουργού Παιδείας Διγαλάκη για 2.000 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, μέσω του θεσμού των «ανταποδοτικών υποτροφιών».
Οι «τυχεροί» (που είναι σίγουρο ότι θα προστρέξουν, καθώς η πίεση στα νοικοκυριά από την οικονομική κρίση είναι μεγάλη και η ανεργία στα ύψη) θα αμείβονται με ποσά μέσω ΕΣΠΑ ίσα-ίσα για να επιβιώνουν «με την υποχρέωση υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παροχής επικουρικού διδακτικού έργου».
Ο Διγαλάκης επικαλείται τις «αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό», που προκύπτουν από την «ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού», ο οποίος «επέβαλε τη διεξαγωγή, με φυσική παρουσία, διαλέξεων, κλινικών ασκήσεων και εργαστηρίων σε αυστηρά ολιγομελείς ομάδες, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετους διδακτικούς πόρους».
Οι φθηνές λύσεις, οι άρπα-κόλλα πρακτικές (χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τεκταινόμενα στην Υγεία, με τους συμβασιούχους, με γιατρούς και νοσηλευτές που γίνονται μπαλαντέρ ανάμεσα στα νοσοκομεία και στην Παιδεία με τους χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους και τώρα με τους τριμηνίτες) είναι η πάγια τακτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να αποκτήσει νομιμοφάνεια ελέω κοροναϊού.
Τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι γνωστό ότι στενάζουν χρόνια τώρα λόγω της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης και της σταθερής μη αναπλήρωσης των θέσεων που «χηρεύουν» λόγω συνταξιοδότησης και των νέων αναγκών που δημιουργούνται από τη δημιουργία νέων Τμημάτων, της αύξησης του αριθμού των φοιτητών, κ.λπ.
Η κυβέρνηση κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ιδρυμάτων που ζητούν τα αυτονόητα, ενώ τώρα σπεύδει να πάρει και εύσημα, γιατί βρήκε τη «λύση» της στελέχωσης των Πανεπιστημίων (μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021), εκμεταλλευόμενη αγωνιούντες για την επιβίωση νέους επιστήμονες, που ξεδιάντροπα ο Διγαλάκης ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό «ενισχύονται οικονομικά… μέσα στην πανδημία».
Δεν έχει περάσει παρά λίγος καιρός από τότε που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δημοσιοποιούσαν τα σημαντικά αυτά προβλήματα που τα ταλανίζουν, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση αύξηση της χρηματοδότησης -χωρίς τους εκβιασμούς στέρησης μέρους της μέσω της αξιολόγησης- και πλήρη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
ΕΚΠΑ
Η Σύγκλητος στη συνεδρίαση 14ης Οκτωβρίου 2020:
- Εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων, σύμφωνα με το Π.Δ. 407/1980, από 31 (για το ακαδημαϊκό 2019-20) σε 24 (για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21), όταν μάλιστα αυτή την περίοδο οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας…
- Επισημαίνει για άλλη μια φορά τα μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά την τελευταία δεκαετία, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται και πολλά γνωστικά αντικείμενα
- Τονίζει ότι οι δυσχέρειες υλοποίησης ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια, λόγω των τεράστιων κενών από τη μη αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ, εντείνονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκαλεί, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών σε προσωπικό…
- Ζητά την άμεση κατανομή του συνόλου των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν στις 31/8/2019, όπως και όσων θέσεων μελών ΔΕΠ κενώνονται για οποιοδήποτε άλλο λόγο (π.χ. παραιτήσεις, θάνατοι), καθώς έχει ήδη διανυθεί ένα ακαδημαϊκό έτος με τις θέσεις αυτές κενές…
- Επανέρχεται σε προηγούμενες αποφάσεις της σχετικά με τη διάθεση θέσεων των κλάδων ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και διοικητικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών αναγκών των ΑΕΙ της χώρας. Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς
- Τονίζει την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημίου μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του 2021, ιδιαιτέρως τώρα που οι ανάγκες λόγω πανδημίας COVID-19 είναι αυξημένες (μέτρα προστασίας των φοιτητών και εργαζομένων, ανάγκη για συχνά τεστ, ενίσχυση και εκσυγχρονισμένων πληροφοριακών συστημάτων, ενίσχυση υποδομών για τηλεργασία)
- Επαναλαμβάνει ότι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και που πλήττει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Σύγκλητος στην υπ. αριθμ. 1095/01-10-2020 Συνεδρία της, αποφάσισε
- Να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την κάλυψη όλων των κενών θέσεων των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται αντιμέτωπο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό λόγω της πανδημίας, η Σύγκλητος θεωρεί ότι απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π., ιδιαίτερα για τα νέα Τμήματα καθώς, επίσης, περισσότερες υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες για τα εργαστηριακά και φροντιστηριακά μαθήματα.
- Να ζητήσει, επίσης, την αύξηση της χρηματοδότησης με την άμεση χορήγηση πρόσθετων κονδυλίων για το τρέχον ακαδ. έτος 2020-21, ώστε να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες σε καθαριστικά, απολυμάνσεις, μάσκες και αντισηπτικά, οι οποίες έχουν αυξηθεί υπερβολικά λόγω της πανδημίας.
- Τέλος, η Σύγκλητος, λόγω των τεράστιων χρηματοδοτικών αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η τακτική χρηματοδότηση πρέπει να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα δε, τις ανελαστικές (ενέργεια, καθαρισμός, συντήρηση κτιρίων, λειτουργία διοικητικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου Τμημάτων), εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία της για τη σύνδεση μέρους της τακτικής χρηματοδότησης (20%) με την επίτευξη στόχων, τη στιγμή που το 100% αυτής δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων
Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Σύγκλητος σε συνεδρίαση στις 24/9/2020
«… ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την αύξηση της χρηματοδότησης, την αύξηση της κατανομής του αριθμού παντός είδους θέσεων προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού) και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή Αμφιθεάτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων από το ΚΤΕΛ στις έδρες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών».
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη συνεδρίασή της με αριθμό 3033/24-9-2020 ομόφωνα αποφάσισε
«… 4) Εκτιμώντας τις κατεπείγουσες απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης να ζητήσει από την κυβέρνηση επιπλέον οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των Τμημάτων. Συγκεκριμένα για το ΑΠΘ, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Τμημάτων και του αριθμού των φοιτητριών/ών, η επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την απασχόληση ικανού αριθμού βοηθητικού προσωπικού που θα αναλάβει την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων (απολυμάνσεις κλπ) κρίνεται απαραίτητη.
5) Για την αντιμετώπιση των διδακτικών αναγκών που προκύπτουν με την εφαρμογή της ΚΥΑ, η Σύγκλητος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την άμεση αναπλήρωση των θέσεων των καθηγητών που αφυπηρέτησαν με την κατανομή του υπολοίπου 50% των θέσεων μελών ΔΕΠ, εκτός των νέων άλλων προκηρύξεων…».
(Σ.σ. Το ΑΠΘ τα τελευταία χρόνια έχει μια άνευ προηγουμένου «προσαρμογή» στην επιχειρηματική λογική και έχει στηρίξει τις μνημονιακές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων σε αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Γι’ αυτό δεν ξενίζει το γεγονός ότι βρίσκει «θετική την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα αναλάβουν επικουρικό διδακτικό έργο σε φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα»).
Γιούλα Γκεσούλη