Τα πρώτα που έκλεισε η Κίνα είναι τα σχολεία

0

Μετά τον εντοπισμό 106 νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε πέντε μέρες, σε μια πόλη (Πεκίνο) με πληθυσμό ίσαμε δυο Ελλάδες, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να πάρουν αυστηρά μέτρα προστασίας. Για να εντοπίσουν αυτά τα κρούσματα έκαναν μοριακό τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Επομένως, έχουν μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα απ' αυτήν που έχουν οι Τσιόδρες στη χώρα μας.
 
Το πρώτο που έκαναν οι αρχές της ιμπεριαλιστικής Κίνας ήταν να κλείσουν μια αγορά που πουλάει και κρέατα και ψάρια, καθώς εντόπισαν ότι τα πρώτα 20-30 κρούσματα συνδέονταν με επίσκεψη σ' αυτή την αγορά. Ταυτόχρονα, έβαλαν σε καραντίνα μια σειρά μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα γύρω απ' αυτή την αγορά (μιλάμε για μια περιοχή με πληθυσμό εκατοντάδες χιλιάδες – για την Κίνα πρόκειται).
 
Οταν τα τεστ τους έδειξαν ότι υπάρχουν κρούσματα και σε άλλα σημεία της πόλης, έκλεισαν αμέσως όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το επόμενο μέτρο τους ήταν να απαγορεύσουν τις πτήσεις από και προς το Πεκίνο και τις μη αναγκαίες μετακινήσεις εκτός Πεκίνου. «Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσεν Μπέι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής του Πεκίνου. Iσως τις επόμενες μέρες να δούμε και άλλα περιοριστικά μέτρα στην ίδια κατεύθυνση. Το κινέζικο κράτος, αντίθετα σε σχέση με το χειρισμό που έκανε τον πρώτο καιρό στην Ουχάν, όταν προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο, με την ελπίδα ότι «μπορεί να είναι περαστικός», τώρα δείχνει να δρα με αποφασιστικότητα. Οπως έδρασαν άλλες χώρες της περιοχής (που είχαν την εμπειρία από την πανδημία του SARS), όταν έγινε γνωστό το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας νέου κοροναϊού στην Ουχάν.
 
Αυτό που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι το γεγονός ότι το πρώτο οριζόντιο μέτρο που πήραν οι κινέζικες αρχές ήταν το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων και των πανεπιστημίων. Γιατί άραγε; Δε γνωρίζουν ότι «τα παιδιά δε μεταδίδουν», όπως έλεγε ο Τσιόδρας επιχειρηματολογώντας υπέρ του άρον-άρον ανοίγματος των σχολείων στην Ελλάδα; Οποιος υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι δε γνωρίζουν είναι ή άσχετος ή βλάκας. Οι Κινέζοι γνωρίζουν ίσως καλύτερα από κάθε άλλον. Και επιδημιολογικές μελέτες έχουν κάνει και εμπειρία από παρόμοιες επιδημίες έχουν και υψηλό επίπεδο ιατρικής διαθέτουν, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση των μελετών κινέζων γιατρών και ερευνητών στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.
 
Ναι, αλλά δεν παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας, μετά το άνοιγμα των σχολείων, είναι ο βιαστικός αντίλογος.
 
Πρώτον, ούτε από το συνωστισμό σε εκκλησίες, πλατείες, μπαρ υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων (μέχρι στιγμής). Αυτό δε σημαίνει ότι καλώς υπήρξε αυτός ο συνωστισμός.
 
Δεύτερον, κανένας μας δε γνωρίζει σε ποιο βαθμό συνέδραμε το άνοιγμα των σχολείων στην έξαρση της πανδημίας στη Θράκη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διατηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από τους Τσιόδρες. Και κανένας τους δεν πρόκειται να κάνει κάποια σχετική μελέτη, γιατί αυτή θα μπορούσε να τους ενοχοποιήσει όλους τους. Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες τους, ομόφωνα ενέκριναν το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για σκεφτείτε να γινόταν μια μελέτη και να έδειχνε ότι το άνοιγμα των σχολείων στην Ξάνθη συνέτεινε στη διασπορά του κοροναϊού. Ολοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες με τους βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους θα έψαχναν τρύπες για να κρυφτούν.
 
Τρίτον, όταν αποφάσιζαν να ανοίξουν τα σχολεία, όλες οι σοβαρές διεθνείς μελέτες έδειχναν ότι τα παιδιά μεταδίδουν στον ίδιο -βασικά- βαθμό με τους μεγάλους (αν και ασθενούν ελαφρά ή καθόλου) και ότι ο αναπόφευκτος συνωστισμός στα σχολεία αποτελεί δυνητικά μεγάλο κίνδυνο. Ομως αυτοί καίγονταν να στείλουν στον έξω κόσμο την εικόνα της covid free χώρας, με στόχο το τουριστικό «προϊόν». Γι' αυτό άνοιξαν τα σχολεία, γι' αυτό επιτάχυναν την άρση του lockdown, παραβιάζοντας το πρόγραμμα που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει. Επαιξαν στα ζάρια τη δημόσια υγεία. Και εξακολουθούν να την παίζουν.
 
Απ' αφορμή την κινέζικη εμπειρία και επειδή η πανδημία μπορεί να επανέλθει με δεύτερο κύμα, όπως προειδοποιούν όλοι οι ανά τον κόσμο έγκυροι λοιμωξιολόγοι-επιδημιολόγοι, ας έχουμε υπόψη τι πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει με τα σχολεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: