Μέσα σε δυο μέρες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης ανακάλυψε πως στην αγορά της Μακεδονίας πουλιόταν δύο διαφορετικά προϊόντα ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», ενώ δεν ήταν παρά «μίγμα σπορελαίων τεχνητά κεχρωσμένων». Δηλαδή, ήταν σπορέλαια χρωματισμένα ώστε να δείχνουν σαν ελαιόλαδο!
Το πρώτο προϊόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «δεν φέρει ενδείξεις παρασκευαστή / συσκευαστή». Δεν αναφέρει, όμως, πού βρέθηκε το προϊόν, με τι παραστατικά διακινήθηκε και τι μέτρα πάρθηκαν για να βρεθεί ο παρασκευαστής. Και βέβαια, τι μέτρα πάρθηκαν κατά του διακινητή, γιατί μη μας πείτε ότι εξαπατήθηκε και ο χοντρέμπορος και δεν ήξερε τι ακριβώς πουλούσε στον κοσμάκη. Για το δεύτερο προϊόν ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι παρασκευάζεται από την εταιρία «ATHINAIS SA» με έδρα την Καλαμάτα και διακινείται από την εταιρία «ΠΑΥΛΟΣ ΙΝΤΑΣ» με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Είναι η τρίτη φορά που η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακαλύπτει στην αγορά ελαιόλαδο-μαϊμού. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πουλιέται τέτοιο ελαιόλαδο; Τι έχει σκοπό να κάνει ο ΕΦΕΤ για ν’ ανακαλύψει τους σύγχρονους μαυραγορίτες, που όχι μόνο πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά πουλάνε και προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία (γι’ αυτό ο ΕΦΕΤ χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα εμπορεύματα «νοθευμένα – μη ασφαλή» και καλεί τους καταναλωτές που τυχόν τα αγόρασαν να μην τα καταναλώσουν).
Το θέμα, βέβαια, είναι ευρύτερο. Οταν πουλιέται λάδι-μαϊμού, προϊόν που αν μη τι άλλο το ξέρει ο Ελληνας, φανταστείτε τι γίνεται με όλα τα άλλα τρόφιμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει ένα σύστημα μη ελέγχου, αφού ακρογωνιαίος λίθος του είναι ο… αυτοέλεγχος των καπιταλιστών! Ο ΕΦΕΤ είναι ένας αδύναμος, υποστελεχωμένος μηχανισμός που μόνο ως φερετζές του συστήματος… αυτοελέγχου μπορεί να λειτουργήσει. Να γιατί εμείς μιλάμε για διαρκές διατροφικό σκάνδαλο.
Αυτή τη φορά η Lidl πρόλαβε και απέσυρε μόνη της μια παρτίδα μουχλιασμένου τυριού με την εμπορική επωνυμία «GOLDESSA Cottage Cheese» και «Linessa Cottage Cheese». Για κάποιο διάστημα, όμως, τα τυριά αυτά πουλιούνταν στα μαγαζιά της και γι’ αυτό ο ΕΦΕΤ, που ενημερώθηκε από την εταιρία, κάλεσε «τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφία κάτωθι) να μην τα καταναλώσουν». Το γεγονός ότι στα Lidl ξαναβρέθηκε σαβούρα δεν αποτελεί, βέβαια, είδηση. Πρέπει, όμως, να σχολιαστεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τυριά είναι γερμανικής παραγωγής. Εκεί που υποτίθεται ότι εφαρμόζονται αυστηρά συστήματα… αυτοελέγχου από τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και μάλιστα, επειδή οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες, υποτίθεται ότι έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, εν αντιθέσει με τις μικρές επιχειρήσεις.
Για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται ότι το καπιταλιστικό έγκλημα δεν διακρίνει χώρες ή μέγεθος επιχειρήσεων. Γιατί σ’ αυτό το έγκλημα ωθεί το κυνηγητό του κέρδους, μπροστά στο οποίο οι καπιταλιστές δεν δείχνουν κανένα δισταγμό, ακόμα κι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και έχουμε συνεχείς εκδηλώσεις αυτού του διαρκούς σκανδάλου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα, όπως ήταν η υπόθεση των «τρελών αγελάδων», των διοξινών σε κοτόπουλα, του ηλιέλαιου με ορυκτέλαια κλπ., αλλά σε άπειρες καθημερινές υποθέσεις που δεν απασχολούν τη δημοσιότητα.
Πρέπει επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι ειδικά στη χώρα μας, με τη φτώχεια που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, θα πουλιέται ολοένα και περισσότερη σαβούρα. Δηλαδή προϊόντα που θα έχουν χαμηλότερη τιμή και θα είναι είτε σαν το ελαιόλαδο-μαϊμού είτε παρασκευασμένα με χαμηλής ποιότητας, νοθευμένες και μολυσμένες πρώτες ύλες και διαδικασίες χωρίς κανέναν έλεγχο.