Καμποτίνοι της εξουσίας, όχι επιστήμονες

0

Χτες, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μέλος της κρατικής επιστημονικής επιτροπής και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μας ενημέρωσε ότι «ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις 8 Σεπτέμβρη (δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες) μας ενημέρωνε ότι «είναι πια προφανές ότι επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα ανά ημέρα».

Σε προηγούμενο σημείωμά μας σχολιάζαμε: Τι είναι οι τάσεις μιας επιδημίας, τιμές στα ζαρζαβατικά στον πάγκο του μανάβη, να αλλάζουν κάθε τρεις μέρες; Και γιατί ο κ. Μαγιορκίνης απαξίωσε να δώσει μια εξήγηση για την αλλαγή της εκτίμησης της «επιστημονικής επιτροπής» μέσα σε τρεις μέρες;

Τα μόνα που «είναι πια προφανή» (για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Μαγιορκίνη) είναι τα εξής:

  1. Δεν υπάρχει καμιά σαφής επιδημιολογική εικόνα για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Γι’ αυτό και επιστήμονες με βαριούς ακαδημαϊκούς τίτλους αυτοεξευτελίζονται τόσο άθλια, αλλάζοντας εκτίμηση κάθε τρεις μέρες. Αν είχαν σαφή επιδημιολογική εικόνα, θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τις πραγματικές τάσεις και να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, αντί να σέρνονται πίσω από δεδομένα της στιγμής, των οποίων το βάθος αδυνατούν να εξηγήσουν.

Γιατί δεν έχουν σαφή επιδημιολογική εικόνα; Πρώτο, επειδή τα τεστ, όσο και αν αυξήθηκαν, παραμένουν ελάχιστα και δεν έχουν απλωθεί στο γενικό πληθυσμό. Δεύτερο, επειδή ο μηχανισμός ιχνηλάτησης ήταν εξαρχής της πλάκας, δεν ενισχύθηκε με προσωπικό, δεν εκπαιδεύτηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη μπάλα όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Η εκρηκτική αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων (δηλαδή των κρουσμάτων που δεν μπορούν να συσχετιστούν με άλλο κρούσμα) αποδεικνύει ότι ιχνηλάτηση επί της ουσίας δεν υπάρχει.

  1. Η λεγόμενη επιστημονική επιτροπή λειτουργεί ως «αποσμητικό» της κυβέρνησης. Θέλει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει αισιοδοξία; Βγαίνει ο Μαγιορκίνης και δηλώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης. «Είναι πια προφανές»! Ετσι, δεν παίρνονται πρόσθετα μέτρα. Αυξάνονται εκρηκτικά τα κρούσματα τις επόμενες μέρες, αλλάζει ο Μαγιορκίνης τη «διαπίστωση», παίρνονται κάποια ημίμετρα, στη βάση της λογικής «βλέποντας και κάνοντας».

Μ’ αυτόν τον τρόπο καλύφθηκε πλήρως η κυβερνητική πολιτική του ανοίγματος του εξωτερικού τουρισμού, που είναι η αιτία για τον πρόωρο ερχομό του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Συμπέρασμα: καμιά εμπιστοσύνη στους καμποτίνους της εξουσίας, όσα επιστημονικές περγαμηνές κι αν επιδεικνύουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: