Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
  • 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
  • Σαν σήμερα 13 Ιούλη
  • Δε σας σώνει το Ταλμούδ
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
  • ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Στην υπηρεσία του ΑΕΚάρχη
Περιβάλλον Πολιτική

Στην υπηρεσία του ΑΕΚάρχη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Δεκ 2020, 10:48

Πρόσφατα καταφέραμε να βρούμε την περιβόητη τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης μεταξύ του Αθλητικού Σωματείου «Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως» (κοινώς της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ.) και της «Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική Ανώνυμη Εταιρεία», ήτοι της ad hoc συσταθείσας για τη διεκπεραίωση και εκμετάλλευση του φαραωνικού έργου εταιρίας, συμφερόντων Μελισσανίδη.

Αρχικώς κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα εν σχέσει με το ιστορικό της υπόθεσης. Δυνάμει του άρθρου 42 του νόμου 4277/2014 «παραχωρήθηκε» κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στην Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. συνολική έκταση 29.121,61 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να ανεγερθεί το θεόπνευστο έργο Μελισσανίδη. Τα εισαγωγικά τίθενται διότι -όπως έχουμε γράψει πολλάκις- τα 26.621,50 τετραγωνικά μέτρα είχαν παραχωρηθεί με την υπ’ αριθμόν 62032/02-09-1934 απόφαση του τότε Υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως, η ως άνω έκταση είχε μεταγραφεί στα βιβλία του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου Αθηνών το 1947, ενώ στο Κτηματολόγιο η έκταση αυτή έχει καταχωρηθεί ως ιδιοκτησία της Α.Ε.Κ. σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.

Μολαταύτα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και σε περίπτωση παραχώρησης ακινήτου κατά κυριότητα σε σωματείο για κοινωφελή σκοπό, αυτό δεν απεμπολεί τον χαρακτήρα του ως πράγμα εκτός συναλλαγής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Γνωμοδότηση 112/2006 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Κατ’ ουσίαν δηλαδή με τον περιβόητο νόμο 4277/2014 παραχωρήθηκε έκταση 2.499,50 τετραγωνικών μέτρων, μόνο ωστόσο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, εξ ού και δεν μετεγράφη.

Περαιτέρω, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, η υπόθεση βρίθει κραυγαλέων παρανομιών και πλημμελειών, τις οποίες όμως εν πλήρη συνειδήσει αποδέχθηκαν ή διέπραξαν οι αρμόδιοι φορείς, κατόπιν πολιτικών εντολών φυσικά. Ενδεικτικώς θα αναφέρουμε το παράνομο παραχωρητήριο (με το οποίο θα ασχοληθούμε ενδελεχώς στη συνέχεια) και την έκδοση της οικοδομικής άδειας με δύο κυρίους, εκ των οποίων ο ένας δεν γνωρίζουμε πόθεν νομιμοποιείται και υπό ποια ιδιότητα.

Ως προς την επίδικη σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης, αυτή συνήφθη στις 03 Φεβρουαρίου 2015 και μέσω αυτής επήλθε η εκχώρηση των προαναφερθέντων δικαιωμάτων από την Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. στη Δικέφαλος 1924 Α.Ε. Μεταξύ τούτων προεξάρχουσα θέση κατείχαν τα εκχωρηθέντα δικαιώματα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του έργου, από τη στιγμή της αποπεράτωσής του και για 49 χρόνια. Κοινώς, βάσει του από 03 Φεβρουαρίου 2015 Ιδιωτικού Συμφωνητικού, η Δικέφαλος Α.Ε. κατ’ ελεύθερη και ανέλεγκτη από το Σωματείο κρίση, δικαιούτο να εκμισθώνει χώρους ή εν γένει να παραχωρεί τη χρήση τους υπό τον μανδύα οιασδήποτε έννομης σχέσης.

Το εν λόγω Ιδιωτικό Συμφωνητικό ήταν διάτρητο, τόσο ως προς το περιεχόμενό του όσο και ως προς τη διαδικασία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ενέκρινε τη σύμβαση. Εξ αυτών των λόγων και διά της υπ’ αριθμόν 8648/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τακτική Διαδικασία) η Γενική Συνέλευση και συνακόλουθα η εγκριθείσα υπ’ αυτής σύμβαση κρίθηκαν ως ανυπόστατες. Ειδικώς, πρώτον δεν υφίστατο νόμιμη διοίκηση, λόγω παραίτησης ή έκπτωσης έντεκα συνολικά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μη αρκούντων των αναπληρωματικών μελών για τη συμπλήρωση της νόμιμης σύνθεσης. Μεταξύ των εκπτώτων μάλιστα και ο πρόεδρος (και υπογράφων τη σύμβαση με τη Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και συγκαλέσας την εν λόγω Γενική Συνέλευση υπό την ιδιότητα του προέδρου), λόγω συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Δεύτερον κατά την ημερομηνία έγκρισης της σύμβασης δεν παρίστατο στο Δ.Σ. η κατά το Καταστατικό του Σωματείου νόμιμη απαρτία (8 άτομα). Συνακόλουθα συνάγεται αυτόθροα ότι δεν υφίστατο καν απαρτία, πολλώ δε μάλλον δεν υφίστατο η απαιτούμενη -κατ’ άρθρο 5 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Σωματείου- αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για την παραχώρηση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου σε τρίτους.

Τρίτον, σκοπίμως δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες πρόσκλησης και γνωστοποίησης της Γενικής Συνέλευσης στα μέλη του Σωματείου, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αυτοπρόσωπη παράσταση στη Συνέλευση.

Τέταρτο, οι υπογράψαντες την προαναφερθείσα σύμβαση Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας εν πάση περιπτώσει δεν διέθεταν σχετική εξουσία όπως προβούν στην προκείμενη χαριστική δικαιοπραξία. Και πρόκειται καταφανώς για χαριστική δικαιοπραξία, ως παραχώρηση δικαιωμάτων άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος.

Πέμπτο και κυριότερο, η δωρεάν παραχώρηση καθ’ εαυτή πράγματος εκτός συναλλαγής, ήτοι οικοπέδου παραχωρηθέντος από το Ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελή σκοπό, αντίκειται στους καταστατικούς σκοπούς του Σωματείου αφενός, αφετέρου δυνάμει ιδίως των διατάξεων του Συντάγματος και του Αστικού Κώδικα ουδαμώς καθίσταται δυνατή η εκποίηση ή η μεταβολή του σκοπού παραχώρησης. Προς επίρρωση τούτου επισημαίνουμε την υπ’ αριθμόν 992/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και την προαναφερθείσα Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., διά των οποίων επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ο παράνομος χαρακτήρας της επίδικης σύμβασης παραχώρησης.

Καθίσταται συνεπώς πασίδηλο ότι η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης είναι καταφανώς παράνομη, τόσο τυπικά (παράνομη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης από αναρμόδιο όργανο, έλλειψη νόμιμης απαρτίας) όσο και ουσιαστικά (αντίθεση σε διατάξεις του Καταστατικού, του Αστικού Κώδικα και του Συντάγματος).

Ως προς το προαναφερθέν από 28 Φεβρουαρίου 2019 Ιδιωτικό Συμφωνητικό τροποποίησης, μόνο ως κουρελόχαρτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για ένα πλήρως κακογραμμένο και ασαφές νομικό κείμενο, το οποίο στερείται οιασδήποτε νομιμότητας αλλά και λογικής βάσης. Εξ ού και ανακύπτουν αρκετές ερμηνευτικές δυσχέρειες επί της «τροποποιητικής» σύμβασης.

Στην περιβόητη τροποποιητική σύμβαση αναγράφεται ότι ανακαλούνται μεν τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης, ωστόσο μόνο κατά το μέτρο που αφορούν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του έργου μετά την ολοκλήρωσή του. Στο ανωτέρω τροποποιητικό συμφωνητικό αναφέρεται ότι διατηρούνται εν ισχύι τα λοιπά -πλην των ανακληθέντων- δικαιώματα, μέχρι το σημείο της αποπεράτωσης της ανέγερσης. Για το μεταγενέστερο χρονικό σημείο ουδεμία πρόβλεψη υφίσταται.

Τα υπόλοιπα δικαιώματα φαίνεται να παραμένουν άθικτα και συνεπώς η διοίκηση και διαχείριση του γηπέδου παραμένει στη Δικέφαλος 1924 Α.Ε., για αόριστο χρονικό διάστημα, καθώς καταργείται το άρθρο 3 της αρχικής σύμβασης. Ως εκ τούτου, το Σωματείο θεωρητικώς και μόνο δύναται να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν το γήπεδο, εφόσον οι εν λόγω πράξεις (πάσης φύσεως αξιοποίησης και εκμετάλλευσης) συνιστούν κατ’ εξοχήν πράξεις διαχείρισης.

Περαιτέρω διά της ανάκλησης του άρθρου 7 του από 03 Φεβρουαρίου 2015 Ιδιωτικού Συμφωνητικού, παρ’ όλο που η διοίκηση και διαχείριση παραμένουν στη Δικέφαλος, το κόστος συντήρησης του γηπέδου μετακυλίεται στο Σωματείο.

Βέβαια το μείζον από νομικής άποψης ζήτημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι -δυνάμει της υπ’ αριθμόν 8648/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών- η υπό κρίση Γενική Συνέλευση κηρύχθηκε ανυπόστατη και συνεπώς λογίζεται ως μηδέποτε υφιστάμενη. Το εν λόγω δικαστήριο έκρινε -χωρίς να εισέλθει ενδελεχώς στην ουσία της υπόθεσης- πως λόγω των κραυγαλέων τυπικών πλημμελειών που εντοπίζονται στη διαδικασία της λήψης της απόφασης, από τη σύγκληση μέχρι και την απαρτία διά της οποίας αυτή ελήφθη, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν περιβλήθηκε καν τα εξωτερικά γνωρίσματα απόφασης Γ.Σ. Σωματείου. Παγίως εν περιπτώσει σύγκλησης Συνέλευσης από αναρμόδιο όργανο, αυτή κρίνεται ως ανυπόστατη και ως εκ τούτου ουδέποτε αναπτύσσει έννομα αποτελέσματα ή συνέπειες.

Για να το καταστήσουμε σαφέστερο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η επίδικη Γενική Συνέλευση και συνακόλουθα η απόφαση ουδαμώς καθίσταται δυνατόν να χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, πολλώ δε μάλλον ως νομιμοποιητικό έγγραφο για την έκδοση των απαραίτητων αδειών και την έγκριση χρηματοδότησης. Η εν λόγω απόφαση από νομική άποψη λογίζεται ότι μηδέποτε υφίστατο και ως εκ τούτου τροποποίηση κειμένου, μη έχοντος οιαδήποτε υπόσταση, δεν νοείται. Ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί τυπικά ορθή (γιατί το ουσιαστικό της κύρος δεν καθίσταται δυνατόν να διασωθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο) θα ήταν μέσω της σύγκλησης νέας νομότυπης Γενικής Συνέλευσης. Καθίσταται πασιφανής η λογική γκάνγκστερ καθώς αδιαφορούν ακόμα και για τις τυπικές διατυπώσεις της αστικής νομιμότητας, γνωρίζοντας μετά βεβαιότητας ότι θα βρεθούν οι πρόθυμοι που θα σφυρίζουν αδιάφορα υποκλινόμενοι και στρατευόμενοι με το ευγενές έργο Μελισσανίδη.

Μείζον ερώτημα ανακύπτει ως προς το ζήτημα της αποζημίωσης της Δικέφαλος 1924 ΑΕ από το Σωματείο. Τίνι τρόπω και τι αντάλλαγμα θα λάβει η Δικέφαλος για τις εκτελεσθείσες εργασίες ως και για όσες εκτελέσει στο μέλλον; Γιατί όταν μιλάμε για καπιταλιστικές μπίζνες -και δη κερδοφόρες- τίποτα δεν γίνεται τζάμπα.

Ευλόγως θα αναρωτιόταν κανείς γιατί να μπουν στη διαδικασία να τροποποιήσουν ένα διάτρητο νομικό κείμενο, ιδίως αφού σε μεγάλο βαθμό το γήπεδο Μελισσανίδη έχει ολοκληρωθεί. Ο λόγος πραγματοποίησης της τροποποίησης εξηγείται ευχερώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν «ζεστό χρήμα» από την Περιφέρεια, εφόσον εξακολουθούσε να φαίνεται ως κύριος του έργου η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. Βέβαια, κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αξιολογική αντινομία να μην κωλύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδεια δόμησης με κύριο του έργου και την Δικέφαλος 1924 Α.Ε., αλλά για την Περιφέρεια το αυτό γεγονός να συνιστά κώλυμα!

Πρόκειται για εξαιρετική καινοτομία, οι δε εμπνευστές και ιθύνοντες νόες αυτής πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για το κατασκεύασμά τους. Ο λόγος επ’ αυτού εδράζεται στο γεγονός ότι -ως συνάγεται αβίαστα- η αρχική σύμβαση παραχώρησης ήταν καταφανώς παράνομη, η δε τροποποίησή της κουρελόχαρτο. Εντούτοις, υπηρεσιακοί παράγοντες, υπουργεία, οι αρμόδιες Εισαγγελίες αλλά και το ΣτΕ εποίησαν και εξακολουθούν με μεγάλη επιτυχία να ποιούν την νήσσαν. Πολλάκις και ήδη από τη δημοσίευση της κατάρτισης του παραχωρητηρίου έχουμε επισημάνει με τρόπο αναμφισβήτητο σε όλες τις διοικητικές αρχές τον διάτρητο χαρακτήρα του και την παντελή έλλειψη νομιμοποίησης της Δικέφαλος 1924 Α.Ε. Ειδικώς δε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε μία απόφαση μνημείο σοφισμάτων και λογικών αλμάτων, το δε αιτιολογικό της μπορεί να συνοψισθεί ως ακολούθως: «Ο Μελισσανίδης θέλει γήπεδο, οπότε το γήπεδο θα ανεγερθεί». Ουδεμία έκπληξη προξενεί βέβαια, καθώς από το καλούμενο «δίκαιο του μονάρχη», το Συμβούλιο πλέον εφαρμόζει εξόφθαλμα το «δίκαιο του καπιταλιστή».

Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς όταν το παράδειγμα δίδεται από τον εσμό των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες επιδόθηκαν σε μία αγωνιώδη προσπάθεια απόδειξης της υποταγής και της εθελοδουλείας στον Μελισσανίδη. Δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, αρκετοί υπουργοί (προεξάρχοντος του κυρ-Αλέκου Φλαμπουράρη), ομοίως δύο διάφοροι Περιφερειάρχες και αρκετοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι διαγωνίστηκαν για το ποιος θα καταπατήσει περισσότερο την αστική νομιμότητα για χάρη του Μελισσανίδη και της μπίζνας του. Συνακόλουθα δε και οι αρμόδιες υπηρεσίες (λόγου χάριν η ΔΑΟΚΑ, το Υποθηκοφυλακείο Νέας Φιλαδέλφειας κ.λπ.) αλλά και δημόσιοι λειτουργοί (ενδεικτικώς αναφέρουμε τη Συμβολαιογράφο Σιμοπούλου-Κορωναίου που συνέταξε την υπ’ αριθμόν 8165/2017 παράνομη Πράξη Προσδιορισμού θέσεων στάθμευσης) παρέμειναν άπραγοι ή διευκόλυναν με θετικές πράξεις τη συντέλεση της παρανομίας. Το όλο κάδρο βέβαια δεν μπορεί παρά να συμπληρωθεί από τους χρήσιμους -άμισθους και έμμισθους- ηλίθιους, τον οπαδικό στρατό. Οπου παρέστη ανάγκη να επέμβουν, για να ευοδωθούν οι μπίζνες του Μελισσανίδη, επενέβησαν με μεγάλη προθυμία, ανοίγοντας κεφάλια, προπηλακίζοντας και απειλώντας.

Δεν διστάζουν λοιπόν να κουρελιάσουν ακόμα και αυτήν την αστική νομιμότητα χάριν της κερδοφορίας ενός μεγαλοκαπιταλιστή, άλλοτε με τσαμπουκά και άλλοτε ντύνοντας τις παρανομίες τους με επιστημονικό περιτύλιγμα και μεγαλοπρεπείς παπάντζες (βλ. ΣτΕ).

Λύση Σύμβαση ΑΕΚ-Δικέφαλος(1-9)
Εκτύπωση 🖨
ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΚ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 13 Δεκέμβρη
Επόμενο άρθρο Υπεράνω νόμων το ιερατείο

Σχετικά Αρθρα

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

Πολιτική 10 Ιούλ 2025, 17:46

AΠΟΚΑΛΥΨΗ – Γρ. Βάρρας: Ο Βορίδης με έδιωξε για να γλιτώσουν τα λαμόγια

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 23:13

Δήλωση του συνηγόρου της Παρασκευής Τυχεροπούλου για το πρόστιμο που της επέβαλε η κυβερνητική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεβρακώνεται ο... αδιάφθορος Μητσοτάκης

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 20:51

Αγιος Νικόλαος: Ανεπιθύμητοι οι σιωνιστές τουρίστες

Πολιτική 8 Ιούλ 2025, 18:15

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

Πολιτική 7 Ιούλ 2025, 05:51

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

1924: Τρεις χιλιάδες νεκροί στο Σάο Πάολο σε σύγκρουση επαναστατών με στρατεύματα.

1925: Κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τον δικτάτορα Πάγκαλο λόγω “κομμουνιστικού κινδύνου“.

1946: Δολοφονική απόπειρα κατά του Μιλτιάδη Πορφυρογένη με χειροβομβίδες στο σπίτι του.

1991: Η τουρκική αστυνομία σκοτώνει έντεκα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» σε επιδρομές σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1997: Η σορός του Τσε Γκεβάρα μεταφέρεται και ενταφιάζεται στην Κούβα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo