Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Επιστήμονες ή παπαγαλάκια της κυβέρνησης;

0

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι the new entry στο σόου της «ενημέρωσης» που δίνουν δυο φορές την εβδομάδα ο Χαρδαλιάς, ο Κοντοζαμάνης και ο Μαγιορκίνης (που αντικατέστησε τον Τσιόδρα).

Η εν λόγω κυρία αραδιάζει τα νούμερα που της σερβίρει ο ΕΟΔΥ και δεν παραλείπει να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό. Για το δράμα των τελευταίων εβδομάδων, με τους τόσους νεκρούς και τους τόσους διασωληνωμένους που δίνουν μάχη ζωής (πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν πλέον διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, εκτός ΜΕΘ), σύμφωνα με την εν λόγω κυρία, φταίνε κάποιοι που δεν τηρούν τα μέτρα του λοκντάουν. «Το βλέπουμε από την κινητικότητα στους δρόμους, δεν χρειαζόμαστε τα λογισμικά της προηγμένης τεχνολογίας για να το καταλάβουμε», έλεγε στις 30 Νοέμβρη. Επομένως, από μεριάς κυβέρνησης και Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όλα καλά καμωμένα. Ο απείθαρχος ο Ελληνας φταίει. Το αν αυτός ο Ελληνας πρέπει να πάει για δουλειά, επειδή η δουλειά του δεν περιλαμβάνεται στο λοκντάουν, ουδόλως απασχολεί την Παπαευαγγέλου.

Εν πάση περιπτώσει, σ’ αυτό το σχόλιο δε θα ασχοληθούμε με τις… εμπειρικές διαπιστώσεις της Παπαευαγγέλου, η οποία παρατηρεί την κινητικότητα στους δρόμους, αλλά με την… επιστημονική της πλευρά. Με τις προβλέψεις της, οι οποίες -προφανώς- στηρίζονται «στα λογισμικά της προηγμένης τεχνολογίας». Ετσι δεν είναι;

Η κυρία καθηγήτρια, λοιπόν, έλεγε στις 27 Νοέμβρη: «Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα».

Σύμφωνα με τα περιβόητα «μαθηματικά μοντέλα», λοιπόν, μέχρι τις 11 Νοέμβρη θα χρειαζόταν περίπου 250 νέες διασωληνώσεις. Δε χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε να περάσουν δύο εβδομάδες. Ούτε καν μία. Μέσα σε ένα πενθήμερο τα «μαθηματικά μοντέλα» της «επιστημονικής επιτροπής» διαψεύστηκαν πλήρως.

Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει στοιχεία από τις καθημερινές «εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης» του ΕΟΔΥ. Δεν είναι δικά μας στοιχεία, αλλά του ΕΟΔΥ. Πάντα αμφισβητούμε την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, πολλάκις έχουμε αποκαλύψει «μαϊμουδίσματα», όμως δεν υπάρχει άλλη πηγή πληροφόρησης γι’ αυτά τα στοιχεία (μόνο η ΟΕΝΓΕ θα μπορούσε να δώσει μια σαφή εικόνα για τα νοσοκομειακά δεδομένα, αλλά αυτή… αγρόν αγοράζει).

Βλέπουμε, λοιπόν, την εξέλιξη των νέων διασωληνώσεων, οι οποίες προκύπτουν όταν στον αριθμό των διασωληνωμένων της προηγούμενης μέρας συνυπολογίσουμε τους ασθενείς που πέθαναν και αυτούς που αποσωληνώθηκαν.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι από τις 27 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Δεκέμβρη, μέσα σε πέντε μέρες, είχαμε 504 θανάτους και 601 νέες διασωληνώσεις. Η «επιστημονική επιτροπή» μας είπε ότι τα μαθηματικά της μοντέλα, που δεν είναι άιντε-άιντε αλλά βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, προβλέπουν ότι σε δυο βδομάδες θα υπάρξουν περίπου 250 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Τα δεδομένα που οι ίδιοι ανακοίνωσαν δείχνουν ότι σε πέντε μέρες, δηλαδή στο ένα τρίτο του χρόνου αναφοράς, είχαμε 601 νέες διασωληνώσεις. Σε πέντε μόλις μέρες οι νέες διασωληνώσεις είναι δυόμισι φορές περισσότερες απ’ αυτές που τα… μαθηματικά τους μοντέλα προέβλεπαν για διάστημα 14 ημερών!

Ενα από τα δυο. ‘Η τα μαθηματικά τους μοντέλα είναι εντελώς άχρηστα, διότι στηρίζονται σε «μαϊμουδισμένα» και ελλιπή επιδημιολογικά δεδομένα, ή οι δηλώσεις που κάνουν οι εκπρόσωποί τους (η Παπαευαγγέλου εν προκειμένω) είναι σκόπιμα καθησυχαστικές, για να στηρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατά τη γνώμη μας ισχύουν και τα δύο. Τι μαθηματικά μοντέλα να έχεις, όταν δεν έχεις επιδημιολογική επιτήρηση επιστημονικού τύπου; Που σημαίνει ευρύτατο τέστινγκ στον πληθυσμό και επεξεργασία των αποτελεσμάτων του; Οταν δεν έχεις καν Μητρώο Ασθενών και θυμάσαι στα τέλη Νοέμβρη, όταν έχει «χαθεί η μπάλα», να ζητήσεις την τήρησή του;

Από την άλλη, αυτοί που τοποθετήθηκαν στην περιβόητη επιστημονική επιτροπή, τοποθετήθηκαν για να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και όχι για να υπηρετήσουν τον ελληνικό λαό και τη δημόσια υγεία. Αποποιήθηκαν την επιστημονική ανεξαρτησία και ενσωματώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας. Γι’ αυτό και οι «προβλέψεις» τους είναι πάντοτε ασορτί με τις τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης του κεφαλαίου. Θέλει η κυβέρνηση ν’ ανοίξει άρον-άρον τα σύνορα στον τουρισμό; Γνωματεύουν αισιόδοξα οι «επιστήμονες». Αρχίζει να φουντώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση δε θέλει να διαταράξει την καπιταλιστική «κανονικότητα»; Οι «επιστήμονες» γνωματεύουν ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι με ΧΑΜ (χεράκια-αποστασούλες-μασκούλες) είμαστε απόλυτα προστατευμένοι. Αρχίζει η κυβέρνηση τη φιλολογία για έξοδο από το δεύτερο «λοκντάουν», για να «δουλέψει η αγορά τις γιορτές»; Οι «επιστήμονες» σπεύδουν να κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για ραγδαία αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, που έχει καταρρεύσει.

Πέρα από τον επαίσχυντο ρόλο των «ενσωματωμένων επιστημόνων», εκείνο που προκύπτει από τα στοιχεία (τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, επαναλαμβάνουμε) είναι πως η κατάσταση είναι δραματική. Αυτοί «προβλέπουν» 250 νέες διασωληνώσεις σε 14 μέρες και προκύπτουν 601 νέες διασωληνώσεις μέσα σε πέντε μόλις μέρες. Το συμπέρασμα είναι πως όχι μόνο δεν πρέπει να γίνεται καμιά συζήτηση για έξοδο (έστω και βαθμιαία) από το «μισο»-λοκντάουν που εφαρμόζεται από τις 7 Νοέμβρη, αλλά αντίθετα πρέπει να απαιτήσουμε πραγματικά καθολικό λοκντάουν, για να σταματήσει η τεράστια διασπορά του ιού.

Κοινοποίηση: