Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale
  • Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί
  • Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 6 Ιούνη
  • Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Τα «τρελά» του κοινοβουλευτικού κρετινισμού
Zoom

Τα «τρελά» του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Ιούν 2019, 00:00

Ο Περισσός έχασε τέσσερις από τους πέντε δήμους που είχε (Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία) και κέρδισε -με μεγάλη διαφορά- τον μεγαλύτερο από τους πέντε (Πάτρα). Αν πάρουμε αυτολεξεί τα όσα ισχυρίζονταν προεκλογικά τα στελέχη αυτού του κόμματος με καμάρι, ότι δηλαδή οι δικοί του υποψήφιοι δεν κρύβονται («δεν φοράνε φούμο» ήταν μια εύστοχη ατάκα που ακούσαμε), αλλά δηλώνουν ανοιχτά τη σχέση τους με το κόμμα, σε τι συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουμε; Οτι το κόμμα αποδοκιμάστηκε σε Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Ικαρία και επιδοκιμάστηκε στην Πάτρα. Αλλιώς, θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην Πάτρα επιδοκιμάστηκε ο Πελετίδης και στους άλλους τέσσερις δήμους αποδοκιμάστηκαν οι δήμαρχοι του Περισσού, επειδή δεν τα κατάφεραν.

Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μπορεί οι υποψήφιοι του Περισσού όντως να μην έκρυψαν τη σχέση τους με το κόμμα τους, μπορεί το κόμμα να έκανε ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία υπέρ τους, με τον ίδιο τον Κουτσούμπα να εμφανίζεται στους συγκεκριμένους δήμους, όμως οι ψήφοι που πήραν δεν ήταν ψήφοι υπέρ του κόμματος. Απόδειξη γι' αυτό είναι η σύγκριση των πσοσοστών που πήρε ο Περισσός στους συγκεκριμένους δήμους στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές, που ήταν συντριπτικά χαμηλότεροι μ' αυτά που πήραν οι υποψήφιοι δήμαρχοί του (ακόμα και αυτοί που έχασαν στο δεύτερο γύρο).

Αν θέλουμε να είμαστε διεισδυτικοί, θα πρέπει να πάμε στο κριτήριο με το οποίο ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία σε δήμους και περιφέρειες. Ειδικότερα στους δήμους, όπου τα κριτήρια είναι πολύ αποδυναμωμένα από πολιτική άποψη. Κριτήριο της ψήφου για τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων σε επίπεδο αρμοδιότητας δήμου. Δηλαδή, το κλασικό κριτήριο του κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Ο Πελετίδης κρίθηκε αποτελεσματικός έναντι των αντιπάλων του, γι' αυτό συγκέντρωσε 40,60% στον πρώτο γύρο και 70,91% στο δεύτερο. Οι άλλοι, κρίθηκαν λιγότερο αποτελεσματικοί έναντι των αντιπάλων τους. Δείτε τα αποτελεσμάτά τους σε πρώτο και δεύτερο γύρο: Σταμέλος (Καισαριανή): 29,89% – 47,17%, Σελέκος (Χαϊδάρι): 25,43% – 45,94%, Σίμος (Πετρούπολη): 23,69% – 49,01%, Λαρδάς (Ικαρία): 33,97% – 42,82%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σίμος στην Πετρούπολη προηγήθηκε με 6,5 μονάδες του Βλάχου στον πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο γύρο έχασε με 2,5 μονάδες. Επομένως, ο αντίπαλός του αποδείχτηκε πιο… ελκυστικός.

Η ηγεσία του Περισσού δεν έκανε κάποια ανάλυση του αποτελέσματος, δεν έδωσε εξηγήσεις. Αντίθετα, έδωσε εντολή να οργανωθούν… επινίκια γλέντια κι εκεί που έχασαν, ενώ ο Κουτσούμπας έκανε μια πανηγυρική δήλωση για την ενίσχυση των ποσοστών… του κόμματος. Λογική συμπεριφορά για ένα αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα που στηρίζεται πάρα πολύ στην κινητοποίηση του μηχανισμού του. Αν άρχιζαν τις αναλύσεις για τα αίτια της ήττας, θα επικρατούσε ηττοπάθεια στον κομματικό μηχανισμό, σε συνδυασμό με το όχι καλό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και δε θα μπορούσε αυτός ο μηχανισμός να δώσει με την ίδια όρεξη τη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης του Ιούλη. Η αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» προσανατολίστηκε στην καταγγελία των «άλλων», που συνασπίστηκαν ενάντια στους υποψήφιους του Περισσού.

Αυτή η επιχειρηματολογία μπάζει από παντού. Καταρχάς, μπάζει πραγματολογικά. Στην Ικαρία, ο συνασπισμός των «άλλων» είχε γίνει από την αρχή, οπότε ήταν σ' ένα βαθμό αναμενόμενη η ήττα του Περισσού (έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν). Στους τρεις δήμους της Αθήνας, όμως, οι «άλλοι» κατέβαιναν χωριστά. Κι ούτε έκαναν κάποιον συνασπισμό πριν από το δεύτερο γύρο. Με το φανάρι έψαξαν τα στελέχη του Περισσού να βρουν κάποια υπαινικτική δήλωση κάποιου στελέχους των «άλλων», για να θεμελιώσουν τη θεωρία τους. Από την άλλη, οι «άλλοι» είχαν συνασπιστεί (σύμφωνα με όσα υποστήριζε ο Περισσός) και το 2014, αλλά νικητές αναδείχτηκαν οι υποψήφιοι του Περισσού. Γιατί τότε ο συνασπισμός των «άλλων» ηττήθηκε, ενώ τώρα νίκησε; Και γιατί στην Πάτρα ο Πελετίδης κατάφερε να κάνει σκόνη τον συνασπισμό των «άλλων»; Μέσα στην απελπισία τους, οι αρθρογράφοι του «Ριζοσπάστη» στράφηκαν κυρίως ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι στην Καισαριανή και το Χαϊδάρι στήριξε υπογείως τους πασόκους, οι οποίοι τελικά αναδείχτηκαν νικητές στο δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σ' αυτές τις εκλογές συνετρίβη, καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ειδικά εκεί που στο δεύτερο γύρο κατέβαιναν υποψήφιοι του Περισσού!

Ολ' αυτά τα λένε γιατί δε θέλουν να παραδεχτούν ότι οι υποψήφιοί τους κερδίζουν ή χάνουν με βάση τη λογική του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, η οποία ιδιαίτερα στο επίπεδο των δήμων παράγει πολλά «τρελά». Διαχειριστές του αστικού κράτους σε τοπικό επίπεδο είναι οι δήμαρχοι. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει και ο Περισσός όταν αναλύει νομοθετήματα όπως ο «Καλλικράτης» και παλιότερα ο «Καποδίστριας». Αυτό το κομμάτι αστικής εξουσίας διαχειρίστηκαν και οι δικοί του δήμαρχοι. Ενας κρίθηκε επαρκής και επανεκλέχτηκε, οι άλλοι κρίθηκαν (δικαίως ή αδίκως) ανεπαρκείς και δεν επανεκλέχτηκαν. Την επόμενη φορά μπορεί να επανεκλεγούν (οι ίδιοι ή οι διάδοχοί τους που θα ορίσει ο Περισσός). Τα περί «αριστερών δημάρχων» είναι παραμύθια για αφελείς.

Φεύγουμε από τον Περισσό και πάμε στο χώρο της… γνήσιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαβάσαμε πολλά για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (σε πολλά δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε), αλλά όταν φτάσαμε στο «ζουμί» διαβάσαμε ότι «τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και για τις δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ καταγράφει στασιμότητα ως και υποχώρηση και στις τρεις κάλπες, ενώ η ΛΑΕ μια καταστροφική ήττα», διότι «τα όρια και των δυο κομμάτων είναι τα όρια που βάζει η κοινή ρίζα της ρεφορμιστικής στρατηγικής».
Για την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, πρώτα έχουμε τους πανηγυρισμούς ότι «κατάφερε με τη συσπείρωση πάνω από 2.300 αγωνιστών στα ψηφοδέλτια των αντικαπιταλιστικών κινήσεων, την ανάπτυξη και διεύρυνση της παρέμβασής της σε περισσότερους δήμους, με πλήρη ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες. Εκλέγει, σχεδόν παντού όπου κατέβηκε, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά» και ότι «είναι παρούσα στη μάχη της επόμενης μέρας» και μετά έχουμε την πικρή διαπίστωση: «Ομως ούτε η αντικαπιταλιστική Αριστερά κατόρθωσε να αυξήσει τις δυνάμεις της, αντίθετα σημείωσε κι αυτή υποχώρηση και στις τρεις κάλπες. Δεν μπόρεσε να γίνει “πόλος έλξης“ του απογοητευμένου κόσμου που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να στραφεί η δυσαρέσκεια σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση, όπως είχε θέσει σαν στόχο».

Ολα αρχίζουν με τις εκλογές και τελειώνουν στις εκλογές. Συσπειρώθηκαν, λέει, 2.300 αγωνιστές για να μπουν σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια (το γεγονός ότι σε αρκετούς δήμους τα ψηφοδέλτια  ήταν δύο, παραλείπεται ευσχήμως). Εμμέσως πλην σαφώς, μας λένε πως τη μεγαλύτερη συσπείρωση την πετυχαίνουν όταν έχουν εκλογές! Το αποκορύφωμα όμως έρχεται όταν την παρουσία στην επόμενη μέρα τη συνδέουν με την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων!

Και τι να πούμε για το στόχο «να στραφεί η δυσαρέσκεια σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση»; Περίμεναν από τις κάλπες να εισπράξουν αυτοί τη δυσαρέσκεια (ένα τμήμα της τουλάχιστον) από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι που δεν έχουν καταλάβει τη λογική του κοινοβουλευτικού κρετινισμού (το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα εξουσίας, μεταξύ των οποίων εναλλάσσεται η επιλογή μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων). Είναι που αποδέχονται αυτή τη λογική και αναζητούν σ' αυτό το πλαίσιο την πολιτική τους δικαίωση: να γίνουν επιτέλους από εξωκοινοβουλευτική κοινοβουλευτική Αριστερά. Και το περιμένουν αυτό ακόμα και σε συνθήκες καθίζησης του κοινωνικού κινήματος, ηττοπάθειας, ταξικής αδράνειας. Περιμένουν, αυτό που δεν έχει εκδηλωθεί στους δρόμους, να εκδηλωθεί στην κάλπη. Περιμένουν ψήφους «σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση» από ψηφοφόρους που δεν έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους (και γι' αυτό είναι λογικό η πλειοψηφία τους να αναζητήσει το «μικρότερο κακό» ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κόμματα εξουσίας)! Δηλαδή, αυτό που δεν εκφράζεται στη ζωή, στην ταξική πάλη, περιμένουν να εκφραστεί στην κάλπη! Και δεν αντιλαμβάνονται ότι η δυσαρέσκεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε μαζικά στην αποχή, χωρίς αυτή η στάση να είναι ανατρεπτική.

Πέτρος Γιώτης
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

Ημέρα ρωσικής γλώσσας.

Σουηδία: Ημέρα συντάγματος – σημαίας (1523-1809).

1664: Το Νέο Αμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1863: Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον δεκαοκτάχρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α’.

1904: 22 νεκροί σε συγκρούσεις ανθρακωρύχων – αστυνομίας στο Ντένβερ (ΗΠΑ).

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Αθήνα.

1939: Πλοίο με 907 εβραίους πρόσφυγες από τη Γερμανία πλέει από λιμάνι σε λιμάνι χωρίς να γίνονται δεκτοί πουθενά.

1943: Εκτελούνται 106 κομμουνιστές κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Λάρισας (Κούρνοβο).

1943: Πεθαίνει ο Παντελής Πουλιόπουλος (εκτελέστηκε στο Κούρνοβο).

1967: Η χούντα απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Βόμβες της ΔΑ στην οδό Ακαδημίας και του ΚΕΑ στο Παλαιό Φάληρο.

1975: Εκκαθαρίσεις τετρακοσίων δικηγόρων της Αθήνας για συνεργασία με τη χούντα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo