Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ
  • Σαν σήμερα 23 Απρίλη
  • Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους
  • Τα ψέματα και οι επιθέσεις στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν τον πανικό του Μητσοτάκη, των υπουργών και των βουλευτών του
  • Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού: Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη μακαρίτισσα την παπάρα του Μητσοτάκη
  • Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»«Ονειρο» που έσβησε νωρίς
Zoom

Παγκοσμιοποίηση

«Ονειρο» που έσβησε νωρίς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μαρ 2006, 00:00
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς «Σοβιετικής Ενωσης», που αποτέλεσε και το εγερτήριο σάλπισμα για τη γέννηση «νέων» θεωριών, όπως η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης», οικονομικοί αναλυτές από τα πιο έγκυρα έντυπα της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας επανέρχονται για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι ο κίνδυνος του κομμουνισμού που τους απασχολεί αλλά η χρεοκοπία της θεωρίας της «παγκοσμιοποίησης», έτσι όπως την ανέλυσαν και επιχείρησαν να πλασάρουν στους λαούς του πλανήτη. Της θεωρίας της άμβλυνσης των αντιθέσεων και του ξεπεράσματος των εθνικών κρατών, μέσω της ανάπτυξης και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, προϊόντων, ανθρώπων, γνώσεων και ιδεών, που σύμφωνα με τους θιασώτες της «νέας θεωρίας» οδηγούν στην αλληλεξάρτηση των χωρών σε τέτοιο σημείο που να ωθούνται στη συνεργασία και το ξεπέρασμα των όποιων διαφορών γεννιούνται μεταξύ τους.
 
Η τελευταία δεκαπενταετία δεν ήταν βέβαια και τόσο ιδανική για την ανάπτυξη αυτής της θεωρίας. Τρεις φονικοί πόλεμοι (Γιουγκοσλαβία – Ιράκ – Αφγανιστάν) έδωσαν ισχυρά πλήγματα στο παραμύθι περί «ξεπεράσματος των διαφορών», όμως η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης» συνεχίζει να πλασάρεται ακόμα. Στόχος της όχι μόνο η παραπλάνηση των λαών με την υποτιθέμενη αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, που θεωρείται πλέον «βέβαιη», αλλά και την υποταγή τους στο παγκόσμιο καπιταλιστικό τραστ που «γεννιέται». Ως μέγιστη «απόδειξη» γι’ αυτό το ξεπέρασμα των διαφορών παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η συνεχής επέκτασή της απ’ τον Ατλαντικό μέχρι τη Ρωσία. Ελα όμως που τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Και οι «διεθνείς οικονομικοί αναλυτές» αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι το εθνικό κράτος ζει και βασιλεύει υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις.

♦ Ο προστατευτισμός «επανέρχεται»

 
Αφορμή για το παρόν σχόλιο αποτελούν τα άρθρα δύο «έγκυρων» αμερικάνικων εφημερίδων, που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» της Κυριακής 5 Μάρτη. Το πρώτο είναι από την International Herald Tribune με τίτλο «Τα έθνη-κράτη ανασταίνονται στην Ευρώπη» και το δεύτερο από τους New York Times με τον εξίσου αποκαλυπτικό τίτλο «Σε υποχώρηση η παγκοσμιοποίηση».
 
«Οι πρόσφατες προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα εθνικά επιχειρηματικά τους πρότυπα σηματοδοτούν μια βαθιά τομή στο ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό τοπίο: το έθνος-κράτος, το οποίο σε γενικές γραμμές τελεί εν υπνώσει στις αμοιβαίες δεσμεύσεις συνεργασίας, πραγματοποιεί δυναμική και εκδικητική επιστροφή», αναφέρει η International Herald Tribune δίνοντας ένα πρώτο πλήγμα στους θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης». Ενα πλήγμα που δεν προέρχεται από την εκτίμηση κάποιου οικονομικού αναλυτή αλλά από τα ίδια τα οικονομικά δεδομένα. Συμπληρώνει λοιπόν: «Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Κομισιόν επιζητεί τη συγκρότηση μιας κοινής ταυτότητας και την άρση των εναπομεινάντων οικονομικών εμποδίων, μια σειρά βίαιων αντιδράσεων στις εθνικές πρωτεύουσες μπροστά στο κύμα διασυνοριακών συγχωνεύσεων συνιστά το τελευταίο πλήγμα σε έναν ήδη αποδυναμωμένο θεσμό… “Παρατηρείται μία επανεμφάνιση του έθνους-κράτους στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Ελι Κοέν, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, μιας ανεξάρτητης επιτροπής οικονομολόγων, που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση. “Αυτά τα εθνικιστικά και προστατευτικά ένστικτα είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”, προσθέτει».
 
Οι βίαιες αντιδράσεις, που κατά την Tribune εγκυμονούν κινδύνους για ένα ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων, δεν είναι άλλες απ’ τις ανοιχτές επεμβάσεις των κυβερνήσεων Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Γράφει η Tribune: «Στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο για να εγγυηθεί τη συγχώνευση μεταξύ της Σουέζ, μιας εταιρείας ενέργειας και ύδρευσης, και της επιχείρησης “Αέριο της Γαλλίας”, για να αναχαιτίσουν μία αντίπαλη προσφορά από την ιταλική “Ενέλ”, ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δεν έκρυψε ότι σκοπεύει να προτάξει την ευημερία της Γαλλίας έναντι εκείνης της ΕΕ. “Η Γαλλία θα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο”, εξήγγειλε ο ντε Βιλπέν, πιθανός υποψήφιος πρόεδρος. “Το κράτος θα έχει σοβαρό έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων του νέου ομίλου”, πρόσθεσε. Στην Ιταλία, πολιτικοί παρομοίασαν την κατάσταση με την προπολεμική Ευρώπη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, απείλησε να μπλοκάρει μελλοντικές προσπάθειες εξαγορών εκ μέρους της Γαλλίας, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ψάχνει νομοθετικούς τρόπους για να μπλοκάρει την εχθρική πρόταση εξαγοράς της ισπανικής “Εντέσα” από τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό, ΕΟ.Ν.».
 
Με τη σειρά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σημειώνουν τα ακόλουθα: «Καθώς ο ρυθμός του παγκόσμιου εμπορίου επιτυγχάνεται και η παγκοσμιοποίηση επεκτείνεται, ένα νέο παράδοξο εμφανίζεται στις ελεύθερες αγορές: Η ανάμειξη των κυβερνήσεων στις επιχειρηματικές συμφωνίες διανύει ανοδική φάση και, σύμφωνα με τους αναλυτές, εγκυμονεί επικίνδυνες επιπτώσεις στη βιομηχανία. Τον περασμένο μήνα, οι προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων της ηπειρωτικής Ευρώπης να κρατήσουν έξω από τα εθνικά σύνορα ξένους αγοραστές βρέθηκαν στο κέντρο της δημοσιότητας. Σε άλλες περιοχές οι παρεμβάσεις ήταν ηπιότερες, αλλά επίμονες. Η αμερικανική κυβέρνηση επεμβαίνει στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Peninsular & Oriental Steam Navigation, που διαχειρίζεται ορισμένα αμερικανικά λιμάνια, από την DP World’s, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το έντονο ενδιαφέρον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom γύρω από τη βρετανική εταιρεία φυσικού αερίου Centrica, πιθανού στόχου μελλοντικής εξαγοράς… Η εκστρατεία των γαλλικών εταιρειών Suez και Gaz de France να εμποδίσουν μια κίνηση εξαγοράς της ιταλικής Enel, όπως και η προσπάθεια της Ισπανίας να αποκρούσει μια γερμανική προσφορά για την εξαγορά ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζουν την επανεμφάνιση εθνικιστικών τάσεων, ως αντίβαρου στην άνοδο της παγκοσμιοποίησης. Το γαλλικό κράτος δεν προσπάθησε καθόλου να διασκεδάσει τη φήμη του για τάσεις εθνικού προστατευτισμού όταν έπαιξε επιτελικό ρόλο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη συγχώνευση των δύο εταιρειών, Suez και Gaz de France, ώστε να αποτρέψει την εξαγορά από τους Ιταλούς».

♦ Παλιά ιστορία
 
Ομως, η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης» δεν είναι καινούργια. Ενα αιώνα πριν, ο ηγέτης των Μπολσεβίκων, Β.Ι. Λένιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Σοσιαλδημοκράτης», στις 23 Αυγούστου 1915, ανέφερε τα εξής σχετικά:
 
«Από τη σκοπιά των οικονομικών συνθηκών του Ιμπεριαλισμού οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, κάτω από τον καπιταλισμό, είναι είτε αδύνατες είτε αντιδραστικές. Το κεφάλαιο έχει γίνει διεθνές και μονοπωλητής. Ο κόσμος έχει κομματιαστεί από μια χούφτα Mεγάλων Δυνάμεων, δηλαδή δυνάμεις επιτυχείς στην μεγάλη λεηλασία και καταπίεση των εθνών… Eνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα στον καπιταλισμό είναι ισοδύναμες προς μια συμφωνία για διαίρεση των αποικιών. Στον καπιταλισμό, εντούτοις, καμία άλλη βάση και καμία άλλη αρχή της μοιρασιάς δεν είναι πιθανή εκτός από την δύναμη. Ενας πολυεκατομμυριούχος δεν μπορεί να μοιραστεί το “εθνικό εισόδημα” μιας καπιταλιστικής χώρας με κανένα άλλον τρόπο παρά σε αναλογία “με το κεφάλαιο που επενδύθηκε”… Φυσικά, οι προσωρινές συμφωνίες είναι πιθανές μεταξύ των καπιταλιστών και μεταξύ των κρατών. Από αυτή την άποψη οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι πιθανές ως συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων καπιταλιστών … αλλά με ποιο σκοπό; Μόνο με σκοπό από κοινού να καταπνίγουν τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη, από κοινού να προστατεύουν την αποικιακή λεία ενάντια στην Ιαπωνία και την Αμερική, που έχουν μείνει άσχημα απέξω από το μερίδιό τους από το παρόν χώρισμα των αποικιών, και την αύξηση της δύναμης αυτών που η δύναμή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών ήταν ασήμαντα γρηγορότερη από την οπισθοδρομική και μοναρχική Ευρώπη που τώρα γίνεται γεροντική» (Β.Ι. Λένιν, «Το σύνθημα για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», 1915).
 
Ενα αιώνα μετά, οι θέσεις του Λένιν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Η υπαρκτή τάση για συγχώνευση προς ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό τραστ αναιρείται από την ανάγκη της κεφαλαιοκρατίας κάθε ιμπεριαλιστικού κράτους να χρησιμοποιεί το εθνικό κράτος σαν οχυρό για την επικράτησή της στην διεθνή σκακιέρα. Η «παγκοσμιοποίηση», με την έννοια του ειρηνικού «ξεπεράσματος των διαφορών» και της σταδιακής κατάργησης των εθνικών κρατών στην οικονομία, αποδεικνύεται επομένως μια απάτη που ακόμα και οι ίδιοι οι αναλυτές της κεφαλαιοκρατίας αναγκάζονται ορισμένες φορές να παραδεχτούν, έστω και έμμεσα.

Κώστας Βάρλας

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Παγκοσμιοποίηση

Κόντρες
Επόμενο άρθρο

Παγκοσμιοποίηση

ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ

23 Απρ 2026, 10:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Απρίλη

23 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους

22 Απρ 2026, 22:54
Πολιτική

Τα ψέματα και οι επιθέσεις στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν τον πανικό του Μητσοτάκη, των υπουργών και των βουλευτών του

22 Απρ 2026, 20:50
Πολιτική

Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού: Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη μακαρίτισσα την παπάρα του Μητσοτάκη

22 Απρ 2026, 14:37
Διεθνή

Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

22 Απρ 2026, 12:58
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

22 Απρ 2026, 12:04
Αγροτικά

Δημήτριος Μελάς, «γαλάζιος» πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οποια πέτρα του σκανδάλου κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις

Σκάνδαλο «Βοοτρόφοι Τρικάλων» με επικεφαλής τον Μαγειρία - Πώς ο Μελάς και η βουλευτίνα Παπακώστα «βόλεψαν» βοοτρόφο ονόματι Μπαλάφας

22 Απρ 2026, 11:47
Πολιτισμός

Τα πιο «in» ψαράδικα στον κόσμο

22 Απρ 2026, 10:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

22 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση

21 Απρ 2026, 22:06
Διεθνή

Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

21 Απρ 2026, 20:56
Εργατικά

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

21 Απρ 2026, 18:27
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Απρίλη

Ημέρα βιβλίου.

Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.

Ημέρα αγγλικής γλώσσας.

Τουρκία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1920), ημέρα του παιδιού.

Γερμανία: Ημέρα μπύρας.

Αγγλία, Ισπανία: Εθνική γιορτή.

1971: Ενα εκατομμύριο Αμερικανοί διαδηλώνουν ζητώντας να τελειώσει “ο βρώμικος πόλεμος” στο Βιετνάμ.

1972: Δύο βόμβες σε Πειραιά και Γλυφάδα.

1998: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

2010: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Παγκοσμιοποίηση

    17Ν
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο 17Ν
  • Παγκοσμιοποίηση

    ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Παγκοσμιοποίηση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Παγκοσμιοποίηση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Παγκοσμιοποίηση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Παγκοσμιοποίηση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Παγκοσμιοποίηση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Παγκοσμιοποίηση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Ποιοι είμαστε
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Επικοινωνία
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Όροι χρήσης
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Ποιοι είμαστε
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Επικοινωνία
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo