Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Κοινός εχθρός μας είναι η Αντίσταση»: Αυτό συνυπέγραψαν με τους σιωναζιστές οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 27 Ιούνη
  • Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
  • Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Νέα μορφή ψυχρού πολέμου (1)
Zoom

Νέα μορφή ψυχρού πολέμου (1)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιούν 2007, 00:00

«Στη Ρωσία, οι μεταρρυθμίσεις που κάποτε υπόσχονταν να ενισχύσουν τους πολίτες έχουν εκτροχιαστεί, με προβληματικές συνέπειες για τη δημοκρατική ανάπτυξη» (Τζορτζ Μπους σε συνέδριο «για τη δημοκρατία» στην Πράγα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του G8 στη Γερμανία).

«Δημοσιογράφος: Κάποιοι λένε πως η Ρωσία δεν έχει θέση στους G8, γιατί δεν είναι αρκετά δημοκρατική.
Πούτιν: Είναι άτοπο. Η Ρωσία έχει γίνει η 9η οικονομική δύναμη στον κόσμο, ξεπερνώντας τις χώρες του G8 σε πολλούς τομείς. Οσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θέλω να αγανακτήσω κανέναν αλλά η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βεβαιώνει πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα» (συνέντευξη Τύπου Βλαδιμίρ Πούτιν ενόψει συνόδου G8, Δευτέρα 4/6/07).

Οσο περισσότερο ακούτε από τα χείλη των ηγετών των ισχυρών χωρών του πλανήτη τη φράση ο «ψυχρός πόλεμος τέλειωσε» –κι αυτό το ακούσαμε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα– τόσο περισσότερο σίγουροι για το αντίθετο να αισθάνεστε! Γιατί πίσω απ’ τις αβρότητες, τα χαμόγελα και τους καλούς τρόπους κρύβονται κοφτερά μαχαίρια που η κάθε πλευρά ακονίζει με επιμέλεια. Αυτά τα μαχαίρια βγήκαν ξανά ενόψει της συνόδου του G8. Με προκάλυμμα τη «δημοκρατία», που οι δύο μεγάλοι μονομάχοι, ΗΠΑ και Ρωσία, εμφανίζονται σαν οι μόνοι γνήσιοι υπερασπιστές της, η κάθε πλευρά υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα που κάθε άλλο παρά με τη δημοκρατία σχετίζονται. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο ένας «καρφώνει» τον άλλο με όπλο τη «δημοκρατία».

Πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν παρομοίαζε τις ΗΠΑ με «λύκο που αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν γίνεται λόγος για την υλοποίηση των δικών του συμφερόντων», ενώ ο Μπους ανησυχούσε για την πορεία της «δημοκρατίας» στη Ρωσία. Ενα περίπου μήνα πριν τη σύνοδο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικάνικου Κογκρέσου, Τομ Λάντος, που προέρχεται από το χώρο των «Δημοκρατικών», έκανε δήλωση με τίτλο «Ρωσία: Ξαναχτίζοντας το σιδηρούν παραπέτασμα». Πριν καταλήξει κι αυτός ότι… δεν υφίσταται ούτε σιδηρούν παραπέτασμα, ούτε ψυχρός πόλεμος, έκανε σαφή την αντίθεση της χώρας του με τη Ρωσία: «Τώρα που ο τεράστιος ενεργειακός της πλούτος της έχει δώσει νέες δυνατότητες επιρροής στις παγκόσμιες υποθέσεις, η Ρωσία απειλεί με το βάρος της την περιοχή, κόβοντας την παροχή φυσικού αερίου στο καταχείμωνο από ορισμένες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη δρακόντεια χρήση του ενεργειακού πλούτου της Ρωσίας για να δυναμώσει τις πολιτικές τις επιλογές απλά δε μπορούμε να την ανεχτούμε» (17/5/07).

Ας αφήσουμε λοιπόν τις «δημοκρατικές» κορώνες και τα μαχαιρώματα (που αποτυπώνουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, αλλά δεν είναι η αιτία της φαγωμάρας) κι ας  εστιάσουμε στο επίκεντρο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Μιας κόντρας με οικονομικά και στρατιωτικά σκέλη. Τα δεύτερα κυριάρχησαν σ’ αυτή τη σύνοδο και επισκίασαν όλα τα άλλα ζητήματα. Επίκεντρο σ’ αυτά δεν ήταν παρά η αντίθεση της Ρωσίας στο αμερικάνικο πρόγραμμα ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

♦ Χτύπημα κάτω από τη ζώνη

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια των Αμερικανών, η εγκατάσταση ενός προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος στην καρδιά της Ευρώπης είναι αναγκαία για την προστασία της. Από ποιον, αναρωτιέται κανείς, αφού ο ψυχρός πόλεμος έχει «περάσει ανεπιστρεπτί» (όπως μας διαβεβαιώνουν) και οι «τρομοκράτες» έχουν άλλα μέσα (ασύμμετρη απειλή όντες) για να «χτυπήσουν τη δημοκρατία»; Οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει όμως τον κίνδυνο κι αυτός είναι τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, που θα κατασκευαστούν σε… μία δεκαετία. Αν αυτά τα χάφτουν οι κυρίες του Κολωνακίου, ο κωλοπετσομένος τσάρος του Κρεμλίνου δεν παίζει με σαπουνόφουσκες. «Μας εξηγούν, πως αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από τους ιρανικούς πυραύλους. Ομως, οι Ιρανοί δεν διαθέτουν πυραύλους εμβέλειας 5.000 ή 8.000 χλμ. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την εξάπλωση αυτού του συστήματος», απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που αναφέραμε παραπάνω. Ποιος είναι ο στόχος, λοιπόν, αν όχι η αποδυνάμωση ή για την ακρίβεια η πλήρης εξουδετέρωση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας;

Μια αποκαλυπτική απάντηση στα παπαγαλάκια της Ουάσιγκτον δίνει η εφημερίδα «Asia Times», σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο της με τίτλο «Οι αμερικάνικοι πύραυλοι χτυπούν τη Ρωσία εκεί που πονάει» (Πέμπτη 7/6/07). Σ’ αυτό διαβάζουμε τα εξής: «Η πεποίθηση που έχει ριζώσει στη Μόσχα είναι ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων αποσκοπεί στην καταστροφή της στρατηγικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ. Μια πραγματεία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Foreign Affairs” στην έκδοση Μάρτη-Απρίλη 2006 με τίτλο “Η άνοδος της αμερικάνικης πυρηνικής πρωτοκαθεδρίας” έτυχε τεράστιας προσοχής από τη ρωσική στρατηγική κοινότητα. Εξέπεμπε ένα καυτερό μήνυμα: “Η εποχή της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής κοντεύει στο τέλος της. Σήμερα, για πρώτη φορά σε περίπου 50 χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος της απόκτησης πυρηνικής υπεροπλίας. Πιθανώς θα είναι δυνατό σύντομα οι ΗΠΑ να μπορούν να καταστρέψουν τα ευρείας κλίμακας οπλοστάσια της Ρωσίας και της Κίνας με ένα πρώτο χτύπημα… Η Ρωσία και η Κίνα –και ο υπόλοιπος κόσμος– θα ζουν στη σκιά της αμερικάνικης πυρηνικής πρωτοκαθεδρίας για πολλά χρόνια ακόμα”».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο περιορισμός του πυρηνικού οπλοστασίου στη μετασοβιετική εποχή, σε σχέση με τις ΗΠΑ, είναι τεράστιος. Η Ρωσία φαίνεται να έχει σχεδόν 40% λιγότερα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, 60% λιγότερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 80% λιγότερα υποβρύχια εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Με το νέο αντιπυραυλικό σχέδιο των Αμερικανών, ένα ραντάρ στην Τσεχία θα είναι ικανό να καθορίσει τις παραμέτρους της τροχιάς των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή τους (αντί για μερικά λεπτά που χρειάζονται τα σημερινά συστήματα παρακολούθησης), αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα κατάρριψής τους από πυραύλους αναχαίτισης που θα εκτοξευθούν από την Πολωνία, ενώ με την «αόρατη» συγκέντρωση των ναυτικών σχηματισμών τους στη Βαλτική οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να χτυπήσουν ταυτόχρονα τα στρατιωτικά επιτελεία, τα αντιπυραυλικά συστήματα, τα αεροδρόμια, τις ναυτικές βάσεις και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με εκθέσεις Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών, που επικαλείται το δημοσίευμα. Είναι αυτό που ο Πούτιν είπε απλά: «Οι ειδικοί στρατιωτικοί μας, μας ενημερώνουν πως το αντιπυραυλικό σύστημα απειλεί το ρωσικό έδαφος μέχρι τα Ουράλια». Ετσι, οι Αμερικανοί θα είναι αλώβητοι από κάθε απειλή, ενώ πάνω απ’ τη Ρωσία θα κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αμερικάνικης στρατιωτικής υπεροπλίας. Αν αυτό δεν είναι χτύπημα κάτω απ’ τη ζώνη, τι άλλο μπορεί να είναι;

♦ Η απάντηση της Ρωσίας

Η απάντηση που δίνει η Ρωσία είναι ξεκάθαρη και ο Πούτιν την εξέφρασε με τον κυνισμό που τον διακρίνει. Σε ερώτηση αν θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή που οι πύραυλοι είχαν στόχο την Δυτική Ευρώπη, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας: «Αν μέρος του πυρηνικού εξοπλισμού των  ΗΠΑ βρίσκεται στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε απάντηση. Βεβαίως, θα πρέπει να έχουμε στόχους στην Ευρώπη. Τι μέσα θα χρησιμοποιήσουμε, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους Κρουζ ή καινούρια στρατιωτικά συστήματα, είναι θέμα τεχνικής προσέγγισης. Είμαι αντίθετος σε κάθε κούρσα εξοπλισμών. Μάθαμε από την εμπειρία της ΕΣΣΔ. Δεν θα αφεθούμε σ’ αυτό. Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ξοδέψουν εκατομμύρια δολάρια, θα οικοδομήσουμε μια ασύμμετρη απάντηση, πολύ φθηνότερη αλλά αποτελεσματική».

Αυτή η απάντηση ακούει στο όνομα Τοπόλ-Μ. Πρόκειται για διηπειρωτικούς αντιβαλλιστικούς πυραύλους που είναι οι μόνοι στον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα επιτάχυνσης σε υπερηχητικές ταχύτητες με ταυτόχρονη αλλαγή κατεύθυνσης δυο φορές το λεπτό, για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ. Η βελτιωμένη έκδοση αυτών των πυραύλων μπορεί να μεταφέρει μέχρι 10 ανεξάρτητες κεφαλές που θα στοχεύουν σε 10 διαφορετικούς στόχους. Αυτή η βελτιωμένη έκδοση δοκιμάστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με το ρώσικο στρατό, στα τέλη του Μάη, προκαλώντας την αμερικάνικη ανησυχία. Η ρωσική στρατηγική είναι η καταστροφή των αμερικάνικων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη μέσα στα πρώτα 15 με 20 λεπτά από ενδεχόμενη αμερικάνικη πυραυλική επίθεση κατά της Ρωσίας, κάτι που οι Ρώσοι στρατηγοί πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα επανέλθει η «ισορροπία του τρόμου» και η Ρωσία δεν θα βρίσκεται στο έλεος των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία τον περασμένο Απρίλη αποφάσισε την αναστολή (όχι όμως αποχώρηση, που αρνείται κατηγορηματικά) της συμφωνίας περιορισμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη που υπογράφηκε το 1990 και που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμα εγκρίνει την τροποποιημένη της έκδοση (που έγινε το 1999), με την πρόφαση ότι η Ρωσία διατηρεί ακόμα τα στρατεύματά της στη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ομως, δεν είναι μόνο η Ρωσία που ανησυχεί για την αμερικάνικη αντιπυραυλική ασπίδα που θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, αυτή δεν αφορά μόνο την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί πολύ πιο μακρυά. Γι’ αυτό όμως και για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο επόμενο φύλλο.

Κώστας Βάρλας

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

«Κοινός εχθρός μας είναι η Αντίσταση»: Αυτό συνυπέγραψαν με τους σιωναζιστές οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

Χεζμπολα: Αυτή τη συμφωνία μόνο με εμφύλιο πόλεμο μπορείτε να την περάσετε

27 Ιούν 2026, 11:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

27 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

27 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση

26 Ιούν 2026, 20:29
Παιδεία

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

26 Ιούν 2026, 19:40
Κόντρες

Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες

26 Ιούν 2026, 19:30
Πολιτική

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

26 Ιούν 2026, 13:47
Διεθνή

Η Χεζμπολά χτύπησε τους σιωναζιστές που (ξανα)παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

26 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

26 Ιούν 2026, 08:31
Διεθνή

Γλίτωσε το βέτο, όχι και το αλεξίσφαιρο τζάμι

26 Ιούν 2026, 07:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούνη

26 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Εξακολουθούν να βυσσοδομούν οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

25 Ιούν 2026, 22:09
Κόντρες

Χωρίς τη φινέτσα του κονσιλιέρε

25 Ιούν 2026, 19:24
Διεθνή

Τα βρόμικα σχέδια του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης θα αποτύχουν

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης: Η συνείδηση του λαού μας και της ελεύθερης, επαναστατικής νεολαίας του θα σταθεί απέναντι στους μηχανορράφους

25 Ιούν 2026, 14:23
Πολιτική

Πίσω έχει η Κοβέσι την ουρά

25 Ιούν 2026, 13:38
Διεθνή

Ενας «θολωμένος» Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα των Ρεπουμπλικανών

25 Ιούν 2026, 10:02
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

25 Ιούν 2026, 05:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

25 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…

24 Ιούν 2026, 21:02
Παιδεία

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

24 Ιούν 2026, 18:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

1907: Καθιερώνεται το εκλογικό βιβλιάριο στην Ελλάδα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα.

1986: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει παράνομη τη βοήθεια των ΗΠΑ στους Κόντρας (Νικαράγουα).

1994: Βόμβα και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.

1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

“Το PosoKanei είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών που δημιούργησε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Ο καταναλωτής κοιτάζει ποιες είναι οι τιμές σε κάθε είδος και παίρνει μια απόφαση για το πού μπορεί να ψωνίσει φθηνότερα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να γκρινιάζουν, θα έπρεπε να πουν μπράβο που το κάναμε”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρέπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις καταναλωτικές οργανώσεις. “Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες και να συνεργαστούμε με το καταναλωτικό κίνημα. Είμαστε από την ίδια μεριά του λόφου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Για το αν η δημιουργία αυτής της εφαρμογής είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το να γνωρίζει ο πολίτης είναι αποδοχή ότι δεν κάνουμε τίποτα; Σε όλες τις χώρες το καταναλωτικό κίνημα επιβάλει πράγματα και έχει ισχύ, εδώ είναι περιορισμένη η παρεμβατικότητα του. Αντί να πολιτικολογούν ορισμένοι, θα έπρεπε να αναδεικνύουν ορισμένα πράγματα, εκθέτοντας όσους προσπαθούν να αισχροκερδίσουν. Ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, θα βοηθούσε και θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Μια βδομάδα μετά τη φιέστα του μεγάρου Μαξίμου, όπου «παρουσιάστηκε» στον Μητσοτάκη το PosoKanei για να εισπράξει το θαυμασμό του και τα θερμά του συγχαρητήρια, κατεβαίνει ο πήχυς. «Πώς κάνετε έτσι, ρε παιδιά, μια πλατφόρμα ενημέρωσης είναι, για να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση», λέει ο πολιτικός γυρολόγος Θεοδωρικάκος, αποσυνδέοντας πλήρως το PosoKanei από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο λαός κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις λέει «βάζω την ουρά στα σκέλια». Ο Μητσοτάκης δεν μοίραζε συγχαρητήρια για την «πραγματικά εξαιρετική και πολύ χρήσιμη εφαρμογή», με την οποία «από σήμερα ο έλληνας καταναλωτής αποκτά ένα ακόμα «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής»; Πολιτική αλητεία και κυνισμό του αισχίστου είδους χαρακτηρίσαμε αυτή την τοποθέτηση. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι ο καταναλωτής «θα γνωρίζει πια στην κυριολεξία πόσο κάνει κάθε προϊόν σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να συνθέτει το δικό του καλάθι, να συγκρίνει τιμές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και με αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα τι και πού έχει συμφέρον να κάνει τις αγορές του»; Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό»; Τώρα όλα αυτά τα έβαλαν… να μην πούμε που. Εκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες. Γιατί; Γιατί διαπίστωσαν ότι η αλήτικη προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε κατακούτελα. Ο κόσμος βρίζει. Ακόμα και τα αστικά μίντια δεν βρήκαν κάτι που να τους επιτρέπει να στηρίξουν την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου. Στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις κατέληγαν σε ένα «καλό είναι, αλλά η ακρίβεια…». Γι’ αυτό και αναδιπλώνονται. Το μόνο που έμεινε είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο και τα λεφτά που έβγαλε η εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo