Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;
  • Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Επιζητούν αυταρχικότερο και πιο συγκεντρωτικό σύστημα
Zoom

Επιζητούν αυταρχικότερο και πιο συγκεντρωτικό σύστημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιούν 2016, 00:00

Σε άρθρο του στο ΑΠΕ (για να αναπαραχθεί απ' όλα τα ΜΜΕ) ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου, με μια επιχειρηματολογία που απευθύνεται σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν νομικά και ειδικότερα πώς οργανώνεται ένα αστικό σύστημα και πώς γίνεται ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων και των αποφάσεων της κυβέρνησης και της διοίκησης.

«Η αλλαγή του Συντάγματος προϋποθέτει τη συλλογική απόφαση όλων μας να τηρούμε το Σύνταγμα με δογματική ευλάβεια» γράφει κουτοπόνηρα ο Κουρουμπλής, λες και αυτό δεν ισχύει σήμερα (θεωρητικά, φυσικά, γιατί στην πράξη ούτε χτες γινόταν, ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον θα γίνεται). Ο Κουρουμπλής συνεχίζει με δήθεν διάθεση αυτοκριτικής: «Η παραβίαση του Συντάγματος απ' όλες τις κυβερνήσεις κατά καιρούς και διαστήματα αποτελούσε σχεδόν -θα τολμούσε να πει κανείς- τον κανόνα». Και καταλήγει: «Ενα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης είναι το πώς θεσμικά θα κατοχυρώσουμε τη σωστή ερμηνεία, άρα συνταγματικό δικαστήριο».

Οποιος διαβάζει την τελευταία φράση συμπεραίνει πως στην ελληνική αστική δημοκρατία δεν υπάρχει συνταγματικός έλεγχος και γι' αυτό πρέπει να θεσπιστεί συνταγματικό δικαστήριο, που θα ασκεί σωστά αυτόν τον έλεγχο. Από πού τεκμαίρεται, όμως, ότι ένα συνταγματικό δικαστήριο θα ερμηνεύει σωστά την εφαρμογή του συντάγματος, ενώ τα άλλα δικαστήρια δεν μπορούν να το κάνουν;

Συνταγματικός έλεγχος υπάρχει και σήμερα στην ελληνική αστική δημοκρατία, όπως σε κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατία που δομείται γύρω από έναν καταστατικό χάρτη (Σύνταγμα). Μόνο που αυτός ο έλεγχος είναι διάχυτος. Μπορεί να τον ασκήσει κάθε δικαστήριο. Τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ ελέγχουν τις αποφάσεις της διοίκησης, το ΣτΕ ελέγχει τα προεδρικά διατάγματα, ενώ ακόμα και ένα μονομελές πλημμελειοδικείο μπορεί να ελέγξει τη συνταγματικότητα μιας ποινικής διάταξης και να αρνηθεί να την εφαρμόσει, αν κρίνει πως αυτή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Τι δείχνει η πείρα; Οσο ανώτερο ιεραρχικά είναι ένα δικαστήριο τόσο περισσότερο πιστό μένει στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και της διοίκησης, καθώς και στη σκληρή κατασταλτική πλευρά των ποινικών νόμων, ακόμα και όταν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις περί ανθρώπινων δικαιωμάτων διατάξεις του Συντάγματος. Κάτι λίγες προοδευτικές (από αστικοδημοκρατική άποψη) αποφάσεις έχουν παρθεί από χαμηλόβαθμα δικαστήρια και οι περισσότερες απ' αυτές εξαφανίστηκαν όταν πέρασαν στη δικαιοδοσία ανώτερων δικαστηρίων. Οσο ανεβαίνουμε στην ιεραρχία του δικαστικού σώματος τόσο αυξάνεται ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας, για ευνόητους λόγους: οι δικαστές εντάσσονται σε κλίκες, δημιουργούν δεσμούς με το ένα ή το άλλο αστικό κόμμα εξουσίας, έχουν φιλοδοξίες ν' ανέβουν στη δικαστική ιεραρχία και ξέρουν ότι η ανέλιξή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις, αρκετοί απ' αυτούς φιλοδοξούν να κάνουν πολιτική καριέρα μετά τη συνταξιοδότησή τους κτλ.

Δείτε ποιοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους ως εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ στη σημερινή φάση. Είναι δύο τέως ανώτεροι δικαστικοί, ο Δ. Παπαγγελόπουλος και ο Χ. Αθανασίου. Και οι δύο, ως εν ενεργεία δικαστικοί, διαδραμάτισαν ρόλο πέραν των τυπικών δικαστικών τους καθηκόντων. Ο Παπαγγελόπουλος υπήρξε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, εισαγγελέας «αντιτρομοκρατίας» και διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ, ενώ ο Αθανασίου υπήρξε πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Από τη θέση τους, λοιπόν, μπορούσαν να επηρεάζουν και άλλους δικαστικούς, να δημιουργούν λόμπι, να κατευθύνουν αποφάσεις κτλ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε πως όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω αφορούν διεργασίες που δεν αμφισβητούν το αστικό καθεστώς ως τέτοιο. Θα ήταν αφελές, αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο να πιστέψουμε ότι μπορεί ένα αστικό δικαστήριο να δικάσει κόντρα στη συνταγματική και ποινική θωράκιση του αστικού κράτους. Ομως, θα μπορούσε -κατ' εξαίρεση και όχι κατά κανόνα- να κρίνει αν μια απόφαση της διοίκησης ή μια διάταξη νόμου (που μπορεί να εντάσσεται στο ποινικό ή στο εργατικό δίκαιο) είναι συμβατή με κάποια άρθρα του Συντάγματος, που συνήθως υπάρχουν ως απολιθώματα της περιόδου της επαναστατικής ακμής της αστικής τάξης και πάντως δεν υπάρχουν για να εφαρμόζονται υπέρ εκείνων που θεωρούνται πολιτικοί αντίπαλοι του συστήματος και συγκροτούν την έννοια του «εσωτερικού εχθρού».

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την έννοια του «πολιτικού εγκλήματος», που υπάρχει στο ισχύον Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μολονότι η νομική θεωρία πασχίζει εδώ και πολλές δεκαετίες να αναγνωριστεί από το ποινικό σύστημα το «πολιτικό αδίκημα» ως πράξη και όχι ως μια αφηρημένη συνταγματική κατασκευή (ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος ανακηρύχθηκε διδάκτορας με μια διατριβή περί του «πολιτικού αδικηματία», που είναι ίσως ό,τι πιο πλήρες υπάρχει στη θεωρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, πλην όμως και ο ίδιος την έχει «ξεχάσει»), όλα τα δικαστήρια που αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2002 μέχρι σήμερα (τριμελή και πενταμελή εφετεία κακουργημάτων) έχουν αποφασίσει ομόφωνα πως τα μέλη των οργανώσεων που άσκησαν ένοπλη επαναστατική βία δεν διέπραξαν «πολιτικό αδίκημα», αλλά αδίκημα «του κοινού ποινικού δικαίου». Ετσι, η σχετική συνταγματική διάταξη παραμένει κενό γράμμα. Μάλιστα, το πιο ειρωνικό είναι πως η εισαγωγή της έννοιας της «τρομοκρατικής οργάνωσης» (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) περιγράφει ένα αδίκημα καθαρά πολιτικό, αφού αναφέρεται σε πλήγματα κατά των δομών του κράτους και των διεθνών τους σχέσεων!

Παρά τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί, η σχετική ένσταση υποβάλλεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης σε κάθε τρομοδικείο, το οποίο την απορρίπτει, αναπαράγοντας τη σχετική απόφαση του τρομοδικείου που δίκασε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση της 17Ν. Θεωρητικά, μπορεί να πει κανείς ότι  κάποιο δικαστήριο στο μέλλον μπορεί να κάνει δεκτή την ένσταση και να κρίνει εαυτό αναρμόδιο να δικάσει μια υπόθεση «τρομοκρατίας», παραπέμποντάς την -ως κατά το Σύνταγμα «πολιτικό αδίκημα»- στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για τα «πολιτικά αδικήματα». Στο παρελθόν, χαμηλόβαθμα δικαστήρια έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις νόμου, που χρησιμοποιούνταν ως εργαλεία καταστολής της πολιτικής δραστηριότητας. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο γράφων αθωώθηκε για αναγραφή συνθημάτων από ένα αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης (αφού προηγουμένως φυλακίστηκε επί τριήμερον), με το σκεπτικό ότι η αναγραφή πολιτικών συνθημάτων είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Συντάγματος περί ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Ηταν μια εξαιρετικά ρηξικέλευθη δικαστική απόφαση στις συνθήκες της μεταχουντικής καραμανλικής κατασταλτικής πολιτικής του ελληνικού αστικού κράτους.

Εάν υπήρχε συνταγματικό δικαστήριο, ούτε αυτό το ταπεινό τριμελές πλημμελειοδικείο θα μπορούσε να αθωώσει έναν ακροαριστερό φοιτητή που έγραφε επαναστατικά συνθήματα στα ντουβάρια, επικαλούμενο το Σύνταγμα, ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης στα τρομοδικεία θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την ένσταση για το «πολιτικό αδίκημα». Τα δικαστήρια θα ήταν αναρμόδια να κάνουν συνταγματικό έλεγχο και το πολύ να παρέπεμπαν το ζήτημα στο συνταγματικό δικαστήριο, το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει. Κι άπαξ και αποφάσιζε, όλα τα δικαστήρια εφεξής θα ήταν υποχρεωμένα να εφαρμόζουν την απόφασή του.

Για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά, η θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου σημαίνει ότι μια μικρή ομάδα ανώτατων δικαστών αποφασίζει για όλα τα ζητήματα συνταγματικότητας των νόμων. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό αν αναλογιστεί τις αποφάσεις που παίρνει το ΣτΕ για όλες τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις της διοίκησης. Το ΣτΕ έχει «ευλογήσει» τα Μνημόνια, την απόλυση με μια πράξη 2.600 εργαζόμενων από την ΕΡΤ, τους αντιδασικούς νόμους κτλ. κτλ.

Επομένως, αυτό που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα πιο δημοκρατικό, πιο φιλελεύθερο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά ένα σύστημα περισσότερο αυταρχικό και συγκεντρωτικό, όπως ακριβώς απαιτεί η μαύρη εποχή των Μνημονίων, που θα συνεχιστεί.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑσίγαστα στις απεργίες και στους δρόμους
Επόμενο άρθρο Πολεμικό χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo