Μερικές φορές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που στήνονται για να υπηρετήσουν σκοπιμότητες προπαγάνδας βγάζουν εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το περιβόητο Ευρωβαρόμετρο, στημένο χρόνια τώρα για να υπηρετεί την ωραιοποίηση της Ευρωένωσης, στη φθινοπωρινή έκδοση του 2022, έβγαλε μεν και πάλι μεγάλο ποσοστό εμπιστοσύνης στην Ευρωένωση, παράλληλα όμως έβγαλε και ανησυχία για το μέλλον.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία; Το αυξανόμενο κόστος ζωής. Σε ποσοστό 93% στην ΕΕ, σε ποσοστό 100% στην Ελλάδα!
Αμέσως μετά έρχεται η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε ποσοστό 82% στην ΕΕ, 97% στην Ελλάδα!
Οπως σημειώνουν οι μάγειροι της έρευνας, «η στήριξη για την ΕΕ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Συγκεκριμένα, «62% βλέπουν θετικά την συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερο, στο 43%»!
Ας φύγουμε, όμως, από τις δημοσκοπήσεις τύπου Ευρωβαρόμετρο και ας πάμε στην επίσημη στατιστική που είναι… αντικειμενική (λέμε τώρα). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβρη του 2022 περιορίστηκε στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβρη. Tην ίδια στιγμή, οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής αυξήθηκαν τον Δεκέμβρη κατά 15,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Μάλιστα, ο Δεκέμβρης του 2022 είναι ο 19ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στη διατροφή!
Τι έγινε, ρε παιδιά; Πόσο θέλετε να μας τρελάνετε; Τι σόι πληθωρισμός είν’ αυτός που πέφτει την ίδια στιγμή που αυξάνονται αλματωδώς τα βασικά είδη διατροφής, με ρυθμό υπερδιπλάσιο απ’ αυτόν του πληθωρισμού; Δηλαδή τι είναι τα είδη διατροφής, ένα ασήμαντο έξοδο στον προϋπολογισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών; Στα μπουζούκια και στα χιονοδρομικά κέντρα ξοδεύουν τα πολλά, οπότε τα λίγα που ξοδεύουν στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή δεν έχουν καμιά ουσιαστική επίπτωση στον πληθωρισμό;
Κι ο κόσμος που λέει ότι ο μισθός φεύγει στο ενοίκιο, στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή; Ελάτε τώρα, η γκρίνια είναι το εθνικό μας σπορ. Ο Ελληνας όλο κλαίγεται ότι δε βγαίνει. Και στο κάτω-κάτω, υπάρχει και το «καλάθι του νοικοκυριού». Τρεις μήνες τώρα, εκατοντάδες προϊόντα του «καλαθιού» παραμένουν σταθερά σε τιμή, ενώ αρκετά απ’ αυτά πέφτουν κιόλας. Τότε πώς γίνεται να βγάζει η ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 15,5% στα βασικά τρόφιμα μόνο τον Δεκέμβρη, που είχαμε και «καλάθι των Χριστουγέννων»; Απλό: ο γκρινιάρης Ελληνας έχει λεφτά και δεν ψωνίζει από το «καλάθι». Ψωνίζει από τα ακριβά και με αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό!
Ακόμη και η επίσημη στατιστική έρχεται να αποκαλύψει από τη μια την κυβερνητική αλητεία με το «αρχίδια καπαμά» «καλάθι του νοικοκυριού» και από την άλλη την απάτη του επίσημου πληθωρισμού.
Εχουμε γράψει αναλυτικά γι’ αυτή την απάτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Με στατιστικές αλχημείες παρουσιάζουν ψεύτικο πληθωρισμό
Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών: Η μεγάλη απάτη (2)
Δεν πρόκειται για φιλολογικό ζήτημα ή για ζήτημα τεχνοκρατικής αντιπαράθεσης μεταξύ οικονομολόγων. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης για την εργατική τάξη και τα φτωχολαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Ο πραγματικός πληθωρισμός για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι πολύ ψηλότερος από το 9,3% που δίνει σε ετήσια βάση για το 2022 η ΕΛΣΤΑΤ. Και μόνο αυτό το γεγονός πιστοποιεί το δεύτερο κύμα φτωχοποίησης, μετά από εκείνο της δεκαετίας των Μνημονίων.
Μισθοί και συντάξεις ουδέποτε ανέκαμψαν. Ο κατώτατος μισθός ακόμη δεν έχει φτάσει το επίπεδο του 2009. Οι συντάξεις, μετά από απανωτά πετσοκόμματα (ας μην ξεχνάμε ότι κόπηκαν και δύο συντάξεις το χρόνο, τα δώρα), αυξάνονται για πρώτη φορά το 2023. Ακόμη κι αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι για ένα περίπου εκατομμύριο συνταξιούχους δε θα υπάρξει καμιά αύξηση, γιατί θα πέσει στη μαύρη τρύπα της περιβόητης «προσωπικής διαφοράς» του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση, η ίδια η ονομαστική αύξηση (7,75%) είναι κάτω και από την ονομαστική αύξηση του κάλπικου επίσημου πληθωρισμού (9,3%).
Από τον Τζεντιλόνι μέχρι τον Στουρνάρα και από τη Λαγκάρντ μέχρι τον Χατζηδάκη ακούμε τον ίδιο χαβά: «Προσοχή να μην αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Επιτρέπεται μόνο μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της κυκλικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δεν τον γέννησαν οι μισθοί και οι συντάξεις, που αποδεδειγμένα μειώθηκαν, όχι μόνο σχετικά αλλά και σε απόλυτα μεγέθη. Γιατί, λοιπόν, μια αύξηση στους μισθούς και στις συντάξεις θα ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό;
Μια αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, από κοινωνική άποψη, θα επιτρέψει στον κόσμο της δουλειάς να αντιμετωπίσει κάπως το κύμα φτωχοποίησης και, από οικονομική άποψη, θα οδηγήσει σε μείωση των καπιταλιστικών κερδών. Καθώς μάλιστα η έκρηξη του πληθωρισμού έχει επέλθει εδώ και ενάμιση χρόνο, μια αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις δεν είναι επιθετική αλλά καθαρά αμυντική διεκδίκηση.
Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή της εργατικής τάξης. Με τη συνειδητοποίηση πως ακόμη και η στοιχειώδης ταξική άμυνα απαιτεί να μπουν μπροστά διαδικασίες ταξικής ανασυγκρότησης, γιατί η σημερινή κατάσταση μόνο σε ήττες οδηγεί.