♦ Κατάθλιψη τέλος – Ζήτω η ανεργία – antifa lab (σύνθημα με μαύρο σπρέι – την υπογραφή συμπληρώνει ένα αστέρι)
Χιούμορ; Αν ναι, πολύ κακής ποιότητας χιούμορ. Μαύρο, κατάμαυρο. Φτύσιμο στα μούτρα των ανθρώπων που ζούσαν με το μεροκάματο και πέφτοντας στην ανεργία δεν μπορούν ούτε να ζήσουν. Σ’ αυτή την κατάσταση εμφανίζεται η απελπισία και η κατάθλιψη. Ιδιαίτερα όταν από το μεροκάματο έπρεπε να ταϊστούν και κάποια κουτσούβελα. Κάτι μας λέει, όμως, ότι δεν πρόκειται για χιού-μορ, αλλά για μια ακόμη εκδήλωση της πλήρους απόσπασης από την πραγματικότητα ορισμένων ομάδων, που δεν έχουν καμιά επαφή με τον κόσμο του μεροκάματου και τα προβλήματά του, αλλά έχοντας λυμένο (πώς άραγε;) το πρόβλημα του ζην, αντιμετωπίζουν από τα ύψη μιας ορισμένης ιδεοληψίας όλους εκείνους που υφίστανται το διαρκές βάσανο του κυνηγητού του μεροκάματου και τις ταπεινώσεις που αυτό συχνά συνεπάγεται. Είναι οι ίδιοι που πριν από αρκετά χρόνια οργάνωναν εκδηλώσεις υπέρ της μερικής απασχόλησης, με το επιχείρημα ότι αυτή αφήνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Θα λέγαμε «αιδώς Αργείοι», αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο. Οποιος αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας (στην καλύτερη περίπτωση), χωρίς να είναι εξ επαγγέλματος προβοκάτορας, αποτελεί πολιτικά ανίατη περίπτωση.
♦ Ο όρκος του Ιπποκράτη δεν κάνει 5 ευρώ – Ντόπιοι, μετανάστες τζάμπα στο γιατρό (σύνθημα με σπρέι)
Γραμμένο με κόκκινο σπρέι πάνω σ’ ένα μεγάλο ρολό βιτρίνας και με υπογραφή το σήμα της κατάληψης, το σύνθημα «φωνάζει» το αυτονόητο. Το αυτονόητο για τους ανθρώπους της δουλειάς και όχι για τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους, που έχουν μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα και μάλιστα «αλμυρό».
♦ Οχι στη νέα κατοχή – ΚΟΕ (αφίσα)
Η αφίσα παραπέμπει εικαστικά και πολιτικά στο ΕΑΜ: κόκκινο φόντο, λευκά γράμματα και μια μαύρη ξυλογραφία με αντάρτες του ΕΛΑΣ να κυριαρχεί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα, έλεγε ο Μαρξ και δε νομίζουμε πως θα βρεθούν πολλοί να διαφωνήσουν ότι εν προκειμένω έχουμε τη φάρσα. Αυτή η φάρσα, όμως, έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αφήνει στο απυρόβλητο τον ελληνικό καπιταλισμό. Εκεί οδηγούν ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκιστικός σαλταδορισμός.
♦ Yπάρχει ζωή πριν το θάνατο (ανυπόγραφο σύνθημα σε τοίχο)
Υπενθύμιση του αυτονόητου που μοιάζει τόσο ανοίκειο, χάρη στην κυριαρχία της ιδεολογίας των παπάδων, που αποτελεί βασικό συστατικό της κυρίαρχης ιδεολογίας. Τα άνευ ουσίας μεταφυσικά ερωτήματα για την μετά θάνατο ζωή τίθενται και ξανατίθενται, χωρίς ποτέ να σχετίζονται με την πριν το θάνατο ζωή, με την πραγματική ζωή δηλαδή. Ο ανώνυμος συνθηματογράφος απέδωσε με λίγες λέξεις ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα.
♦ Εξω το ΔΝΤ – Θοδωρής (σύνθημα με μαύρο σπρέι στη βάση του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, στη Σταδίου)
Ο Θοδωρής προφανώς δεν είναι ο αναγραφέας του συνθήματος. Ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης είναι. Εξυπνο…