Επειδή οι εκλογές θα γίνουν… στο τέλος της τετραετίας, κατατέθηκε προχθές στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-κουρελού του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει και ζητήματα εκλογών. Ούτε ένα ούτε δύο, 24 είναι τα άρθρα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία. Από τα σχετικά με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μέχρι τις δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων και την αρμοδιότητα της ανακήρυξης βουλευτών.
Παίζεται αν θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβρη, αλλά η καταρχήν απόφαση του Μητσοτάκη είναι για τότε. Και ο Βορίδης κάνει τις ετοιμασίες.
Μόνο δημόσιες σχέσεις
Ο ελληνοποιηθείς υπουργός Πολιτικής (Μη) Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, έκανε ένα ακόμη βήμα στις δημόσιες σχέσεις (τομέα στον οποίο ειδικεύεται), αναθέτοντας στη διαΝΕΟσις (το μαγαζί του Πιερρακάκη) και τη Metron Analysis να κάνουν έρευνα με θέμα… «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλοντική Κουλτούρα»! Η έρευνα –λέει- «θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τις πολιτικές και επιμέρους δράσεις του Υπουργείου, καθώς αποτυπώνει με εξαιρετικά εύληπτο τρόπο τις αντιλήψεις / ανάγκες / αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειές του για τον πλανήτη μας, τη χώρα μας, τη ζωή μας. Αποτυπώνει, επίσης, τη διάθεση των πολιτών να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο μέσα από έμπρακτες συμπεριφορές και πρωτοβουλίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο – μια στάση που το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιδιώκει να θέσει στην “καρδιά“ των πολιτικών του» (η έμφαση στην ανακοίνωση του Στυλιανίδη)!
Οι θυμόσοφοι, παλιοτερα, όταν έβλεπαν τέτοια φαινόμενα, έλεγαν με νόημα: «βρεγμένη σανίδα»…
Εθνικιστικός διαγκωνισμός
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Κομισιόν κατεπείγουσα ερώτηση, ρωτώντας «πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση “εμπορικού σήματος” και “τουριστική προβολή”, αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων»! Ο αστικός εθνικισμός οδηγεί σε γελοιότητες. Λες και ένα εμπορικό τουριστικό σήμα θα μπορούσε να μετατρέψει το Αιγαίο σε τουρκική θάλασσα. Από την άλλη, όλος αυτός ο εθνικιστικός διαγκωνισμός στην Ελλάδα υπονοεί πως το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη και πως η Τουρκία πρέπει να αποκλειστεί στα χιλιάδες χιλιόμετρα της ακτογραμμής της… χωρίς θάλασσα.
Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι;
Επαθε τίποτα η Μαρία Ζαχάροβα; Διότι χθες κατέβασε δραματικά τους τόνους, είπε ότι οι απελάσεις ελλήνων διπλωματών «δεν είναι δική μας επιλογή» (σ’ αυτό δεν έχει άδικο) και κατέληξε όλο γλύκα: «Νομίζω ότι συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η εργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών»!
Δεν την έχει τυχαία ως πορτ παρόλ του ο πολύπειρος Σεργκέι Λαβρόφ. Βασικό προσόν γι’ αυτό το πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης είναι να ξέρεις να εφαρμόζεις την τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Κι αυτό ακριβώς έκανε χθες η Ζαχάροβα, πετώντας το μπαλάκι στον Μητσοτάκη, μετά από τις απελάσεις οχτώ ελλήνων διπλωματών: «Αν θέλετε να λειτουργήσει κανονικά η πρεσβεία και το προξενείο σας στη Μόσχα, κάντε την πρώτη κίνηση κι εμείς εδώ είμαστε».
Με ποιον θα πάτε;
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά αυτόν τον τόπο. Οσο γρηγορότερα πάμε σε εκλογές πλέον τόσο καλύτερα», δήλωσε ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Δικαιούμαστε κι εμείς να θέσουμε το ερώτημα που θέτουν στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Μητσοτάκης και Τσίπρας: Εσείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές, που τις θέλετε να γίνουν το συντομότερο; Ο,τι και να λένε εκεί στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, αυτό το ερώτημα θα τους κατατρύχει.
Μπουρδολογία και υποκρισία
Κάθησε η Νάντια Βαλαβάνη και έγραψε μια μπουρδολογία για την περίοδο των capital controls, με μαύρες σακούλες σκουπιδιών που περιφέρονταν στα τελωνεία γεμάτες με ευρώ και άλλα τέτοια. Η μπουρδολογία δημοσιεύτηκε στη δεξιά φυλλάδα «to manifesto». Oταν της την έπεσαν οι πρώην σύντροφοί της, η Βαλαβάνη δικαιολογήθηκε ότι νόμισε πως το άρθρο της προοριζόταν για το «Εθνος» καθώς «ως δημοσιογράφος του, συστήθηκε ο δημοσιογράφος που της το ζήτησε», και πως αγνοήθηκε ο τίτλος της και αντικαταστάθηκε από τίτλο που έβαλε η εφημερίδα.
Καλά, δεν ήξερε η Βαλαβάνη ότι το «Εθνος» δεν κυκλοφορεί πλέον σε έντυπη μορφή; Δεν «έψαξε» λίγο τον δημοσιογράφο που της ζήτησε το άρθρο, να δει πού εργάζεται; Δεν ξέρει ότι τους τίτλους, ειδικά στο πρωτοσέλιδο, τους βάζει πάντα η εφημερίδα και όχι ο συντάκτης ενός άρθρου; Προτιμά να πάρει «πιστοποιητικό αφέλειας», για να μην εξευτελιστεί περισσότερο.
ΥΓ. Η δεξιοφυλλάδα απάντησε στη Βαλαβάνη ότι ο συντάκτης Αλέξανδρος Διαμάντης την ενημέρωσε πού θα δημοσιευτεί το άρθρο της. Ακόμα κι αν την εξαπάτησε με κάποιο τρικ, είναι γεγονός πως το άρθρο δημοσιεύτηκε στη σελίδα 10 με τον τίτλο που η ίδια πρότεινε. Στο εξώφυλλο (όπου το άρθρο αποτελούσε το πρώτο θέμα), έβαλε τίτλο η φυλλάδα.