Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά». Ξεπερνάμε την επιλογή εφημερίδας και πάμε κατευθείαν στα του βυσματώματος Ανδρουλάκη: «Εχω κάνει δημόσια δήλωση για το ζήτημα την ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με την οποία ζήτησα τη διερεύνηση της υπόθεσης σε όλο της το βάθος. Εχω δώσει συνεντεύξεις, υποστήριξα όλες μας τις δράσεις. Ως Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου θεωρώ το απόρρητο των επικοινωνιών θεμέλιο και μέτρο Δημοκρατίας. Αλίμονο εάν ισχύει οτιδήποτε διαφορετικό!». Περσινά ξινά σταφύλια. Οταν ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι τον Ανδρουλάκη τον είχε βυσματώσει η ΕΥΠ/ΚΥΠ, για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ο Λοβέρδος αναφέρεται στα προηγούμενα! Και αποφεύγει να πάρει θέση.
Οταν τον ρώτησαν αν η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να σχετίζεται με τις εσωκομματικές εκλογές, απάντησε: «Προφανέστατα και όχι. Εκείνος που παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία γνωρίζει πολύ καλά ότι δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί για πολιτικούς αλλά και για πολίτες σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Στη Γαλλία οι σχετικές εξελίξεις ήταν αποκαλυπτικές. Διαβάζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου»! Τα ίδια ακριβώς που είχε πει η Καϊλή! Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται.
Τότε γιατί έδωσε τη συνέντευξη ο Λοβέρδος; Για να πει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο» και γι’ αυτό «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος»!
Με τη ΝΔ του Μητσοτάκη (που βυσμάτωσε τον Ανδρουλάκη) υπάρχει προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Ναι, αμέ, αλλά δεν είναι του παρόντος: «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και έβαλε επί του παρόντος τέλος στην εκλογολογία που είχε ανοίξει στο δημόσιο διάλογο με υπαιτιότητα, το υπογραμμίζω αυτό, των στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό το δεδομένο θα ήταν λάθος από πλευράς μας να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση ή έστω νύξη για σενάρια συνεργασιών στον ενεστώτα χρόνο». Ούτε να κρυφτεί δεν μπορεί πια, έχει χάσει την παλιά πολιτική σπιρτάδα του.
Οι κλαίουσες…
Η Διαμαντοπούλου έγραψε πως «τα κακά νέα» είναι πως «όσο κι αν το ψάξει κανείς δεν υπάρχει εξήγηση γιατί η ΕΥΠ παρακολουθεί και με βούλα εισαγγελέως τον έλληνα ευρωβουλευτή», αλλά υπάρχουν και «τα πολύ κακά νέα», που είναι πως «η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές διακυβεύεται». Ο Φλωρίδης είπε ότι «η σοβαρή αυτή υπόθεση δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για τον λάθος πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει μεγάλων διακυβευμάτων για τη χώρα και σοβαρών εθνικών απειλών, όπως είναι σαφές ότι επιδιώκουν κάποιοι»!
Θρηνούν γιατί χαλάει το προξενειό ΝΔ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ για το οποίο τόσο έχουν μοχθήσει και εξακολουθούν να μοχθούν. Παιδιά, κόψτε το θρήνο, σας έχω λύση. Τώρα είναι η ευκαιρία να πάτε κατευθείαν στον Κούλη. Τώρα που είναι στριμωγμένος και θέλει λίγη «κεντρώα» ντόπα.
…και ο διαμοιραστής του καρπουζιού
Κάθε άλλο παρά βλάκας είναι ο Βενιζέλος. Εδωσε στον Μητσοτάκη κάποιες μέρες να χειριστεί το σκάνδαλο των υποκλοπων, αλλά μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα δεν μπορούσε να σιωπήσει άλλο και να «λούζεται» τις καταγγελίες ότι κάνει πλάτες στον Μητσοτάκη. Κάθησε, λοιπόν, και έκοψε το καρπούζι στα δύο. Απάλλαξε τον Μητσοτάκη από την ευθύνη του βυσματώματος του Ανδρουλάκη (τη φόρτωσε στην ΕΥΠ/ΚΥΠ και στους δικαστικούς που την ενέκριναν), όμως του απέδωσε ευθύνη για το γεγονός ότι χαρακτήρισε νόμιμο το βυσμάτωμα. Ως προς αυτό, η δήλωσή του δεν ήταν καθόλου κολακευτική για τον Κούλη:
«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντ, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο, συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη. Δεν υπάρχει δε ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο τη νομική προστασία του βουλευτή, με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 ως ειδικότερη διάταξη θέτει, απευθείας εκ του Συντάγματος, πρόσθετα ειδικότερα όρια στις κάμψεις του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου που προβλέπονται στο άρθρο 19 παρ.1. Τα άρθρα 8 της ΕΣΔΑ και 7 του ΧΘΔ της ΕΕ, ενισχύουν και δεν απομειώνουν τις εγγυήσεις. Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας“ ενδογενείς ή πολύ περισσότερο “εισαγόμενους“. Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν.
Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους “εθνικής ασφάλειας“ εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Οχι βέβαια. Περιμένω ο Πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνηση».
Ο Βενιζέλος προσέθεσε και τα εξής: «Συνεπώς ως προς το συγκεκριμένο και ομολογημένο συμβάν οφείλουν να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης που δεν έχουν να περιμένουν καμία κοινοβουλευτική διαδικασία ως προς την ποινική ευθύνη προσώπων που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος». Είναι μια διέξοδος την οποία προτείνει στον Μητσοτάκη: κινήστε ποινική διαδικασία κατά του Κοντολέοντος για να γλιτώσετε εσείς.
Με τη δήλωσή του ο Βενιζέλος θέτει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός μιας μελλοντικής «οικουμενικής» κυβέρνησης, Το έγραψε εμμέσως πλην σαφώς στην κατακλείδα της μακροσκελούς δήλωσής του, αποφεύγοντας να πάρει μέρος στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση: «Η πολιτική ευθύνη κρίνεται εντέλει εκλογικά. Το ζητούμενο για τους πολίτες πιστεύω και ελπίζω ότι είναι μια Κυβέρνηση ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, προκλήσεις διεθνοπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πρώτη από τις οποίες είναι όμως η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Ποιος άλλος θα ήταν πιο ταιριαστός για πρωθυπουργός μιας τέτοιας κυβέρνησης;
Στο βρόντο
Η γραμμή που δόθηκε από το Μαξίμου στα στελέχη της ΝΔ που βγαίνουν σε ΜΜΕ είναι να κατηγορούν τον Ανδρουλάκη επειδή δεν πήγε να τον ενημερώσει ο Γεραπετρίτης. Ηδη, όλη αυτή η κυβερνητική μπουρδολογία πήγε στο βρόντο, καθώς ο Ανδρουλάκης τους άδειασε με μια απλή δήλωση: «Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής». Ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Μητσοτάκη και για το ότι δεν αναφέρθηκε στο λογισμικό Predator που πήγαν να του χώσουν στο κινητό του. Και τον αποτελείωσε κατηγορώντας τον ότι «εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός “νόμιμου λάθους” για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο».
Συμπέρασμα: ή βγαίνει η κυβέρνηση και λέει ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ βυσμάτωσε τον Ανδρουλάκη γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο ή επιβεβαιώνει διά της σιωπής ότι ο λόγος δεν ήταν και τόσο… εθνικός, αλλά καθαρά πολιτικός.
Ιωάννης Μαυρογιαλούρος
Μετά τον υφυπουργό Συμεών Μαυρογιαλούρο, ο βουλευτής Ιωάννης Μαυρογιαλούρος «ενημερώνει ότι το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε προκήρυξη 11 θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου Ε.Σ.Υ. σε επτά υγειονομικές δομές του Νομού Κυκλάδων. Η προκήρυξη για την πλήρωση των παρακάτω επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. των Γενικών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας και Κέντρων Υγείας ανά νησί έχει ως εξής:» (ακολουθεί κατάλογος). Πρόκειται για τον Βρούτση, τον οποίο πάντως τον καταλαβαίνουμε. Ο Μητσοτάκης τον πέταξε από την κυβέρνηση σαν την τρίχα από το ζυμάρι, βάζοντας μέσα κάτι απίθανους τύπους σαν τον Σίμο. Πώς αλλιώς θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, αν όχι διαφημίζοντας αυτά που κάνει η κυβέρνηση με δική του πίεση; Δεν ξέρουμε τι ψάρια πιάνει στ’ άλλα κυκλαδονήσια, στη Νάξο πάντως οι δικοί του κρατάνε γερά. Ετσι και καθήσεις σε καφενείο στο Φιλώτι, το τι μπινελίκι πέφτει για τον Κούλη δε λέγεται. Ρωτάς τον γνωστό σου αν αυτοί που βρίζουν είναι συριζαίοι, και σου απαντά: «όχι, δεξιοί είναι, του Γιάννη».