Δεν ξέρουμε ποιοι κανόνες καθορίζουν το πού θα σταθεί ο κάθε πρόεδρος ή πρωθυπουργός χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για να βγει η λεγόμενη… οικογενειακή φωτογραφία, όμως είναι σίγουρο ότι τοποθετούνται βάσει πρωτοκόλλου. Επειδή νομίζαμε ότι ο Εντι Ράμα πάει από νωρίς και στήνεται στην πρώτη σειρά (κάτι σαν πανύψηλος Μητσάρας δηλαδή, το ψάξαμε λίγο. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακολουθώντας αυτό το τρίλεπτο βίντεο: https://www.c-span.org/video/?521369-101/president-biden-participates-nato-family-photo-spain, βγαίνει μια κυρία επί του πρωτοκόλλου και τους τακτοποιεί στις θέσεις τους, βγάζοντάς τους σειρά προς σειρά για να μγην κουτουλήσουν στην έξοδο. Ομως, από τη λεγόμενη γλώσσα του σώματος μπορείς να καταλάβεις πολλά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβιούνται πριν από την τελική. Προσέξτε την παρακάτω:
Ο «κλόουν» Μπόρις, που ο βρετανικός Τύπος κάνει πλάκα ότι δεν του μιλάει κανένας, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, κάνει καραγκιοζιλίκια και αγκαλιάζει τον Μπάιντεν για να δείξει την αγγλοσαξονική ενότητα «επί του πεδίου». Ο Σολτς και ο Μακρόν δείχνουν εμφανώς τη βαριεστημάρα τους μ’ ένα ύφος «άντε να τελειώνουμε μ’ αυτή τη μαλακία». Ο Ορμπαν δε σταμάτησε ούτε στιγμή να δείχνει βλοσυρός σαν γκάνγκστερ. Ο μπαρμπα-Ταγίπ, που δεν έχει και τη γνωστή μαντηλοφορούσα διερμηνέα για να του μεταφράζει τι λένε οι άλλοι, παραμένει συνεχώς ανέκφραστος και σοβαρός. Το ίδιο και ο Ντράγκι. Ο Κούλης ετοιμάζεται να καρφιτσώσει στη φάτσα του το γνωστό μητσοτακέικο χαμόγελο. Ο Σάντσεθ είναι μες στην καλή χαρά (οικοδεσπότης βλέπετε), όπως και ο Στόλτενμπεργκ που χειρίστηκε τα της συμφωνίας Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας και ξέρει πως το αφεντικό (ο Sleepy Joe) είναι ευχαριστημένο από τη δουλειά του.
Οσα δε φτάνει η αλεπού (1)
Βάλθηκε ο Χατζηνικολάου να πείσει τους ακροατές του ότι ο Ερντογάν γύρισε με άδεια χέρια από τη Μαδρίτη. Μεταξύ των άλλων, δε, μιλούσε ειρωνικά για την… ανύπαρκτη σουηδική πολεμική βιομηχανία (για να… αποδείξει ότι δεν έχει καμιά σημασία η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, που περιλαμβάνεται στο τριμερές Μνημόνιο Σουηδίας-Φινλανδίας-Τουρκίας). Ας διαλέξει, ή ντιπ άσχετος είναι ή αρχιψευταράς. Διότι η Σουηδία έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές βιομηχανίεςπαγκόσμια. Μέχρι και μαχητικά αεροσκάφη παράγει η SAAB (τα Gripen), μέχρι και ιπτάμενα ραντάρ. Η δε VOLVO, που κάποτε τη διαφήμιζε καθημερινά από την εκπομπή του, δεν παράγει μόνο SUV και φορτηγά, αλλά και πολεμικά οχήματα, ακόμα και κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων. Χώρια τα πολεμικά πλοία τύπου stealth (αόρατα), τα υποβρύχια, τα αντιεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τις μονάδες πυροβολικού κτλ. κτλ.
Η σουηδική μονοπωλιακή αστική τάξη επεδίωξε την είσοδό της στο ΝΑΤΟ για να πάρει μερίδιο από την έκρηξη των εξοπλισμών που φέρνει η όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Και ο Ερντογάν διεκδίκησε συνεργασία των τουρκικών πολεμικών βιομηχανιών με το ισχυρό σουηδέζικο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.
Το λες και φτύσιμο
Απάντηση (έμμεση) στους διάφορους Χατζηνικολάου, που ανέλαβαν να εκλαϊκεύσουν την προπαγάνδα του Μαξίμου περί κωλοτούμπας του Ερντογάν, που δεν κέρδισε τίποτα, από τον (κάθε άλλο παρά αντικυβερνητικό) πρέσβη επί τιμή Δημήτρη Καραϊτίδη (Τα Νέα, 1.7.2022, οι εμφάσεις δικές μας): «Τα όσα εξασφάλισε η Τουρκία από τις δύο σκανδιναβικές χώρες ώστε να άρει το επίμαχο βέτο της ήταν πολιτικώς ουσιώδη και διόλου αμελητέα. Επέτυχε δεσμεύσεις για σημαντικές αλλαγές εσωτερικής νομοθεσίας σε ζητήματα ασύλου και υποδοχής κούρδων προσφύγων, ανάκληση του εμπάργκο των δύο χωρών στην πώληση οπλισμού προς την Τουρκία και ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι χώρες αυτές έχουν λίαν ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία και η κατάργηση του εμπάργκο όπλων θα έχει ευνοϊκότατες επιπτώσεις στην τουρκική άμυνα».
Οσα δε φτάνει η αλεπού (2)
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κοιτάξτε, είδα κι εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου Biden με τον Πρόεδρο Erdoğan. Νομίζω, ήταν πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία. Νομίζω μία ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες.
Ηθελα επίσης να πω ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών που θα πρέπει να σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι το ΝΑΤΟ».
Οι δύο ηγέτες «μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία». Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Αναλυτικός σχολιασμός έγινε χθες στην ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr. Σ’ αυτό που θα προσυπέγραφε και με τα δυο χέρια ο Ερντογάν, ο Μητσοτάκης «είδε» «ξεκάθαρο μήνυμα», «ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία» και όλες τις άλλες μπούρδες που είπε. Πόσο απελπισμένος είναι! Είχε στήσει μια ολόκληρη προπαγάνδα για τον «απομονωμένο Ερντογάν» και αυτή γύρισε σαν μπούμερανγκ και τον χτύπησε. Ας σημειωθεί πως την ώρα που ο Μητσοτάκης έλεγε αυτές τις μπούρδες, ο Ερντογάν κατηγορούσε την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο, γυρίζοντας το νόμισμα από την άλλη πλευρά!
Και τι να πεις για το άλλο; Οτι ο Ερντογάν δεν έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ! Μα για μαλάκα τον έχει τον Ερντογάν; Οταν συζητά και παζαρεύει με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για μείζονα ζητήματα και φτάνει σε μια συμφωνία, σχεδόν εξευτελιστική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θα πάει να βάλει τα ελληνοτουρκικά που τα χρησιμοποιεί κυρίως για εσωτερική κατανάλωση; Θα πάει να εμφανιστεί σαν «ταραξίας», όταν αναγνωρίζεται ο ρόλος της Τουρκίας ως σημαίνουσας δύναμης του ΝΑΤΟ;
Μπουρδουκλώματα
Ετσι που ήρθαν τα πράγματα, με ενεργοποιημένα τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, ο Μητσοτάκης δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδεχτεί ότι «υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερη αντίδραση» για το Turkaegean. Eσπευσε, βέβαια, να συμπληρώσει ότι «οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους». Ακολούθησε η κωλοτούμπα: «Πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αν και, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας».
Αρα, δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα, αλλά μόνο ζήτημα τουριστικού brandname. Πώς θα πείσεις, όμως, οποιοδήποτε διεθνές δικαστικό όργανο, ότι μια χώρα που βρέχεται από το Αιγαίο, που έχει τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια του Αιγαίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομά του στα διαφημιστικά σήματά της;
ΥΓ. Ο έμπειρος Βενιζέλος ανέλαβε να ρίξει τους τόνους: «Αντί να διεξάγεται μια επιπόλαια και ερασιτεχνική συζήτηση, αν κριθεί αρμοδίως ότι είναι πολιτικά βλαπτικός ο όρος “Turkaegean” (που πάντως εξ αντιδιαστολής αφήνει στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή γεωγραφικό όρο Aegean), να αναληφθούν οι αναγκαίες νομικές πρωτοβουλίες στον EUIPO και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, με τη βοήθεια ειδικών νομικών που γνωρίζουν το θέμα». Μ’ άλλα λόγια, αν αποφασίσετε να πάτε στα δικαστήρια, θα χάσετε, γι’ αυτό βρείτε καλούς δικηγόρους για να μην ξεφτιλιστείτε τελείως.