Οταν αναγκάζεται να σε αδειάσει ο Στραβελάκης και συ ξεροκαταπίνεις για να συνέλθεις, είναι δυνατόν να μην δεις αστράκια όταν δοκιμάζεις να παπαρολογήσεις χυδαία μπροστά στον Βενιζέλο; Είναι τόση η αλαζονεία του Χατζηδάκη, όμως, που το αποτόλμησε στο συνέδριο του ΙΔΙΣ (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων), ισχυριζόμενος με τη γνωστή του σοβαροφάνεια ότι «ο Εβρος ήταν η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί του πεδίου απέναντι στην Τουρκία»! Δηλαδή, συνέκρινε επεισόδια όπως η κρίση των Ιμίων με τη μεταναστευτική κρίση του 2020. Ακολούθησε το αναμενόμενο «που σε πονεί και που σε σφάζει» από τον Βενιζέλο, που τον γλέντησε κανονικά, συνεπικουρούμενος από τον Αποστολάκη, που μπορεί να είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα ‘χει πλάκα τα γαλόνια, επομένως κάτι παραπάνω από τον υπερφίαλο παπαρολόγο Χατζηδάκη γνωρίζει. Ιδού ο απολαυστικός διάλογος:
Κωστής Χατζηδάκης: …Και εννοώ φυσικά την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία στον Εβρο το Μάρτιο του 2020 η οποία προφανώς ήταν εξαιρετικά ακραία και προκλητική. Και εδώ πρέπει να πω για να το συνδέσω με αυτά που έλεγα και στην αρχή, ότι αν το καλοσκεφτούμε ήταν και η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί του πεδίου απέναντι στην Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και το συνδέω με το τι έγινε στην Κύπρο το ‘74, τι έγινε στα Ιμια το ‘96. Εδώ ήταν μία απάντηση των ενόπλων μας δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, αλλά ήταν και μια απάντηση και σε πολιτικό επίπεδο. Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επομένη μέρα στον Εβρο να δίνουν απάντηση στην Τουρκία. Αρα εδώ υπήρξε μία διπλή νίκη σε αυτό, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Προσέξτε, αν θεωρείτε ότι η απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο είναι επεισόδιο συγκρίσιμο με τα Ιμια ή…
Κωστής Χατζηδάκης: Δεν είπα αυτό…
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ε, μα αυτό είπατε…
Κωστής Χατζηδάκης: Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει από το ‘16 και μετά μία σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς…
Ευάγγελος Βενιζέλος: Θα το δούμε, θα σας πω σε αυτό, αν μου επιτρέπει και ο κ. Αποστολάκης, αλλά αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών, που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα, είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο, θα είχε ακολουθήσει ό,τι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή, θα είχαν καθίσει, σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων, οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δεν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα συμβάντα. Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη.
Κωστής Χατζηδάκης: Επειδή ήμουν από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν το εισπράξαμε ως αστυνομικού χαρακτήρος γεγονός.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι ήταν, στρατιωτικού;
Κωστής Χατζηδάκης: Ηταν κάτι πολύ ευρύτερο, οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν εκεί, έτσι, και είχε πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Οπως επίσης και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι ήσσονος χαρακτήρος κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Λοιπόν τώρα…
Ινώ Αφεντούλη: Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε υβριδικό…
Ευάγγελος Βενιζέλος: Υβριδικό είναι τα πάντα, από κυβερνοεπίθεση μέχρι το πώς είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, που είναι υβριδικό. Υβριδικό σημαίνει τα πάντα και δεν σημαίνει τίποτα. Εν πάση περιπτώσει, λέω, δυστυχώς ή ευτυχώς, από το ‘16, που είναι μια τομή λόγω του πραξικοπήματος, εμείς διακόψαμε και το διάλογο. Διότι αν δούμε πότε έχουν διακοπεί οι διερευνητικές επαφές και οι επαφές για τα ΜΟΕ, δυστυχώς συμπίπτουν με το 2016. Και δεν νομίζω ότι κερδίσαμε τίποτα από τη μη διεξαγωγή των οργανωμένων μορφών διαλόγου τα χρόνια αυτά, τα οποία είναι πολλά, πλέον είναι πάρα πολλά.
Ευάγγελος Αποστολάκης: Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο, δεν ήταν γεγονός που θα πρέπει να το συγκρίνουμε. Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική, αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο.
Ο Μπρεχτ και ο αστικός κόσμος
Εβαλαν ποίημα του Μπρεχτ στις εξετάσεις. Εμείς δεν έχουμε παρά να θυμίσουμε τα λόγια του σπουδαίου πρωτοποριακού συνθέτη του 20ού αιώνα και στενού συνεργάτη του Μπρεχτ, Χανς Αϊσλερ (δυστυχώς… ήτο και αυτός κομμουνιστής, όπως ο Μπρεχτ): «Οταν μιλάμε για τον Μπρεχτ, είμαστε σε θέση μάχης, ιδιαίτερα στις καπιταλιστικές χώρες. Αγωνιζόμαστε για τον Μπρεχτ. Είναι αναγκασμένοι να καταπιούν τον Μπρεχτ και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τον καταπιούν παρά μονάχα ολόκληρο, μαζί με τ’ αγκάθια».
Και μια εύστοχη παρατήρηση που έκανε ο Νίκος Σαραντάκος: Εβαλαν ένα ποίημα του Μπρεχτ και δεν ανέφεραν ούτε το όνομα του μεταφραστή ούτε το όνομα του Εκδοτικού στην Ελλάδα, διαπράττοντας ένα χοντρό ατόπημα δεοντολογίας (ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί). Μήπως η παράλειψη οφείλεται ότι μεταφράστρια είναι η Νάντια Βαλαβάνη και Εκδοτικό η «Σύγχρονη Εποχή» του ΚΚΕ;
Σιγά μην άφηνε το γάμο να τρέχει για πουρνάρια
Ο Χουλιαράκης δε θα συμμετέχει στη νέα εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ από τον πρόεδρο Αλέξη και την εκπρόσωπο Πόπη. Τι, δεν αντέχει να… διαβουλεύεται με τη Θρασκιά; Οχι, δεν είναι αγενής ο άνθρωπος. Αλλωστε, ποιος δε θα ήθελε δίπλα του μια νότα ιλαρότητας; Απλά, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σύμβουλος του Στουρνάρα στην ΤτΕ και πρώτης γραμμής στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επρεπε να επιλέξει. Και επέλεξε την καριέρα του ως αστός τεχνοκράτης, την οποία με τόση μεθοδικότητα χτίζει μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 (την είχε «ανθιστεί» τη δουλειά και δεν κατέβηκε καν ως υποψήφιος βουλευτής).
To τρίγυαλο, παιδιά, το τρίγυαλο!
Εισπράττουμε την αγωνία του Μπαρουφάκη και των δικών του να μπουν στη Βουλή. Παραφράζοντας Βαγγέλα Γιαννόπουλο, θα αναφωνούσαμε: «Δε θα μείνει έξω κοτζάμ Κλέωνας για 22.000 κωλοψήφους»! Επειδή οι αναφωνήσεις δεν αρκούν, έχουμε πρόταση. Συστήνουμε να κατακλυστεί το Διαδίκτυο (και οι δρόμοι, ει δυνατόν) με αφίσα του ΜέΡΑ25 που θα κοπιάρει το τρίγυαλο του Συνασπισμού το 1990. Ετσι, όταν ο ψηφοφόρος θ’ αναρωτιέται τι σημαίνουν τα τρία ματογυάλια (εννοεί πληθώρα διανοούμενων; εννοεί πως βλέπουν καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα;), θα φροντίσει ο μηχανισμός του ΜέΡΑ25 να τον ενημερώσει πως πέραν αυτών που σκέφτηκε (όλα ολόσωστα), το τρίγυαλο συμβολίζει και το στόχο του 3%.
Από αντιεμβολιαστές μέχρι νεοναζιστές και στην κορφή Εμφιετζόγλου
Καμιά ντουζίνα φασιστοακροδεξιά μορφώματα συγκεντρώθηκαν υπό την ηγεσία του Εμφιετζόγλου (αυτός έχει τα λεφτά, αυτός παίρνει την αρχηγία). Μέσα και το «Κίνημα 21», η βιτρίνα του νεοναζιστικού μορφώματος του Λαγού. Ακούγαμε το πρωί τον Μπογδάνο στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηνικολάου να ισχυρίζεται ότι το «Κίνημα 21» δεν έχει καμιά σχέση με τον Λαγό. Ο Χατζηνικολάου δεν μπορούσε να του φέρει κανένα πειστικό αντεπιχείρημα, εκτός από κάποια πράγματα που θυμόταν θολά (συνήθης κατάντια των καπιταλιστών-δημοσιογράφων τού «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»). Μια ματιά στη βρομοϊστοσελίδα του νεοναζιστικού μορφώματος αρκεί για να διαλύσει κάθε αμφιβολία. Στις 10 Φλεβάρη ανακοίνωσαν ότι «από σήμερα αναστέλλουμε τη λειτουργία του κόμματος μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας» (αλλά «η ιστοσελίδα , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχουμε, όπως και οι άνθρωποί μας, θα συνεχίσουν να παράγουν έργο ως «δεξαμενή σκέψης» (think tank)»). Κι αφού άρχισαν να προβάλλουν το μόρφωμα «Κίνημα 21», στις 2 Μάη κάλεσαν σε ψήφο στο «Κίνημα 21», κατηγορώντας τον Κασιδιάρη και τα «ακροδεξιά ακροφύσια» (sic!) ότι «στέλνουν τους ομήρους ψηφοφόρους τους στο ΣΥΡΙΖΑ».
Υπηρεσιακές ισορροπίες
Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός έφυγε αναγκαστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ο μηχανισμός του (γενικοί γραμματείς και ανώτερη κρατική γραφειοκρατία) παρέμεινε. Ετσι, εκδόθηκε και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση το καθιερωμένο Δελτίο Τύπου για το («αρχίδια καπαμά») «καλάθι του νοικοκυριού». Μόνο που λείπουν οι πανηγυρικοί τόνοι που υπήρχαν επί Μπουμπούκου. Ούτε θριαμβική δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού περιλήφθηκε. Μόνο μια ξερή καταγραφή, που συνεχίζει βέβαια την πολιτική της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Και βέβαια, ο υπηρεσιακός υπουργός απέφυγε να ανακοινώσει επισκέψεις σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.