Ο πιανίστας με το πάντα καλοχτενισμένο μαλλί, ο συριζαίος Νικόλας Φαραντούρης ντε, δηλώνει έτοιμος να φορέσει το ακάνθινο στεφάνι και να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου, για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που (κατά τους συριζαίους) είναι το πεπρωμένο του: στην εξουσία. Και τα χώνει άγρια στον ΣτέΚας ο πιανίστας: «Δεν θα ρίξω λευκή πετσέτα. Εγώ δεν είχα ταμπέλα έξω από το γραφείο μου να γράφει ‘‘χτυπήστε, πρόεδρος’’. Εγώ είμαι εκλεγμένος με χιλιάδες ψήφους». Και ο άλλος εκλεγμένος με χιλιάδες ψήφους είναι, αλλά ας μην χαλάσουμε το ρυθμό του πιανίστα που προχωρά με allegro ma non troppo (γρήγορα, αλλά χωρίς να ξεπερνά το μέτρο). Ποιος είναι ο άλλος; Ο Κασσελάκης φυσικά. Ο μπαμπάς του δεν μας είχε πει πως από μικρός είχε βάλει μια ταμπέλα στην πόρτα του δωματίου του που έγραφε «χτυπάτε την πόρτα του πρωθυπουργού!»; Κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας ο πιανίστας; Μα στον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή». Γιατί να μην αντικατασταθεί ο Λωλοστεφανής από το Λωλονικολή;
Αμάν πια αυτοί οι άνθρωποι του Συγκροτήματος Μαρινάκη. Πήγε ο Κούλης στη Θεσσαλονίκη, (ξανα)εγκαινίασε το μετρό, έδωσε και καναδυό υποσχέσεις προσβλέποντας σε ένα «νέο ξεκίνημα» κι αυτοί, αντί να γράψουν ύμνους (όπως έκαναν στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν), προσπαθούν να του το βγάλουν ξινό, «υιοθετώντας» το Politico. Αφού σας το είπε, ρε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεπώνυμος με το αφεντικό του Συγκροτήματος: το Politico συμμετέχει σε μια εκστρατεία συκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Στριμόκωλα
Από μηχανή του κιμά με λεπτές τρύπες πέρασε τη Σακελλαροπούλου η Κωνσταντοπούλου. «Η αίτησή μου προς εσάς δεν ήταν τυπική, ήταν και είναι ουσιαστική» της είπε από την αρχή της τοποθέτησής της. Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην κάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, της είπε ότι αυτό «είναι ένα ζήτημα που αφορά την Δημοκρατία και αφορά και εσάς, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καλείσθε αυτή τη στιγμή να αναλάβετε θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες επιθυμώ με κάθε τρόπο και να σας παροτρύνω και να σας παρακινήσω». Μετά της είπε ότι «είναι κάτι που σας καλώ να το ερευνήσετε και εσείς θεσμικά. Είναι στις αρμοδιότητές σας, είναι θα έλεγα μία δημοκρατική και θεσμική ευχέρεια κομβική σε αυτήν την συγκυρία και είναι ζωτικής σημασίας για την Δημοκρατία να το πράξετε. Ανεξαρτήτως του εάν η Κυβέρνηση θα συναινέσει ή αν θα αρνηθεί. Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη, επομένως δεν μπορεί να εξαρτάται από την Κυβέρνηση η δική σας πρωτοβουλία». Συνεχίζοντας την… κοπή κιμά, της ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό την προεδρία του Παυλόπουλου στις 6 Ιούλη του 2015 (τότε που συμφωνήθηκε να πάει ο Τσίπρας σε τρίτο Μνημόνιο).
Η Σακελλαροπούλου πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα («Η ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ευθύνη όλων μας και βέβαια ο διάλογος και η αναζήτηση συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπηρετούν το γενικό καλό, το συμφέρον του τόπου. Οσο για το συγκεκριμένο αίτημα, στο οποίο πολύ σωστά αναφερθήκατε, θα εξεταστεί»), αλλά σίγουρα αισθάνθηκε στριμόκωλα, κατά το κοινώς λεγόμενο. Η Κωνσταντοπούλου κατάφερε να την αποδομήσει σε πολύ κόσμο.
Ε, όχι και την έδρα…
Τη διαγραφή της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, πρεσβυτέρας Λινού, την είχαμε προβλέψει. Ολα τα δεδομένα ήταν σε βάρος της. Δεν την περιμέναμε, όμως, τόσο γρήγορα. Φαίνεται όμως πως ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς (ο «αρχιμανδρίτης») συμβούλεψε τους Στεφανουά να το κάνουν τώρα, ώστε να πάνε την άλλη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΚΕ χωρίς το άγχος ότι μπορεί να τους βγει καμιά συμμαχία Τσιπραίων και Πολακιστών με 151 ψήφους.
Τη διαγραφή της πρεσβυτέρας γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής ο «αρχιμανδρίτης», ενώ στη συνέχεια ο ΣτέΚας σε ανάρτησή του έγραψε ότι τα στοιχεία που τους παρέδωσε η Λινού «δημιούργησαν περισσότερες απορίες», επιφυλάσσοντας και έναν κάρφαρο για τον Τσίπρα: «Η οικονομική δραστηριότητά της έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
Διέγραψαν την πρεσβυτέρα και της ζήτησαν να τους παραδώσει την έδρα. Από τον Πολάκη, όμως, δεν είχαν ζητήσει το ίδιο. Η πρεσβυτέρα, όπως αναμενόταν, απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο «πριτς Στεφανάκο». «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου» ήταν η απάντησή της. Οι Στεφανουά ανταπάντησαν ότι «η έδρα ανήκει στο κόμμα»! Εντάξει, την έχουμε ξανακούσει αυτή την κουβέντα από όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα εξουσίας, οπότε δεν το σχολιάζουμε. Συνταγματικά, πάντως, η έδρα ανήκει στον/στην βουλευτή.
Ο Πολάκης, φυσικά, έστησε πανηγύρι, μιλώντας για «δικαίωση» και για «μάθημα» σε όσους εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι «ξεμπέρδεψαν» μαζί του. Αυτά και περιμένουμε το επόμενο ξεκαρδιστικό επεισόδιο.
ΥΓ. Τα σημερινά «Νέα» φιλοξενούν συνέντευξη της Αθηνάς Λινού. Ερωτάται: «Πιστεύετε ότι θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σήμερα αν είχατε ψηφίσει υπέρ της αντικατάστασης του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά;» Απαντά: «Σας βεβαιώνω πως όχι. Είναι σαφές ότι στην απόφασή του ο κ. Κασσελάκης υπολόγισε κυρίως την πίεση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος εμμονικά και για προσωπικούς του εκδικητικούς λόγους ζητούσε τη διαγραφή μου, λασπολογώντας επί μακρόν εναντίον μου. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραίτησή μου ζητήθηκε μόνο 14 ώρες (κυρίως νυχτερινές) μετά την καταψήφιση από εμένα της πρότασης του κ. Κασσελάκη στην ΚΟ, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια και τη νομιμότητα της δράσης μου».
Μας δουλεύουν και οι δύο (δημοσιογράφος και Λινού). Αν ο Κασσελάκης τη διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να την κουνήσει κανένας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε περίπτωση αυτή να μην ψήφιζε υπέρ της αντικατάστασης του Φάμελλου από τον Παππά; Προφανώς κατάλαβε ότι την έχουν για «σουτάρισμα», γι’ αυτό πήγε με τους Τσιπραίους στην ψηφοφορία.
Τρεις έμειναν, άντε τέσσερις
«Είναι ξεκάθαρο: Οποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Οχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος ΣτέΚας. Τι φοβάται;
Μετά τη διαγραφή της πρεσβυτέρας Λινού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις τρεις βουλευτές περισσότερους από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Αμα «γυρίσουν» τον Πολάκη θα έχει τέσσερις περισσότερους. Ελα, όμως, που οι Τσιπραίοι έχουν 14 και μπορούν να πάρουν -αν όχι όλους- κάποιους από τους τέσσερις «κυανόκρανους» που ψήφισαν «παρών» στην αντικατάσταση του Φάμελλου από τον Παππά. Γι’ αυτό σκούζει ο Κασσελάκης. Οσο για τα επιχειρήματα που επιστρατεύει, ανατρέπονται πανεύκολα. Πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν είχε αυτόν αρχηγό αλλά τον Τσίπρα. Δεύτερο, μπορούν να του αποδείξουν ότι κατάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ ρεντίκολο κι ότι αυτοί (οι Τσιπραίοι) προσπαθούν να σώσουν την τιμή του. Και άλλα πολλά.
Κι ένα όχι και τόσο «τρελό» σενάριο. Φεύγουν οι 14 Τσιπραίοι (χωρίς κανέναν από τους «κυανόκρανους»), σχηματίζουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα με τους 11 της ΝέΑρ και γίνονται τρίτη δύναμη στη Βουλή (αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ), σπρώχνοντας τη «σφραγίδα» των Κασσελάκη-Παππά στην πέμπτη θέση (το ΚΚΕ έχει 21 βουλευτές). Αυτό, όμως, εξαρτάται από τις γενικότερες εξελίξεις στο χώρο της «Κεντροαριστεράς».
ΥΓ. Εχουμε μια απορία. Οι Τσιπραίοι, που προφανώς συνομιλούν με τον Τσίπρα, τον ρώτησαν ποτέ: «Καλά, στο ΚΛΥΝΝ τον βρήκες αυτόν και μας τον φύτεψες στο κόμμα;»