Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Νοέ 2017, 00:00


♦ Προκατάληψη

Ερώτηση για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του Περισσού, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιά-να Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου. Παραβλέποντας το… σύνδρομο Ραν-Ταν-Πλαν (τόσον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το σκάνδαλο, τώρα θυμήθηκε ο Περισσός), παραβλέποντας τη χαμηλής έντασης κοινοβουλευτική διαδικασία που επέλεξαν (ερώτηση και όχι επίκαιρη ερώτηση), στεκόμαστε σ' αυτό που οι ίδιοι επικαλούνται ως κίνητρο για την ερώτησή τους: «Δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (π.χ. https://dasarxeio.com/2017/10/20/1300-2-2/) αναφέρονται σε αμφιλεγόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες που δρομολογήθηκαν γύρω απ’ τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού».

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα που αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, θα δει ότι το δημοσίευμά της αρχίζει ως εξής: «Ερωτηματικά προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΟΝΤΡΑ» (14.10.2017, αρ.φύλλου 934) σε σχέση με το αν ασκήθηκαν πιέσεις προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή αντιρρήσεων κατά της πράξης χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πειραιά για την έκταση του Ελληνικού, με την οποία χαρακτηρίστηκαν ως δασική έκταση 36,9 στρ. από τα συνολικά 6.205 στρ. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα του δημοσιεύματος καθώς και η εισήγηση του τότε προϊστάμενου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών ο οποίος στην συνέχεια μετακινήθηκε στην Διεύθυνση Αναδασώσεων». Γιατί οι βουλευτές του Περισσού επέλεξαν να αναφερθούν σε μια δευτερογενή πηγή, η οποία απλώς αναδημοσιεύει το δικό μας δημοσίευμα; Για να μην αναφερθούν στην «Κόντρα», φυσικά.

Εμείς, επειδή δε διακατεχόμαστε από τέτοιου τύπου προκαταλήψεις, θα πούμε ότι είναι θετικό που το θέμα πηγαίνει -έστω και καθυστερημένα, έστω και με ερώτηση που ο υπουργός μπορεί να απαντήσει γραπτά- στη Βουλή. Αλλωστε, τα στοιχεία που επικαλείται η ερώτηση των τεσσάρων βουλευτών είναι στην ολότητά τους παρμένα από το δικό μας αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Αν λοιπόν χρειαστούν περισσότερα στοιχεία, ας μας τα ζητήσουν και θα τους τα δώσουμε όλα.

♦ Προστασία στο δουλικό

Αφού χρησιμοποίησε πρώτα τη γνωστή του ειρωνεία («Ηταν προφανές για εμένα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση από πολιτικής άποψης. Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δε θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία»), ο Σόιμπλε δεν είχε κανένα πρόβλημα να εξηγήσει γιατί η Γερμανία υποστήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τσίπρα, μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημόνιου και ειδικά όταν προσέφυγε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015: «Σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε τον δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Οτι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος  να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα, με όλες τις δυσκολίες – και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός – η χώρα πάει καλύτερα».

Αυτή η τοποθέτηση φέρνει αποπληξία στον Κούλη, καθώς αποκτά αυτόματα ένα μεγάλο κενό πολιτικής. Γιατί η ΝΔ δεν μπορεί να βγει και να κατηγορήσει τον Τσίπρα σα γερμανόδουλο, ούτε να χρησιμοποιήσει αντιμνημονιακή ρητορική. Οταν βγαίνει ο ίδιος ο Σόιμπλε και μοιράζει συγχαρητήρια στον Τσίπρα, δηλώνοντας ότι «η χώρα πάει καλύτερα», ο πυρήνας της νεοδημοκρατικής προπαγάνδας γίνεται θρύψαλα.

♦ Τους ξεροψήνει

Στη συνέντευξη στον Παπαχελά, ο Σόιμπλε, παρά το αβαντάρισμα στον Τσίπρα, δεν έκανε ρούπι πίσω στη ρητορική για το χρέος. Δεν περιορίστηκε μόνο στο να επαναλάβει το κλασικό μότο «αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα» (νέων μέτρων για το χρέος), αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Η συνεννόηση του Eurogroup ήταν σαφέστατη. Tα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δε θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος».

Ο Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους το ελληνικό κράτος θα χρεοκοπήσει, όμως στέλνει το μήνυμά του: όσες συναντήσεις και να κάνει ο Τσίπρας με τη Λαγκάρντ, όσες δηλώσεις και να κάνει ο Τραμπ, από τον γερμανικό «πάγκο» θα περάσετε. Κι εμείς θα σας βάλουμε τους όρους για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

♦ Το σαμάρι και όχι τον γάιδαρο

Δύο πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο Κωστής Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης) και ο Βασίλης Παπαδόπουλος (Μεταναστευτικής Πολιτικής) με άρθρο τους στην ΕφΣυν τάσσονται κατά της υποψηφιότητας Μουζάλα για τη θέση επιτρόπου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, διότι «η θητεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ως προάγουσα τον σεβασμό των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων». Τον κατηγορούν ότι επέμεινε στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και «απέρριψε κάθε υπόδειξη εθνικού και διεθνούς οργάνου σχετικά με τις επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα», ότι «ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τις πάγιες αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου» και ότι το πρακτικό έργο του κάθε άλλο παρά θετικό υπήρξε, γεγονός που πιστοποιείται και από «σειρά από εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών».

Ενώ, όμως, παραδέχονται ότι η πολιτική Μουζάλα είναι πολιτική της κυβέρνησης (γράφουν: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η στήριξη της “Συμφωνίας“ ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς την οποία ομονοούν περισσότερο ή λιγότερο οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης»), την ίδια στιγμή καλούν «την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιλογή της ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση για κάλυψη της θέσης του επιτρόπου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης». Δηλαδή, καλούν την κυβέρνηση να πάει κόντρα σ' αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «κεντρική πολιτική επιλογή της»! Τελικά, με ποιον τα έχουν; Με την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό ή με το πρόσωπο του Μουζάλα; Χτυπάνε το σαμάρι και όχι τον γάιδαρο.

♦ Μπόχα

Αυτή η ιστορία με τον ισπανό πρέσβη βρομάει από μακριά… δεξιά διαπλοκή. Ανακάλυψε ξαφνικά ότι η Αθήνα δεν αντέδρασε στην αποσχιστική κίνηση της Καταλωνίας. Μπούρδες! Οσο αντέδρασαν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αντέδρασε και η ελληνική. Ακολούθησε την επίσημη ευρωενωσίτικη θέση, ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, με παράλληλη αναφορά στο ισπανικό σύνταγμα (που απαγορεύει την απόσχιση οποιασδήποτε από τις «αυτόνομες» περιοχές της Ισπανίας). Τι παραπάνω θα έκαναν οι Τσιπραίοι, θα οργάνωναν διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος υπέρ της ενότητας της Ισπανίας;

Ο τύπος φαίνεται πως είναι πωρωμένος δεξιός (πιο δεξιός και από τον Ραχόι, ίσως απ' αυτούς που νοσταλγούν την εποχή του «καουντίγιο» Φράνκο) και βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του, συνεντευξιαζόμενος σε μια δεξιά εφημερίδα.

Οι συριζαίοι, πάντως, το έπαιξαν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Ο μεν Κοτζιάς έκανε τη γνωστή σκληρή δήλωση κατά του ισπανού πρέσβη, η δε πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και τυχοδιωκτικές τις ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζντεμόντ», χωρίς να παραλείψει να κριτικάρει την πολιτική της «σιδηράς πυγμής» με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση Ραχόι. Ταυτόχρονα διακήρυξε ότι «είμαστε αντίθετοι στην απόσχιση της Καταλονίας, παραμένοντας, ταυτόχρονα προσηλωμένοι στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω του διαλόγου της ισπανικής κυβέρνησης με τις καταλανικές αρχές στη βάση των συνταγματικών προβλέψεων».

♦ Αισχροί και γελοίοι

«Η ιστορία είναι ένας ανοιχτός διάλογος» μας… διδάσκει ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης από το πρωτοσέλιδο της «Εποχής». Αφήνοντας στην άκρη αυτή καθαυτή την παπάρα του Βούλγαρη, ρωτάμε: αυτός ο διάλογος περιλαμβάνει και τη μετατροπή των 200 εκτελεσμένων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωταμαγιά του 1944, από κομμουνιστές σε «Ελληνες»; 

Ελληνες ήταν έτσι κι αλλιώς οι 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές, όμως οι ναζί ήξεραν πολύ καλά με ποια ιδιότητα αυτοί ήταν κρατούμενοι. Δεν τους συνέλαβαν οι κατακτητές, αλλά τους παραδόθηκαν σιδηροδέσμιοι από το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Από αυτή τη δεξαμενή αντλούσαν αγωνιστές που τους εκτελούσαν σαν αντίποινα. Και δεν το έκρυψαν ποτέ. Ούτε όταν εκτέλεσαν 54 στο Κούρνοβο, ούτε όταν εκτελέστηκαν οι 200 στην Καισαριανή. «Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανόν στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίσθησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε: Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944», έγραφε η ανακοίνωση του γερμανού στρατιωτικού διοικητή, που δημοσιεύτηκε στις 30 Απρίλη του 1944, μια μέρα πριν από την εκτέλεση.

Οι αναθεωρητές της ιστορίας είναι ταυτόχρονα αισχροί και γελοίοι.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΡήτρα μεταρρυθμίσεων!
Επόμενο άρθρο Αντικυνωνικά

Σχετικά Αρθρα

Kαρναβάλια

Κόντρες 21 Φεβ 2026, 08:03

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

Κόντρες 20 Φεβ 2026, 10:51

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

Κόντρες 16 Φεβ 2026, 13:39

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

Κόντρες 13 Φεβ 2026, 20:58

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

Κόντρες 11 Φεβ 2026, 14:41

Τελειωμένη περίπτωση

Κόντρες 9 Φεβ 2026, 10:53
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ημέρα μητρικής γλώσσας.

Ημέρα ξεναγών.

Μπαγκλαντές: Ημέρα μαρτύρων (1952).

1848: Τυπώνεται στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1907: Οι μπολσεβίκοι Πάβελ Γκούλεφ και Μιχαήλ Φρούνζε εκτελούν τον υπαστυνόμο Νικήτα Περλόφ (Ρωσία).

1936: Αμνηστία σε 30.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρός της Λογοθετόπουλος.

1955: Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υποβάλλουν μαζικά παραιτήσεις γιατί καθυστερεί η επίλυση των προβλημάτων τους (δεν γίνονται αποδεκτές).

1972: Οκτώ μέλη της RAF με μάσκες καρναβαλιού παίρνουν 285.000 μάρκα από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων (Γερμανία).

1973: Η χούντα ανακοινώνει άλλες 96 διακοπές αναβολής στράτευσης, κατάληψή της Νομικής από 4.000 φοιτητές.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στο Καλαμάκι.

1985: Εκτελούνται ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo