Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Οκτ 2016, 00:00

Μεγαλεία!

Αυτά είναι μεγαλεία. Γι' αυτό δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η μνημονιακή πολιτική από τους… αντιμνημονιακούς ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος Πάνος, σε άψογη στάση προσοχής, δέχεται το χαιρετισμό των σημαιών στο κατάστρωμα του USS Mount Whitney, της ναυαρχίδας του 6ου στόλου, ενός από τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά για να φιλοξενήσει την πρώτη δεξίωση του νέου αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο Πάκη. Χαζός είναι ο πρόεδρος Πάνος να χάσει τέτοια μεγαλεία (και όχι μόνο τα μεγαλεία); Ο πρόεδρος και ΥΕΘΑ Πάνος  εκπροσώπησε επισήμως την κυβέρνηση στη δεξίωση του πρέσβη επί του αμερικάνικου πολεμικού. Πακέτο επίσημων φωτογραφιών δεν προλάβαμε να δούμε. Τη συγκεκριμένη την αλιεύσαμε από το λογαριασμό της αμερικάνικης πρεσβείας στο Τwitter, που μας ενημέρωσε ότι ο πρέσβης καλωσόρισε διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και του επιχειρηματικού κόσμου στο κατάστρωμα του USS Mount Whitney. Κρίμα, γιατί θα θέλαμε να δούμε και τους δύο άλλους υπουργούς. Οχι τόσο τον αναπληρωτή Βίτσα, όσο τον πειραιάρχη Θοδωρή Δρίτσα, τον πούρο αντιιμπεριαλιστή, που π.ε. (προ εξουσίας σημαίνει αυτό), διασταύρωνε τα ξίφη του στη Βουλή με τον ακροδεξιό μπουμπούκο και διακήρυσσε ότι στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει την Ελλάδα από την επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Φαίνεται πως μετά τη φωτογράφισή του με την πρέσβειρα των σιωνιστών δολοφόνων, την οποία υποδέχτηκε στο υπουργείο του, ο Δρίτσας αποφεύγει τις πολλές φωτογραφίσεις. Αν και έχει χοντρύνει τόσο πολύ η πέτσα τους που δεν ενοχλούνται από τις συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν τους. Το θεωρούν κι αυτό «μέρος της δουλειάς».

Πόκερ για γερούς παίχτες

Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», η Βρετανία ενδέχεται να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 10% (από περίπου 20% που είναι σήμερα), αν μετά την υλοποίηση του Brexit η ΕΕ δεν επιτρέψει πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ή δεν αφήσει τις βρετανικές τράπεζες να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η εφημερίδα δεν κατονομάζει τις πηγές της, ενώ αναφέρει ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από συμβούλους της πρωθυπουργού Μέι, λόγω της σκληρής στάσης που κρατά η ΕΕ στις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει.

Το Brexit, αν και όταν υλοποιηθεί, θα είναι το επιστέγασμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο βρετανικό ιμπεριαλισμό και τις κεντροευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρωτίστως τον γερμανο-γαλλικό άξονα. Δημοσιεύματα όπως αυτό των «Σάντεϊ Τάιμς» έχουν διπλό σκοπό. Από τη μια, προσπαθούν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό συντηρητικό ακροατήριο που τάχθηκε υπέρ του Brexit και, από την άλλη, λειτουργούν σαν μπλόφα στο σκληρό πόκερ που παίζεται ανάμεσα στο νησιωτικό και τα ηπειρωτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενα πόκερ που χρησιμοποιεί τη δημόσια σφαίρα για τη δημιουργία ευνοϊκού για την καθεμιά από τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να παίξει υποβοηθητικό ρόλο στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που γίνονται πίσω από σφαλισμένες πόρτες, σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας.

Σκληρό ροκ

«Ο Τσίπρας θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, για να πετύχει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Αν το καταφέρει αυτό, θα πείσει τους ταλαιπωρημένους από τη λιτότητα Ελληνες, ότι οι θυσίες τους τα χρόνια της κρίσης, απέδωσαν» έγραψε σε τηλεγράφημά του από την Αθήνα το Reuters.
Αναφερόμενο δε στη δήλωση της Γεροβασίλη πως «στόχος της κυβέρνησης είναι μία εύκαμπτη, γρήγορη, αποτελεσματική διοίκηση της χώρας» και επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που αντιδρά στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Ο Σκουρλέτης είχε ήδη δώσει την απάντησή του σε συνέντευξή του στη RealNews: «Είναι φανερό πως μέσα στους κύκλους των δανειστών υπάρχουν απόψεις που επιθυμούν διακαώς να καθορίσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Προφανώς μια τέτοια διάθεση έχει πολιτικό υπόβαθρο και στόχευση». Και στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Σκουρλέτης δήλωσε πως δε δέχεται να αλλάξει υπουργείο, ούτε δέχεται να σπάσει το ΥΠΕΝ και να πάει η αρμοδιότητα της Ενέργειας σε άλλο υπουργείο (όπως ήταν παλιά, πριν ο Γιωργάκης τη δώσει «προίκα» στη Μπιρμπίλη).

Αρα, αν ο Τσίπρας τον «σουτάρει» στον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, ο Σκουρλέτης θα μπορεί να λέει πως αυτή δεν ήταν απόφαση του Τσίπρα, αλλά διαταγή των δανειστών, που πλέον καθορίζουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ομολογία πανικού

Είπε ο Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτός ο τρόμος (σ.σ. έναντι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ) εξηγεί και τη γενικευμένη επίθεση ψεύδους, συκοφαντίας και κατατρομοκράτησης που έχει λάβει και μάλιστα, όπως είπα πρόσφατα και στη Βουλή, έχει πάρει τον χαρακτήρα ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό δύο φορές στην κάλπη των πανελλαδικών εκλογών και άλλες δυο, μια στις ευρωεκλογές την πρώτη θέση και μια σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, άρα έχει επανειλημμένως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λάβει λαϊκή εντολή και επιβεβαίωση από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Και «εξήγησε» τι εννοεί: «Κι όταν μιλώ για ιδιότυπο πραξικόπημα, μιλώ για μιντιακό πραξικόπημα, οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται δημόσιο χρήμα από τις δημόσιες τράπεζες με αέρα».

Οταν ο ηγέτης ενός κόμματος και πρωθυπουργός από τη μια δηλώνει ότι η πολιτική του έχει εγκριθεί κατ' επανάληψη από το λαό και από την άλλη καταγγέλλει «μιντιακό πραξικόπημα», σημαίνει ότι βρίσκεται υπό το κράτος πανικού. Γιατί όταν (υποτίθεται πως) έχεις το λαό με το μέρος σου, τι μπορεί να σου κάνει η όποια παραπληροφόρηση των μίντια; Εκτός αν ο λαός πάσχει από… συλλογική ηλιθιότητα, οπότε μπορούν να τον παρασύρουν τα μίντια!

Φυντάνια!

Απαιτείται συσπείρωση αντίστοιχη μιας εμφυλιοπολεμικής περιόδου, γιατί οι συριζαίοι «είναι εχθροί της αστικής δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι αυτός που μιλά είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τέως υπουργός, τέως βουλευτής, τέως ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν ιδιώτης που διεκδικεί με αγωνία το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας που (νομίζει πως) δικαιούται, πλην όμως κανείς δεν οργίζεται πλέον μαζί του. Δεν «πουλάει» όπως «πουλούσε» παλιότερα, γιατί το ρεπερτόριό του ως «μεγάλου τραγουδιστή» (ψευδώνυμο που είχε στο σύστημα επικοινωνίας της ΕΥΠ/ΚΥΠ, όταν έδινε εντολή να παραδώσουν τον ικέτη Οτζαλάν στους διώκτες του) δεν έχει ανανεωθεί καθόλου.

Αντίθετα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, και κατά πολύ νεότερος του Πάγκαλου είναι  και να επανέλθει στη Βουλή θέλει. Θυμάται τα λεφτά που έβγαζε ως βουλευτής και γυαλίζει το μάτι του (ως γνωστόν, το Γενάρη του 2014 αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έκανε «ντιλ» με τον Τσίπρα να μην παραιτηθεί και από βουλευτής). Δηλώνει, λοιπόν, πρόθυμος ν' ακολουθήσει τον Κούλη, αν αυτός κάνει… πολιτικές ρήξεις, ήτοι να απομακρύνει την ακραία δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και να πραγματοποιήσει ένα «θαρραλέο άνοιγμα προς τα αριστερά». Το οποίο θα ήταν θαρραλέο, ακόμα κι αν περιλάμβανε μόνο τον Τατσόπουλο.

Κουτοπονηριές ρασοφόρων

Αφού πρώτα είπε ότι ανατριχιάζει άμα ακούει τη λέξη «χωρισμός» (της Εκκλησίας από το κράτος) και μέτρησε αντιδράσεις (δεν είδε και τόσο θερμή ανταπόκριση από τα μη δεξιά ΜΜΕ ή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης), ο πονηρός αρχιδεσπότης επιχείρησε να το «μαζέψει», εξηγώντας -τάχαμου- τι εννοεί: «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι αν χωρίσουμε από το κράτος σαν διοίκηση. Δεν θέλουμε όμως να χωρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Θέλουμε να διακονήσουμε τον λαό όπως παλιά, πρόσφατα, σήμερα και όποτε χρειαστεί. Αν είναι μία κρατική λειτουργία δεν μας απασχολεί, αν όμως είναι ένα ξερίζωμα που αναφέρεται στις αρχές μας, στην ιστορία και στις παραδόσεις μας, θα μας βρείτε αντιμέτωπους και θα αγωνιστούμε».

Τα περί διακονίας του λαού τ' αφήνουμε, γιατί αυτό που συμβαίνει αιώνες τώρα είναι το αντίστροφο: ο λαός διακονεί τους ρασοφόρους που του επισείουν το φόβητρο της κόλασης και το δέλεαρ του παράδεισου, εμφανιζόμενοι ως τροχονόμοι που ρυθμίζουν ποια διαδρομή θ' ακολουθήσει κάποιος όταν πεθάνει. Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος είναι μια αστική διοικητική πράξη. Η Εκκλησία δε σιτίζεται από το κράτος, δεν έχει λόγο στις κρατικές υποθέσεις. Κι αυτό ακριβώς είναι που δε θέλουν οι παπάδες. Τα περί «μη χωρισμού από τον λαό και την κοινωνία» είναι απλά ένα κουτοπόνηρο φραστικό τέχνασμα. Αλλωστε, αυτοί… διακονούν το λαό, όπως λένε, οπότε ποιος θα μπορούσε να τους χωρίσει απ' αυτόν που διακονούν; Από την εξουσία, τα προνόμια και το μπαγιόκο της δε θέλουν να διαχωριστούν.

Στα σίγουρα

Στριμωγμένος από παντού, με τους βουλευτές και τα στελέχη να προσπαθούν να δραπετεύσουν άλλοι προς τα δεξιά κι άλλοι προς το κέντρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναζήτησε καταφύγιο… στο χωριό του. Πήγε στον Δραπανιά Κισσάμου, εκεί που κανένας δε θα τον αποδοκίμαζε, ούτε θα του έφερνε αντίρρηση, για να διακηρύξει ότι «το Ποτάμι δεν τελειώνει», γιατί «έχουμε βαθιές πηγές στην κοινωνία»! Και η κραυγή του ακούστηκε πιο γελοία από άλλες φορές, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για το τηλεοπτικό στήσιμο, με σκηνικό το χωριό του.

Ξετσίπωτοι γενικώς

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, γνωστός και ως delivery boy του Μπένι, τα βάζει με τους τέως πασόκους που διαλέγουν διαφορετικούς δρόμους. Με τον «κυρ-Θόδωρο» τον Πάγκαλο, που στηρίζει Μητσοτάκη και με την «κυρα-Μαριλίζα», που αν και «30 χρόνια υψηλόμισθη διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ» καλεί τους πασόκους να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ελπίζω για τέτοιο ξεφτιλίκι να της βρει ο Αλέξης μια καρεκλίτσα στο υπουργικό… Υφυπουργός τουλάχιστον;» γράφει πικρόχολα (και υστερικά) ο πασόκος.

Δε θα υπερασπιστούμε, βέβαια, εμείς τους αριβίστες αστούς πολιτικούς τύπου Ξενογιαννακοπούλου, Κουβέλη, Τζουμάκα, Τζάκρη, Κοτσακά και σίας. Οχι όμως να γίνεται και τιμητής αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς ο κάθε πασόκος τύπου Κωνσταντινόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ δίδαξε τις «μεταγραφές», όταν ήταν στα πάνω του. Και τι δεν έχει μαζέψει στις γραμμές του. Κάποια στιγμή έφτασε να κάνει βουλευτές τους πρώην συνασπισμένους Ανδρουλάκη και Δαμανάκη και τους νεοφιλελεύθερους Μάνο και Ανδριανόπουλο. Αυτά που έκαναν όταν ήταν στα πάνω τους, τα λούζονται τώρα που είναι στα κάτω τους. Ενα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μεταναστεύει στον ΣΥΡΙΖΑ, που του δίνει καλύτερη «τιμή». 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠοια διαπραγμάτευση;
Επόμενο άρθρο Ούτε δεκάρα στους τοκογλύφους

Σχετικά Αρθρα

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

Κόντρες 30 Ιούλ 2026, 09:02

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

Κόντρες 20 Ιούλ 2026, 19:50

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

Κόντρες 17 Ιούλ 2026, 14:11
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo