Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα
  • Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;
  • Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;
  • Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2011, 00:00
♦ Χιτσκοκικά

Αφού το στήσανε το θέατρο, έπρεπε να το συντηρήσουν με διάφορα κολπάκια της συμφοράς. Ετσι, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, που υποτίθεται ότι ελάμβανε χώρα η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-τρόικας, από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών έφευγαν προς τους διαπιστευμένους συντάκτες σύντομα μηνύματα, του τύπου: «Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 7:22 μμ. Συμμετέχουν: Ευ. Βενιζέλος, Γ. Ζανιάς, Η. Πλασκοβίτης και οι τρεις επικεφαλής της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν αναμένεται επίσημη ενημέρωση μετά τη λήξη». Αυτό στις 7:53’. Στις 8:13’ άλλο μήνυμα: «Η τηλεδιάσκεψη μπορεί να διαρκέσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες και να συνεχιστεί αύριο ή και αργότερα. Δεν έχει προγραμματιστεί κυβερνητική επιτροπή για αύριο».
 
Στις 9:38’ άλλο ραβασάκι, χαρούμενο, υπαινικτικά αισιόδοξο: «Εκπληξη!!! Μόλις πριν λίγο τελείωσε η τηλεδιάσκεψη… Σύντομα αναμένεται μικρή ανακοίνωση…». Και στις 9:48’ το τελικό: «Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των εκπροσώπων της τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έγινε μία παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση. Αύριο το πρωί, οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί αύριο την ίδια ώρα».
 
Συνήθως αρκεί ένα τηλεφώνημα στο Γραφείο Τύπου για να μάθει ο συντάκτης τα σχετικά. Προς τι τα μηνύματα; Μα για να δημιουργηθεί σασπένς κατά τα κινηματογραφικά πρότυπα.

 

♦ Ο «πόνος» του Μπένι

Μέχρι τώρα ο Βενιζέλος «πονούσε» για τα μέτρα που ανακοίνωνε. «Πονούσε πολύ» και μας το έλεγε σε κάθε ευκαιρία. Τώρα, αλλάζει η πλάκα. Τώρα δεν «πονάει», αλλά… αναμορφώνει τη χώρα. «Ο μεγάλος στόχος τώρα μέσα από τον Προϋπολογισμό του 2012 είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης, η μείωση του κράτους», δήλωσε την περασμένη Κυριακή. Και στο καπάκι «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό τα κυβερνητικά σχέδια: «Ολοι θέλουμε μείωση δαπανών, όλοι θέλουν περιορισμό του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η φωνή της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτήν ακούμε, αυτό θα εφαρμόσουμε»! Γι’ αυτό θα πάρουν την άγουσα προς την ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο.

 

♦ Σιγά τα αίματα

Τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου του «Ριζοσπάστη», την περασμένη Τρίτη: «Στείλτε στην κόλαση τους αστούς». Το διάβαζες και γέμιζες από επαναστατική αισιοδοξία. Ηχού-σαν στ’ αυτιά σου εγερτήρια άσματα, επαναστατικά εμβατήρια. Κι ύστερα ερχόταν η ανώμαλη προσγείωση: συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, μετά από κάλεσμα συνδικάτων!
 
Ξεφτίλισαν και τις λέξεις οι… ξεφτίλες.

 

♦ Λύσσα

Ο Καρατζαφέρης το βιολί του. Βλέπει παντού… κομμουνιστικό κίνδυνο, τον οποίο περιέγραψε και σε συνέντευξη στο ράδιο ΑΝΤ1: «Ακούω ότι δημιουργούνται διάφοροι σχηματισμοί κατά γειτονιές στην πόλη μας. Αυτό μου θυμίζει Δεκέμβρη του ’44… Θα δημιουργηθεί πολιτοφυλακή κατά γειτονιά. Δημιουργείται ένα κράτος εν κράτει. Οδηγούμαστε σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

 

♦ Κότες λειράτες

Σύμφωνα με όσα έγραψε το σύνολο του Τύπου, στη «δραματική» συνεδρίαση της διευρυμένης κυβερνητικής επιτροπής ο Σκανδαλίδης πρότεινε τη διενέργεια εκλογών, ο Λοβέρδος βρήκε ότι η πρότασή του είναι πολύ σημαντική, ο Καστανίδης πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα και οι Παπανδρέου-Βενιζέλος δεν είπαν τίποτα, με αποτέλεσμα ό,τι ειπώθηκε να περάσει στο ντούκου. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι όλ’ αυτά συνέβησαν. Αλλωστε, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές φροντίζουν να διοχετεύουν όλες αυτές τις πληροφορίες σε ορισμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι μετά τις «απλώνουν» παντού.
 
Σημασία δεν έχει η παπάρα που πετάει ο καθένας τους στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά αυτά που ακολούθησαν. Ο Μόσιαλος, με το γνωστό ιταμό έναντι των συναδέλφων του ύφος, δήλωσε την επομένη στον Real FM: «Αν φέρονται οι υπουργοί ότι δήλωσαν ότι ζήτησαν εκλογές, ας βγουν να το διαψεύσουν ή να το επιβεβαιώσουν. Εγώ δεν άκουσα κάτι τέτοιο στην κυβερνητική επιτροπή». Προσέξτε τη δήλωση: τους προκαλεί να το διαψεύσουν ή να το επιβεβαιώσουν, όχι απλά να το επιβεβαιώσουν. Κι αυτοί σιώπησαν, σαν κότες λειράτες. Επιβεβαίωσαν μεν την είδηση, αφού δεν τη διέψευσαν, δεν είχαν τον κώλο όμως να επαναλάβουν δημόσια αυτά που είχαν ψιθυρίσει στ’ αυτιά των δημοσιογράφων. Αφησαν τον Μόσιαλο να τους ξεφτιλίσει.

 

♦ Ψευταράδες

«Για δείτε τις ημέρες αυτές τι πόλεμο ανοιχτό δέχτηκε η Εκκλησία μας. “Δεν θέλει η Εκκλησία να φορολογείται, ενώ φορολογούνται οι άνεργοι”. Είναι κακοήθεια. Η Εκκλησία φορολογείται περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Πού; Στα αγαθά, στα ακίνητα, στα εισοδήματα που παίρνει από την εκμετάλλευση διαφόρων ακινήτων που έχει. Πληρώνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οι λαϊκοί. Πού την απαλλάσσει το κράτος;».
 
Και ψευταράς ο επικεφαλής των ρασοφόρων μπίζνεσμεν, που με το μειλίχιο ύφος του έχει καταφέρει να διορθώσει τις ζημιές του ασυγκράτητου προκατόχου του. Μόλις το 1997 μπήκε φόρος 10% στα τεράστια εισοδήματα της Εκκλησίας από ακίνητα. Στη συνέχεια, κι αυτός ο φόρος άρχισε να μειώνεται μέχρι που μηδενίστηκε. Ξαναπλήρωσαν φόρο μόνο όταν επιβλήθηκε το ΕΤΑΚ. Πάντα εξαιρούνταν από το φόρο κι ας είναι τεράστια τα έσοδά τους από ακίνητα-φιλέτα (και όχι μόνο), που έχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Παρασκηνιακά διαπραγματεύονταν ιδιαί-τερη μεταχείριση και τώρα, όμως ο θόρυβος που ξέσπασε τους συγκράτησε.

 

♦ Αποκαλυπτήρια

Παλιές καραβάνες οι δυο δημοσιογράφοι του πρωινάδικου του Mega, έθεσαν στην Παπαρήγα ένα κρίσιμο ερώτημα, αποσκοπώντας στην απόσπαση μιας δήλωσης νομιμοφροσύνης προς το αστικό καθεστώς. Και πέτυχαν το στόχο τους.
Ρώτησαν: «Ωθείτε την κρίση να οξυνθεί, δε θέλετε, δηλαδή, να λυθεί, να ανακουφιστούμε, θέλετε να οξυνθεί». Και απάντησε η Παπαρήγα: «Η κρίση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα και έχει να κάνει με τις ίδιες τις αντιφάσεις και αντιθέσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Την κρίση δεν την ήθελε ούτε ο κύριος Παπανδρέου, ούτε ο κύριος Σημίτης, ούτε η κυρία Μέρκελ, ούτε κανένας. Δεν μπορούν να την αποφύγουν. Δεν είναι ζήτημα επιλογής. Εμείς, ακριβώς καταλαβαίνουμε ότι αυτήν τη στιγμή, πριν να είναι αργά, όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και οι άλλοι λαοί είναι άλλο πράγμα αυτό που λέμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυσκολίες που έχει το σύστημα, δεν τις προκαλεί ο λαός αυτές τις αντιφάσεις, η όξυνση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα».
 
Η κρίση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, όμως, το σύστημα προσπαθεί να τη διαχειριστεί, είτε αυτή οξύνεται είτε χαλαρώνει. Το θέμα είναι τι κάνει ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα. Προσπαθεί με την τακτική του να οξύνει την κρίση, ώστε αυτή να εξελιχθεί σε επαναστατική κατάσταση. Αυτό κάνει ένα επαναστατικό κόμμα. Ο Περισσός, επειδή δεν είναι επαναστατικό κόμμα, όχι μόνο δεν διακηρύσσει κάτι τέτοιο (κρυπτόμενος πίσω από την ταυτολογία ότι η κρίση οξύνεται αντικειμενικά, αλλά προσπαθεί να συγκρατήσει τον εργατόκοσμο που συσπειρώνει ή επηρεάζει σε μια γραμμή αναποτελεσματικής άμυνας στις επιθέσεις της κεφαλαιοκρατίας, η οποία γραμμή, όμως, λειτουργεί ως ψηφοσυλλέκτης για το συγκεκριμένο κόμμα.

 

♦ Μούγκα στη στρούγκα

Μια ερώτηση προς τον Αλέξη και τ’ άλλα παιδιά της Κουμουνδούρου και του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά) ανέβαζε τα ποσοστά του στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, μας είχαν ζαλίσει με τους διδακτικούς διθύραμβούς τους, σύμφωνα με τους οποίους έπρεπε όλοι ν’ ακολουθήσουμε την τακτική αυτού του κόμματος. Προχτές που έγιναν εκλογές στο Βερολίνο και η Linke έχασε δυο ποσοστιαίες μονάδες, χάνοντας και τη συμμετοχή της στη συμμαχική κυβέρνηση του κρατίδιου, γιατί δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση να μας εξηγήσουν πώς συνέβη αυτό; Και δεν είναι μόνο το Βερολίνο. Σε όλες τις εκλογές ομοσπονδιακών κρατιδίων, που έχουν γίνει, η Linke χάνει σε ψήφους και ποσοστά. Αντίθετα, κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που έμειναν εκτός κυβέρνησης και υπέστησαν τη σχετική αναβάπτιση. Με την ίδια μούγκα υποδέχτηκαν οι συνασπισμοσυριζαίοι και το Βατερλό του ομογάλακτου κόμματος στην Πορτογαλία, για το οποίο επίσης πανηγύριζαν, παρουσιάζοντάς το σαν πρότυπο.
 
Αυτή είναι η μοίρα όσων παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου στο αστικό πολιτικό παιχνίδι. Οταν κυβερνά η Σοσιαλδημοκρατία και φθείρεται, αυτοί κερδίζουν ψήφους διαμαρτυρίας στις επόμενες εκλογές. Μόλις η Σοσιαλδημοκρατία περάσει στην αντιπολίτευση και ανασυγκροτηθεί, με γενναίες δόσεις κοινωνικής δημαγωγίας, αυτοί ξαναγυρίζουν στα… κιλά τους. Αυτό ονομάζεται κοινοβουλευτικός κρετινισμός και όχι επαναστατική τακτική.

 

♦ Θα τους βόλευε

«Στη Μαδρίτη και στην Αθήνα, οι αγανακτισμένοι νέοι βγαίνουν στους δρόμους. Στο Βερολίνο, πάνε και ψηφίζουν», έγραψε το Spoegel, μετά το 9% που πήρε στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου το κόμμα των «Πειρατών».
 
Θα τους βόλευε πολύ μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, ένα καναλιζάρισμα της αυθόρμητης διαμαρτυρίας των νέων σε «τραλαλά» σχηματισμούς, που θ’ αποτελέσουν από τη μια κοινωνικό αμορτισέρ και από την άλλη εκκολαπτήριο για νέους αστούς πολιτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα πλαισιώσουν τα μεγάλα κόμματα ή θα παραμείνουν ξεχωριστοί και θ’ αποτελούν τσόντα σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και αντρώθηκε και το κόμμα των «Πρασίνων», τη δεκαετία του 80.
 
Η αντιπαραβολή του γερμανικού περιοδικού (δρόμοι-κοινοβούλιο) δεν είναι τυχαία. Οι ιθύνοντες κύκλοι της καπιταλιστικής Ευρώπης γνωρίζουν καλά πως οι «αγανακτισμένοι» δεν συνιστούν κάποιο επαναστατικό ρεύμα, επικίνδυνο για την αστική εξουσία. Οταν, όμως, ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους, πάντοτε η αστική εξουσία ανησυχεί, γιατί το ελεγχόμενο μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Ενώ όταν έχει μετατραπεί σε χαρούμενο εκλογικό κοπάδι, ουδείς λόγος ανησυχίας για το σύστημα υπάρχει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜε δόσεις για πάντα
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

Κόντρες 3 Ιούλ 2026, 19:36

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

Κόντρες 2 Ιούλ 2026, 12:11

Το τσιπρόκομμα και το «δόγμα του μπορντέλου»

Κόντρες 30 Ιούν 2026, 20:27

Μην αγοράσετε μανταλάκια, έρχεται «εθνική κοινωνική συμφωνία»

Κόντρες 29 Ιούν 2026, 09:34

Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες

Κόντρες 26 Ιούν 2026, 19:30

Χωρίς τη φινέτσα του κονσιλιέρε

Κόντρες 25 Ιούν 2026, 19:24
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
Διεθνή

ΗΠΑ: Η καταγγελία της γεονοκτονίας στην Παλαιστίνη βγάζει βουλευτές

Υποψήφια υπέρ της Παλαιστίνης εκτόπισε βετεράνο που υποστηριζόταν από την AIPAC στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Κολοράντο

3 Ιούλ 2026, 12:04
Αγροτικά

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

3 Ιούλ 2026, 11:42
Αγροτικά

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

3 Ιούλ 2026, 10:03
Διεθνή

Θα πληρώνουν τέλη υπηρεσιών στο Ορμούζ και θα πουν κι ένα τραγούδι

Bloomberg: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποδέχονται τα τέλη διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ως νέα πραγματικότητα

3 Ιούλ 2026, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν 3 σήμερα Ιούλη

3 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

2 Ιούλ 2026, 21:06
Διεθνή

1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη

Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή με όλα τα μέσα

2 Ιούλ 2026, 21:01
Διεθνή

Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας επισκέφτηκε τη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τη Χεζμπολά

2 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

2 Ιούλ 2026, 17:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιόροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo