Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη
  • Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε
  • Τζαμάλα
  • Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη
  • Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα
  • Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Οκτ 2010, 00:00
♦ Καμπανάκι για την Παιδεία
 
Στην ημερήσια διάταξη των Ecofin και Eurogroup, που δημοσιοποίησε (έτσι γίνεται πάντοτε) ο Παπακωνσταντίνου, υπάρχει και το εξής σημείο: «5. Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Θα υιοθετηθούν συμπεράσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμφαση θα δοθεί κυρίως στη χρηματοδότησή της και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την Ευρώπη. Στην νέα στρατηγική για την Ευρώπη (EU2020) τίθεται ως στόχος η αύξηση του πληθυσμού που θα έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
 
Οπως καταλαβαίνετε, όσα παρουσίασαν οι Παπανδρέου-Διαμαντοπούλου προ ημερών στους Δελφούς είναι ενταγμένα σ’ αυτή τη στρατηγική. Βαφτίζουν τριτοβάθμια εκπαίδευση ό,τι υπάρχει μετά το Λύκειο και σπρώχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων στα διάφορα ΙΕΚ, με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών και την πιο στενή σύνδεση της εκπαίδευσης με την καπιταλιστική παραγωγή.
 
♦ Πολιτικοί κλόουν
 
Τέρμα, ο Παπανδρέου δημιούργησε σχολή μ’ εκείνη τη δήλωση, ότι τον σταμάτησε ένας συνταξιούχος στο δρόμο και προσφέρθηκε να χαρίσει τη σύνταξή του για να ορθοποδήσει η οικονομία. Μέχρι και ο ψυχρός βορειοευρωπαίος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον αντιγράφει. Διαβάστε τι δήλωσε ο αθεόφοβος Λουξεμβούργιος στο «Βήμα»: «Μάλιστα μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν βρισκόμουν για διακοπές στην Αυστρία ότι πάρα πολλοί έλληνες τουρίστες με σταματούσαν στον δρόμο και με ευχαριστούσαν για όσα είχα κάνει για τη χώρα τους». Φανταστείτε το φαινόμενο: έλληνες τουρίστες στην Αυστρία αναγνώριζαν τον Γιούνκερ στο δρόμο και τον σταματούσαν για να του εκφράσουν τις ευχαριστίες τους! Δείξτε τη φωτογραφία του Γιούνκερ σε 100 γνωστούς σας και θα ‘ναι ζήτημα αν βρεθεί ένας να τον αναγνωρίσει. Πόσω μάλλον να τον δει στο δρόμο, σε μια ξένη χώρα. Αλλά, είπαμε, αφού το έκανε ο Παπανδρέου, γιατί να μην το κάνει και ο Γιούνκερ. Μάθανε πως πηδιόμαστε, πλακώσανε και οι Λουξεμβούργιοι…

♦ Η ντροπή του 2007
 
Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ είπε πως «ήταν φανερό από το 2008 ότι η Ελλάδα έχανε σε ανταγωνιστικότητα και γίνονταν συζητήσεις γι΄ αυτά τα θέματα με διαδοχικούς έλληνες υπουργούς (…) Από το 2008 ασκούσαμε πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα σωστά μέτρα ώστε να μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση που έδειχνε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Δεν βγάλαμε το πρόβλημα στον έξω κόσμο γιατί εκείνη την περίοδο το Ευrogroup ήταν ένα ανεπίσημο όργανο στο οποίο απλώς συζητούσαμε πράγματα. Ηταν όμως σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Εurogroup βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας (…) Πιέζαμε και χτυπούσαμε το καμπανάκι στις ελληνικές αρχές από το 2008. Αποτελεσματικά μέτρα έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτά τα μέτρα».
 
Γιατί από το 2008; Γιατί το 2007, χωρίς η κατάσταση να έχει καμιά διαφορά, ο χερ Γιούνκερ και τ’ άλλα καλόπαιδα του Eurogroup έκαναν τη χάρη στο φίλο τους τον Καραμανλή (όπως θα την έκαναν και σε κάθε άλλο πρωθυπουργό), να βγάλουν την ελληνική οικονομία από την «επιτήρηση», με στοιχεία εμφανώς μαϊμουδισμένα (το περιβόητο swap ήταν ένα μόνο απ’ αυτά). Ο Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές και με τη δική τους βοήθεια. Την ίδια, άλλωστε, βοήθεια προσφέρουν και στη σημερινή κυβέρνηση, δίνοντάς της μια περίοδο χάριτος μέχρι τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη. Από τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη θ’ αρχίσουν ξανά τα όργανα.
 
♦ Οσφυοκάμπτες
 
Ρωτήθηκε ο Σαχινίδης (συνέντευξη στη «Free Sunday») αν «υπάρχει πολιτικό αλλά και ηθικό θέμα από τις δηλώσεις τόσο του κυρίου Γιούνκερ όσο και της Κομισιόν ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Ενωσης ήξεραν για το “ελληνικό πρόβλημα” αλλά κανείς δεν μιλούσε» και απάντησε σαν γνήσιος οσφυοκάμπτης, ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα ήταν γνωστά, όμως κάποιοι «απέκρυψαν ή διαστρέβλωσαν στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκαλύψουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009». Απαλλάσσεται έτσι η ΕΕ και ενοχοποιείται μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία παραπλάνησε με ψευδή στοιχεία τους «κουτόφραγκους», πιάνοντάς τους κορόιδο. Ο Γιούνκερ, βέβαια, είπε το ακριβώς αντίθετο, όμως η δημοσιογράφος (Ρ. Μπιζόγλη) δεν θεώρησε σκόπιμο να πει στον υφυπουργό να σταματήσει να τη δουλεύει. Κατάπιε αμάσητη την απάντηση και πέρασε σε άλλο θέμα. Είναι, βλέπετε, κι αυτή η εργασιακή σχέση με την κυβερνητική ΕΡΤ που δεν επιτρέπει πολλά-πολλά. Οσφυοκάμπτης ο υπουργός έναντι των ευρωενωσιτών, οσφυοκάμπτης η δημοσιογράφος έναντι του υπουργού.
 
♦ Κουνγκ-φου χτύπημα του Κινέζου
 
Είναι γνωστό ότι ο Σημίτης είναι μοχθηρός άνθρωπος και χτυπά ύπουλα. Δεν θ’ άφηνε, λοιπόν, αναπάντητο το χτύπημα που του έδωσε ο Γιωργάκης, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει εξεταστική και για το ομόλογο της Goldman Sachs το 2005, που «μαγείρεψε» η κυβέρνηση Σημίτη. Μπορεί ο σημερινός πρωθυπουργός να ανέκρουσε πρύμναν, περιορίζοντας τελικά την εξεταστική στο διάστημα 2007-2009, όμως ο Κινέζος ήταν σίγουρο ότι θα χτυπούσε και χτύπησε με άρθρο του στα «Νέα». Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου διοχέτευαν τη δυασαρέσκειά τους για τη φράση «το Μνημόνιο δεν είναι πανάκεια», όμως αυτό το έκαναν για λόγους αποπροσανατολισμού. Γιατί το… κουνγκ-φου χτύπημα του Κινέζου ήταν άλλο και κατευθύνθηκε στα μούτρα της οικογένειας Παπανδρέου.
 
Δεν αρκεί «η έλευση ενός ή πολλών “εμίρηδων”» αλλά απαιτούνται «πολλές μικρές ξένες επενδύσεις που δεν στηρίζονται σε ειδικές ρυθμίσεις», έγραψε ο Σημίτης, φωτογραφίζοντας ευθέως την οικογένεια Παπανδρέου και τα νταλαβέρια της με τους «εμίρηδες», στα οποία, πέρα από τον ίδιο τον Παπανδρέου, τον υπουργό Παμπούκη και τον υφυπουργό Κουβέλη, πρωταγωνιστεί προκλητικά και ο αδελφός Νικολάκης, που… βοηθάει με το βαρύ του όνομα, όπως έχει πει. Γι’ αυτό και ο έντονος εκνευρισμός στο Μαξίμου. Διότι αυτό το πρώτο χτύπημα Κινέζου εξελήφθη σαν προειδοποιητική βολή: μη με ενοχλείτε, για να μη σας πάρει και σας σηκώσει.

♦ Σαν τον κλέφτη
 
Από τα κατσάβραχα έκανε τη διαδρομή Λάρισα-Λαμία ο πρωθυπουργός που… τον σταματούν στο δρόμο συνταξιούχοι και του προσφέρουν τη σύνταξή τους ή πολίτες που του λένε να κάνει κουράγιο και να συνεχίσει να αγωνίζεται για να σώσει τη χώρα. Πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στα διόδια συγκεντρώθηκαν και άνοιξαν τα διόδια της Πελασγίας, περιμένοντας και τον Παπανδρέου που θα επέστρεφε στην Αθήνα από τη φιέστα της Λάρισας. Υψηλόβαθμοι μπάτσοι, κουβαλώντας μαζί τους ευάριθμη αστυνομική δύναμη μαζεύτηκαν στα διόδια και ζήτησαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν, γιατί θα περνούσε ο πρωθυπουργός! Αυτοί, φυσικά, αρνήθηκαν και η πρωθυπουργική κουστωδία έκανε τελικά τη διαδρομή από το επαρχιακό δίκτυο, μέσω Δομοκού! Βλέπετε, θα τσαλακωνόταν η εικόνα του αν περνούσε και τον σταματούσαν οι διαδηλωτές. Τι να τους πει; Κάνεις κουβέντα σε τέτοιες περιπτώσεις; Απλά, την κάνεις από τα κατσάβραχα σαν τον κλέφτη.
 
♦ Ψιλό γαζί από Βγενόπουλο
 
Με το απαλλακτικό βούλευμα για τη δική του εμπλοκή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων στην τσέπη, ο Βγενόπουλος εμφανίστηκε ως… αρχάγγελος της κάθαρσης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, δείχνοντας αγωνία για την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου! Μέχρι και τρόπους για την αναζήτηση του μαύ-ρου χρήματος των μιζών υπέδειξε! Τους την είπε κιόλας: αν κι αυτή τη φορά δεν καταφέρετε να βρείτε τους ενόχους, τότε δεν έχει νόημα να συστήνονται εξεταστικές επιτροπές. Οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα (εντάξει το δούλεμα, όχι όμως και να τους φτύνει κατάμουτρα) και ο Βγενόπουλος… ανακάλεσε. Ο Βγενόπουλος συγκέντρωσε τα πυρά του κατά του Τσιτουρίδη, αλλά δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον Αλογοσκούφη, για τον οποίο είπε πως δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε. Και βέβαια, έβγαλε το άχτι του και κατά της ΤτΕ, λέγοντας πως όχι μόνο ήξερε, αλλά στελέχη της έδιναν συμβουλές στα Ταμεία για την αγορά δομημένων ομολόγων. Συμπέρασμα: όλοι είναι βρόμικοι, εκτός από το Βγενόπουλο, η τράπεζα του οποίου υπήρξε θύμα, διότι απλώς… χρησιμοποιήθηκε!
 
Ο Τσιτουρίδης, τελειωμένος πολιτικά που προσπαθεί μπας και ξανασταθεί στα πόδια του, ήταν αυτός που αντέδρασε αμέσως, δηλώνοντας: «Ο κατά τα λοιπά λαλίστατος κ. Βγενόπουλος ξέχασε να πει σήμερα ότι πουλούσε δομημένα ομόλογα από το 2005, πριν γίνω εγώ υπουργός Απασχόλησης. Αρα αποκλείεται εγώ να μετείχα ή να συντόνιζα ένα δήθεν κυβερνητικό σχέδιο». Σωστός ο παίχτης σ’ αυτά που λέει για τον Βγενόπουλο, αλλά την ουρά του γιατί τη βγάζει απέξω; Δεν ήταν υπουργός Εργασίας όταν τα υπό την εποπτεία του ασφαλιστικά ταμεία αγόραζαν δομημένα ομόλογα; Αρα, πρέπει πρώτον να παραδεχτεί ότι ο ίδιος ήταν απλώς ένας αχυράνθρωπος που δεν καταλάβαινε τι γινόταν πίσω από την πλάτη του και δεύτερον να αποκαλύψει ποιο κυβερνητικό όργανο συντόνιζε αυτή την επιχείρηση. Ο Βγενόπουλος έδειξε ευθέως Αλογοσκούφη (υπουργό) και Κουρή (γενικό γραμματέα υπουργείου Οικονομίας). Ο Τσιτουρίδης γιατί δεν λέει λέξη για τους συναδέλφους του; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα, βέβαια. Ούτε ο τραπεζίτης Βγενόπουλος θέλει να πάει η έρευνα σε βάθος ούτε ο Τσιτουρίδης. Πολιτικός τζόγος γίνεται.

♦ Επικίνδυνο ξεπούλημα
 
Συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψε στη Μόσχα ο Τσάβες! Να ‘ταν καμιά άλλη χώρα, χωρίς ενεργειακά αποθέματα, να το συζητούσαμε σε άλλη βάση, αλλά η Βενεζουέλα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρέλαιου διεθνώς. Τι τον θέλει τον πυρηνικό αντιδραστήρα; Ο Τσάβες βάζει τη Βενεζουέλα στον πυρηνικό χάρτη, συσφίγγοντας τις σχέσεις του με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό, που τον έχει περισσότερο ανάγκη, καθώς το άστρο του έχει ήδη πάρει την κατιούσα. Ενα μεγάλο μέρος των αξιών που παράγουν οι εργάτες και εργαζόμενοι της Βενεζουέλας θα μεταφερθεί στα ρωσικά ταμεία, για την κατασκευή ενός έργου που δεν το είχε ανάγκη η χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους. Κατά τα άλλα, κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για το… «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦιέστα αθλίων
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Τζαμάλα

Κόντρες 23 Φεβ 2026, 08:51

Kαρναβάλια

Κόντρες 21 Φεβ 2026, 08:03

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

Κόντρες 20 Φεβ 2026, 10:51

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

Κόντρες 16 Φεβ 2026, 13:39

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

Κόντρες 13 Φεβ 2026, 20:58

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

Κόντρες 11 Φεβ 2026, 14:41
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

24 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

23 Φεβ 2026, 09:20
Κόντρες

Τζαμάλα

23 Φεβ 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

23 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

22 Φεβ 2026, 09:22
Διεθνή

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

22 Φεβ 2026, 09:08
Πολιτισμός

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

22 Φεβ 2026, 08:44
Παιδεία

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

22 Φεβ 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

Εσθονία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1918).

Γκάνα: Ημέρα απελευθέρωσης (1966).

Μεξικό: Ημέρα σημαίας.

1920: Με πρωτοβουλία του Χίτλερ το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) μετονομάζεται σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP).

1945: Δολοφονείται στη βουλή ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μαχέρ αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας.

1972: Καταδίκες πέντε μελών του ΚΚΕ.

1975: Συλλαμβάνονται 37 αξιωματικοί που σχεδίαζαν ανατροπή της δημοκρατίας.

1993: Εντοπίζονται δύο βόμβες στα κτίρια των ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo