Ποια μπάνια του λαού; Αυτά είναι A Midsummer Night’s Dream
Κοιμάται βράζοντας ή βράζει κοιμώμενη; (η κοινωνία)
«You take my life, when you do take the means whereby I live» (Μου παίρνεις τη ζωή, όταν μου παίρνεις τα μέσα που μ’ αυτά ζω) Shakespeare, «Ο έμπορος της Βενετίας»
Αναρχία κάθε γνώμη/ Θέμις τύποι και λιμπρέτα/ πιο πολύ με σκιάζουν νόμοι/ παρά μπόμπες και στιλέτα/ (Γάμα Σουρής)
♦ Οι «διάφοροι» κατηγορούν τον Περισσό ΑΕ για απομονωτισμό: απαξάπαντες αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στην απόλυτη ένταξή του στον εθνικό κορμό (μη επιθυμούντες να φανεί το μικρόν του είναι τους).
♦ «Εδώ συνεργάστηκα με τον Φλωράκη, δεν θα συνεργαστώ με τον Γ. Παπανδρέου;» (Κ. Μητσοτάκης – τηλεοπτική δήλωση).
♦ «Οταν λοιπόν συγκρίνουμε εθνικούς μισθούς πρέπει να υπολογίζουμε όλους τους παράγοντες που καθορίζουν την αλλαγή στο μέγεθος της αξίας της εργατικής δύναμης, την τιμή και την έκταση των φυσικά και ιστορικά αναπτυγμένων πρώτων αναγκών ζωής, τα έξοδα εκπαίδευσης του εργάτη, το ρόλο της εργασίας των γυναικών και των παιδιών, την παραγωγικότητα της εργασίας, το εκτατικό και εντατικό μέγεθός της. Ακόμα και η πιο επιπόλαια σύγκριση απαιτεί πρώτα ν’ αναχθεί σε ισομεγέθεις εργάσιμες ημέρες το μέσο ημερομίσθιο για τους ίδιους κλάδους σε διάφορες χώρες. Υστερα από μια τέτοια εξίσωση των ημερομισθίων, το χρονομίσθιο πρέπει με τη σειρά του ν’ αναχθεί σε μισθό με το κομμάτι, μιας και μόνο ο δεύτερος αποτελεί μέτρο και της παραγωγικότητας και του εντατικού μεγέθους της εργασίας» (Το Κεφάλαιο – Εθνικές διαφορές στους μισθούς εργασίας).
♦ «Το διευρυνόμενο φάσμα της ιατρικής παρέμβασης, το οποίο χρακτηρίζεται ως ιατρικοποίηση της ζωής, συνεπάγεται δυο αλληλοσυνδεόμενες διεργασίες. Από τη μια πλευρά, υπάρχει μια τάση να διερύνεται ο ορισμός της αρρώστειας έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και βιολογικών φαινομένων. Ετσι, π.χ. ενώ η υπαγωγή του εγκλήματος σε ιατρικό πλαίσιο παραμένει υπο αμφισβήτηση, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση παράνομων ουσιών είναι πλέον ευρέως αποδεκτές ως ιατρικά προβλήματα. Το ίδιο και η παχυσαρκία, μια βιολογική παρέκκλιση που αναγνωρίζεται ως νοσηρή κατάσταση: σύμφωνα με τα κριτήρια των Αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, περίπου τα δύο τρίτα των ενήλικων ανδρών έχουν ήδη προσβληθεί. Σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια, περίπου τα δυο τρίτα του βρετανικού πληθυσμού χαρακτηρίζονται, αυθαίρετα, ότι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το διευρυμένο φάσμα νοσηρών καταστάσεων απασχολούνται όλο και περισσότερο με ψυχολογικούς και ηθικούς όρους. Τώρα πλέον που έχουν ανακαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό οι αιτίες των παλιών επιδηματικών μολυσματικών νόσων και που έχουν πλέον βρεθεί αναποτελεσματικές θεραπείες, οι αρρώστειες αυτές έπαψαν να αποτελούν απειλή και μυστήριο. Αντιθέτως, οι αιτίες των σύγχρονων επιδημιών παραμένουν σκοτεινές ενώ οι αποτελεσματικές θεραπείες μας διαφεύγουν. Σήμερα υπάρχει μια τάση να θεωρείται ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν επειδή το θέλουν (όπως π.χ. ότι ο καρκίνος προκαλείται από το «στρες» ή την κατάθλιψη) ή επειδή το αξίζουν (επειδή καπνίζουν ή πίνουν υπερβολικά). Ενώ οι άνθρωποι που πεθαίνουν από ιούς ή βακτήρια θεωρούνται γενικά άτυχοι και άξιοι συμπάθειας, εκείνοι που προσβάλλονται από καρκίνο ή καρδιακή νόσο παρουσιάζονται, τουλάχιστον σ’ έναν βαθμό, ως αξιοκατάκριτοι για τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους… Αν η αρρώστεια είναι το κόστος της αμαρτίας στη σύγχρονη Βρετανία, η ιατρική έχει γίνει μια ημιθρησκευτική σταυροφορία εναντίον των παλαιών αμαρτημάτων της σάρκας». (Michael Fitzpatrick, «Η τυραννία της υγείας»).
♦ Τέρμα το βίσση-(Νο!).
Βασίλης