Αχ, εκείνες οι χρονιές
πού να πήγαν, μάνα μου,
που ‘χες γιους αψίθυμους
και κορίτσι’ αμίλητα.
Μια φορά να στο ‘λεγαν
ποιον στη νύχτα πρόσμεναν,
τι βιγλίζαν, που εσύ
τίποτα δεν έβλεπες.
Ποια γροικούσαν βήματα,
που κανείς δε σίμωνε,
μόνο ο γέρος έβηχε
έξω, στο χαγιάτι μας.
(Φ. Λάδης, «Μικρές Σημαίες», 1974)
> Εκλογές είναι αυτές. Πώς να τις αγνοήσει; «Τη διαφοροποίησή του από τη γραμμή του κόμματος και της κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ εξέφρασε ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Σεβαστάκης». Ο ίδιος βουλευτής: «Το κοινό που συνέρρευσε στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και ιδίως το 2015 είναι μέρος και του ευρύτατου τηλεοπτικού κοινού» (www.samiakonvima.blogspot.com, 10/2018).
> «Αναγνώρισε την αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία…» (Ριζοσπάστης, 12/10/2018). Πώς λέμε έπαθα μια εγκεφαλία…
> «Ετσι λοιπόν, διαμορφώθηκε η αφηρημένη έννοια για ένα παγκόσμιο θεό, αντανάκλαση της εικόνας του μη συγκεκριμένου, του αφηρημένου ανθρώπου, που δέσποζε στο πεπρωμένο της αγοράς. Και η αντανάκλαση αυτή βρίσκει στο χριστιανισμό την πιο τέλεια έκφρασή της. Ο Μαρξ ξεσκέπασε τις ιδιομορφίες των θρησκειών στις εμπορικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στις καπιταλιστικές. Διαβάζουμε στο “Κεφάλαιο” του Μαρξ: “Μέσα σε μια κοινωνία παραγωγών εμπορευμάτων, όπου, η κοινωνική σχέση που διέπει την παραγωγή, συνίσταται για τους παραγωγούς, στο να βλέπουν τα προϊόντα τους μονάχα σαν εμπορεύματα, δηλαδή σαν κάτι απ’ το οποίο θα πάρουν αμοιβή, και να συγκρίνουν –κάτω από τον υλικό αυτό μανδύα- τα ιδιωτικά τους προϊόντα, σαν ίση ανθρώπινη εργασία, ο χριστιανισμός με τη λατρεία του αφηρημένου ανθρώπου και προπάντων στην αστική του εξέλιξη, με τον προτεσταντισμό, το θεϊσμό κ.λπ. είναι η πιο κατάλληλη μορφή θρησκείας”». (Λυσιέν Ανρύ: «Καταγωγή των θρησκειών»).
> «Γραμμένη» την έχει την υγεία των κατοίκων στις Σκουριές και τα πέριξ ο Κούλης. Λέει, λοιπόν, ότι θα δώσει τις άδειες στην υγειοπεριβαλλοντοκτόνο εταιρία μέσα στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής του.
> Ο λύκος κι αν εγέρασε: «Ως εκπομπή και ως άνθρωποι καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο αυτό που συνέβη χθες στο Α.Τ. Ομονοίας. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είμαστε απέναντί του. Καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως…», Ν. Μπογιόπουλος-Real Fm 16/10/2018. Πρώτα, «ως εκπομπή»=the master’s voice… Και, βέβαια, μας καλεί να ξεχάσουμε τα πολυάριθμα «συμβάντα» στο συγκεκριμένο τμήμα των μπάτσων.
> Οσο πανικοβάλλονται οι νεοναζί στη δίκη της Χ.Α. τόσο σκάνε φιδάκια από δω κι από κει.
> Από τη μία: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το εκρηκτικό υλικό που εξερράγη χθες στο υπουργικό συμβούλιο τοποθετήθηκε εκεί από τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ.». Κι από την άλλη: «Αυτό το κυβερνητικό σχήμα, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, είναι καταδικασμένο να συνεχίσει ως το τέλος». («Η άποψη της Εφ.Συν.», www.efsyn.gr/arthro/monodromos-gia-tin-kivernisi)
> Ομοθυμαδόν η καταδίκη για την επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας (ομόνοια, γαρ…): ΑΝΕΛ, Περισσός, Ποτάμι, ΛΑΕ. Κοινά επιχειρήματα ΛΑΕ και Περισσού…
> «Ηρθε η ώρα όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί να πουν: Τώρα με το ΚΚΕ» (Ριζοσπάστης, 13-14/10/2018). Ηγγικεν η ώρα, λοιπόν. Για την εκλογών την πίστη την αγία…
> Μόνιμη αγωνία τους.
> Ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός.
> Οι ΗΠΑ απαιτούν από το VMRO: Αφήστε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν. «Καθαρόαιμοι» ιμπεριαλιστές.
> Και το επίδομα θέρμανσης στην προεκλογική ατζέντα των συριζαίων.
> «Παγωμένη» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: 1,15 το λίτρο (κι όσοι μπορείτε. Οι υπόλοιποι είσαστε ελεύθεροι να… τουρτουρίζετε).
> Ανερυθριάστως: «Η κυβέρνηση “συνέγραψε” τον προϋπολογισμό του 2019 με τους θεσμούς…» – www.efsyn.gr, 15/10/2018.
> Από Eurostat: «Στην Ελλάδα το 2017 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 34,8% του πληθυσμού (3,7 εκ. άνθρωποι) έναντι 28,1% το 2008». Η κανονικότητα στη λόρδα και τη λιτότητα.
> Κι αν έχετε αντικαπιταλιστικές ανησυχίες μην… ανησυχείτε γιατί: «Οι εναλλακτικές στον καπιταλισμό είναι ήδη εδώ, ήταν πάντα εδώ!» (www.efsyn.gr, 15/10/2018). Εντός του καπιταλισμού, εννοείται…
> Και δεν είναι μόνο η ΕφΣυν που «σπρώχνει» τις λύσεις μέσα στον καρακαπιταλισμό… Ριζοσπάστης, 22/12/2009: «ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος ανασύνταξης του εργατικού κινήματος» (τα κεφαλαία δικά μας). Ριζοσπάστης, 13-14/10/2018: «ΜΕ ΣΚΟΠΟ την ανασύνταξη του κινήματος σε όλα τα επίπεδα» – αυτό δεν είναι κίνημα, είναι… ακίνητο.
> «Δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση» ΕφΣυν, 17/10/2018. Τζανακόπουλος: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά… Οποιος δυσφορεί στη διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο». Προς Κοτζιά. Αραγε θα… τρενάρουν τις διαφορές τους μέχρι τις εκλογές;
> Δίλημμα Αυστραλίας: Τελ Αβίβ ή Ιερουσαλήμ; Οι συγκυβερνώντες Συριζανέλ άνοιξαν το δρόμο…
> Ο τίτλος (από την www.kathimerini.gr): «200.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει ο αγροδιατροφικός τομέας». Στο κείμενο: «…200.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να συνεισφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα». Μπορεί, θα μπορούσε, ίσως, οψόμεθα εις Φιλίππους…
> Δημαγωγία.
> Μιλάμε για… γίγαντες που όρθωσαν το ανάστημά τους στην… ανομία (τι μας θυμίζει αυτό…): «Περίπου 20 καθηγητές έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο γραφείο 516 της Φιλοσοφικής σχολής… σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέλη της (σ.σ. του Ρουβίκωνα) να εισέλθουν στο χώρο». Μιλάμε για τσαγανό! Ή μήπως όχι: «Η κίνηση των καθηγητών κρίνεται συμβολική, όπως ανέφερε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου και οι καθηγητές αναμένεται να αποχωρήσουν». «Ωστόσο, οι καθηγητές… βρήκαν μπροστά τους φοιτητές οι οποίοι φαίνεται να είναι ομοϊδεάτες του Ρουβίκωνα ή έστω να μην ενοχλούνται από την παρουσία του…». Τελικά, η σιωπηρά πλειοψηφία αποδείχτηκε… μειοψηφία (η είδηση από την www.kathimerini.gr). Ο ηχηρός τίτλος: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνει ασπίδα εναντίον του Ρουβίκωνα».
> «Αδιανόητη εξέλιξη ένα νέο μνημόνιο» – Κούλης. Προς ψηφοφόρους.
> Με μάτια γουρλωμένα την ψήφο σου ζητώ.
> Να αυξηθεί η «παραγωγικότητα της εργασίας» (Eurobank – δελτίο «7 ημέρες οικονομία»). Γιατί το ξεζούμισμα συνεχίζεται ad perpetuum.
> Ακου «ωφελούμενοι» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σάμου.
> «Οι αποσπάσεις γίνονται πλέον με μειωμένα επιμίσθια, τα οποία καθυστερούν μήνες να καταβληθούν». Για τις αμοιβές εκπαιδευτικών αποσπασμένων στη Γαλλία.
> Καμπανάκι για το δημογραφικό: … γιατί χανόμαστε.
> «Εδώ και τώρα, σήμερα, διενεργούμε το πείραμα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα» Αλέκος Φραπεδιάρης. Τα… πειραματόζωα τα ρώτησε αν θένε; (Αυτός δε μίλησε για σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, μιας και μας τελείωσε…).
> Κρατάμε μια φράση από την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο μετρό: Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που έχει απομείνει.
> Προκλητική η υπουργός με τα γεμιστά: «Είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια».
> Ολα καλά.
Βασίλης