Δύο χιλιάδες είκοσι δυο
λαοί και όνειρα ρημαδιό
Την προηγούμενη βδομάδα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια χωρίς τον Χρόνη Μίσσιο, τον συγγραφέα –και όχι μόνο, ως γνωστόν- που μιλώντας σε φοιτητές της Νομικής το 1990 είπε «η δυστυχία της γενιάς σας είναι ότι δεν έχετε ούτε ένα τόσο δα λόγο να πάτε φυλακή».
Συμπληρώθηκαν επίσης 59 χρόνια από τον θάνατο του Aldus Huxley που έλεγε: «Εκεί που η “επιθυμία για τάξη” γίνεται πραγματικά επικίνδυνη είναι στην κοινωνική σφαίρα, μέσα στους κόλπους της πολιτικής και της οικονομίας. Εδώ πλέον η θεωρητική υπαγωγή της ανυπότακτης πολλαπλότητας στην κατανοητή ενότητα μετατρέπεται στην πρακτική υπαγωγή της ανθρώπινης ποικιλίας σε υπάνθρωπη ομοιομορφία, της ελευθερίας σε δουλεία».
Τι φωνάζετε ρε; Είναι απολύτως φυσικό σε μια κιβωτό που σέβεται το όνομά της, να υπάρχουν όλα. Οχι μόνο καλά και ανυπεράσπιστα είδη, αλλά και θηρία, αρπακτικά και λοιπά.
Στο μεταξύ, μας έχουν σπάσει τα καρύδια (και δεν αναφερόμαστε στους απλούς και στερημένους παιδείας) να ακούμε τη λέξη «πάτερ» άκλιτη. Ο, του, τον, ω, όλα πάτερ, ασάλευτα!
Δεν το λένε οι… κομμουνιστές, αλλά η «Καθημερινή»: Χάθηκαν 115.856 θέσεις εργασίας τον Οκτώβρη!
Αυτοί θα πάνε στις γιορτές στα λαμπερά τραπέζια
στους πιο καλούς «προορισμούς», θα κάνουν και λεζάντα
και κάποιοι παρακολουθούν δίχως να τους αγγίζει
το γεγονός πως μένουνε σκυλάκια τους για πάντα.
«Δεν θέλεις να γίνεις αϊτός, Ανθρωπάκο. Γι’ αυτό σε τρώνε τα όρνεα. Φοβάσαι τους αϊτούς κι έτσι ζεις κοπαδιαστά και κοπαδιαστά εξολοθρεύεσαι. Γιατί μερικά από τα κοτόπουλά σου έχουν κλωσήσει αυγά όρνεων. Και τα όρνεά σου έχουνε γίνει οι Φύρερ σου ενάντια στους αϊτούς, τους αϊτούς που θελήσανε να σε οδηγήσουν σε μακρινότερες, πιο υποσχετικές αποστάσεις. Τα όρνεα σε δίδαξαν να τρως ψοφίμια και να ‘σαι ικανοποιημένος με ελάχιστα σπυριά σιτάρι. Σ’ έμαθαν και να ωρύεσαι “ζήτω, ζήτω, Μέγα Ορνεο!”. Τώρα λιμοκτονείς και πεθαίνεις κι ακόμη φοβάσαι τους αϊτούς που κλωσάνε τα κοτόπουλά σου» (Wilhelm Reich – «Ακου ανθρωπάκο»).
Οι αρχές θα δημιουργήσουν εφαρμογή στα κινητά με κόκκινο κουμπί «πανικού» που θα καλεί σε βοήθεια προς το 112, για να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών και παρεμφερείς άσχημες καταστάσεις. Ως εδώ (ας τα λέμε) καλά. Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής όμως, είδαμε ότι εκτός από τη θέση του θύματος (με GPS) και το ονοματεπώνυμό του, περιέχονται και άλλα ατομικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ηλικία και βάρος. Ηλικία και βάρος; Χα! Πόσες γυναίκες λέτε να δεχτούν αυτή την εφαρμογή;
Καμαρώνει ο υπουργός Ψηφίδια (Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρε) για τη μεγάλη επιτυχία: Κοντεύουν στο ένα δισ. οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο, ένα μήνα πριν βγει το ψηφιακά εθνοσωτήριο έτος.
Δεν έχουν τέλος τα τέλη που επιβάλλουν οι αρχές (είναι ζήτημα αρχής). Πλάκωσαν (αναρτήθηκαν κατά το κομψότερον και αναμένουν την εξόφλησή τους παρά των υποζυγίων) κι αυτά της κυκλοφορίας, αφού –ως γνωστόν- δεν μπορείς να κυκλοφορείς τζάμπα (ποιο «laissez passer» ρε;).
Oh my god! Ο Κάρολος απαγόρεψε το φουά γκρα σε όλες τις βασιλικές κατοικίες! Καλά, εδώ τείνει να απαγορευτεί η τροφή εν γένει.
Κι αν ήτανε μεσαίωνας ο εικοστός αιώνας
τώρα είναι επιστροφή προς την προϊστορία.
Μόλις έντεκα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνουν οκτώ (από επτά) δισεκατομμύρια οι άνθρωποι επί Γης. Το 1950 υπήρχαν μόλις δυόμισι δισ. άνθρωποι και το 1800 λιγότεροι από ένα δισ.
Και αφού πιαστήκαμε με αναδρομές, εξελίξεις και μετεξελίξεις, κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο ελληνικός λαός ξέχασε οριστικά «τι σημαίνει Δεξιά».
Και μέσα σε όλα τα άλλα, ξαναφουντώνει ο κορονοϊός στην Κίνα και ξαναρχίζουν τα… παραδοσιακά πλέον (άγρια) lockdown.
Αφού έτσι κι αλλιώς ο ρόλος που επιτελεί είναι διακοσμητικός, γιατί δεν την κρεμάτε στα εορταστικά δέντρα σας;
Κοκκινοσκουφίτσα