Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη
  • Πορτοκαλί κατάθλιψη
  • Γκαλοπατζήδες χωρίς καπίστρι
  • Η Αυγερινοπούλου, ο σύζυγος ή τέως σύζυγος ή σύντροφος και το ανύπαρκτο «πόθεν έσχες»
  • Η Χεζμπολά επεκτείνει τη στεγαστική βοήθεια σε περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων
  • Ισραηλινοί δεσμοφύλακες πυροβόλησαν εννέα φορές εξέχοντα παλαιστίνιο κρατούμενο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Σκληρό παζάρι στον γερμανογαλλικό άξονα
Διεθνή

Σκληρό παζάρι στον γερμανογαλλικό άξονα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Οκτ 2022, 14:33

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 26 Οκτώβρη στο Φοντενεμπλό κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας, παρουσία του γερμανού καγκελάριου και του γάλλου προέδρου, που γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, συμβολίζοντας τη λειτουργία του γερμανογαλλικού άξονα. Κάτι δικαιολογίες που προβλήθηκαν αρχικά, όπως ότι η Αναλένα Μπέρμποκ δεν… άδειαζε, γιατί ήθελε νε εκμεταλλευτεί τις διακοπές των σχολείων και να περάσει χρόνο με τα παιδιά της, ήταν επιεικώς γελοίες και εγκαταλήφθηκαν. 

Off the record και οι δύο πόλοι του γερμανογαλλικού άξονα παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν τριβές ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Επίσημα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «χρειάζονταν λίγο ακόμη χρόνο και γι΄ αυτό οι δύο πλευρές εκτίμησαν πως θα είχε νόημα μια αναβολή». Από τη γαλλική πλευρά δεν υπήρξαν δηλώσεις αλλά μόνο διαρροές που εξέφραζαν οργή. «Οι Γερμανοί κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούνται συχνά οι Γάλλοι: Παίρνουν αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτούν τους εταίρους τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους» έγραψε το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.

Το πεδίο των τριβών είναι γνωστό. Οι Γάλλοι διαφωνούν με τη στάση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, όπως εκφράζεται και με το πακέτο των 200 δισ. που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Σολτς για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε κοινή ευρωπαϊκή λύση. Οι Γάλλοι είναι οργισμένοι και με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας, ύψους 100 δισ. ευρώ. Η Γερμανία προχωρά μόνη της και στον εξοπλιστικό τομέα, περιφρονώντας το σχέδιο του Μακρόν για «κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, με συμπράξεις ανάμεσα στα μονοπώλια των στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας.

Γαλλία και Ιταλία παράγουν από κοινού (κοινοπραξία Eurosam) τα πυραυλικά συστήματα SAMP-T αλλά η Γερμανία δεν μπαίνει στο κονσόρτσιουμ και αναζητά συνεργασία με τις ΗΠΑ για συστήματα Patriot. Η Γαλλία «καίγεται» να προωθήσει τα Rafale και να δημιουργήσει κοινοπραξία για την παραγωγή πολεμικού αςεροσκάφους νέας γενιάς, αλλά η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει αμερικανικά F-35. Κοντολογίς, η Γερμανία θέλει να προωθήσει τη δική της πολεμική παραγωγή σε τομείς που δεν είναι δυνατή, «βυσματώνοντας» τη Γαλλία και την ιδέα του «ευρωστρατού», στον οποίο η Γαλλία θα διεκδικούσε ηγετικό ρόλο, λόγω της ανεπτυγμένης πολεμικής βιομηχανίας της.

Η απάντηση της Γαλλίας στη Γερμανία ήρθε με το μπλοκάρισμα του αγωγού φυσικού αερίου MidCat, που θα συνέδεε την Ιβηρική (κυρίως την Ισπανία) με τη Γερμανία, περνώντας από γαλλικό έδαφος και μεταφέροντας επαναεριοποιημένο LNG από ισπανικά λιμάνια (η Ισπανία προμηθεύεται LNG από την Αλγερία και άλλες χώρες και διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επαναεριοποίησης). Ο Μακρόν, με συντονισμένες κινήσεις προς τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σαμποτάρισε το γερμανικό σχέδιο για τον αγωγό MidCat, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο οικονομικά και περιβαλλοντικά» (η Γαλλία, ως γνωστόν, στηρίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια και σχεδιάζει εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και κατασκευή νέων αντιδραστήρων), προσφέροντας ως αντάλλαγμα την κατασκευή ενός «πράσινου ενεργειακού διαδρόμου» μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας. Ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει καθαρό υδρογόνο, όπως είπε ο Πέδρο Σάντσεθ, αλλά επειδή η υπόθεση του υδρογόνου ως καυσίμου είναι για το μέλλον, θα υπάρξει μια… μεταβατική φάση κατά την οποία ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο «το οποίο χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά».

«Δεν είναι οι εθνικές στρατηγικές αυτές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά η ευρωπαϊκή στρατηγική», έλεγε πριν από μερικές μέρες ο Μακρόν, φωτογραφίζοντας το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Σολτς, αλλά δεν έπεισε ότι η Γαλλία, τραβώντας την Ισπανία στο σχέδιο για τον υποθαλάσσιο αγωγό Βαρκελώνης-Μασσαλίας, ασκεί ευρωπαϊκή και όχι γαλλική στρατηγική.

Οι τριγμοί στον γερμανογαλλικό άξονα ακούγονται καθαρά. Ομως, η ρητορική ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις δεν ξεπερνά τα όρια των διπλωματικών υπαινιγμών, που συνοδεύονται από όρκους πίστης στη συνεργασία τους. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ μίλησε για την ανάγκη μιας επανεκκίνησης στη συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας ώστε να γίνει ισχυρότερη. Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Σολτς στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και θα ξανασυναντηθούν στο Παρίσι την Τετάρτη. Μάλιστα, ο Μακρόν διατράνωσε από τις Βρυξέλλες τη βούλησή του να συνεργαστεί στενά με τον Σολτς ώστε να βρεθούν «σημεία σύγκλισης», γιατί δεν είναι καλή ούτε για την Ευρώπη η «απομόνωση» της Γερμανίας. «Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρχει ευρωπαϊκή ενότητα και να αποτελεί η Γερμανία μέρος της», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση Μακρόν-Σολτς στις Βρυξέλλες έσωσε τα προσχήματα, όμως δεν εξομάλυνε τις διαφορές. Η απόφαση των «27» κάθε άλλο παρά υποχώρηση –επί της ουσίας- της Γερμανίας δείχνει. Γι’ αυτό και ο Σολτς με τον Μακρόν θα ξανασυναντηθούν στο Παρίσι. Και ποιος ξέρει πόσες φορές ακόμη θα συναντηθούν -οι ίδιοι και οι κορυφαίοι υπουργοί τους- και αν τελικά θα καταστεί δυνατή η σύγκληση της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων στο Φοντενεμπλό τον Γενάρη ή θα χρειαστεί νέα αναβολή. Σύμφωνα  με τη «Le Monde», το Παρίσι «δεν είναι εξίσου κατηγορηματικό με το Βερολίνο» όσον αφορά τη διεξαγωγή του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών τον Γενάρη του 2023.

Το παζάρι ανάμεσα στις δυο ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ είναι σκληρό, όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως σ’ αυτή τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει ρήξη αλλά ένας ακόμη συμβιβασμός. «Οταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν τα πάνε καλά, έχει ολόκληρη η ΕΕ πρόβλημα», έγραψε το Politico και έχει δίκιο. Μπορούν Γερμανία και Γαλλία να κάνουν χωρίς την ΕΕ; Η απάντηση είναι μονολεκτική και δεν χρειάζεται επεξηγήσεις: όχι! Δεν μπορούσαν να κάνουν χωρίς την ΕΕ προηγουμένως, πόσο μάλλον τώρα, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, από τον οποίο βγαίνουν χαμένες και οι δύο χώρες και η ΕΕ.

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τριγμοί από τον γερμανογαλλικό άξονα. Στην περίοδο της συστημικής κρίσης του 2009 και των επόμενων ετών, η Μέρκελ δεν υποχώρησε στην πίεση του Ολάντ για την έκδοση ευρωομολόγων. Στην κρίση της πανδημίας, όμως, η Μέρκελ υποχώρησε στην πίεση του Μακρόν για περιορισμένο κοινό δανεισμό και έτσι προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης. Φυσικά, τα γερμανικά μονοπώλια θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Μένει να δούμε πού θα καταλήξει το παζάρι τους για το ενεργειακό. Την κατάληξη θα την αντιληφθούμε όταν ανακοινωθεί ο χρόνος σύγκλησης της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων στο Φοντενεμπλό ή κάπου αλλού στη Γαλλία (που είναι η… γηπεδούχος αυτή τη χρονιά). Μετά, θα πληροφορηθούμε και το περιεχόμενο της συμφωνίας. Θ’ ακούσουμε και τη Μελόνι (αν είναι τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας) να σκούζει.

Δε χρειάζεται, βέβαια, να σημειώσουμε πως το σκληρό παζάρι ανάμεσα στις κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στις δυο χώρες και σε όλη την ΕΕ. Είναι ένα παζάρι καθαρά για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και εν γένει της καπιταλιστικής οικονομίας στις δυο χώρες.

Εκτύπωση 🖨
ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤα τσουτσέκια της Πρεσβείας
Επόμενο άρθρο Την Πέμπτη η αγωγή των απόστρατων κατά του Νίκου Μπογιόπουλου

Σχετικά Αρθρα

Η Χεζμπολά επεκτείνει τη στεγαστική βοήθεια σε περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων

Διεθνή 4 Νοέ 2026, 13:18

Ισραηλινοί δεσμοφύλακες πυροβόλησαν εννέα φορές εξέχοντα παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή 4 Νοέ 2026, 13:03

Η συντριπτική ήττα του Τραμπ και η πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Διεθνή 4 Νοέ 2026, 12:32

Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Διεθνή 3 Νοέ 2026, 13:51

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

Διεθνή 3 Νοέ 2026, 10:39

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

Διεθνή 2 Νοέ 2026, 19:53
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2026, 00:01
Κόντρες

Πορτοκαλί κατάθλιψη

4 Νοέ 2026, 20:21
Πολιτική

Γκαλοπατζήδες χωρίς καπίστρι

Ολα τα γκάλοπ είναι κάλπικα, αλλά κάποια παραείναι

4 Νοέ 2026, 18:38
Πολιτική

Η Αυγερινοπούλου, ο σύζυγος ή τέως σύζυγος ή σύντροφος και το ανύπαρκτο «πόθεν έσχες»

4 Νοέ 2026, 17:46
Διεθνή

Η Χεζμπολά επεκτείνει τη στεγαστική βοήθεια σε περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων

4 Νοέ 2026, 13:18
Διεθνή

Ισραηλινοί δεσμοφύλακες πυροβόλησαν εννέα φορές εξέχοντα παλαιστίνιο κρατούμενο

4 Νοέ 2026, 13:03
Διεθνή

Η συντριπτική ήττα του Τραμπ και η πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

4 Νοέ 2026, 12:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2026, 00:01
Εργατικά

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

3 Νοέ 2026, 20:59
Πολιτική

Να τα χαίρεστε τα σιωναζιστικά καθάρματα

Επιβάτες του Crown Iris επέδειξαν τα γεννητικά τους όργανα και ούρησαν μπροστά σε μικρά παιδιά στη Σύρο!

3 Νοέ 2026, 20:56
Κόντρες

Πετώντας με τα φτερά μιας σερβιέτας

3 Νοέ 2026, 19:26
Διεθνή

Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

3 Νοέ 2026, 13:51
Καταστολή

Η Λιμενάρχης Σύρου απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για την άφιξη του Crown Iris

3 Νοέ 2026, 13:29
Πολιτική

Η κυβερνητική ΕΡΤ αβαντάρει τους νεοναζιστές για να υπηρετήσει το κάλπικο αφήγημα του Μητσοτάκη

3 Νοέ 2026, 11:55
Διεθνή

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

3 Νοέ 2026, 10:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη

3 Νοέ 2026, 00:01
Διεθνή

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

2 Νοέ 2026, 19:53
Κόντρες

Koulis the Untouchable

2 Νοέ 2026, 19:09
Αγροτικά

Φάμπρικα αναβολών στις δίκες των λαμόγιων της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της ΝΔ στο κόλπο των αναβολών

2 Νοέ 2026, 15:27
Εργατικά

Τρομο-δίωξη γιατρού επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του

2 Νοέ 2026, 11:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

Αγγλία: Ημέρα Gai Fawkes.

1605: Συλλαμβάνονται ο Γκάι Φοκς και οι συνεργάτες του σε τούνελ κάτω από τη Βουλή των Λόρδων με 36 βαρέλια πυρίτιδα.

1944: Ο Γεώργιος Παπανδρέου εν αγνοία του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνει τη διάλυση του ΕΛΑΣ και των άλλων οργανώσεων στις 10 Νοεμβρίου.

1968: Συλλήψεις και παραπομπή 41 ατόμων σε στρατοδικείο, 34 καταδίκες.

1969: Τέσσερις καταδίκες μελών του ΑΕΜ, μία μέλους του τροτσκιστικού Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος και πέντε μελών του ΠΑΜ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo