Στη Φρανκφούρτη γίνεται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση βιβλίου. Τα σημερινά εγκαίνια της 75ης έκθεσης έχουν ήδη σφραγιστεί από την αποχώρηση εκατοντάδων εκδοτών και συγγραφέων, εξαιτίας της απόφασης του διευθυντή της έκθεσης Γιούργκεν Μπος να «αναβάλει» την προγραμματισμένη για τις 20 Οκτώβρη βράβευση της συγγραφέα Αντάνια Σίμπλι. Ο λόγος; Είναι Παλαιστίνια!
Ο Μπος, μετά την εξαπόλυση της «Καταιγίδας του Αλ Ακσα» από την Παλαιστινιακή Αντίσταση, δεν είχε πάρει απλώς θέση υπέρ των σιωναζιστών, αλλά είχε ανακοινώσει πως θα οργάνωνε «ειδικές εκδηλώσεις» που «θα κάνουν ιδιαίτερα ορατές τις φωνές των εβραίων και του Ισραήλ» (οι κακόμοιροι, πάσχουν από έλλειψη πρόσβασης στα διεθνή αστικά ΜΜΕ).
Ηταν προφανές πως ο Μπος εννοούσε επιβολή μονοπώλιου των σιωνιστικών θέσεων και αποκλεισμό κάθε άλλης φωνής. Αποκλεισμό ακόμα και των ίσων αποστάσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρους που έχουν σχέση με το εμπόριο της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας (είναι η πιο βολική στάση).
Και άμ’ έπος άμ’ έργον. Ο Μπος ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης απονομής του γερμανικού βραβείου LiBeraturpreis στην παλαιστίνια συγγραφέα Αντάνια Σίμπλι. Η 49χρονη Σίμπλι, το έργο της οποίας γνωρίζει διάδοσης και αποδοχής σε πολλές χώρες, επιλέχτηκε να βραβευτεί για το μυθιστόρημά της «A Minor Detail» («Μια ασήμαντη λεπτομέρεια»), που αναφέρεται στο βιασμό μιας νεαρής Παλαιστίνιας από σιωνιστές στρατιώτες το 1949, στην έρημο Νεγκέφ (το μυθιστόρημα στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα).
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017 και το 2020 κυκλοφόρησε η αγγλική μετάφρασή του, που κέρδισε υποψηφιότητες για το Βραβείο Μπούκερ (Bρετανία) και το Νational Book Award (ΗΠΑ). Πέρυσι το βιβλίο της Σίμπλι μεταφράστηκε και στα γερμανικά και η συγγραφέας του ανακηρύχτηκε ως αυτή που θα βραβευθεί με το LiBeraturpreis (Γερμανία), η τελετή απονομής του οποίου γίνεται κάθε χρόνο στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Το σιωνιστικό λόμπι είχε αντιδράσει στη βράβευση της Σίμπλι πριν από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου LiBeraturpreis είχε παραιτηθεί, καταγγέλλοντας δημόσια ότι το βιβλίο περιλαμβάνει… «αντισημιτικές αφηγήσεις» (τι πρωτότυπο για φιλο-σιωνιστή!). Η εξαπόλυση της «Καταιγίδας του Αλ Ακσα» ήταν το πρόσχημα για τη ματαίωση της τελετής βράβευσης, καθώς το βραβείο δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
Ξέσπασε σάλος. Καταρχάς, αποχώρησαν από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου σχεδόν όλοι οι άραβες εκδότες. Η Arab Publishers’ Association in Egypt ζήτησε τήρηση γραμμής τουλάχιστον ίσων αποστάσεων: «Σίγουρα καταγγέλλουμε οποιαδήποτε επίθεση σε έναν άμαχο πληθυσμό από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά το να βλέπουμε την υπόθεση από μία πλευρά και να αποδεχόμαστε αυτήν την αδικία την οποία έχει υποστεί ο παλαιστινιακός λαός εδώ και δεκαετίες είναι μεγάλο λάθος», έγραψε σε ανακοίνωσή της. Η Sharjah Book Authority, κρατικό εκδοτικό των ΗΑΕ, ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή της από την Εκθεση.
Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 600 εκδότες και συγγραφείς, που τονίζουν ότι «η Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει την ευθύνη, ως μεγάλη διεθνής έκθεση βιβλίου, να δημιουργεί χώρους, όχι να τους κλείνει, για τους παλαιστίνιους συγγραφείς, ώστε να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους για τη λογοτεχνία μέσα σε αυτούς τους τρομερούς, σκληρούς καιρούς».
Εντρομη η Litprom, η γερμανική επιτροπή του βραβείου LiBeraturpreis, προσπάθησε να τα μπαλώσει, αναφέροντας ότι απλά… ανέβαλε την τελετή βράβευσης, «λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς» (!), πως «δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση η απονομή του βραβείου στην Αντάνια Σίμπλι» και πως αναζητά τον κατάλληλο χώρο για να απονείμει το βραβείο αργότερα! Η Litprom δεν τόλμησε να ισχυριστεί ότι η τελετή απονομής αναβλήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Σίμπλι, όπως προβοκατόρικα είχαν γράψει οι New York Times. Η αμερικανίδα εκδότρια της Σίμπλι ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της παλαιστίνιας συγγραφέα.