Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Τα πρώτα χαστούκια στον Μητσοτάκη
Πολιτισμός

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Τα πρώτα χαστούκια στον Μητσοτάκη

Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Νοέ 2024, 20:37

Σε άρθρο μας για την εξαγγελία Μητσοτάκη περί Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών αναφέραμε:

  • Οτι η εξαγγελία Μητσοτάκη-Πιερρακάκη-Μενδώνη-Λιβάνιου είναι μια επικοινωνιακή πομφόλυγα με σκόπιμες αοριστολογίες που κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ώστε οι καλλιτέχνες, που έδωσαν έναν διμηνιαίο μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στο κατάπτυστο ΠΔ 85/2022, να κρατηθούν στο σκοτάδι και να αποσοβηθούν οι αντιδράσεις, μέχρις ότου η κυβέρνηση θεωρήσει ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση
  • Οτι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης (ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατακερματισμός πτυχίων και πτυχία-σούπα για όλες τις «ανάγκες» της αγοράς, υποβιβασμός του δημόσιου πανεπιστήμιου, επιχειρηματική λειτουργία του, κ.λπ.), όπως και το ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στον αγώνα των καλλιτεχνών που εξεστόμισε ο Μητσοτάκης τη στιγμή που παρουσίαζε τους άξονες του νέου πονήματος, προϊδεάζουν και για το περιεχόμενό του
  • Οτι πουθενά δεν γίνεται λόγος για κατάργηση του Π.Δ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)», με το οποίο προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με τις προβλεπόμενες αποδοχές απόφοιτοι κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ. Και σύμφωνα με το οποίο στην κατηγορία ΔΕ υπάγονται, με κάποιες εξαιρέσεις, οι απόφοιτοι των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών. Αντίθετα, όλοι θυμόμαστε ότι όλο το διάστημα έως το τέλος του αγώνα, μέχρι και τη συνάντηση του Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, ο αυτοκρατορίσκος εμφανιζόταν αμετακίνητος και αισχρά προκλητικός, υπερασπίζοντας με νύχια και δόντια το Π.Δ. 85/2022 και την τροπολογία 1565/2023, σύμφωνα με τα οποία τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών υποβαθμίζονται από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΔΕ, ενώ τα μισθολογικά των καλλιτεχνών υποτίθεται ότι θα ρυθμιζόταν με μια ΚΥΑ-κουρελόχαρτο
  • Οτι ενώ υπάρχει ήδη αυτό, γίνεται αναφορά για τη δημιουργία «καλλιτεχνικού προσοντολογίου», που θα θεσπίζει μια νέα κατηγορία ΚΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) για την πρόσληψη απόφοιτων παραστατικών τεχνών σε φορείς του δημόσιου τομέα. Δεν διευκρινίζεται τι θα είναι αυτή η νέα κατηγορία ΚΕ. Θα είναι απλά μισθολογική, όπως έλεγε η ΚΥΑ της απάτης ή θα είναι επαγγελματική-ακαδημαϊκή; Θα είναι ισότιμη με την κατηγορία ΤΕ των παλιών απόφοιτων των ΤΕΙ (κάτι που ίσχυε πρακτικά μέχρι τη δημιουργία του Π.Δ. 85) και αν είναι έτσι προς τι η δημιουργία της; Αρα εδώ κάποιο λάκκο έχει η φάβα και μας φέρνει στο νου την κατάπτυστη ΚΥΑ-απάτη
  • Οτι η ισχύουσα νομοθεσία για τις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές αναφέρει με σαφήνεια ότι αυτές είναι Ανώτερες (ο βασικός ιδρυτικός νόμος 1158/1981, και στη συνέχεια όλα τα ΠΔ που αφορούν τους Κανονισμούς Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών). Συνεπώς, οι τωρινές εξαγγελίες που ξαναβαφτίζουν τις καλλιτεχνικές σχολές Ανώτερες, ενώ στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  αυτές είναι τέτοιες ακόμη και τώρα, υποκρύπτει παγίδα που πρακτικά διαχωρίζει τους παλιούς απόφοιτους αυτών των σχολών από αυτούς που θα φοιτήσουν σε αυτές από δω και μπρος
  • Οτι καθιερώνονται κατηγορίες πτυχίων. Οι απόφοιτοι των  πέντε (5) Τμημάτων που θα συνιστούν την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και  προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), μιας και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ΑΕΙ. Οι υπόλοιποι, μια πολύ πλατιά μάζα απόφοιτων ιδιωτικών και δημόσιων Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, θα αποκτούν πτυχία υποδεέστερα, και θα ανήκουν στην κατηγορία ΚΕ
  • Οτι είναι απορίας άξιο με τι προσωπικό -νέα μέλη ΔΕΠ- θα στελεχωθούν τα Τμήματα της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, όταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα δημόσια πανεπιστήμια το διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό πρέπει να είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου. Γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι από αυτούς που διδάσκουν ήδη στις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές έχουν έστω κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο, ιδίως δε, δεν κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών. Και αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιαιτερότητας των σπουδών και λόγω του ότι έως τώρα δεν υπήρχαν αντίστοιχες σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι θα υπάρχει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και μια πανσπερμία και ένα πλήθος συμβασιούχων. Κοντολογίς και σε αυτήν την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Οτι για όλους αυτούς τους λόγους οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και ψυλλιασμένοι για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχέδιου που θα ιδρύει την «Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών». Οτι πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και από τώρα με γενικευμένες και μαζικές κινητοποιήσεις να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούν από τα δίκαια αιτήματά τους, που προμετωπίδα και βασική προϋπόθεση έχουν την εδώ και τώρα κατάργηση του κατάπτυστου Π.Δ. 85/2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και δώθε έχουν περάσει λίγες μέρες και ήδη ο Μητσοτάκης εισέπραξε τα πρώτα χαστούκια, από τον Παννελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και από τους καλλιτέχνες του χορού. Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά σημάδια γιατί διαφαίνεται ότι η επικοινωνιακή πομφόλυγα Μητσοτάκη δεν είχε την αναμενόμενη από την κυβέρνηση ανταπόκριση.

Οι καλλιτέχνες δεν είναι χαχόλοι να καταπίνουν αμάσητα τα ψέματα και τις παγίδες. Το πραγματικό φρένο, όμως, στους σχεδιασμούς θα μπει όταν γενικευτεί και μαζικοποιηθεί ο αγώνας τους.

Η απάντηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στις εξαγγελίες Μητσοτάκη   

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Σαπφούς 10 – Αθήνα, Τηλ.: 210.3213694, 210.3215246 – fax : 210.3240827

pmu@pmu.gr

www.pmu.gr/

https://www.facebook.com/pmu.gr

Από “Απόφοιτοι Λυκείου” ….. “παράφωνοι”.

Παραφωνία χαρακτηρίζει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τους αγώνες χιλιάδων σπουδαστών και καλλιτεχνών που με Συλλόγους και Σωματεία, πάλεψαν ενάντια στο Π.Δ και ανάγκασαν την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών.

Αναμένουμε φυσικά να δούμε το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου και απαιτούμε να πάρουμε μέρος στη συζήτηση στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής.

Ωστόσο με βάση όσα ήδη έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο θα αφορά λίγους, ενώ οι καλλιτεχνικές σπουδές θα παραμείνουν ένα μεγάλο ακριβό σούπερ μάρκετ πολλών βαλαντίων, με ακόμα μεγαλύτερη ψαλίδα και διαφοροποίηση στους αποφοίτους τους. Ακόμα δεν υπάρχει καμία εξαγγελία για την προετοιμασία των χιλιάδων υποψηφίων για να μπορούν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μην τολμήσει να συνδέσει την ίδρυση του νέου ΑΕΙ με τη συζήτηση για δίδακτρα με βάση τους απαράδεκτους νόμους που έχει ψηφίσει, να μην τολμήσει να αφαιρέσει επαγγελματικά δικαιώματα ή να χειροτερεύσει τους όρους δουλειάς στους  εργαζόμενους καλλιτέχνες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού σε ετοιμότητα. Δε δεχόμαστε μαθήματα “ορθοφωνίας” από μια Κυβέρνηση που υποβαθμίζει κάθε μέρα τη ζωή μας. Δε θα περάσουμε σε “αφωνία”. Θα τραγουδάμε, θα παλεύουμε, θα διαδηλώνουμε. Για την Κυβέρνηση οι Τέχνες και ο Πολιτισμός είναι τουριστική ατραξιόν. Για εμάς είναι ανάγκη. Και από τις ανάγκες μας δεν κάνουμε πίσω. Ούτε Απόφοιτοι Λυκείου, ούτε παράφωνοι λοιπόν.

Αγωνιστικά περιμένουμε και επαγρυπνούμε.

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.Χω.Χο)

H πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, Μίνα Ανανιάδου, δήλωσε στο tvxs:

Εχουμε αιτηθεί άμεσο προγραμματισμό συνάντησης με το υπ. Παιδείας εδώ και έναν μήνα χωρίς κάποια απάντηση. 

Η μοναδική συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί ήταν ενάμιση χρόνο πριν, 1 Μαρτίου του 2023, στην πρώτη επιτροπή έργου όπου είχαμε καταθέσει ένα 9σελιδο υπόμνημα με όλες τις θέσεις μας. Είχαμε τότε λάβει δέσμευση για επόμενη έγκαιρη συνάντηση. Έκτοτε ο σχεδιασμός προχώρησε χωρίς να συμπεριληφθούμε. Υπήρξε μια συνάντηση αλλά για λόγους ενημέρωσης από την ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα διαπιστώσαμε την αθέτηση μιας βασικής αρχικής δέσμευσης που ήταν η διατήρηση των δημόσιων επαγγελματικών σχολών χορού στην ανώτερη βαθμίδα. Τότε είχαμε υποστηρίξει την ενίσχυση χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά των σχολών αυτών και παράλληλα τη δημιουργία ενός διαύλου συνεργασίας μεταξύ αυτών και των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού – πάγια ανάγκη του κλάδου – αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου. Αυτό το μείζον ζήτημα δεν νοείται να εξεταστεί κάτω από τόσο ελλιπείς συνθήκες διαλόγου και ζύμωσης, χωρίς μια εκτεταμένη και δομημένη διαδικασία διαβούλευσης με αντιπροσώπευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των συλλογικών οργάνων καθώς και των διδακτικών, καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

Ο καταιγισμός “δημοσιογραφικών διαρροών”, προσωπικών αναρτήσεων υπουργών στο fb και συνεντεύξεων μέσα σε μια μέρα- την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου- δεν απαντάει στην ανάγκη αυτή. Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με την θριαμβολογία της κυβέρνησης όσο παρατηρούμε θολά, δυνάμει προβληματικά ή και δυνάμει επικίνδυνα σημεία για τα οποία δεν έχουμε κληθεί να συζητήσουμε εκτενώς. Αλλωστε τα εν γένει δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης ή λευκή επιταγή. Αντιθέτως βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε λεπτομερή επεξεργασία όλων των επιμέρους ζητημάτων και πτυχών με σκοπό να παρέμβουμε επισταμένα και εποικοδομητικά.

Για αυτό και διοργανώνουμε τη διημερίδα με τίτλο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών προ των Πυλών αυτό το σκ 2 και 3 Νοεμβρίου (σήμερα και αύριο) στο Πάντειο -με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, διδασκόντων και εκπροσώπων σωματείων και σπουδαστών- για να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο διαλόγου και ζύμωσης που λείπει. Ταυτόχρονα αναμένουμε την κοινοποίηση κάποιου ολοκληρωμένου πορίσματος, τη μελέτη σκοπιμότητας όπως και την έγκαιρη συμπερίληψή μας πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που απαιτούν την τεχνογνωσία όλων των μερών, για τα οποία ζητάμε να διασφαλιστούν βασικές προϋποθέσεις που έχουν σχέση με τη σύνθεση της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής, τη διάρθρωση και ποιότητα των σπουδών, τα κριτήρια επιστημοσύνης, τα συνδυαστικά κριτήρια των διδασκόντων, τον αριθμό εισακτέων, τη σύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, την ακαδημαϊκή διαπερατότητα και άλλα.

Εκτύπωση 🖨
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροEργαζόμενοι Παίδων «Π&Α Κυριακού»: Οχι στο πλιάτσικο στο ΕΣΥ

Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Σχετικά Αρθρα

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

Πολιτισμός 5 Ιούλ 2025, 09:14

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πολιτισμός 1 Ιούλ 2025, 09:59

To Γκλάστονμπερι βάφτηκε στα χρώματα της Παλαιστίνης από Kneecap και Bob Vylan

Σπασμωδικές αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση και BBC

Πολιτισμός 30 Ιούν 2025, 14:02

Ο Αμπού Ομπάιντα και η παντόφλα…

Πολιτισμός 26 Ιούν 2025, 07:14

Boom-Βoom Tel Aviv και Υou are all nazis

Πολιτισμός 24 Ιούν 2025, 12:41

Ζοζέφ Αντράς – Καουτάρ Αρσί: Λογοτεχνία και Επανάσταση

Πολιτισμός 22 Ιούν 2025, 06:02
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Εφετείο 17Ν

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • ΕΛΑ

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Επικοινωνία

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Όροι χρήσης

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Ποιοι είμαστε

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Επικοινωνία

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

  • Όροι χρήσης

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

    Να γενικευτούν και μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo