Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Παρακμιακός πολιτισμός μιας παρηκμασμένης τάξης και υγειονομική πρόκληση

0

Η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται. Αν δηλώσεις ότι θέλεις να μετακινηθείς στον τόπο μόνιμης κατοικίας σου, πρέπει να δείξεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Ε1) και απαγορεύεται να γυρίσεις ξανά πίσω. Μπορείς, όμως, αν έχεις λεφτά και έχεις «ξεβλαχευτεί» να πάρεις το αεροπλάνο, να «πεταχτείς» μέχρι το Ντουμπάι, να επιδοθείς στις γνωστές κιτς κραιπάλες που προσφέρει ο «παράδεισος» των σεΐχηδων και του «μαύρου» χρήματος και να επιστρέψεις στην Αθήνα σαν να μην τρέχει τίποτα.

Κι επειδή πλούτος που δεν επιδεικνύεται δεν είναι πλούτος, βάζεις και τις σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, να τις δούνε τα «βλαχαδερά» και να να σκάσουν από το κακό τους, που την έβγαλαν στα 70 τετραγωνικά, παρέα με κάτι ξαδέρφια που τα κοίμισαν σε κάτι μπατανίες που έστρωσαν στο σαλόνι, γιατί απαγορεύονταν να κυκλοφορήσουν πριν από τις 5 το πρωί.

Eγινε ντόρος και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δείξει και πάλι την υποκρισία της, νομίζοντας ότι έχει πέραση. Ανακοίνωσε πως όσοι επιστρέψουν από το Ντουμπάι θα υποβληθούν και σε rapid test και θα μπουν σε καραντίνα. Ηδη, τέσσερις από δαύτους βρέθηκαν θετικοί στο rapid test, αποδεικνύοντας πως το αρνητικό μοριακό τεστ που κουβαλούσαν για να ταξιδέψουν ήταν «μουσαντένιο» (το πιθανότερο είναι να προβλεπόταν στο ταξιδιωτικό πακέτο!). Και μιλώντας γενικότερα, να αποδειχτεί ότι εύκολα εξασφαλίζει όποιος θέλει ένα «μουσαντένιο» αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (όπως εμείς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, ζητώντας να κλείσουν τα σύνορα εκτός αν πρόκειται για απαραίτητες μετακινήσεις).

Πού θα κάνουν καραντίνα οι… ντουμπαίοι; Στις βίλες τους, όχι σε ξενοδοχείο καραντίνας! Θυμόσαστε, μήπως, εκείνο τον γόνο εφοπλιστικής οικογένειας, που είχε έρθει από την Αγγλία κι αντί να κάνει την προβλεπόμενη καραντίνα στο σπίτι του, πήρε το βαπόρι της γραμμής και πήγε στην οικογενειακή βίλα στην Ικαρία, όπου και διαγνώστηκε θετικός (αφού προηγουμένως έκανε κι ένα πάρτι);

Η μια πλευρά είναι οι «σελέμπριτις» που πήγαν για κραιπάλη στο Ντουμπάι. Η άλλη πλευρά είναι η «σελεμπριτίλα» (ας μας συγχωρηθεί ο βαρβαρισμός) που σέρβιραν τα κανάλια στους έγκλειστους στα σπίτια τους πολίτες.

Πήγαν το τσιφτετέλι, το ξέκωλο (ξαναματασυγγνώμη) και ο νταλκάς σύννεφο. Πατείς με πατώ σε οι καλεσμένοι. Ο ένας πάνω στον άλλο (ή στην άλλη). Δεκάδες στο ίδιο πλατό, στα ίδια τραπέζια, σε κοινές γυροβολιές στην πίστα. Κι αναρωτιόταν ο έγκλειστος: καλά, αυτοί επιτρέπεται να γυρίζουν σόου παραβιάζοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κι εμείς δεν επιτρέπεται να μαζευτούμε πάνω από εννιά στο σπίτι μας;

Ενας από τους διοργανωτές της «κατευθυνόμενης ευωχίας» μάθαμε ότι δήλωσε πως οι καλεσμένοι του είχαν κάνει όλοι τεστ και βγήκαν αρνητικοί. Μας φτύνουν κι από πάνω. Θα μπορούσαμε κι εμείς να μαζευτούμε είκοσι νοματαίοι με το αρνητικό τεστ ανά χείρας και να ξεδώσουμε, χωρίς να μας στείλει ο Χρυσοχοΐδης τον εισαγγελέα με τους μπάτσους;

Οι αναγνώστες μας αντιλαμβάνονται ότι εμείς, με τον αγώνα που δίνουμε για την επιβολή ενός καθολικού λοκντάουν, δε θα μπορούσαμε ποτέ να υποστηρίξουμε το «ελεύθερο ρεβεγιόν» (με ή χωρίς τεστ). Δεν μπορούμε, όμως, να μην στηλιτεύσουμε τα παρακμιακά τηλεοπτικά φαινόμενα, που κουρέλιασαν και κάθε έννοια ισονομίας.

Η ΚΥΑ της 6ης του Νοέμβρη για το λοκντάουν (αυτό το «μισό» λοκντάουν) είναι σαφέστατη (ΦΕΚ Β4899/6.11.2020):

Η παράβαση της ΚΥΑ είναι δεδομένη, καθώς σε διάφορα σόου υπήρχε κοινό, το οποίο χαϊδολογιόταν και χόρευε. Επειδή, όμως, οι παραγωγοί των καναλιών συνήθως είναι προσεκτικοί (για να έχουν «δεμένο το γάιδαρό τους»), ρωτάμε: Εδωσε ο Χαρδαλιάς (η Πολιτική Προστασία) ειδική άδεια για να γυριστούν αυτά τα σόου, με συμμετοχή κοινού ή με αλλαγή του σενάριου ώστε ηθοποιοί που δεν έχουν ξαναπαίξει μαζί σε μια σειρά, να μετατραπούν σε νταλκαδιασμένο κοινό;

Αν έδωσε άδεια, τότε η κυβέρνηση είναι συνένοχη και στην πρόκληση και στην παρανομία. Αν δε ζητήθηκε ή αν ζητήθηκε και δε δόθηκε η απαιτούμενη ειδική άδεια, τότε θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες (επιβολή προστίμων και παραπομπή στον εισαγγελέα) κατά των υπεύθυνων.

Κοινοποίηση: