Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
  • 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
  • Σαν σήμερα 13 Ιούλη
  • Δε σας σώνει το Ταλμούδ
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
  • ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Εφέσεις ζητούν από την Εισαγγελία τα θύματα των νεοναζιστών δολοφόνων
Πολιτική

Εφέσεις ζητούν από την Εισαγγελία τα θύματα των νεοναζιστών δολοφόνων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Οκτ 2020, 18:24

Οπως ανακοίνωσαν, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χ.Α. Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας επισκέφθηκαν σήμερα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και υποστήριξαν προφορικά το αίτημα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αμπουσίντ Εμπάρακ τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση.

Οπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, οι ποινές αυτές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με ποινές που επιβάλλονται πρόσφατα από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, που υπολείπονται των κριτηρίων της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας, λαμβανομένης υπόψη της φρικαλεότητας των πράξεών τους.

Γι’ αυτό το λόγο ζήτησαν την άσκηση έφεσης σύμφωνα με την αρμοδιότητα που παρέχει η ποινική δικονομία στον Εισαγγελέα Εφετών (άρθρο 489 παρ. ε΄ και 491 Κ.Ποιν.Δ.), κατά της καταδικαστικής απόφασης (υπ. αριθμ. 2506/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών) όσον αφορά το ύψος των επιβληθεισών ποινών, προκειμένου στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να συνεκδικασθεί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων και να είναι νόμιμα εφικτή η επιβολή ποινών ανάλογων με την ποινική βαρύτητα και απαξία των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανάλογου περιεχομένου αιτήσεις κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα και των μελών του ΠΑΜΕ.

Η οικογένεια Φύσσα ζητά να ασκηθεί έφεση κατά των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν στα μέλη του τάγματος εφόδου.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζητούν να ασκηθεί από τον εισαγγελέα έφεση κατά της μετατροπής του αδικήματος σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθόσον από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στη χειρότερη περίπτωση, ο χαρακτηρισμός του αδικήματος θα έπρεπε να είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα).

Η προθεσμία για άσκηση έφεσης από τον εισαγγελέα Εφετών λήγει την προσεχή Δευτέρα 2 Νοέμβρη.

Δίκαια τα αιτήματα

Τα αιτήματα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής των θυμάτων της δολοφονικής δράσης της ΧΑ είναι δίκαια. Ο εισαγγελέας Εφετών πρέπει να τα υιοθετήσει και να ασκήσει εφέσεις, ώστε το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων) να έχει το περιθώριο να αυστηροποιήσει την ποινική μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών.

Οπως έχουμε γράψει, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς ότι η επίθεση στο ΠΑΜΕ δεν ήταν τουλάχιστον βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Οι νεοναζιστές είχαν κάνει συσκέψεις, είχαν πάρει εντολές από το «κέντρο», είχαν εξοπλιστεί κατάλληλα (λοστάρια με καρφιά κτλ.) και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε κάποιο νεκρό από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που κολλούσαν αφίσες όταν δέχτηκαν την καταδρομική επίθεση του τάγματος εφόδου.

Από τις 9 Μάη του 2013, ο Παναγιώταρος είχε προαναγγείλει την επίθεση στο ΠΑΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «ξέρει ο περιφερειάρχης». Ο Αγγος κατέθεσε ότι του έστειλαν μήνυμα να είναι σε επιφυλακή εκείνη τη νύχτα: «Ομοιο μήνυμα μου εστάλη στις 12.30 τη νύχτα της ημέρας που έγιναν τα επεισόδια στο Πέραμα σε βάρος του ΠΑ.Μ.Ε., με το οποίο με καλούσαν να είμαι σε ετοιμότητα να πάω επιτόπου σε συγκεκριμένο σημείο εάν υπήρχε ανάγκη». Την επίθεση σχεδίασε η ηγετική ομάδα, η οποία κατήρτισε το επιτελικό σχέδιο και διέταξε τις δυνάμεις. Ως δύναμη κρούσης ενήργησε το τάγμα εφόδου του Περάματος, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Προτού γίνει η επίθεση, ο Λαγός μιλούσε με τον Δεβελέκο και του περιέγραφε τι πρόκειται να γίνει! Και μετά την επίθεση νέες περιγραφές για τον «Τασάρα» (Πανταζή) που τσάκισε «τα κουμμούνια». Ο Λαγός έστελνε μήνυμα στον Πατέλη, μετά την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία τους: «Εγινε Γιωργάρα, όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι τελικής νίκης, το εννοώ». Κι όμως, ο Λαγός δεν κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία, ενώ το ΠΑΜΕ εξοβελίζεται από την κατ΄ έφεση δίκη, με τη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα.

Ο εξοβελισμός του ΠΑΜΕ από το δεύτερο βαθμό της υπόθεσης βοηθά τους νεοναζιστές να επιχειρήσουν να αποπολιτικοποιήσουν τη δίκη και να δώσουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στην απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης. Οταν αποδεικνύεται ότι η επίθεση σ’ ένα στέκι γειτονιάς, το «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, σχεδιάστηκε και διατάχτηκε «από τα κεντρικά», μπορούμε να καταλάβουμε πώς σχεδιάστηκε και διατάχτηκε η επίθεση στη συνδικαλιστική παράταξη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ούτε είναι δυνατόν να επιβάλλονται ποινές-χάδι στα μέλη του τάγματος εφόδου, που πολιόρκησε και κατάφερε τα πρώτα χτυπήματα στον Παύλο Φύσσα, ώστε να έρθει ο Ρουπακιάς να τον σκοτώσει με το μαχαίρι, ή σε όσους επιτέθηκαν στους αιγύπτιους ψαράδες και άφησαν τον έναν απ’ αυτούς μέσα σε μια λίμνη αίματος, θεωρώντας ότι πέτυχαν το σκοπό τους, τον σκότωσαν.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των θυμάτων και ζητάμε από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση, ώστε αυτή να συνεκδικαστεί με τις εφέσεις των νεοναζιστών, ώστει στη δίκη του δεύτερου βαθμού να βρεθούν και τα θύματα στην ίδια αφετηρία με τους θύτες.

Η αίτηση των αιγύπτιων ψαράδων

Παραθέτουμε την αίτηση που υπέβαλαν οι νομικοί παραστάτες των αιγύπτιων ψαράδων:

Π Ρ Ο Σ

Τ Ο Ν κ. Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Α Μ Ε Ν Ο

Τ Η Σ Ε Ι Σ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α Σ   Ε Φ Ε Τ Ω Ν  Α Θ Η Ν Ω Ν

Α Ι Τ Η Σ Η   Γ Ι Α   Α Σ Κ Η Σ Η   Ε Φ Ε Σ Η Σ

 Κατά της υπ. αριθμ. 2506/2020 καταδικαστικής απόφασης του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών

 Αμπουζίντ Εμπάρακ (Abouzid Embarak) του Εμπάρακ (Embarak)

κ. Εισαγγελέα,

Οπως σας είναι γνωστό, έληξε μετά από πεντέμισι χρόνια και 465 συνεδριάσεις στις 22/10/2020 η δίκη για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή», της οποίας υπήρξα ένα από τα θύματα, στην δε δίκη αυτή παρέστην ως πολιτικώς ενάγων (ήδη προς υποστήριξη της κατηγορίας) εκπροσωπηθείς από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής που υπογράφουν την παρούσα αίτηση με απόφαση του δικαστηρίου κατά των πέντε κατηγορουμένων (τα ονόματα τους παρατίθενται κάτωθι) τόσο για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας όσο και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι καταδικασθέντες ως δράστες της εναντίον μου απόπειρας ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα τη νύχτα 11 προς 12/6/2012 στην επί της οδού Σοφούλη 32 στο Πέραμα Αττικής ταράτσα, στην οποία κοιμόμουν στις τρεις την νύχτα ήταν οι: 1) Αγριογιάννης Δημήτριος, 2) Ευγενικός Μάρκος, 3) Μαρίας Θωμάς, 4) Πανταζής Αναστάσιος και 5) Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος κρίθηκαν όλοι ένοχοι για το αδίκημα της εναντίον μου απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού, καθώς και για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Οπως είναι γνωστό και προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα και όσα δέχθηκε το δικαστήριο, η επίθεση από τους ανωτέρω, καθώς και αγνώστους δράστες που δεν εντοπίστηκαν και δεν συνελήφθησαν, έγινε ενώ κοιμόμουν στην ταράτσα του σπιτιού αυτού χωρίς να με γνωρίζουν και χωρίς να τους γνωρίζω με χτυπήματα, τα οποία επέφεραν στο κεφάλι μου και σε άλλα μέρη τους σώματός μου με σιδερένιους λοστούς και με ανθρωποκτόνο σκοπό, τον οποίο πίστεψαν ότι ολοκλήρωσαν, καθώς με εγκατέλειψαν αιμόφυρτο σε μία λίμνη αίματος, εξαιτίας δε της απόπειρας αυτής υπέστην βαριές σωματικές βλάβες στην οδοντοστοιχία, το σαγόνι και στο πρόσωπο μου. Η απερίγραπτη φρικαλεότητα σε συνδυασμό με το ρατσιστικό κίνητρο, διότι με χτύπησαν μόνο και μόνο γιατί ήμουν ξένος εργάτης στην Ελλάδα και την στοχοποίηση των Αιγύπτιων ψαράδων από την Χρυσή Αυγή, η οποία πιστοποιήθηκε με την ομιλία του τότε Τοπικού Βουλευτή της Β΄ Πειραιώς και Περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού σε καφετέρια της περιοχής λίγες ώρες πριν, καθιστά δίκαιη και ανάλογη την επιβολή ποινών, οι οποίες να εκπληρώνουν όχι μόνο τον σκοπό της τιμώρησης των δραστών, αλλά και της εφεξής πρόληψης παρομοίων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε τους προαναφερθέντες κατηγορουμένους ένοχους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δηλαδή δύο κακουργηματικές πράξεις, και δέχθηκε την κατάγνωση στους τέσσερις εξ αυτών (Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο) το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, επέβαλε ποινές δυσανάλογα χαμηλές με την ποινική, ηθική και κοινωνική απαξία των ανωτέρω εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα :

Επέβαλε στους Αγριογιάννη Δημήτριο, Ευγενικό Μάρκο, Μαρία Θωμά και Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο ποινή φυλάκισης τριών ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ποινή έξι ετών για την από κοινού απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μου, κατά συγχώνευση δε κάθειρξη 7 ετών, για δε τον Αναστάσιο Πανταζή επέβαλε ποινή 6 ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και 8 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου και κατά συγχώνευση την ποινή της κάθειρξης των 10 ετών.

Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την κλιμάκωση των ποινών του άρθρου 84 Π.Κ. σε συνδυασμό με τα άρθρα 299, 42 και 187 Π.Κ., τα όρια της κλιμάκωσης των ποινών για μεν το αδίκημα της απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών (5-15), το δε αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση πέντε έως δέκα έτη (5-10). Για όσους καταγνωστεί ελαφρυντικό οι ποινές αυτές είναι δυνατόν να μειωθούν για μεν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας έως δύο έτη, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο (15 έτη) για δε το αδίκημα της ένταξης από ένα έως έξι (1- 6 έτη). Για δε την συνολική ποινή που σχηματίζεται ύστερα από συγχώνευση των επιμέρους ποινών προβλέπεται, ότι η ποινή βάσης μπορεί να προσαυξηθεί έως και με το ήμισυ των συντρεχουσών ποινών.

Οι επιβληθείσες ποινές υπολείπονται κατά πολύ των παραπάνω ορίων και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79 Π.Κ. για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών. Και νομολογιακώς άλλωστε, οι ως άνω ποινές κινούνται πολύ χαμηλότερα από την πάγια πρακτική της νομολογίας για το κακούργημα του άρ. 187 ΠΚ κατά συγχώνευση με άλλο κακούργημα. Ολως ενδεικτικώς από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου: Η απόφαση ΑΠ 157/2019 επικυρώνει απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για επιβολή ποινής 16 ετών κατά συγχώνευση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ομοίως, η ΑΠ 1211/2019 επικυρώνει απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών για ποινή 38 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείες κατά συρροή (και οι δύο ως άνω αποφάσεις είναι δημοσιευμένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, areiospagos.gr).

Ηδη το δικαστήριο με την τελευταία του απόφαση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης τριών εκ των πέντε ανωτέρω κατηγορουμένων (των Αγριογιάννη, Ευγενικού και Πανταζή) αναγνώρισε έμπρακτα ότι οι ποινές τις οποίες επέβαλε είναι χαμηλές και για αυτόν τον λόγο, εξισορροπεί το χαμηλό ύψος των ποινών με την άρνηση χορήγησης ανασταλτικής δύναμης, η οποία επίσης αναδεικνύει την βεβαιότητα του δικαστηρίου και την έλλειψη κάθε αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων και για την τύχη της έφεσης που θα ασκήσουν.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να ενεργήσετε σύμφωνα με την αρμοδιότητα που σας παρέχει η ποινική δικονομία (άρθρο 489 παρ. ε΄ και 491 Κ.Ποιν.Δ.), προκειμένου να ασκήσετε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης (υπ. αριθμ. 2506/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών) σε βάρος των ανωτέρω καταδικασθέντων όσον αφορά το ύψος των επιβληθεισών ποινών, προκειμένου στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να συνεκδικασθεί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων και να είναι νόμιμα εφικτή η επιβολή ποινών ανάλογων με την ποινική βαρύτητα και απαξία των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Επισυνάπτονται αποσπάσματα της υπ. αριθμ. 2506/2020 απόφασης του Α΄ Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών

Αθήνα, 26/10/2020

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης

Κώστας Σκαρμέας

Εκτύπωση 🖨
ΔΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΣΗ ΠΟΙΝΕΣ-ΧΑΔΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓκεμπελίστικος αποπροσανατολισμός
Επόμενο άρθρο Η ισλαμοφοβία και ο φασισμός του Μακρόν

Σχετικά Αρθρα

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

Πολιτική 10 Ιούλ 2025, 17:46

AΠΟΚΑΛΥΨΗ – Γρ. Βάρρας: Ο Βορίδης με έδιωξε για να γλιτώσουν τα λαμόγια

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 23:13

Δήλωση του συνηγόρου της Παρασκευής Τυχεροπούλου για το πρόστιμο που της επέβαλε η κυβερνητική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεβρακώνεται ο... αδιάφθορος Μητσοτάκης

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 20:51

Αγιος Νικόλαος: Ανεπιθύμητοι οι σιωνιστές τουρίστες

Πολιτική 8 Ιούλ 2025, 18:15

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

Πολιτική 7 Ιούλ 2025, 05:51

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

1924: Τρεις χιλιάδες νεκροί στο Σάο Πάολο σε σύγκρουση επαναστατών με στρατεύματα.

1925: Κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τον δικτάτορα Πάγκαλο λόγω “κομμουνιστικού κινδύνου“.

1946: Δολοφονική απόπειρα κατά του Μιλτιάδη Πορφυρογένη με χειροβομβίδες στο σπίτι του.

1991: Η τουρκική αστυνομία σκοτώνει έντεκα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» σε επιδρομές σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1997: Η σορός του Τσε Γκεβάρα μεταφέρεται και ενταφιάζεται στην Κούβα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo