Kυριακάτικο το τηλεφώνημα του πλανητάρχη Μπάιντεν και το μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να εκδώσει πανηγυρική ανακοίνωση:
«O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Joe Biden. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Joe Biden εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή».
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι έλληνες πρωθυπουργοί προσπαθούσαν να μη δημοσιοποιούν πολλά για τις παρτίδες τους με τους Αμερικάνους. Ηταν η εποχή που ο αντιαμερικανισμός ήταν κυρίαρχο ρεύμα στη χώρα. Που το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Καραμανλή (του Α’) τον στιγμάτιζε εφ’ όρου ζωής. Πλέον, η αμερικανοδουλεία θεωρείται προσόν. Eδώ ο Τσίπρας, για να πάρει μια πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, συμφώνησε να πλέξει δημόσια το εγκώμιο του Τραμπ, μ’ εκείνη τη μνημειώδη δήλωση πως ό,τι κάνει (ο Τραμπ) το κάνει για καλό κι ας φαίνεται καμιά φορά διαβολικό!
Για τον Μητσοτάκη τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Εκτός του ότι βρήκε την αμερικανοδουλεία να έχει εμπεδοθεί σαν πολιτική αρετή, είχε και την οικογενειακή παράδοση να υπηρετήσει. Μια παράδοση διαμορφωμένη από την εποχή που ο πατέρας του υποδεχόταν τον Μπους τον πρεσβύτερο.
Ο Μπάιντεν, βέβαια, δεν τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για τα εκλογικά συχαρίκια. Αυτά του τα είχε στείλει αμέσως μετά την εκλογή του. Του τηλεφώνησε για να δώσει γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε λίγες μέρες. Αυτό υπονοεί η αναφορά στη «σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το «πακέτο», όμως το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Εκεί υπάρχουν τα «αγκάθια» και ο Μπάιντεν κάποια στιγμή πρέπει να δώσει ένα τέλος. Θέλει, λοιπόν, να εξασφαλίσει πως ο «δεδομένος» εταίρος (η Ελλάδα) δε θα βάλει εμπόδια. Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δε διανοούνται το μέλλον του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή μας χωρίς την Τουρκία, οπότε ο μικρός Κούλης κλήθηκε να πάρει τα παιχνιδάκια του, να πάει στο διπλανό δωμάτιο και να περιμένει μέχρι να τελειώσουν τη δουλειά ο θείος Τζο με τον θείο Ερντι.