Μην μας πείτε ότι μόλις τώρα, το φιλοκυβερνητικό iefimerida ανακάλυψε ξαφνικά το ηχητικό του Βγενόπουλου για τον φερόμενο ως εκβιασμό της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και μετέπειτα (μετά τη συνταξιοδότησή της από τον δικαστικό μηχανισμό, την οποία μάλιστα προσπάθησε να παρατείνει για δύο χρόνια, χωρίς να τα καταφέρει) νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου, κατά του καπιταλιστή Ανδρέα Βγενόπουλου. Το ηχητικό υπήρχε σε κάποια καβάτζα και ανασύρθηκε για να χρησιμοποιηθεί τώρα.
Για ποιο λόγο; Γιατί η ΝΔ περνάει ζόρια και προσπαθεί να πιαστεί από οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει. Αν δεν υπήρχε αυτή η πιεστική πολιτική ανάγκη, το συγκεκριμένο ηχητικό θα παρέμενε στην καβάτζα, όπως παρέμεινε και την περίοδο που δούλευε η Προανακριτική Παπαγγελόπουλου, ο οποίος επίσης αναφέρεται στο ηχητικό (όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα του iefimerida και όλα τα πρόσωπα του δικαστικού μηχανισμού που πρωταγωνίστησαν στο ονομασθέν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «σκάνδαλο Παπαγγελόπουλου»). Οχι για να κάνουν χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Παπαγγελόπουλο και στη Θάνου, αλλά για να προστατεύσουν τον ίδιο τον δικαστικό μηχανισμό και το διάτρητο κύρος του.
Γιατί εδώ δεν έχουμε κουβέντα για πολιτικές διασυνδέσεις του ενός ή του άλλου ανώτερου ή ανώτατου δικαστικού, αλλά κουβέντα για «βιβλία» και «βιβλιοθήκες». Ητοι, για μετρητά που έμπαιναν μέσα σε βιβλία για να «λαδώσουν» δικαστικούς. Πενήντα χιλιάρικα παίρνει το κάθε βιβλίο, όπως ακούγεται, οπότε το… ράφι βιβλιοθήκης φτάνει το εκατομμύριο! Αυτή την κουβέντα ήθελαν να αποφύγουν και δεν σκάλιζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ομως, ανάγκα και θεοί πείθονται. Και η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη. Γι’ αυτό και το «μπουμπούνισε» κι αμέσως μετά το δημοσίευμα έσπευσε -έκπληκτη τάχαμου- να βγάλει ανακοίνωση: «Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη» κτλ, κτλ.
Τι περιλαμβάνει το ηχητικό; Κρυφά μαγνητοφωνημένη συζήτηση του Βγενόπουλου με την επιχειρηματία φίλη του Δ.Μ., η οποία ισχυρίζεται ότι μεσολαβούσε στη Θάνου (χρησιμοποιώντας και τον δικηγόρο γιο της τελευταίας) για να κλείσει σοβαρές υποθέσεις του Βγενόπουλου. Ο Βγενόπουλος εμφανίζεται στο ηχητικό… βράχος ηθικής! Ούτε που θέλει ν’ ακούσει για «λάδωμα» και δηλώνει έτοιμος να καταγγείλει τον εκβιασμό στον Τσίπρα και δημόσια. Προκύπτει, βέβαια, ένα ερώτημα: αφού ο Βγενόπουλος ήταν… βράχος ηθικής, γιατί συναντιόταν συνέχεια με την ΔΜ, την οποία του την είχε γνωρίσει φίλος του αστυνομικός, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την επιρροή στον δικαστικό μηχανισμό για να ρυθμίσει τις δικαστικές του υποθέσεις, μέσω «βιβλίων» και «βιβλιοθηκών»;
Στις 11 Μάη του 2016 ο Βγενόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών κατά της Θάνου. Και είπε όλα όσα περιλαμβάνονται στο ηχητικό. Χωρίς ονόματα, τα οποία όμως αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά του. Τη δημοσίευσε κι αυτή το iefimerida. Την περιβόητη Δ.Μ. το δημοσίευμα του iefimerida για τη μήνυση Βγενόπουλου την αναφέρει με τα αρχικά της, όμως κάμποσες φορές «ξέχασαν» και αναφέρουν φόρα-παρτίδα το επώνυμό της!
Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβρη του 2016, ο Βγενόπουλος πέθανε (από καρδιακή ανακοπή ειπώθηκε). Δικαστικά, η μηνυτήρια αναφορά του αρχειοθετήθηκε λίγο καιρό μετά από το θάνατό του. Τώρα, λένε ότι θα την ανασύρουν (δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα το κάνουν).
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανώς αμήχανη. Μίλησε για ηχητικό που «αφορά μία γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να το δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του». Κατά τα άλλα, επιτέθηκε στη ΝΔ καταγγέλλοντας το «καθεστώς Μητσοτάκη» που «όσο θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς». Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, είπε πως «εμφανίζεται ηχητικό απόσπασμα όπου η ΔΜ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζητά ενίσχυση για λογαριασμό της σε βιβλία. Δεν έχει λόγο να επανέρχεται δημόσια συζήτηση σε ζητήματα που δεν ευσταθούν και δεν προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα»! Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε και αυτός στις πολιτικές σκοπιμότητες της ΝΔ. Δεν θα έπρεπε, όμως, να μας πει γιατί «δεν ευσταθούν» τα συγκεκριμένα ζητήματα; Την ίδια αμηχανία βλέπει κανείς και σε «μαχητικά» συριζαϊκά Μέσα.
Από πλευράς της, η Β. Θάνου μίλησε για «άθλιες συκοφαντίες». Δήλωσε ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της «εναντίον όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες» σε βάρος της, «οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016». Δεν παρέλειψε να επισημάνει και αυτή ότι σε μια περίοδο που σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες εμπλέκοντας το όνομά της σε υπόθεση διαφθοράς.
Ο γιος της, δικηγόρος Σ. Χριστόφιλος, μίλησε για «παράνομη κι αθέμιτη προβολή τής μήνυσης Βγενόπουλου στο ieferida», διευκρινίζοντας ότι «δεν θα κρυφτώ πίσω από δικονομικές, ισχυρές δικαιολογίες, όπως της παρανόμου υποστάσεως του ηχητικού ντοκουμέντου και της παραβιάσεως των προσωπικών δεδομένων». Παρουσίασε την ΔΜ ως φίλη και υπάλληλο του Βγενόπουλου, η οποία τον επισκέφτηκε και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Βγενόπουλο για ν’ αναλάβει κάποιες υποθέσεις του (όταν η μητέρα του ήταν υπηρεσιακή πρωθυπουργός), ότι τηλεφώνησε στον Βγενόπουλο, ο οποίος του είπε «είμαι στο εξωτερικό, θα σας καλέσω όταν επιστρέψω», αλλά μετά δεν ξαναδέχτηκε να του μιλήσει (του Βγενόπουλου) «παρότι το επιδίωξαν με τεχνάσματα, διότι την περίοδο που το επιδίωξαν είχα απόλυτο νομικό κώλυμα». Υποστήριξε ότι και η μήνυση Βγενόπουλου και η συνομιλία του ηχητικού ήταν «αμφότερες απολύτως στημένες» και ότι «δε με κάλεσαν ποτέ διότι όλη αυτή η κακοσχεδιασμένη ραδιουργία ήταν προσχηματική για να στραφούν κατά εντίμων κι ακέραιων δικαστών».
Υπάρχουν αντιφατικά πράγματα στη δήλωση Χριστόφιλου (πότε είχε κώλυμα και πότε όχι; δεν τον κάλεσαν ή αυτός αρνήθηκε διότι είχε κώλυμα;), όμως εμείς δεν θα κάνουμε δίκη. Μπορεί όντως ο Βγενόπουλος να έστησε αυτή την ιστορία, αλλά για ποιο λόγο; Τι είχε προηγηθεί; Γιατί να στοχοποιήσει ειδικά την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Ξέρουμε πολύ καλά, από τα… συντροφικά μαχαιρώματα δικαστικών, τι έσουρνε ο ένας στον άλλο και κάποιοι στον Παπαγγελόπουλο, σχετικά με τις υποθέσεις καπιταλιστών, που χειρίζονταν. Αλληλοκατηγορούνταν για «ευνοϊκή μεταχείριση» ή για εκβιαστική αντιμετώπιση» καπιταλιστών που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα. Θα μείνουμε, λοιπόν, σε μερικά σημεία, διατυπώνοντας απλά ερωτήματα:
- Η μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου κατά της Θάνου αρχειοθετήθηκε από τη συνάδελφό της εισαγγελέα Ζαΐρη. Αυτοί που ανασκαλεύουν τώρα την υπόθεση λένε πως δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ούτε η ΔΜ ούτε ο αστυνομικός που φερόταν να την έχει γνωρίσει στον Βγενόπουλο! Αληθεύει; Κλήθηκε, τελικά, στην προκαταρκτική εξέταση η ΔΜ, την οποία ο Βγενόπουλος κατονόμαζε στη μήνυσή του; Αν ναι, τι κατέθεσε; Η κ. Θάνου γιατί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στραφεί άμεσα, νομικά, ενάντια σ’ αυτήν την ΔΜ, η οποία εμφανιζόταν ως μεσάζοντας μεταξύ του Βγενόπουλου και της ίδιας της Β. Θάνου και του γιου της; Να καθαρίσει το όνομά της, βρε αδερφέ.
- Τα συριζο-Μέσα δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν… αντίλογο. Στις 8 Σεπτέμβρη του 2016, σε δίκη μετά από μήνυση του Βγενόπουλου σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη και του περιοδικού Hot Doc, ο Δημητρακόπουλος, δικηγόρος του Βγενόπουλου, έλεγε στην αγόρευσή του: «Ο κ. Βγενόπουλος δεν μήνυσε την κ. Θάνου. Μήνυσε κάποια κυρία που εμφανιζόταν και μιλούσε για λογαριασμό της κ. Θάνου. Ποτέ δεν έχει πει ο κ. Βγενόπουλος ότι του ζήτησε χρήματα η κ. Θάνου. Η μήνυση του κ. Βγενόπουλου δεν έγινε κατά της κ. Θάνου. Εγινε κατά της κυρίας αυτής που λοιδορούσε το όνομα της κ. Θάνου. Είναι λάθος να προσπαθείτε να εμφανίσετε τον κ. Βγενόπουλο ως αντίδικο της κ. Θάνου. Γιατί αυτό μπορεί να εμπεριέχει και πίεση στους κ. δικαστές ότι έχουν απέναντί τους τον αντίδικο της κ. Θάνου. Δεν βάλλει ο κ. Βγενόπουλος κατά της κ. Θάνου. Βάλλει κατά μίας απατεώνισσας». Δικηγορίστικες κωλοτούμπες, προφανώς, για να κερδηθεί μια δίκη. Ο Βγενόπουλος είχε επιτεθεί ευθέως στη Θάνου στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου που αναφέραμε παραπάνω, όχι στην ΔΜ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του. Πουθενά δεν χαρακτηρίζει την ΔΜ «απατεώνισσα». Δεν μπορεί, λοιπόν, να κάνουν γαργάρα αυτό το γεγονός και να μας λένε ότι σε μια δίκη ο Δημητρακόπουλος είπε τα αντίθετα. Ούτε ο Δημητρακόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο ούτε ο Βγενόπουλος ήταν πολιτικό πρόσωπο. Οι συριζαίοι, λοιπόν, που οχυρώνονται πίσω από την αγόρευση Δημητρακόπουλου, ας μας απαντήσουν στο εξής απλό. Γιατί η Β. Θάνου δεν έκανε μήνυση στην απατεώνισσα που χρησιμοποίησε το όνομά της; Γιατί το άφησε να περάσει έτσι; Υπάρχει κι ένα ακόμη ερώτημα. Η εισαγγελέας που αρχειοθέτησε τη μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου κατά Θάνου, δεν διαπίστωσε τη διάπραξη αδικημάτων από μεριάς ΔΜ; Γιατί δεν άσκησε δίωξη κατά της συγκεκριμένης;
- Οπως αποκάλυψε το iefimerida, στη μηνυτήρια αναφορά του ο Βγενόπουλος ανέφερε ότι η γνωριμία του με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Εκείνη, η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με τη Θάνου που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πράγματι, λέει ο Βγενόπουλος, στις 23 Σεπτεμβρίου η Δ.Μ. «συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου “Υγεία”, το οποίο ανήκει στον Ομιλο της MIG»! Η Β. Θάνου δήλωσε στο Κουροκάναλο ότι με την Δ.Μ. είχε «απλή γνωριμία». Είπε συγκεκριμένα: «Τη γνώρισα τυχαία, είχα μια απλή γνωριμία μαζί της. Τη γνώρισα σε μια κοινωνική εκδήλωση και επειδή είχε μια προσωπική της υπόθεση με τον πρώην σύζυγό της για το διαζύγιο και τη διατροφή των παιδιών της, ζήτησε τη νομική συνδρομή μου. Ηρθε δυο-τρεις φορές στο γραφείο μου, αυτό ήταν όλο. Προφανώς αυτή τη γνωριμία τη χρησιμοποίησε για να πει στον Βγενόπουλο ότι έχει σχέσεις μαζί μου». Παρακαλούμε την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και πρώην (ή και νυν;) νομική σύμβουλο του Τσίπρα να μας απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: πήγε ή όχι, στις 23 Σεπτέμβρη του 2014, συνοδευόμενη από την ΔΜ, στο γραφείο της διοίκησης του «Υγεία»; Επειδή στα γραφεία διοίκησης των καπιταλιστικών ομίλων δεν μπαινοβγαίνει όποιος να ‘ναι, κάπου θα αναφέρεται αν υπήρξε ή όχι αυτό το ραντεβού. Μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά η κ. Θάνου; Αν δεν πήγε, το βάρος της απόδειξης πέφτει σ’ εκείνους που υποστηρίζουν ότι πήγε, επικαλούμενοι το γεγονός ότι το έγραψε στη μήνυσή του ο Βγενόπουλος. Αν όμως πήγε, το πράγμα αλλάζει, όπως αντιλαμβάνεστε. Και είναι η κ. Θάνου αυτή που πρέπει να δώσει εξηγήσεις.
Η υπόθεση ζέχνει, όπως καταλαβαίνετε. Εχουμε έναν καπιταλιστή με ανοιχτές υποθέσεις με την ελληνική και την κυπριακή Δικαιοσύνη. Αυτές οι υποθέσεις αλλάζουν χέρια δικαστικών χειριστών τους, πότε μπαίνουν στο αρχείο και πότε ανασύρονται. Εμφανίζεται καθαρά το τρίγωνο της διαπλοκής: καπιταλιστές – κυβερνητικά στελέχη – δικαστικός μηχανισμός. Την πάσα αλήθεια ενδεχομένως να μην τη μάθουμε ποτέ. Η μπόχα, όμως, δεν σκεπάζεται με αρώματα. Μένει να δούμε αν η «υπόθεση Θάνου» θα ανασυρθεί από το αρχείο και πώς θα τοποθετηθούν οι πρωταγωνιστές της (πλην του Βγενόπουλου που έχει πεθάνει). Πάντως, να έχουν όλοι δίκιο, και οι καταγγέλλοντες και οι καταγγελλόμενοι, δε γίνεται. Ακόμα και με τις μισές αλήθειες που λέγονται και γράφονται, ή έχουμε μια υπόθεση βρομερής συκοφαντίας ή έχουμε μια υπόθεση παραδικαστικού σκανδάλου.