Τι γύρευε ο Τόνι Μπλερ στο μέγαρο Μαξίμου; Συναντήθηκε με τον Παππά και όχι με τον πρωθυπουργό, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Γεροβασίλη. Και τι δουλειά είχε ένας εξωθεσμικός παράγοντας στην έδρα του πρωθυπουργού, όπου τον υποδέχεται στην είσοδο ο υπουργός Επικρατείας, λες και υποδέχεται κάποιον θεσμικό παράγοντα;
Η συνάντηση δε θα μπορούσε να μείνει κρυφή (ο Μπλερ συνοδευόταν από ολόκληρη κουστωδία μπράβων), οπότε ο Παππάς σκέφτηκε πως ήταν ευκαιρία να βγάλει και τις σχετικές φωτογραφίες. Είναι αυτός ο επαρχιωτισμός (λέγεται και σουσουδισμός) που χαρακτηρίζει τους έλληνες αστούς πολιτικούς, των συριζαίων συμπεριλαμβανόμενων. Ομως ο Μπλερ δεν κουβαλήθηκε στην Ελλάδα και δεν πήγε στο Μαξίμου για να φωτογραφιστεί με τον Παππά. Πήγε για μπίζνες.
Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε τίποτα από τον υπουργό Επικρατείας. Ανεπισήμως διέρρευσε ότι αντικείμενο της συνάντησης Παππά-Μπλερ ήταν το έργο του αγωγού ΤΑΡ. Ο Μπλερ είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι και ο ΤΑΡ. Και τι δουλειά έχει ο Παππάς με τον ΤΑΡ και γενικότερα με τα ενεργειακά θέματα; Αυτά είναι αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ, άρα Σκουρλέτη. Ναι, αλλά ο Παππάς έχει μια καινούργια αρμοδιότητα, που επινόησαν οι Τσιπραίοι και ονομάζεται «συντονισμός των επενδύσεων». Γιατί τότε δεν παρευρισκόταν στη συνάντηση και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος μάλιστα πριν από μερικές μέρες είχε συναντηθεί με τους διοικούντες το έργο του ΤΑΡ;
Τα ερωτήματα δεν πρόκειται φυσικά να πάρουν επίσημες απαντήσεις. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε πώς παίζεται το παιχνίδι. Ο Τσίπρας έχει εγκαταστήσει στο Μαξίμου μια τριανδρία που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Ο Φλαμπουράρης (υποτίθεται ότι) είναι αρμόδιος για το συντονισμό των υπουργών (το ρουφιάνο του αρχηγού κάνει), ενώ στον Παππά δόθηκε η απίθανη αρμοδιότητα του συντονισμού των επενδύσεων, για να μπορεί να ελέγχει τους αρμόδιους υπουργούς και να παρεμβαίνει συνεχώς στα χωράφια τους.
Ο Μπλερ, από την άλλη, είναι μεγαλολομπίστας. Αυτή τη δουλειά κάνει από τότε που εγκατέλειψε το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο. Υπ' αυτή του την ιδιότητα, δηλαδή του τέως πρωθυπουργού της βρετανικής αυτοκρατορίας και στενότατου φίλου των Αμερικανών (και των αμερικανών πετρελαιάδων), που βρίσκει όλες τις πόρτες ανοιχτές και μπορεί να κάνει παζάρια σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ήρθε στην Αθήνα για να παζαρέψει ενεργειακά ζητήματα. Δεν πήγε να παζαρέψει με τον αρμόδιο υπουργό (σ' αυτόν πηγαίνουν τα διοικητικά στελέχη του ΤΑΡ), αλλά κατευθείαν στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο όχι της κυβέρνησης αλλά της τσιπραίικης τρόικας. Τι παζάρεψαν και σε τι κατέληξαν δεν το γνωρίζουμε, φυσικά, μπορούμε όμως να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι αυτό το παζάρι έχει τη μπόχα της διαπλοκής. Τη μπόχα της διαπλοκής της μικρής ομάδας του Μαξίμου, που δε θέλει να μοιράζεται αυτά τα πράγματα ούτε με τους υπουργούς της.
Δεν είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Τα έχουμε ζήσει και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Υπήρξε, όμως, κόσμος που πίστεψε ότι οι Τσιπραίοι μπορεί να υπέκυψαν και να υπέγραψαν το Μνημόνιο, όμως σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ιδού, λοιπόν, ένα ακόμη δείγμα γραφής (χώρια το παζάρι με τους βαρόνους των ΜΜΕ).
ΥΓ. Με μια φαρμακερή ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και της Πασοκονεοδημοκρατίας Γ. Μανιάτης «καλωσόρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην υλοποίηση της πολιτικής μας για τον αγωγό του φυσικού αερίου TAP (…) την οποία όμως συμφωνία, κατά την κύρωση στη Βουλή, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ και ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ως αποικιοκρατική!». Και συμπλήρωσε: «Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην πραγματικότητα, που αφού περιπλανήθηκε ανά την υφήλιο διαλαλώντας ότι η ίδια θα κερδίσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τέλη διέλευσης του αγωγού, τώρα αρκείται σε εκκωφαντική σιωπή και μηδενικά τέλη διέλευσης!». Δε διάβηκε τζάμπα την είσοδο του Μαξίμου ο Μπλερ. Εκανε δουλειά…